De Bijbel: Uniek geschenk - Deel 6: Uniek als literatuur

De Bijbel: Uniek geschenk

Deel 6: Uniek als literatuur

De Bijbel is in alle opzichten een uniek geschenk van God, dat onmiskenbaar z’n stempel heeft gedrukt op de wereldcultuur en zeker ook op de Nederlandse.

AMEN 51 - "De Bijbel, een uniek gesch...

UNIEK ALS LITERATUUR

Om de literaire waarde van de Bijbel te onderstrepen hoeven we slechts een aantal citaten te noemen van mensen, die verstand van zaken hebben.

  • F. Starrison zei op een college in Oxford over de Engelse vertaling: “De Bijbel is het beste dat onze literatuur in natuurlijk, edel proza geven kan.”
  • Thomas Carlyle merkte op: “Het is de prachtigste proeve van literatuur, die ooit uit een menselijke pen is gevloeid.”
  • De Engelse historicus Froude (zelf geen christen): “De Bijbel is literatuur op zich, de zeldzaamste en de rijkste op alle gebieden van het denken.”
  • Sir William Jones was volgens de beroemde Encyclopedia Brittanica één van de grootste taalkundigen en kenners van het Oosten. Hij schreef op de laatste bladzijde van de Bijbel: “Ik heb deze Heilige Schriften regelmatig en aandachtig gelezen en ben van mening, dat dit boek (...) meer verhevenheid en schoonheid, meer zuivere zedelijkheid, meer belangrijke geschiedenis en schonere passages van poëzie en welsprekendheid bevat, dan in alle andere boeken geveonden kan worden, in welke eeuw of taal zij ook geschreven mogen zijn.”
  • Volgens Arthur Brisbane (geen christen) bevat de Bijbel “...schitterende voorbeelden van grote literatuur in elk vorm...”:
Lyrische poëzie
Epische poëzie
Dramatische poëzie
Historische vertelkunst
Landelijke idylle
Vaderlandsliefde
Praktische wijsheid
Filosofische bespiegelingen
Hartstochtelijke welsprekendheid
Korte verhalen
Leerstellige brieven
Mystieke vervoering
-> De Psalmen
-> Genesis
-> Job
-> Samuël, de Koningen en Kronieken
-> Ruth
-> Esther, Daniël
-> Spreuken
-> Prediker
-> Jesaja
-> Evangelieën
-> De brieven der apostelen
-> Openbaring

Bron van inspiratie

Vriend en vijand is het er dus over eens dat de Bijbel ook in literair opzicht een uniek boek is, dat grote invloed gehad heeft op de wereldliteratuur. Talloze werken zijn geënt op de Bijbel: bijbelse woordenboeken, encyclopedieën, lexicons, atlassen, theologische beschouwingen, commentaren, stichtelijke werken, gedichten, dogmatieken en ga zo maar door. Ook in de toneel- en filmwereld zijn grote werken geproduceerd naar aanleiding van bijbelse thema’s.

Eenvoudige mensen

Opmerkelijk eigenlijk als je bedenkt, dat de bijbelboeken geschreven zijn door overwegend ‘eenvoudige’ mensen. Geen taalgeleerden, professoren, filosofen, e.d. Vaak waren de schrijvers onontwikkelde mensen, die gewend waren in hun dialect te spreken (en te denken). Van Petrus en Johannes bijvoorbeeld werd vastgesteld door de Joodse leiders, dat zij “ongeletterde en eenvoudige mensen uit het volk waren.” (Hand. 4:13) Geen personen dus van wie men literaire hoogstandjes verwacht. Toch behoren zij tot de schrijvers van het Nieuwe Testament!
Dit toont nog eens aan, dat de Bijbel weliswaar door mensen is geschreven, maar toch geen ‘menselijk’ boek is. De oorzaak van de wijsheid der schrijvers is gelegen in de Goddelijke inspiratie. Petrus schrijft dat zelf in zijn tweede brief: “...want nooit is profetie voortgekomen uit de wil van een mens, maar, door de heilige Geest gedreven hebben mensen van Godswege gesproken.” (1:21).

Invloed

Zo is de Bijbel tot een verzameling literaire meesterwerken geworden, niet alleen in de oude wereld der Hebreeën en Grieken, maar ook in andere culturen. Overal heeft de Bijbel z’n invloed doen gelden, ook in onze West-Europese streken. De taal in het Nederlandse gebied, zoals wij dat nu kennen, is mede voortgekomen uit de rijkdom van de Statenvertaling (1619); het Hoogduits uit de oude Lutherbijbel; het Engels uit de de Authorised Version, beter bekend als de King James-vertaling. Koning James (= Jakobus) ontleent zijn naam aan één der bijbelschrijvers...
Nooit zal de mens uitgedacht raken over de Bijbel en dat kan ook niet, want wat van geen enkel ander meesterwerk gezegd kan worden, gaat voor de Bijbel op: het is het Woord van God en dus ook: het levende Woord!

Duizenden lezers gingen u voor. Ondersteun AMEN. Word ook abonnee!

Nieuw in de Morgenroodreeks

De Morgenroodboekjes komen uit in de Morgenroodreeks: een serie Bijbelstudieboekjes die sinds 1960 wordt uitgegeven. De in deze reeks verschenen boekjes zijn handzaam en praktisch en helpen je verder om de Bijbel beter te leren kennen.

"Zoon" in het Oude Testament - Een speurtocht naar de Naam van Gods Zoon

In Spreuken 30 wordt een vraag gesteld over God: "Hoe is Zijn Naam en hoe is de Naam van Zijn Zoon ...?" (vs. 4b). Wat bijzonder dat hier - circa 1000 jaar vóór Christus - ervan uitgegaan wordt dat God een Zoon heeft! Naast de vele Oudtestamentische verwijzingen naar de Persoon en het werk van Christus, wordt slechts in Spreuken, de Psalmen en het boek Jesaja naar Hem verwezen met het woord "Zoon". Aan de hand van deze teksten zoeken we naar het antwoord op de dubbele vraag uit het Spreukenboek. Het antwoord vinden we uiteindelijk in het Nieuwe Testament. Dat antwoord is verrassend!

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Zoon'

Levend water

Water is de meest voorkomende vloeistof op aarde, een essentieel onderdeel van de natuur en noodzakelijk voor het (ontstaan van) leven.
In dit boekje gaat het niet zozeer over water als vloeistof, maar vooral over geestelijk water. Dat wil zeggen: water als aanduiding van waarachtig leven, voortkomend uit Gods Geest.
Daarnaast verwijst water ook naar Gods Woord, dat levend en krachtig is. Vandaar de titel van dit boekje: levend water.

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Levend water'

Schatten uit Gods Woord - 4

De serie Schatten uit Gods Woord bevat boeken waarin allerlei Bijbelse onderwerpen worden behandeld. Deze onderwerpen kun je zien als schatten die je opgraaft vanuit Gods Woord. David zegt: "De woorden van de HEERE zijn reine woorden, als zilver gelouterd in een aarden smeltkroes, gezuiverd zevenmaal" (Ps. 12:7). Hij schrijft dit om daarmee de betrouwbaarheid van Gods woorden te onderstrepen. Zij staan wat dat betreft lijnrecht tegenover de woorden die trouweloze mensen spreken (zie vs. 2-5). Wat God zegt in Zijn Woord kun je zonder meer aannemen; Hij is immers Zelf de waarheid! Daarom is het zo de moeite waard om de Bijbel te lezen, te overdenken en te leren begrijpen. Daar word je wijs van!

Dit vierde deel bevat 22 hoofdstukken over even zoveel onderwerpen. 

Spreuken 3:13-15 zegt:
"Welzalig is de mens die wijsheid vindt,
de mens die inzicht verkrijgt, want
- haar opbrengst is beter dan de opbrengst van zilver en
- haar inkomen beter dan bewerkt goud,
- zij is kostbaarder dan robijnen.
Al jouw wensen zijn met haar niet te vergelijken".

Meer info & bestellen 'Schatten uit Gods Woord - 4'