De Bijbel: Uniek geschenk - Deel 2: Uniek in het ontstaan

De Bijbel: Uniek geschenk

Deel 2: Uniek in het ontstaan

We halen in AMEN veelvuldig teksten uit de Bijbel aan, omdat wij geloven, dat het Gods Woord is. Het is de moeite waard om te lezen wat God zegt en daaruit onderwijs en zegen te ontvangen. We willen echter ook graag iets kwijt over de Bijbel. Want dit boek is in alle opzichten een uniek geschenk van God, dat onmiskenbaar z’n stempel heeft gedrukt op de wereldcultuur en zeker ook op de Nederlandse.

UNIEK IN HET ONTSTAAN

Laten we bij het begin beginnen. Wie let op de wijze waarop de Bijbel tot stand gekomen is komt onder de indruk van de Goddelijke leiding daarin.
Het woord ‘bijbel’ is afkomstig van het Griekse ‘biblia’, dat ‘boeken’ betekent. Wij kennen de Bijbel als één Boek, keurig netjes gebonden, in tal van uitvoeringen en in alle prijsklassen te koop.
De Bijbel is eigenlijk een verzameling van boeken, waaraan zo’n 40 schrijvers hebben gewerkt over een periode 11 tot 15 eeuwen (volgens sommigen nog langer).
Deze schrijvers hebben dus geleefd in totaal verschillende tijden, op verschillende plaatsen en in verschillende culturen. Zonder enige onderlinge afspraak werd van eeuw tot eeuw het ene geschrift bij het andere gevoegd totdat ze uiteindelijk verzameld werden in één bundel. Wie de afkomst en het milieu van de schrijvers onderzoekt komt eveneens grote verschillen tegen. Mozes was opgeleid in de wijsheid van Egypte; David klom op van herdersjongen tot koning van Israël; de wijsheid en rijkdom van Salomo is spreekwoordelijk; Daniël verbleef in Babel als eerste minister; Amos was herder, Micha landbouwer, Matteüs belastigambtenaar, Lucas geneesheer, Petrus visser en Paulus een vooraanstaande rabbijn. Zij leefden in drie werelddelen: Azië, Afrika en Europa en schreven in drie talen: Hebreeuws, Aramees, Grieks.
Dat uit al deze wijdvertakte richtingen en bronnen één bundel van boeken, de Bijbel, is ontstaan, mag met recht een Godswonder genoemd worden. Temeer als je ontdekt, dat het Boek van begin tot eind dezelfde sfeer ademt, dezelfde woorden gebruikt, van dezelfde geest is doordrongen. Eigenlijk moeten we ‘geest’ met een hoofdletter schrijven, want zo zegt de Bijbel het zelf: “Al de Schrift is van God ingegeven...” (2 Tim. 3: 16 SV) en “...door de heilige Geest gedreven, hebben mensen van Godswege gesproken.” (2 Petr. 1:21)
Je kunt er dus niet omheen! Het ontstaan van de Bijbel bewijst dat het een uniek boek is, dat onmogelijk kan worden afgedaan als ‘mensenwerk’. Integendeel, wie de Goddelijke oorsprong ontkent denkt of spreekt tegen beter weten in. Natuurlijk heeft dit grote gevolgen. Wie erkent dat de Bijbel inderdaad Gods Woord is, zal er ook gezag aan toekennen en er met grote eerbied mee omgaan. Immers, wie dan de Bijbel leest die weet, dat het God is, die spreekt!

Twee delen

Onze Bijbel is - door mensen - onderverdeeld in het Oude en Nieuwe Testament. Het Oude Testament handelt over de tijd tussen het ontstaan van de wereld en het begin van onze jaartelling – de jaren vóór Christus dus. Het spreekt niet alleen over het ontstaan van de volkeren, maar ook over de geschiedenis van het volk Israël. Het Jodendom beschouwt het Oude Testament, die zij de ‘Tenach’ noemen als Heilige Schrift. Het eerste deel van de Bijbel bestaat uit de Wet, de Psalmen en de Profeten. De taal van het O.T. is voornamelijk Hebreeuws, met een paar gedeelten in het (aanverwante) Aramees.
Het Nieuwe Testament is in de Griekse taal geschreven en spreekt over het leven en de leer van de Here Jezus Christus, Gods Zoon, en over de (heils)geschiedenis na Zijn hemelvaart. In het boek Handelingen is te zien hoe het Evangelie in de tijd van het Romeinse Rijk zijn weg vond naar Joden en heidenen. Er ontstonden gemeenten aan wie later ook brieven geschreven werden. Het laatste Bijbelboek – Openbaring – spreekt over de tijd dat Christus terug zal komen en zich een grote omwenteling in de hemel en op de aarde zal voltrekken.
Het Oude en Nieuwe Testament vormen samen de Bijbel, door de eeuwen heen als het Heilige Boek van de christenen beschouwd.

De Nederlandse cultuur

Door de zendingsijver van de apostelen en hun opvolgers heeft het christendom verspreid binnen het Romeinse Rijk en drong ook door tot in de uithoeken daarvan tot in de lage landen. Rond 500 na Christus bekeren steeds meer Frankische, Germaanse en Friese stammen zich tot het christendom. Vanaf dat moment krijgt de Bijbel invloed op de Nederlandse cultuur, zoals blijkt uit de kunst en literatuur die uit die tijd bewaard gebleven zijn. Eeuwenlang heeft de Bijbel zijn invloed gehad op de mens en maatschappij. Een overvloed aan documenten, wetten en tradities geven daar tot op de dag van vandaag overvloedig blijk van.

Duizenden lezers gingen u voor. Ondersteun AMEN. Word ook abonnee!

Nieuw in de Morgenroodreeks

De Morgenroodboekjes komen uit in de Morgenroodreeks: een serie Bijbelstudieboekjes die sinds 1960 wordt uitgegeven. De in deze reeks verschenen boekjes zijn handzaam en praktisch en helpen je verder om de Bijbel beter te leren kennen.

De sabbat

Onder christenen leven soms de volgende vragen: Is de zondag de sabbat van nu? Is het de bedoeling dat christenen de sabbat - van vrijdagavond tot zaterdagavond - vieren?

De Bijbel geeft de nodige informatie over de sabbat, die zich als zevende dag onderscheidt van de voorgaande zes door rust. Het is een dag aan de Heere toegewijd. Paulus schrijft dat deze dag voor het lichaam van Christus geen aanleiding mag zijn om elkaar te veroordelen "inzake eten of drinken, of op het punt van een feestdag, een nieuwe maan of de sabbatten" (Kol. 2:16).

De sabbat verwijst ook naar de grote toekomstige sabbat in Gods plan; geen periode van vierentwintig uur, maar één van duizend jaar. Israël en de volkeren mogen dan leven in vrede en rust.

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'De sabbat'

Levend water

Water is de meest voorkomende vloeistof op aarde, een essentieel onderdeel van de natuur en noodzakelijk voor het (ontstaan van) leven.
In dit boekje gaat het niet zozeer over water als vloeistof, maar vooral over geestelijk water. Dat wil zeggen: water als aanduiding van waarachtig leven, voortkomend uit Gods Geest.
Daarnaast verwijst water ook naar Gods Woord, dat levend en krachtig is. Vandaar de titel van dit boekje: levend water.

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Levend water'

Schatten uit Gods Woord - 4

De serie Schatten uit Gods Woord bevat boeken waarin allerlei Bijbelse onderwerpen worden behandeld. Deze onderwerpen kun je zien als schatten die je opgraaft vanuit Gods Woord. David zegt: "De woorden van de HEERE zijn reine woorden, als zilver gelouterd in een aarden smeltkroes, gezuiverd zevenmaal" (Ps. 12:7). Hij schrijft dit om daarmee de betrouwbaarheid van Gods woorden te onderstrepen. Zij staan wat dat betreft lijnrecht tegenover de woorden die trouweloze mensen spreken (zie vs. 2-5). Wat God zegt in Zijn Woord kun je zonder meer aannemen; Hij is immers Zelf de waarheid! Daarom is het zo de moeite waard om de Bijbel te lezen, te overdenken en te leren begrijpen. Daar word je wijs van!

Dit vierde deel bevat 22 hoofdstukken over even zoveel onderwerpen. 

Spreuken 3:13-15 zegt:
"Welzalig is de mens die wijsheid vindt,
de mens die inzicht verkrijgt, want
- haar opbrengst is beter dan de opbrengst van zilver en
- haar inkomen beter dan bewerkt goud,
- zij is kostbaarder dan robijnen.
Al jouw wensen zijn met haar niet te vergelijken".

Meer info & bestellen 'Schatten uit Gods Woord - 4'