Gods werk in conflicten

Gods werk in conflicten

Ruzie Paulus en Barnabas
In Handelingen 15:35-41 lezen we over een conflict tussen twee mensen in dienst van de Heer: Paulus en Barnabas.

Wie was Barnabas?

  • Barnabas was een Leviet uit Cyprus afkomstig (Hand. 4:36). Hij was radicaal in financieel opzicht, want hij verkocht zijn akker en legde het geld aan de voeten van de apostelen (Hand. 4:37)
  • Barnabas trok zich het geestelijk lot van anderen met grote bewogenheid aan. Toen Paulus nog door de andere discipelen werd geschuwd, omdat hij de christenen vervolgd had, was het uitgerekend Barnabas, die het voor Paulus opnam en voor hem in de bres sprong. Hij was degene die zich over de aanvankelijk buitengesloten Paulus ontfermde, hem introduceerde in de broederkring en een goed getuigenis over hem aflegde (Hand. 9:26-27).
  • In de gemeente te Jeruzalem had Barnabas vertrouwen gekregen vanwege zijn godvruchtige leven. Toen er in Antiochië onder de hand des Heren ook een opwekking onder de Grieken kwam, vaardigde de gemeente te Jeruzalem Barnabas af (Hand. 11:20-22). Hij stimuleerde daar het werk dat God via anderen gedaan had.
  • Hij ging op zoek naar Paulus, die als bijbelleraar bij uitstek de christenen in Antiochië op een solide, gedegen wijze verder kon bouwen (Hand. 11:25-26).
  • Hij was de oom van Marcus waar het conflict met Paulus over ging.

In Antiochië behoorden Paulus en Barnabas tot de vijf met name genoemde profeten en leraars. Daaraan werden later Judas en Silas toegevoegd (Hand. 15:22,32): “En Paulus en Barnabas verbleven in Antiochië en zij onderwezen en verkondigden, met nog veel anderen, het Woord van de Heere”.

De oorzaak van verwijdering
Eigenlijk zijn er twee oorzaken te noemen:

  1. Een pastorale: Vanwege het feit dat Marcus (soms ook Johannes Marcus genoemd of alleen Johannes) Paulus en Barnabas tijdens de eerste reis had verlaten, wilde Paulus hem niet meenemen op zijn tweede reis. Barnabas wel. Paulus had gemerkt dat Marcus er niet vol voor ging. En met alle ontberingen die een zendingsreis met zich meebrengt, kon Paulus dat niet gebruiken. Barnabas daarentegen wilde Marcus een soort tweede kans geven. Hij kan toch van zijn fouten leren? Hier hoor je het hart van een pastorale broeder. Ze werden het niet eens.
  2. Een leerstellige: Barnabas was een diep gelovige man die de Heer liefhad, maar hij kon zich ook laten meeslepen. In Galaten 2:13 staat: “En ook de andere Joden huichelden met hem mee, zodat zelfs Barnabas zich door hun huichelarij liet meeslepen”.

Dit gebeurde in Antiochië, waar Paulus en Barnabas zij aan zij stonden in het dienen van een gemeente. Paulus was scherp op hen die wilden terugkeren naar een leven onder de Wet, los van de genade. Voor hem was het: we leven niet meer onder de Wet, maar onder Gods genade. Maar Barnabas handelde niet naar deze waarheid. Net als Petrus.
Paulus was radicaal. Hij vermaande Petrus in het bijzijn van allen om zijn halfslachtige houding naar de Joden. Die allen, daaronder zat ook Barnabas. Overigens heeft Petrus de vermaning van Paulus aanvaard. Hij schrijft later positief over Paulus. Maar van Barnabas horen we niets meer.

Keuzes
Bij deze strijd ging het om het maken van keuzes: Barnabas koos pastoraal. Hij geloofde dat Marcus een tweede kans moest krijgen. Paulus koos vanuit overtuiging.
Aan wiens kan zouden wij gaan staan? Die van Barnabas? Symphatiek, kwam op voor Marcus, zoals hij eerder voor Paulus opkwam, maar ook iemand die zich door, mogelijk zijn zachte aard, liet leiden door angst om door Joden afgewezen te worden. Of die van Paulus? Sterke leider. Reisleider. Ging ontberingen en tegenstanders niet uit de weg. Wilde mensen om zich heen hebben die hij helemaal kon vertrouwen. Daar paste Marcus niet in.
Het is opmerkelijk dat van Paulus staat geschreven dat hij door de broeders van de gemeente te Anticohië aan de genade van God is opgedragen. We lezen niets van een vermaning aan het adres van Paulus. Ook niet aan het adres van Barnabas.

God weet raad met conflicten
Wij vinden ruzies niet fijn. Het liefst willen we het vermijden. Maar soms moeten we ergens doorheen om geestelijk te kunnen groeien. We mogen hier vaststellen dat Gods werk doorging!
Het zendingswerk van Paulus, met andere medewerkers. En ook het werk van God in het hart van Marcus, waar mogelijk Barnabas voor is gebruikt.
Wat kwam er van Marcus terecht? Hij is met Barnabas meegegaan. Heeft zich geestelijk kunnen ontwikkelen. Heeft mogelijk nog een tijd met Petrus opgetrokken en zelfs het Marcusevangelie geschreven. En later is hij weer in contact gekomen met Paulus.

  • Kolossenzen 4:10,11 bezoek Marcus in gevangenis
  • 2 Timotheüs 4:11 Marcus was bij de a.s. terechtstelling van Paulus.


Marcus was veranderd. God heeft de strijd tussen twee broeders ten goede laten meewerken in Zijn plan. Dwars door alles heen komt Hij tot Zijn doel, altijd en overal!

Duizenden lezers gingen u voor. Ondersteun AMEN. Word ook abonnee!

Nieuw in de Morgenroodreeks

De Morgenroodboekjes komen uit in de Morgenroodreeks: een serie Bijbelstudieboekjes die sinds 1960 wordt uitgegeven. De in deze reeks verschenen boekjes zijn handzaam en praktisch en helpen je verder om de Bijbel beter te leren kennen.

"Zoon" in het Oude Testament - Een speurtocht naar de Naam van Gods Zoon

In Spreuken 30 wordt een vraag gesteld over God: "Hoe is Zijn Naam en hoe is de Naam van Zijn Zoon ...?" (vs. 4b). Wat bijzonder dat hier - circa 1000 jaar vóór Christus - ervan uitgegaan wordt dat God een Zoon heeft! Naast de vele Oudtestamentische verwijzingen naar de Persoon en het werk van Christus, wordt slechts in Spreuken, de Psalmen en het boek Jesaja naar Hem verwezen met het woord "Zoon". Aan de hand van deze teksten zoeken we naar het antwoord op de dubbele vraag uit het Spreukenboek. Het antwoord vinden we uiteindelijk in het Nieuwe Testament. Dat antwoord is verrassend!

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Zoon'

Levend water

Water is de meest voorkomende vloeistof op aarde, een essentieel onderdeel van de natuur en noodzakelijk voor het (ontstaan van) leven.
In dit boekje gaat het niet zozeer over water als vloeistof, maar vooral over geestelijk water. Dat wil zeggen: water als aanduiding van waarachtig leven, voortkomend uit Gods Geest.
Daarnaast verwijst water ook naar Gods Woord, dat levend en krachtig is. Vandaar de titel van dit boekje: levend water.

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Levend water'

Het Getuigenis van de Sterren - 3e druk

Dit is een opmerkelijk boek! Het geeft een schitterende uiteenzetting van Bijbelse waarheden aan de hand van de sterren en de sterrenbeelden. Daar waar door astrologie en horoscopen een sluier is komen te liggen over de werkelijke betekenis van deze hemellichamen, gaat dit boek uit van het heldere feit dat God de Schepper ervan is!

We zijn blij met de verschijning van deze derde druk. De eerste druk verscheen in 1999 als vertaling van de Engelse uitgave The Witness of the Stars, die stamt uit 1893. Dit boek is een standaardwerk dat als basis is gebruikt voor vele later verschenen boeken over de sterren(beelden).
Een mooi boek om erbij te hebben tijdens je vakantie, wanneer je op een heldere avond de sterrenhemel bekijkt! "De hemelen vertellen Gods eer, en het uitspansel verkondigt het werk Zijner handen ..." (Ps. 19:2; N.B.G.-'51-vertaling).

Meer info & bestellen 'Het Getuigenis van de Sterren'