U kent meer Grieks dan u denkt - Deel 3: Diabolos, duivel

U kent meer Grieks dan u denkt

Deel 3: Diabolos, duivel

De vorige keer eindigden we met: Jezus Christus, de Heer, zal ook Koning van de hele wereld worden. Sommigen zullen misschien vragen: "Is Hij dat nu al niet?", en wijzen op Matteüs 28:18. Daar zegt Jezus: "Mij is gegeven alle macht in hemel en op aarde." Heeft Hij nu nog niet alle macht in deze wereld? In dit artikel overdenken we dit probleem.

Macht verbonden aan Koninkrijk

We vragen ons af: wat had Jezus ook kunnen zeggen? Bijvoorbeeld: "Mij is gegeven het Koninkrijk, of het Koningschap." Daar was een gewoon Grieks woord (basileia) voor, dat Hij gebruikt in het Onze Vader. Jezus, Die weet waar Hij het over heeft, spreekt in Matteüs 28:18 enkel over macht en niet over Koninkrijk. Hoe verklaren we dit?

We vergelijken met een andere tekst, Lucas 23:42. Een van de misdadigers aan het kruis vraagt: "Jezus gedenk mijner, wanneer Gij in uw Koninkrijk komt." Die misdadiger dacht dus, dat Jezus direct Koning zou worden van een rijk. Jezus antwoordt niet met "geheel akkoord", of zoiets, maar met: "gij zult met Mij in het paradijs zijn." Het lijkt op een vriendelijke correctie zonder nadere uitleg. Dat was een troostende reactie, maar met vermijding van het woord Koninkrijk. Waarom? Bij 'koninkrijk' denken we aan een gevestigd, geconsolideerd koninkrijk, waar alles in goede samenwerking en in redelijke harmonie toegaat. Daar was toen nog geen sprake van en ook nu (nog) niet. Het is gewoon een grote chaos (een Grieks woord1) in Israël en op de wereld.

Zonder inzicht in de Bijbel (Bijbel, ook een Grieks woord2) kan een mens over die chaos geen goede verklaring geven. Hij mist het kijk op deze wereld en tast op dit punt in het duister. Zo lazen wij een trieste krantenreactie op de ramp in Volendam: "Gods handelsmerk is willekeur. Hij is een soort hemelse helpdesk die twee van de drie keer niet bemand is." Jammer dat er met zoveel onbegrip over geschreven is.

Duivelse strijd

Wie de Bijbel wel kent, weet dat er nog een strijd wordt gevoerd. Want, wie is tijdelijk en formeel de overste van deze wereld? (Luc. 4:6; Joh. 12:31) Dat is satan, de duivel.

Duivel is afgeleid van het Griekse woord diábolos (klemtoon op á). Dit woord is een samenstelling van twee andere woorden, 'dia' en een vorm van het werkwoord 'balloo'.
Dia = doorheen; denk maar aan een dia, waar je doorheen kan kijken.
Balloo = gooien , werpen.
Een diábolos is iemand die ergens iets doorheen gooit, iemand die iets wil bederven. In het Frans noemen we die figuur: le diable (direct van het Grieks afgeleid).

Hoe komen wij aan het woord duivel? Bij de taalontwikkeling in het Nederlands en Duits verandert de lipletter b vaak in een v of een f (diavolos). De letters 'ia' zijn in het Nederlands veranderd in de klank ui. In het Duits werd 'ia' 'oi' geschreven als eu, Teufel. De eerste o (van diábolos) werd een toonloze e. En de uitgang os is verdwenen.

Zo lang de strijd tussen Jezus Christus en de diabolos nog niet is uitgestreden, zitten wij ermiddenin. Zijn Koninkrijk is nog niet op aarde aangebroken. Leven en werken in deze chaotische wereld is een groot, zorgelijk en afschuwelijk probleem. Maar we mogen ons optrekken aan de overwinning van Jezus Christus: "Wie is het, die de wereld overwint, dan wie gelooft dat Jezus de Zoon van God is?" (1 Joh. 5:5)

Duizenden lezers gingen u voor. Ondersteun AMEN. Word ook abonnee!

Nieuw in de Morgenroodreeks

De Morgenroodboekjes komen uit in de Morgenroodreeks: een serie Bijbelstudieboekjes die sinds 1960 wordt uitgegeven. De in deze reeks verschenen boekjes zijn handzaam en praktisch en helpen je verder om de Bijbel beter te leren kennen.

De sabbat

Onder christenen leven soms de volgende vragen: Is de zondag de sabbat van nu? Is het de bedoeling dat christenen de sabbat - van vrijdagavond tot zaterdagavond - vieren?

De Bijbel geeft de nodige informatie over de sabbat, die zich als zevende dag onderscheidt van de voorgaande zes door rust. Het is een dag aan de Heere toegewijd. Paulus schrijft dat deze dag voor het lichaam van Christus geen aanleiding mag zijn om elkaar te veroordelen "inzake eten of drinken, of op het punt van een feestdag, een nieuwe maan of de sabbatten" (Kol. 2:16).

De sabbat verwijst ook naar de grote toekomstige sabbat in Gods plan; geen periode van vierentwintig uur, maar één van duizend jaar. Israël en de volkeren mogen dan leven in vrede en rust.

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'De sabbat'

Uit het hart

In korte stukjes beschrijft de auteur - meestal naar aanleiding van een bepaalde ervaring, een nieuwsberichtje of zo maar wat gemijmer - kernachtig hoe we als gelovigen in een steeds veranderende wereld kunnen standhouden. Daarbij schiet hij niet in de verdediging, maar legt hij de link juist naar hoe je er ook mee om kunt gaan; vanuit het geloof namelijk en vanuit de rijkdom die we in Christus hebben ontvangen. Zo wordt onze blik van het aardse afgewend en gericht op het hemelse, of eigenlijk: de Hemelse Vader.

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen Uit het hart

Uitgaven van Everread Uitgevers

Intekenactie t/m 30 juni 2023

Kijk hier voor meer informatie!

Everread geeft naast de Morgenroodreeks ook andere Bijbelstudieboeken uit; jaarlijks verschijnen er 1 á 2. Wie een Everread-abonnement heeft, ontvangt deze Bijbelstudieboeken automatisch in huis  met een korting van 25%!

Schatten uit Gods Woord (4)

De serie Schatten uit Gods Woord bevat boeken waarin allerlei Bijbelse onderwerpen worden behandeld. Deze onderwerpen kun je zien als schatten die je opgraaft vanuit Gods Woord. David zegt: "De woorden van de HEERE zijn reine woorden, als zilver gelouterd in een aarden smeltkroes, gezuiverd zevenmaal" (Ps. 12:7). Hij schrijft dit om daarmee de betrouwbaarheid van Gods woorden te onderstrepen. Zij staan wat dat betreft lijnrecht tegenover de woorden die trouweloze mensen spreken (zie vs. 2-5). Wat God zegt in Zijn Woord kun je zonder meer aannemen; Hij is immers Zelf de waarheid! Daarom is het zo de moeite waard om de Bijbel te lezen, te overdenken en te leren begrijpen. Daar word je wijs van!

Dit vierde deel bevat 22 hoofdstukken over even zoveel onderwerpen. 

Spreuken 3:13-15 zegt:
"Welzalig is de mens die wijsheid vindt,
de mens die inzicht verkrijgt, want
- haar opbrengst is beter dan de opbrengst van zilver en
- haar inkomen beter dan bewerkt goud,
- zij is kostbaarder dan robijnen.
Al jouw wensen zijn met haar niet te vergelijken".

Meer info & bestellen 'Schatten uit Gods Woord - 4'