Ketting-reactie - Deel 1: Over lijden

Ketting-reactie

Deel 1: Over lijden

Ik krijg een envelop in de bus. De brief vertelt dat er twee meisjes zijn overleden. Annegreet en Jeanette. Annegreet 9 jaar, haar zusje iets ouder. Een kennis van mij heeft de kaart uit naam van de ouders verstuurd. Op de kaart is in rappe letters geschreven dat Annegreet een fan was van het programma ‘Prinsen en Prinsessen’.

We besluiten naar de begrafenis te gaan. De kerk is overvol, mensen en kinderen staan buiten. Ik kom erachter dat de beide kinderen door de impact van de aanrijding uit de auto zijn geslingerd en direct zijn overleden. Vader, moeder en twee broers overleven het ongeluk.

De kerkdienst is triest, maar door alle rouw heen klinkt hoop en moed. Voorin de kerk staan twee witte kisten met foto’s, knuffeldieren en tekeningen.
Ondanks de liederen hangt er een sfeer van ‘ik kan het nog steeds niet geloven’, en dat voelt heel definitief. Ik realiseer me dat de twee meisjes bij God zijn. Ze hielden van God, en God hield van hen. Tijdens het zingen sta ik in de open kerkdeur. Twee witte Chevrolets komen aanrijden. De mannen in zwarte pakken openen het grote portier en maken alles klaar voor de laatste rit van Annegreet en Jeanette.

Annegreet heeft mij 2 maanden geleden nog een brief geschreven. Ze wilde graag zingen op het podium tijdens het Millennium-feest van de EO.
Ik heb haar brief gelezen, maar niet uitgekozen. Ik kan het niet meer veranderen. De kisten verdwijnen in de auto, terwijl vader en de twee broers van de meisjes met bleke gezichten de verrichtingen van de begrafenisondernemers lijdzaam volgen. Dit gebeurt echt, het is echt. Op de Amersfoortse begraafplaats staan Kim en ik iets achteraf op een heuveltje. Er zijn honderden mensen. Plotseling kijkt moeder mij aan en zingt: ‘Je bent een prins of een prinses als je de Koning kent’.
Ja, denk ik... ja, en ik knik haar vol begrip toe. Tranen rollen over mijn wangen terwijl ik me Annegreet in gedachten voorstel. Ze staat voor de televisie te zwaaien, ze danst mee op de muziek en zingt: ‘Je bent een prins of een prinses als je de Koning kent’ ...Mam, het begint...! Mammmmm!!!!
We rijden naar huis. In de auto denk ik: iedereen rijdt nu naar huis, ook een auto met twee lege plaatsen. Straks komt moeder thuis de was tegen van de kinderen. Wanneer worden de spulletjes opgeruimd? De kasten worden een keer leeggemaakt, de kleren opgevouwen. En dan over een tijdje houden de brieven op te komen.

De geloofsbelijdenis werd gezongen tijdens het begraven. ‘Ik geloof in God, de Almachtige...’ Soms zou ik graag willen dat God af en toe iets van die almacht zou gebruiken om dit te voorkomen. Ik weet hoe het zit, ik weet waar de teksten staan, ik weet het echt, van de zondeval en zo. Maar toch is er de vraag die nooit wordt beantwoord. Waarom nu juist hen? Waarom nu juist die twee meisjes? Godalmachtig, waarom nu juist zij allebei...?

Ben Ketting

Meer artikelen in de serie "Ketting-reactie":

Duizenden lezers gingen u voor. Ondersteun AMEN. Word ook abonnee!

Nieuw in de Morgenroodreeks

De Morgenroodboekjes komen uit in de Morgenroodreeks: een serie Bijbelstudieboekjes die sinds 1960 wordt uitgegeven. De in deze reeks verschenen boekjes zijn handzaam en praktisch en helpen je verder om de Bijbel beter te leren kennen.

"Zoon" in het Oude Testament - Een speurtocht naar de Naam van Gods Zoon

In Spreuken 30 wordt een vraag gesteld over God: "Hoe is Zijn Naam en hoe is de Naam van Zijn Zoon ...?" (vs. 4b). Wat bijzonder dat hier - circa 1000 jaar vóór Christus - ervan uitgegaan wordt dat God een Zoon heeft! Naast de vele Oudtestamentische verwijzingen naar de Persoon en het werk van Christus, wordt slechts in Spreuken, de Psalmen en het boek Jesaja naar Hem verwezen met het woord "Zoon". Aan de hand van deze teksten zoeken we naar het antwoord op de dubbele vraag uit het Spreukenboek. Het antwoord vinden we uiteindelijk in het Nieuwe Testament. Dat antwoord is verrassend!

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Zoon'

Levend water

Water is de meest voorkomende vloeistof op aarde, een essentieel onderdeel van de natuur en noodzakelijk voor het (ontstaan van) leven.
In dit boekje gaat het niet zozeer over water als vloeistof, maar vooral over geestelijk water. Dat wil zeggen: water als aanduiding van waarachtig leven, voortkomend uit Gods Geest.
Daarnaast verwijst water ook naar Gods Woord, dat levend en krachtig is. Vandaar de titel van dit boekje: levend water.

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Levend water'

Het Getuigenis van de Sterren - 3e druk

Dit is een opmerkelijk boek! Het geeft een schitterende uiteenzetting van Bijbelse waarheden aan de hand van de sterren en de sterrenbeelden. Daar waar door astrologie en horoscopen een sluier is komen te liggen over de werkelijke betekenis van deze hemellichamen, gaat dit boek uit van het heldere feit dat God de Schepper ervan is!

We zijn blij met de verschijning van deze derde druk. De eerste druk verscheen in 1999 als vertaling van de Engelse uitgave The Witness of the Stars, die stamt uit 1893. Dit boek is een standaardwerk dat als basis is gebruikt voor vele later verschenen boeken over de sterren(beelden).
Een mooi boek om erbij te hebben tijdens je vakantie, wanneer je op een heldere avond de sterrenhemel bekijkt! "De hemelen vertellen Gods eer, en het uitspansel verkondigt het werk Zijner handen ..." (Ps. 19:2; N.B.G.-'51-vertaling).

Meer info & bestellen 'Het Getuigenis van de Sterren'