MH 17 en MH 370 - Timmermans en het mondkapje - Overzicht ramp MH17

MH 17 en MH 370

Timmermans en het mondkapje - Overzicht ramp MH17

Het is dat het zo’n afschuwelijke gebeurtenis is en de nabestaanden nog steeds rouwen om hun dierbaren, anders zou je de ontwikkelingen rond het onderzoek naar de ramp van de MH17 in Oekraïne en ware soap kunnen noemen.

Minister Frans Timmermans voegde er gisteren een nieuwe en verrassende episode aan toe in het programma Pauw op 8 oktober 2014.
“Tot dusver werd er vanuit gegaan dat alle 298 inzittenden, onder wie 196 Nederlanders, direct omkwamen toen de raket insloeg. Experts zeiden eerder dat passagiers waarschijnlijk niets hebben gemerkt van de aanslag. Nu zegt Timmermans dat zeker één inzittende nog de tijd moet hebben gehad om naar een zuurstofmasker te grijpen”, aldus een verslag in het AD.

Op Twitter werd direct gereageerd, ook door nabestaanden:

Letterlijk zei Timmermans tegen Pauw:

“U weet dat er iemand gevonden is met een zuurstofkapje op z’n mond? Die heeft dus de tijd gehad om dat te doen…”

Jeroen Pauw wist dit uiteraard niet, net als vrijwel iedereen in Nederland. De opmerking zorgde dan ook voor een stortvloed aan reacties op sociale media.

Vandaag, 9 oktober, heeft Timmermans spijt betuigd van zijn opmerking, en het Openbaar Ministerie heeft spoorslags de nabestaanden geïnformeerd middels het forum voor de nabestaanden, die geschokt hebben gereageerd

Waarheid
Dat roept natuurlijk een belangrijke vraag op: wat weet de minister van Buitenlandse Zaken nog meer?
In ieder geval weet Timmermans, die de Russische taal beheerst, dat de Russen alleen maar propaganda bedrijven: “Ik heb die hele periode mezelf gedwongen om iedere avond naar het Russische nieuws te kijken… om die gruwelijke, onbegrijpelijke propaganda iedere avond weer te zien, zodat ik wist met welk gif de Russische bevolking geïnfecteerd werd iedere dag…”

Zo werd aan het begin van het interview de toon gezet. Want over één ding zijn we het toch allemaal eens: de Russen zijn de slechterikken en wij, het Westen, vooral Amerika en NAVO-bondgenoten, zijn de goedzakken! Volgens Timmermans dus wel…

Op de vraag van Jeroen Pauw of we nog meer te weten komen, antwoordde Timmermans: “Ik denk dat we meer te weten komen als de Onderzoeksraad z’n rapport af heeft… Denk ik…”. Als geruststelling voegde hij eraan toe, dat die Onderzoeksraad helemaal zelfstandig is, zonder overheidsbemoeienis. Toch vreemd als je bedenkt dat Nederland een zgn. Disclosure-overeenkomst getekend heeft met andere betrokken landen, waaronder Oekraïne.
Maar… gelukkig, desgevraagd zei Timmermans tegen Pauw: “De waarheid wordt openbaar”.

Raket? Of iets anders?
Zowel Pauw als Timmermans gaan er als vanzelfsprekend vanuit dat het vliegtuig getroffen is door een raket. Van Russische makelij en afgevuurd door Russische separatisten. De slechteriken dus. Maar… er zijn ook andere visies.

Een paar zaken op een rijtje:

- Vlak na de ramp wist Obama al te vertellen, dat het vliegtuig waarschijnlijk door Russische separatisten is neergehaald. Tot op heden hebben de Amerikanen daarvoor geen enkel bewijs geleverd. En dat terwijl zij, volgens experts, met behulp van hun satellietbeelden dat bewijs eenvoudig zouden moeten kunnen leveren.

- Op YouTube zijn filmpjes te zien waarin zo’n Russische BUK-raket wordt gelanceerd. Dat gaat met een enorme herrie en een spoor van witte rook, kilometers ver te zien. Niemand heeft dat echter op die bewuste dag waargenomen.

Er zijn wel getuigen die zeggen dat ze (twee) vliegtuigen gezien hebben in de buurt van de MH17. Zoals in deze reportage van de BBC (Russische afdeling), die overigens later door de BBC van haar website is gehaald. En in dit fragment van het RTL-Nieuws (vanaf minuut 5:40) niets over een raket.

- De Russische minister van Defensie houdt Kiev verantwoordelijk voor de ramp. Oekraïne zou het passagiersvliegtuig met behulp van een SU-25 straaljager uit de lucht hebben geschoten. Deze lezing wordt ondersteund door de Vereniging van Russische Ingenieurs. Zie de video op jdreport.com waar ook het Word-document gedownload kan worden.

- De Duitse oud-gezagvoerder Peter Haisenko (AnderweltOnline.com) en kolonel Bernd Biederman komen tot soortgelijke conclusies, nl. dat het niet gebeurd kan zijn door raketten die vanaf de grond zijn afgevuurd. Lees hier het hele verhaal en nog meer!

Welnu, er is nog een weg te gaan als het gaat om het achterhalen van de ware toedracht.
“De waarheid wordt openbaar”, zei Timmermans. Laten we het waarachtig hopen!

UPDATE 10 oktober 2014

Nabestaanden van de aanslag op vlucht MH17 gaan de Nederlandse Staat aanklagen wegens grove nalatigheid en onzorgvuldigheid bij het afwikkelen van de tragedie met het vliegtuig. De uitglijer van minister Timmermans (Buitenlandse Zaken) was de ’druppel die de emmer deed overlopen’.
Nabestaanden schrokken zich rot toen ze Timmermans op tv hoorden onthullen dat één van de slachtoffers was gevonden met een zuurstofmasker om. Voor zover nabestaanden troost vonden in de gedachte dat hun dierbaren niet hadden geleden, dan werd die met de uitspraak van Timmermans vernietigd. „Het is niet kies. Wij wisten van niks. Dit had nooit mogen gebeuren”, zo zegt een woordvoerder van Stichting MH17, die tientallen nabestaanden van de ramp vertegenwoordigt.
Advocatenkantoor Van der Groen gaat voor de Stichting MH17 de Nederlandse Staat aanklagen. „Ook omdat er nog steeds geen behoorlijk onderzoek is gedaan op de rampplek”, zegt Bob van der Groen. „Nederland moet zorgen voor veiligheidsgaranties. We stellen de Staat aansprakelijk voor de immateriële schade.”
Schoffering
Ook Malaysia Airlines reageert woedend. „Een enorme uitglijer van Timmermans, die niet zonder gevolgen kan blijven”, zegt een woordvoerder. „Ook wij waren hiervan niet op de hoogte. Het is een schoffering van de families van slachtoffers.”
In de Tweede Kamer klinkt eveneens kritiek. ’Onhandig en onjuist’, oordeelt de SP. Het is dat Timmermans binnenkort naar Brussel vertrekt, „anders had hij hier echt last mee gekregen”, denkt Kamerlid Van Bommel. D66 vindt het optreden van de PvdA-bewindsman ’onhandig’, de PVV vindt het een ’blunder’. CDA-leider Buma: „Echt onbegrijpelijk dat je als minister dit soort dingen zegt.”Timmermans zei gisteren zijn uitlatingen ’te betreuren’.

Bron: Telegraaf

UPDATE 11 oktober 2014

Check hier een analyse met beeld- en videomateriaal onder de titel 'MH17, leugens en bedrog?

UPDATE 5 november 2014

In de volgende AMEN (117 - 14 nov.) verschijnt o.a. het volgende item in AMEN Actueel.

Nieuw boek: MH17 Doofpotdeal 

Op 10 november j.l. vond de nationale herdenking van de ramp met de MH17 plaats in de RAI in Amsterdam. Bij de ramp in Oost-Oekraïne kwamen 298 mensen om het leven, onder wie 196 Nederlanders. Het officiële onderzoek naar de toedracht en wie de daders zijn is nog steeds in volle gang. En dat gaat naar verluidt nog lang duren.

Inmiddels is het eerste boek over de aanslag verschenen:  ‘MH17, de Doofpotdeal’. De titel suggereert onvrede met de gang van zaken rond het onderzoek en dat klopt. De auteur is Joost Niemöller (1957), schrijver en journalist. Hij was o.a. redacteur bij HP/De Tijd en De Groene Amsterdammer. Zijn roman Wraak! werd genomineerd voor de AKO Literatuurprijs. Niemöller geeft veelvuldig commentaar op radio en tv en is een van Neerlands meest invloedrijke bloggers. 

Niemöller is alles behalvIn de e te spreken over het optreden van de Nederlandse overheid, de Onderzoeksraad voor Veiligheid en het Openbaar Ministerie. Zijn sombere vermoeden is: “We zullen de waarheid over de toedracht en de daders waarschijnlijk nooit te weten komen”.

'Onderste steen komt niet boven'
Onder deze titel schreef Niemöller in de Volkskrant o.a. het volgende:

Het onbehagen en de frustratie over MH17 lijkt in Nederland, drie maanden na de aanslag, steeds meer te groeien. De woede richt zich op de regering die maar niet in staat lijkt de bevrijdende antwoorden over het daderschap te geven. Dat kwam voor het eerst tot uiting toen minister Timmermans sprak over het zuurstofkapje bij een van de slachtoffers. Weet dit kabinet veel meer dan het zegt?

Er was ook iets beloofd. De onderste steen moet boven, zei premier Rutte op de dag na de crash. Maar we hebben nog niet eens de bovenste steen gezien. Op Kamervragen naar de feiten achter de aanslag antwoordt het kabinet nu met: laten we eerst het onderzoek afwachten. Dan kunnen we lang wachten. De Onderzoeksraad komt over een jaar met een rapport waarin niets gezegd zal worden over een dader, want dit past niet bij de opzet van de Raad. Van het OM weten we alleen dat het onderzoek is gestart en dat men zoekt in de richting van een raket. Maar voor het echte, structurele, onderzoeksprobleem, gecreëerd door deze regering, is geen aandacht.

(Geheime) afspraken
Oekraïne was de eerst aangewezen partij om het onderzoek te doen. Daarover bestaan internationale afspraken, gemaakt door de International Civil Aviation Organisation (ICAO). Na enige dagen van geheim overleg met minister Timmermans in Kiev is het onderzoek 'gedelegeerd' aan Nederland. Door middel van een reeks afspraken. Die afspraken werden aanvankelijk niet vrijgegeven, maar tenslotte toch, terloops, op de website van de Raad geplaatst. Nota bene op hetzelfde moment dat het kabinet aan de Kamer liet weten dat die afspraken nog niet openbaar gemaakt konden worden.

Er staat onder andere in dat Oekraïne en Nederland elkaar verplicht hebben tot volledige informatie-uitwisseling, dat ze elkaar tot geheimhouding kunnen dwingen en dat Oekraïense onderzoekers mee moeten doen aan het Nederlandse onderzoek. Wat de afspraken voor het OM zijn, weten we via een loslippige Oekraïense procureur-generaal, Yuri Boychenko, die op een persbriefing op 10 augustus in Kiev verklaarde dat de landen die de deal getekend hebben - behalve Nederland en Oekraïne ook België, Australië en mogelijk ook Maleisië - ieder vetorecht hebben over de uitvoering van het onderzoek. Als er dus iets uitkomt wat Kiev niet bevalt, dan gaat het onderzoek niet door. Het kabinet zwijgt in alle talen over deze OM-deal.

Rutte heeft zich dus aan Kiev uitgeleverd. Het onderzoek kan eigenlijk maar één uitkomst hebben: de separatisten hebben het gedaan.

Dadervinding onmogelijk
Meer in het algemeen is het sowieso de aard van dit soort aanslagen die het onmogelijk maakt vast te stellen wie de dader geweest is. In de afgelopen zestig jaar kwam het twintig keer voor dat een verkeersvliegtuig uit de lucht gehaald werd bij een militaire actie, meestal per ongeluk. Door een ground-to-airraket of door een straaljager. In al die gevallen werd er buiten de rechtszaal om geschikt. Partijen werden afgekocht. Ook als er geen twijfel was aan het bewijs, zoals in 2001, toen Oekraïne met een raket een verkeersvliegtuig uit de lucht schoot. De politieke belangen wonnen het altijd van de waarheid. Zo zal het nu ook weer gaan.
De frustratie van de Nederlanders is in de internationale politiek geen factor van belang. Maar hier zou de premier van Nederland geen genoegen mee moeten nemen!

Bron: volkskrant.nl 

Bekijk deze video, waarin Niemöller 7 vragen over de MH17 beantwoord.

 

Meer artikelen in de serie "MH 17 en MH 370":

Duizenden lezers gingen u voor. Ondersteun AMEN. Word ook abonnee!

Nieuw in de Morgenroodreeks

De Morgenroodboekjes komen uit in de Morgenroodreeks: een serie Bijbelstudieboekjes die sinds 1960 wordt uitgegeven. De in deze reeks verschenen boekjes zijn handzaam en praktisch en helpen je verder om de Bijbel beter te leren kennen.

"Zoon" in het Oude Testament - Een speurtocht naar de Naam van Gods Zoon

In Spreuken 30 wordt een vraag gesteld over God: "Hoe is Zijn Naam en hoe is de Naam van Zijn Zoon ...?" (vs. 4b). Wat bijzonder dat hier - circa 1000 jaar vóór Christus - ervan uitgegaan wordt dat God een Zoon heeft! Naast de vele Oudtestamentische verwijzingen naar de Persoon en het werk van Christus, wordt slechts in Spreuken, de Psalmen en het boek Jesaja naar Hem verwezen met het woord "Zoon". Aan de hand van deze teksten zoeken we naar het antwoord op de dubbele vraag uit het Spreukenboek. Het antwoord vinden we uiteindelijk in het Nieuwe Testament. Dat antwoord is verrassend!

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Zoon'

Levend water

Water is de meest voorkomende vloeistof op aarde, een essentieel onderdeel van de natuur en noodzakelijk voor het (ontstaan van) leven.
In dit boekje gaat het niet zozeer over water als vloeistof, maar vooral over geestelijk water. Dat wil zeggen: water als aanduiding van waarachtig leven, voortkomend uit Gods Geest.
Daarnaast verwijst water ook naar Gods Woord, dat levend en krachtig is. Vandaar de titel van dit boekje: levend water.

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Levend water'

Schatten uit Gods Woord - 4

De serie Schatten uit Gods Woord bevat boeken waarin allerlei Bijbelse onderwerpen worden behandeld. Deze onderwerpen kun je zien als schatten die je opgraaft vanuit Gods Woord. David zegt: "De woorden van de HEERE zijn reine woorden, als zilver gelouterd in een aarden smeltkroes, gezuiverd zevenmaal" (Ps. 12:7). Hij schrijft dit om daarmee de betrouwbaarheid van Gods woorden te onderstrepen. Zij staan wat dat betreft lijnrecht tegenover de woorden die trouweloze mensen spreken (zie vs. 2-5). Wat God zegt in Zijn Woord kun je zonder meer aannemen; Hij is immers Zelf de waarheid! Daarom is het zo de moeite waard om de Bijbel te lezen, te overdenken en te leren begrijpen. Daar word je wijs van!

Dit vierde deel bevat 22 hoofdstukken over even zoveel onderwerpen. 

Spreuken 3:13-15 zegt:
"Welzalig is de mens die wijsheid vindt,
de mens die inzicht verkrijgt, want
- haar opbrengst is beter dan de opbrengst van zilver en
- haar inkomen beter dan bewerkt goud,
- zij is kostbaarder dan robijnen.
Al jouw wensen zijn met haar niet te vergelijken".

Meer info & bestellen 'Schatten uit Gods Woord - 4'