Geldinjectie ECB: tijd om te gaan jubelen!

Geldinjectie ECB: tijd om te gaan jubelen!

23 januari 2015 - door Peter A. Slagter

Labels: , ,

Euro-ster

Voor overheden, de meeste economen, politici, e.a. is het kennelijk nog een vraag, maar voor de gewone burger volstrekt logisch, en voor de gelovige burger al helemaal. De geldinjectie van de ECB is aanleiding voor een nieuwe start. Hoog tijd om te gaan jubelen!

Vanuit het besef dat de overheid ‘dienaresse Gods’ is, werd na WOII de zorgzame samenleving opgebouwd. Mocht de overheid, nu 70 jaar later, nog ‘dienaresse’ zijn dan is het voornamelijk van de (af)god Mammon. Dit is Syrisch voor geld of rijkdom. Als gevolg daarvan gaat het er niet meer om wat goed is voor de burger, maar veel meer wat het grootkapitaal dient, de multinationals, de (systeem)banken en noem maar op.
De Europese Centrale Bank (ECB), onder leiding van ‘super Mario’ Draghi, pompte de afgelopen jaren al ruim 1000 miljard in het systeem, om de banken van goedkoop geld te voorzien. Het heeft niets geholpen om de crisis op te lossen! Integendeel, de banken zijn met dat goedkope geld naar de beurs gegaan om daar vervolgens grote winsten te behalen. Die beurzen staan niet voor niets zo hoog momenteel! Goed voor de bonussen, aandeelhouders en de rijke elite.
De ECB heeft onlangs besloten opnieuw geld in de ‘economie te pompen’, t.w. rond 60 miljard euro per maand (m.i.v. maart 2015 ) in ieder geval tot september 2016. Samen zo’n 1140 miljard euro!

In een twitterbericht van de NOS lees je dan: “Banken en financiële instellingen krijgen nu meer lucht, zodat ze weer volop nieuwe leningen kunnen afsluiten. Door de maatregel daalt de spaarrente, dus wordt sparen minder aantrekkelijk”. Sterker nog, de spaarzame burger loopt het risico straks zelfs te moeten betalen voor het geld op de spaarrekening (zgn. negatieve rente).
De ECB koopt de zooi van (meest Zuid-Europese) landen en banken op, zodat die weer opnieuw (en goedkoper) kunnen lenen. Waarom? Officieel ‘om geld te kunnen uitlenen aan burgers en bedrijven’ en zodoende de economie weer op gang te helpen. We zullen het zien.
In het ECB-bestuur was niet iedereen voor deze geldinjectie. De presidenten van de Nederlandse en Duitse Banken, Knot en Weidmann, waren tegen, samen met vertegenwoordigers uit Estland en Oostenrijk. Van de Zuidelijke lidstaten waren ze allemaal voor. Logisch, want daar liggen de grootste schuldenproblemen. De Zwitsers hebben tijdig eieren voor hun geld gekozen en hun franc losgekoppeld van de euro.
Een meerderheid van de Tweede Kamer was overigens ook tegen de actie van de ECB maar de minister van financiën gaf deze opperburgers te verstaan dat zij zich “niet met het monetaire beleid van de ECB moeten bemoeien”. Let wel, als het misgaat met dat opkoopprogramma van de ECB komt die diezelfde excellentie naar de Tweede Kamer om te vertellen dat de Nederlandse Staat (lees: de gewone burger) mag dokken. Denk aan Griekenland. Welnu, het komt erop neer, dat in het kader van het Europese project, de Noordelijke landen (een deel van) hun welvaart afstaan aan de Zuidelijke landen. Dat lijkt heel solidair, maar het is water naar de zee dragen op kosten van… inderdaad, de gewone burger. 

Welnu, als dit niet de goede weg is, wat dan wel? Steeds meer gewone burgers weten het langzamerhand wel. Allereerst moet geld door de overheid (zonder winstbejag) worden gecreëerd en niet door private banken, zoals nu het geval is. Het hele bankensysteem deugt niet en moet rigoureus op de schop. Wat dat betekent, kunt u hier lezen, en hier zien.

In IJsland hebben ze dat in ieder geval begrepen. Het is een voorbeeld voor andere landen hoe de crisis echt kan worden opgelost en wat de rol van de gewone burger daarin is. Vervolgens moet het schuldenprobleem niet te lijf gegaan worden met nog meer schulden te maken, maar juist door ze te verminderen. Voor de ‘grootgeldbezitters’, de grootbanken en de Rothschilds c.s. natuurlijk geen optie, want zij verdienen er alleen maar aan. Dat schiet dus niet op.
Voor overheden, de meeste economen, politici, e.a. kennelijk nog een vraag, maar voor de gewone burger volstrekt logisch.
En als die burger dan ook nog een gelovige is, die z’n Bijbel kent, dan weet hij dat daarin de oplossing eigenlijk al een paar duizend jaar geleden is gegeven!

Hoe dat zit, kunt u lezen in een artikel, dat ik al eerder schreef, met als titel: ‘Crisistijd: Jubeltijd!’
Ja, u leest het goed: Jubeltijd!

Kijk hier naar video over het geheim van geld(creatie) met Nederlandse ondertiteling:

UPDATE 2 februari 2015

Tot de historische persconferentie twee weken geleden van president Mario Draghi van de Europese Centrale Bank, was RABO-topman Bert Bruggink een fan van de ECB. ‘Maar sinds die persconferentie ben ik dat helaas niet meer’, zegt de financieel bestuurder van Rabobank.

Bruggink doelt op de maatregel van de ECB om de komende anderhalf jaar €1140 mrd in de Europese economie te pompen door staatsobligaties op te kopen. ‘Ik weet zeker dat deze hele operatie niets gaat opleveren. Anders gezegd: ik maak me grote zorgen.’

Lees meer op FD.nl.

UPDATE 16 maart 2015

De ECB heeft met verbazing gekeken naar de bijna verticale daling van de wisselkoers van de euro deze maand. ECB-bestuurslid Ignazio Visco zei op het Ambrosetti Forum in Italië afgelopen weekend dat het “boven elke twijfel verheven is dat de kracht waarmee de wisselkoers van de euro is gedaald groter is dan wij hadden verwacht” en dat er een risico bestaat dat de ECB met het obligatieaankoopprogramma van 1,1 biljoen euro zijn doel voorbijschiet.

In de macro-economische voorspellingen die de ECB bekendmaakte tijdens het rentebesluit op 2 maart ging de centrale bank er van uit dat de euro/dollar dit jaar op 1,14 uitkomt en de daaropvolgende jaren rond dat niveau blijft. Sinds 2 maart is de euro/dollar gedaald met krap 6 procent naar 1,05, het laagste niveau sinds begin vorige eeuw.

De Duitse DAX is vanochtend voor het eerste boven de psychologische grens van 12.000 punten uitgekomen. De DAX, waarin exporteurs oververtegenwoordigd zijn, profiteert van de monetaire verruiming door de ECB.

Lees meer op z24.nl 

Deel dit bericht