Gods Zoon in de moskee!

Gods Zoon in de moskee!

23 december 2014 - door Peter A. Slagter

Labels: , ,

Het moet een gebaar van vrede zijn, een teken van begrip: Christenen moeten in de diensten op de Kerstavond ook een moslimlied zingen. Althans, dat adviseren Duitse politici en de Centrale Raad van Moslims in Duitsland.

Het morgenlicht breekt aan
“Het zou een fantastisch signaal van het vreedzaam samenleven van de religies zijn als er in de kerk een islamitisch lied gezongen zou worden en in de moskee een kerstlied”, zegt de Groene mensenrechtendeskundige Omid Nouripour (39) in de Duitse krant ‘Bild’.
De SPD-afgevaardigde uit de deelstaat Baden-Württemberg, Thomas Funk (52), verklaarde: “We hebben begrip, respect en tolerantie nodig.” Hij zou het een goed idee vinden dit d.m.v. een lied te stimuleren.
Welke islamitische liedjes komen hiervoor in aanmerking? De voorzitter van de Centrale Raad van de moslims, Aiman Mazyek (45), doet een voorstel: Tala´a al-badru alayna (betekent zoiets als: “In de heldere maneschijn”) van de zanger Yusuf Islam, beter bekend als Cat Stevens, die ooit succesvolle liedjes schreef en zong als: Moonshadow, Oh Very Young, Lady D’Arbanville. Zijn bekendste is misschien wel de wereldhit Morning Has Broken, waarin hij het werk van de Schepper bezingt.

Yusuf Islam?
In 1975 was Stevens bij Malibu in Californië aan het zwemmen in de Stille Oceaan, en kon door de sterke stroming niet meer aan land komen. Nadat hij God had aangeroepen, bracht een golf hem terug aan land, waarin hij een geschenk van God zag. Op 30 december 1977 deed hij zijn artiestennaam Cat Stevens in de ban. In 1978 werd hij moslim, nadat hij van zijn broer een exemplaar van de Koran had gekregen. Hij nam toen ook de naam Yusuf Islam aan. Tegenwoordig is Yusuf Islam vader van vijf kinderen en woont in Londen. Volgens Wikipedia maakt hij tegenwoordig islamitische muziek, ook voor kinderen.

Het lied Tala´a al-badru alayna  zou “een prachtig signaal van vrede en belangstelling zijn”, zegt Mazyek tegenover ‘Bild’. Waarschijnlijk is het lied u onbekend, daarom hier een video met tekst eronder (klik onder de video op 'Meer weergeven'), dan kunt u alvast oefenen.

Reactie 
En wat zeggen de kerken ervan? Zowel de katholieke als de evangelische kerk wil hierop (nog) niet officieel reageren. Dat zou men zorgvuldig moeten onderzoeken en bespreken, heette het in Noord-Duitse gemeenten. 

Ja, en dan moet je ook nog bedenken welk lied er dan in de moskee moet klinken. Misschien dat paus Franciscus daarvoor bad, toen hij de Blauwe Moskee in Istanbul bezocht.

Ik zou het wel weten! Er is eigenlijk maar één lied, dat mij uitstekend geschikt lijkt om in een moskee te (laten) zingen: Gezang 26 uit het Liedboek voor de Kerken, en dan vers 1 en 3.

Daar is uit 's werelds duist're wolken een licht der lichten opgegaan.
Komt tot zijn schijnsel, alle volken, en gij, mijn ziele, bid het aan.
Het komt de schaduwen beschijnen, de zwarte schaduw van de dood.
De nacht der zonde zal verdwijnen, genade spreidt haar morgenrood.

Wat heil, een Kind is ons geboren, een Zoon gegeven door Gods kracht!
De heerschappij zal Hem behoren, zijn last is licht, zijn juk is zacht.
Zijn naam is wonderbaar, Zijn daden zijn wond'ren van genâ alleen.
Hij doet ons, hoe met schuld beladen, verzoend voor 't oog des Vaders treên.

Waarom? Het lied spreekt over licht en genade, over de Zoon en verzoening. Me dunkt, dat is wat moslims zo nodig hebben! Jammer dat wij hier niet van die wijze politici en moslims hebben, met zulke lumineuze ideeën. Stel je voor zeg, Gods Zoon in de moskee en dan al die gelovigen maar jubelen ‘Allahu Akbar (God is groot) en met volle overtuiging belijden: ‘Er is geen God dan de HEERE en Jezus, de Messias, is Zijn Zoon’.

 

Deel dit bericht