Gods werk in conflicten

Gods werk in conflicten

Ruzie Paulus en Barnabas
In Handelingen 15:35-41 lezen we over een conflict tussen twee mensen in dienst van de Heer: Paulus en Barnabas.

Wie was Barnabas?

  • Barnabas was een Leviet uit Cyprus afkomstig (Hand. 4:36). Hij was radicaal in financieel opzicht, want hij verkocht zijn akker en legde het geld aan de voeten van de apostelen (Hand. 4:37)
  • Barnabas trok zich het geestelijk lot van anderen met grote bewogenheid aan. Toen Paulus nog door de andere discipelen werd geschuwd, omdat hij de christenen vervolgd had, was het uitgerekend Barnabas, die het voor Paulus opnam en voor hem in de bres sprong. Hij was degene die zich over de aanvankelijk buitengesloten Paulus ontfermde, hem introduceerde in de broederkring en een goed getuigenis over hem aflegde (Hand. 9:26-27).
  • In de gemeente te Jeruzalem had Barnabas vertrouwen gekregen vanwege zijn godvruchtige leven. Toen er in Antiochië onder de hand des Heren ook een opwekking onder de Grieken kwam, vaardigde de gemeente te Jeruzalem Barnabas af (Hand. 11:20-22). Hij stimuleerde daar het werk dat God via anderen gedaan had.
  • Hij ging op zoek naar Paulus, die als bijbelleraar bij uitstek de christenen in Antiochië op een solide, gedegen wijze verder kon bouwen (Hand. 11:25-26).
  • Hij was de oom van Marcus waar het conflict met Paulus over ging.

In Antiochië behoorden Paulus en Barnabas tot de vijf met name genoemde profeten en leraars. Daaraan werden later Judas en Silas toegevoegd (Hand. 15:22,32): “En Paulus en Barnabas verbleven in Antiochië en zij onderwezen en verkondigden, met nog veel anderen, het Woord van de Heere”.

De oorzaak van verwijdering
Eigenlijk zijn er twee oorzaken te noemen:

  1. Een pastorale: Vanwege het feit dat Marcus (soms ook Johannes Marcus genoemd of alleen Johannes) Paulus en Barnabas tijdens de eerste reis had verlaten, wilde Paulus hem niet meenemen op zijn tweede reis. Barnabas wel. Paulus had gemerkt dat Marcus er niet vol voor ging. En met alle ontberingen die een zendingsreis met zich meebrengt, kon Paulus dat niet gebruiken. Barnabas daarentegen wilde Marcus een soort tweede kans geven. Hij kan toch van zijn fouten leren? Hier hoor je het hart van een pastorale broeder. Ze werden het niet eens.
  2. Een leerstellige: Barnabas was een diep gelovige man die de Heer liefhad, maar hij kon zich ook laten meeslepen. In Galaten 2:13 staat: “En ook de andere Joden huichelden met hem mee, zodat zelfs Barnabas zich door hun huichelarij liet meeslepen”.

Dit gebeurde in Antiochië, waar Paulus en Barnabas zij aan zij stonden in het dienen van een gemeente. Paulus was scherp op hen die wilden terugkeren naar een leven onder de Wet, los van de genade. Voor hem was het: we leven niet meer onder de Wet, maar onder Gods genade. Maar Barnabas handelde niet naar deze waarheid. Net als Petrus.
Paulus was radicaal. Hij vermaande Petrus in het bijzijn van allen om zijn halfslachtige houding naar de Joden. Die allen, daaronder zat ook Barnabas. Overigens heeft Petrus de vermaning van Paulus aanvaard. Hij schrijft later positief over Paulus. Maar van Barnabas horen we niets meer.

Keuzes
Bij deze strijd ging het om het maken van keuzes: Barnabas koos pastoraal. Hij geloofde dat Marcus een tweede kans moest krijgen. Paulus koos vanuit overtuiging.
Aan wiens kan zouden wij gaan staan? Die van Barnabas? Symphatiek, kwam op voor Marcus, zoals hij eerder voor Paulus opkwam, maar ook iemand die zich door, mogelijk zijn zachte aard, liet leiden door angst om door Joden afgewezen te worden. Of die van Paulus? Sterke leider. Reisleider. Ging ontberingen en tegenstanders niet uit de weg. Wilde mensen om zich heen hebben die hij helemaal kon vertrouwen. Daar paste Marcus niet in.
Het is opmerkelijk dat van Paulus staat geschreven dat hij door de broeders van de gemeente te Anticohië aan de genade van God is opgedragen. We lezen niets van een vermaning aan het adres van Paulus. Ook niet aan het adres van Barnabas.

God weet raad met conflicten
Wij vinden ruzies niet fijn. Het liefst willen we het vermijden. Maar soms moeten we ergens doorheen om geestelijk te kunnen groeien. We mogen hier vaststellen dat Gods werk doorging!
Het zendingswerk van Paulus, met andere medewerkers. En ook het werk van God in het hart van Marcus, waar mogelijk Barnabas voor is gebruikt.
Wat kwam er van Marcus terecht? Hij is met Barnabas meegegaan. Heeft zich geestelijk kunnen ontwikkelen. Heeft mogelijk nog een tijd met Petrus opgetrokken en zelfs het Marcusevangelie geschreven. En later is hij weer in contact gekomen met Paulus.

  • Kolossenzen 4:10,11 bezoek Marcus in gevangenis
  • 2 Timotheüs 4:11 Marcus was bij de a.s. terechtstelling van Paulus.


Marcus was veranderd. God heeft de strijd tussen twee broeders ten goede laten meewerken in Zijn plan. Dwars door alles heen komt Hij tot Zijn doel, altijd en overal!

Duizenden lezers gingen u voor. Ondersteun AMEN. Word ook abonnee!

Nieuw in de Morgenroodreeks

De Morgenroodboekjes komen uit in de Morgenroodreeks: een serie Bijbelstudieboekjes die sinds 1960 wordt uitgegeven. De in deze reeks verschenen boekjes zijn handzaam en praktisch en helpen je verder om de Bijbel beter te leren kennen.

De sabbat

Onder christenen leven soms de volgende vragen: Is de zondag de sabbat van nu? Is het de bedoeling dat christenen de sabbat - van vrijdagavond tot zaterdagavond - vieren?

De Bijbel geeft de nodige informatie over de sabbat, die zich als zevende dag onderscheidt van de voorgaande zes door rust. Het is een dag aan de Heere toegewijd. Paulus schrijft dat deze dag voor het lichaam van Christus geen aanleiding mag zijn om elkaar te veroordelen "inzake eten of drinken, of op het punt van een feestdag, een nieuwe maan of de sabbatten" (Kol. 2:16).

De sabbat verwijst ook naar de grote toekomstige sabbat in Gods plan; geen periode van vierentwintig uur, maar één van duizend jaar. Israël en de volkeren mogen dan leven in vrede en rust.

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'De sabbat'

Levend water

Water is de meest voorkomende vloeistof op aarde, een essentieel onderdeel van de natuur en noodzakelijk voor het (ontstaan van) leven.
In dit boekje gaat het niet zozeer over water als vloeistof, maar vooral over geestelijk water. Dat wil zeggen: water als aanduiding van waarachtig leven, voortkomend uit Gods Geest.
Daarnaast verwijst water ook naar Gods Woord, dat levend en krachtig is. Vandaar de titel van dit boekje: levend water.

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Levend water'

Schatten uit Gods Woord - 4

De serie Schatten uit Gods Woord bevat boeken waarin allerlei Bijbelse onderwerpen worden behandeld. Deze onderwerpen kun je zien als schatten die je opgraaft vanuit Gods Woord. David zegt: "De woorden van de HEERE zijn reine woorden, als zilver gelouterd in een aarden smeltkroes, gezuiverd zevenmaal" (Ps. 12:7). Hij schrijft dit om daarmee de betrouwbaarheid van Gods woorden te onderstrepen. Zij staan wat dat betreft lijnrecht tegenover de woorden die trouweloze mensen spreken (zie vs. 2-5). Wat God zegt in Zijn Woord kun je zonder meer aannemen; Hij is immers Zelf de waarheid! Daarom is het zo de moeite waard om de Bijbel te lezen, te overdenken en te leren begrijpen. Daar word je wijs van!

Dit vierde deel bevat 22 hoofdstukken over even zoveel onderwerpen. 

Spreuken 3:13-15 zegt:
"Welzalig is de mens die wijsheid vindt,
de mens die inzicht verkrijgt, want
- haar opbrengst is beter dan de opbrengst van zilver en
- haar inkomen beter dan bewerkt goud,
- zij is kostbaarder dan robijnen.
Al jouw wensen zijn met haar niet te vergelijken".

Meer info & bestellen 'Schatten uit Gods Woord - 4'