Virtuele vitrines

Virtuele vitrines

Websites zijn er in allerlei soorten en maten. Met prijzen vanaf € 2.000 tot bedragen van enkele tonnen voor sites van grote bedrijven en online winkels. Achter geavanceerde sites als bijvoorbeeld die van Harry Mulisch (www.mulisch.nl) staat een compleet team van pr-mensen en webdesigners.

Essentieel is in dit geval de rol die de uitgeverij van een schrijver speelt. Hoeveel budget is er beschikbaar om een site te maken, of veelal te laten maken voor de promotie van de boeken van een bepaalde auteur?
Ik kan me voorstellen dat de Mulisch-site van uitgeverij De Bezige Bij niet alleen het imago van Mulisch zelf maar ook het imago van de uitgeverij een positieve impuls geeft. En het is natuurlijk tevens een eerbetoon voor deze bestsellerauteur, wat soms ook geldt voor boekenadvertenties in kranten. Die worden, zo merkte een uitgever eens lachend op, vooral geplaatst om de immer klagende schrijver een hart onder de riem te steken!
Voor een eigen auteurssite is dus geld nodig, bij grotere sites zelfs een aanzienlijk bedrag, en niet te vergeten: tijd. Want hoe je het ook wendt of keert, het succes van elke site hangt af van de aangeboden online informatie. Liefst veel en liefst zo actueel mogelijk. Bijhouden van een professionele website kost al gauw een halve dag per week.
Waar tijd en geld ontbreken, kom je terecht bij de zogeheten “homepages”, thuispagina’s van schrijvers die graag hun boekenoverzicht en persoonlijke gegevens op internet zetten, maar dan niet in de luxueuzere context van een complete website. Hieronder worden een aantal van deze homepages besproken.

Lode Bisschop

Op de homepage van de inmiddels 81-jarige dichter Lode Bisschop geeft ND-criticus Hans Werkman een beknopt overzicht van Bisschops werk. De tekst bevat voorbeelden van gedichten van Lode Bisschop. Tevens staat er op deze homepage een link naar de gesproken versie van het gedicht ‘Pasen’, die verstuurd kan worden als e-card.

www.chroom.net/bisschop

Lenze L. Bouwers

Onlangs verscheen de bundel Groeiringen van Lenze L. Bouwers. Op zijn homepage op Chroom.net kun je onder andere lezen dat Bouwers tot 1992 werkte als leraar Nederlands en daarna fulltime schrijver werd. Naast gedichtenbundels schreef hij ook verschillende kinderboeken, waarover meer te vinden is op de site www.leesplein.nl. Tot slot bevat Bouwers’ homepage informatie over de manier waarop je rechtstreeks bij de auteur boeken kunt bestellen. Een eigen verkoopkanaal via internet: iets wat voorheen beperkt was tot boekentafels bij lezingen en een incidentele advertentie in de regionale pers.

www.chroom.net/bouwers

Jan Coghe

Jan Coghe (1964) uit Leuven heeft zijn homepage gewijd aan poëzie en religie. Naast informatie over Coghe zelf kun je op deze kleine site dingen vinden over Coghe’s bundels, waaronder Woorden die troosten (1992), Een leven lang liefde (1994) en De doden leven (gedachten, gedichten en gebeden rond de dood; 2000). Een helder en recht-toe-recht-aan concept, alleen de vormgeving en navigatie kan beter.

http://members.lycos.nl/jancoghe

Bert de Jong

Op zijn persoonlijke pagina Weerwater doet voormalig Trouw-journalist Bert de Jong verslag van wat hij in zijn leven meemaakt. Eigenlijk is dit dus een voortzetting van zijn columns die gebundeld zijn in boekjes als Diep in ’t stof gebogen, Nou pa, veel geluk met je geloof en Ik ben toch ongelovig? De Jong benut internet om zijn persoonlijke visie op het leven kenbaar te maken. En dat is natuurlijk een van de grote charmes die de huidige digitale wereld biedt: zonder tussenkomst van een uitgever commentaar geven op allerlei gebeurtenissen, voor een ieder die daarin interesse heeft, los van abonnementen en afgebakende lezersgroepen.

http://home.hetnet.nl/~weerwater

René van Loenen

René van Loenen publiceerde sinds 1984 drie bundels met gedichten, gebeden en liederen. Op zijn homepage vind u een beknopte levensbeschrijving van deze christelijke dichter, adresgegevens en een korte motivatie voor het schrijven van “wereldvreemde poëzie”, zoals hij dat zelf enigszins ironisch noemt. Als voorbeeld staat op deze pagina het gedicht ‘Stille zaterdag’ uit Van Loenens meest recente bundel De steen voorbij (1998).

www.chroom.net/vanloenen

Theo Peppink

Op Peppinks homepage een korte biografie, waarin onder andere te lezen valt dat Th. Peppink zijn brood verdient als docent theologie, ethiek en godsdienstwetenschap aan de Christelijke Hogeschool voor de Kunsten ‘Constantijn Huygens’ te Kampen. Na deze levensbeschrijving volgt een bijbelmeditatie naar aanleiding van Genesis 1:26a, reacties in de pers, een handvol gedichten en uiteraard een overzicht van gepubliceerd werk. Dat laatste bestaat uit meer dan twintig boeken, in verschillende genres: kinderboeken, jeugddetectives, een roman, bijbelstudies, dichtbundels en essays over geloof en kunst. Een aantal boeken verscheen onder het pseudoniem Thomas Pinkhoff.

http://members.tripod.lycos.nl/peppink

Bert van Weenen is webmaster van www.chroon.net

Duizenden lezers gingen u voor. Ondersteun AMEN. Word ook abonnee!

Nieuw in de Morgenroodreeks

De Morgenroodboekjes komen uit in de Morgenroodreeks: een serie Bijbelstudieboekjes die sinds 1960 wordt uitgegeven. De in deze reeks verschenen boekjes zijn handzaam en praktisch en helpen je verder om de Bijbel beter te leren kennen.

De sabbat

Onder christenen leven soms de volgende vragen: Is de zondag de sabbat van nu? Is het de bedoeling dat christenen de sabbat - van vrijdagavond tot zaterdagavond - vieren?

De Bijbel geeft de nodige informatie over de sabbat, die zich als zevende dag onderscheidt van de voorgaande zes door rust. Het is een dag aan de Heere toegewijd. Paulus schrijft dat deze dag voor het lichaam van Christus geen aanleiding mag zijn om elkaar te veroordelen "inzake eten of drinken, of op het punt van een feestdag, een nieuwe maan of de sabbatten" (Kol. 2:16).

De sabbat verwijst ook naar de grote toekomstige sabbat in Gods plan; geen periode van vierentwintig uur, maar één van duizend jaar. Israël en de volkeren mogen dan leven in vrede en rust.

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'De sabbat'

Levend water

Water is de meest voorkomende vloeistof op aarde, een essentieel onderdeel van de natuur en noodzakelijk voor het (ontstaan van) leven.
In dit boekje gaat het niet zozeer over water als vloeistof, maar vooral over geestelijk water. Dat wil zeggen: water als aanduiding van waarachtig leven, voortkomend uit Gods Geest.
Daarnaast verwijst water ook naar Gods Woord, dat levend en krachtig is. Vandaar de titel van dit boekje: levend water.

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Levend water'

Schatten uit Gods Woord - 4

De serie Schatten uit Gods Woord bevat boeken waarin allerlei Bijbelse onderwerpen worden behandeld. Deze onderwerpen kun je zien als schatten die je opgraaft vanuit Gods Woord. David zegt: "De woorden van de HEERE zijn reine woorden, als zilver gelouterd in een aarden smeltkroes, gezuiverd zevenmaal" (Ps. 12:7). Hij schrijft dit om daarmee de betrouwbaarheid van Gods woorden te onderstrepen. Zij staan wat dat betreft lijnrecht tegenover de woorden die trouweloze mensen spreken (zie vs. 2-5). Wat God zegt in Zijn Woord kun je zonder meer aannemen; Hij is immers Zelf de waarheid! Daarom is het zo de moeite waard om de Bijbel te lezen, te overdenken en te leren begrijpen. Daar word je wijs van!

Dit vierde deel bevat 22 hoofdstukken over even zoveel onderwerpen. 

Spreuken 3:13-15 zegt:
"Welzalig is de mens die wijsheid vindt,
de mens die inzicht verkrijgt, want
- haar opbrengst is beter dan de opbrengst van zilver en
- haar inkomen beter dan bewerkt goud,
- zij is kostbaarder dan robijnen.
Al jouw wensen zijn met haar niet te vergelijken".

Meer info & bestellen 'Schatten uit Gods Woord - 4'