De Paulinische boodschap

De Paulinische boodschap

De grootste schrijver onder de apostelen is Paulus. Hij benadrukt in Efeze 2:2,3 dat hem "de bediening (lett.: bedeling) der genade" is gegeven, en dat hem "door openbaring het geheimenis bekendgemaakt is." De apostel Paulus is de fundamentlegger van de bedeling, waarin wij nu nog steeds leven. Hij is door de Here speciaal geroepen als apostel (= gezondene) onder de heidenen, en zijn roeping is volledig in overeenstemming met Gods Plan.

Zijn prediking leidde ertoe, dat mensen (zowel Joden als heidenen) uit alle volkeren werden uitgeroepen en tot geloof kwamen in de Here Jezus Christus. In zijn brieven, geinspireerd door de Geest der waarheid, onderwijst hij de gelovigen. Zijn latere brieven spreken vooral over de Gemeente, het Lichaam van Christus. Als wij dan ook onderwijs willen ontvangen omtrent het wezen, het bestaan en de bestemming van de Gemeente, dan moeten wij vooral de (latere) Paulinische brieven bestuderen, want daarin spreekt de verhoogde Christus door Zijn Geest tot ons en maakt ons daarover de volle waarheid bekend!

Afwijzing van de leer van Paulus

Het is uitermate triest, dat Paulus tegen het einde van zijn aardse loopbaan aan Timotheüs moet schrijven, dat "allen in Asia zich van mij hebben afgekeerd." (2 Tim.1:15) Dit ‘afkeren’ was ongetwijfeld niet alleen van persoonlijke aard, maar ook een afkeren van de bijzondere waarheden, die Paulus waren toevertrouwd. Hij schrijft aan het eind van zijn leven: "Ik heb de goede strijd gestreden, ik heb mijn loop ten einde gebracht, ik heb het geloof behouden; voorts ligt voor mij gereed de krans der rechtvaardigheid, welke te dien dage de Here, de rechtvaardige rechter, mij zal geven, doch niet alleen mij, maar ook allen die Zijn verschijning hebben liefgehad." (2 Tim.4:7,8) Met die laatste woorden worden wij aangemoedigd om vast te houden aan de gezonde leer.

Massaal wordt vandaag de leer van Paulus verlaten. Men zoekt het niet meer in het verborgene, maar in uiterlijke dingen. In de moderne theolgie wordt Paulus aan de kant geschoven als ouderwets en te zeer gebonden aan de opvattingen van zijn tijd. Soms wordt hij zelfs beschuldigd van anti-semitisme in zijn brieven. Dit is overigens ook precies wat de Bijbel ons heeft voorzegd: "Er komt een tijd, dat de mensen de gezonde leer niet meer zullen verdragen... dat zij hun oor van de waarheid zullen afkeren..." (2 Tim.4:3,4)
De waarde van de brieven van Paulus ontkennen of negeren, betekent in feite afwijzing van de Geest van God. Wie Paulus lastert, lastert Zijn Opdrachtgever! Inzicht in de boodschap van Paulus is voor elke gelovige in deze fase van Gods heilsplan van het grootste belang. Zoals gezegd, de Paulinische brieven bevatten in het bijzonder de leer van de Heilige Geest over de Gemeente van Jezus Christus. Men meent dikwijls, dat het voor een christen voldoende is als hij de geloofsbelijdenis, de Tien Geboden en het Onze Vader kent. Ook in vele ‘evangelische’ kringen worden de Evangeliën, met daarin de bergrede, en het boek Handelingen als de wezenlijke leer van het Christendom beschouwd. De leer van Jezus wordt veel hoger en belangrijker geacht dan de leer van Paulus. Men beseft niet, dat de leer der apostelen (en dus ook die van Paulus) de aanvullende leer van Jezus is en de voltooiing daarvan. Waar de Heer in Zijn leven op aarde nog slechts gedeeltelijk de waarheid ontvouwde, daar verkondigt Hij de volle waarheid na Zijn verrijzenis en verhoging door de Geest bij monde van de apostelen. De Here Jezus zei: "Hij (= de Geest der waarheid) zal Mij verheerlijken, want Hij zal het uit het Mijne nemen en het u verkondigen." (Joh.16:14) Dat wat de Geest later sprak door de apostelen en profeten, neergelegd in de geschriften van het Nieuwe Testament, is tot verheerlijking van Christus!

Volle kennis

Natuurlijk bezitten wij de gehele Bijbel om te lezen en te bestuderen. Dat is ook wat Paulus zelf zegt in 2 Timotheüs 3:16,17. Hoe meer wij de gehele Bijbel bestuderen, des te geschikter worden wij in de dienst van God. Wij moeten echter wel bedenken: de hele Bijbel is wel voor ons, maar niet alles wat in de Bijbel staat gaat over ons! Wanneer ik over de roeping, de positie en de toekomst van de Gemeente de juiste en volledige informatie wil hebben, dan vind ik die niet in het Oude Testament, ook niet in de Evangeliën, zelfs niet in het boek Handelingen, dat geen leerstellig, maar een geschiedkundig boek is, maar in de brieven van Paulus. Daarin vind ik een volledige cursus in de Christelijke geloofsleer. Wij hebben de ‘vaste spijs’ nodig, die ons leidt tot de volle openbaring van Christus en Zijn Lichaam. Velen baseren hun gedachten en leringen voornamelijk op de Evangeliën; zij hechten (te)veel waarde aan uiterlijke dingen, tekenen en wonderen, enz. Wat Paulus als de minste der geestelijke gaven aanduidt, beschouwen zij als de hoogste. Wij moeten ons echter de diepere waarheden van de Paulinische boodschap eigen maken. Het is Gods verlangen, dat wij tot de "volle kennis van de Zoon Gods" komen (Efe.4:13), tot kennis dus van "Christus, in wie al de schatten der wijsheid en kennis verborgen zijn." (Kol.2:3) Dan worden wij vervuld met de rechte kennis van Zijn wil, in alle wijsheid en geestelijk inzicht!

Kolossenzen 1: 9-10

"Daarom houden ook wij… niet op voor u te bidden en te vragen, dat gij met de rechte kennis van Zijn wil vervuld moogt worden, in alle wijsheid en geestelijk inzicht, om de Here waardig te wandelen, Hem in alles te behagen, in alle goed werk vrucht te dragen en op te wassen in de rechte kennis van God."

Duizenden lezers gingen u voor. Ondersteun AMEN. Word ook abonnee!

Nieuw in de Morgenroodreeks

De Morgenroodboekjes komen uit in de Morgenroodreeks: een serie Bijbelstudieboekjes die sinds 1960 wordt uitgegeven. De in deze reeks verschenen boekjes zijn handzaam en praktisch en helpen je verder om de Bijbel beter te leren kennen.

"Zoon" in het Oude Testament - Een speurtocht naar de Naam van Gods Zoon

In Spreuken 30 wordt een vraag gesteld over God: "Hoe is Zijn Naam en hoe is de Naam van Zijn Zoon ...?" (vs. 4b). Wat bijzonder dat hier - circa 1000 jaar vóór Christus - ervan uitgegaan wordt dat God een Zoon heeft! Naast de vele Oudtestamentische verwijzingen naar de Persoon en het werk van Christus, wordt slechts in Spreuken, de Psalmen en het boek Jesaja naar Hem verwezen met het woord "Zoon". Aan de hand van deze teksten zoeken we naar het antwoord op de dubbele vraag uit het Spreukenboek. Het antwoord vinden we uiteindelijk in het Nieuwe Testament. Dat antwoord is verrassend!

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Zoon'

Levend water

Water is de meest voorkomende vloeistof op aarde, een essentieel onderdeel van de natuur en noodzakelijk voor het (ontstaan van) leven.
In dit boekje gaat het niet zozeer over water als vloeistof, maar vooral over geestelijk water. Dat wil zeggen: water als aanduiding van waarachtig leven, voortkomend uit Gods Geest.
Daarnaast verwijst water ook naar Gods Woord, dat levend en krachtig is. Vandaar de titel van dit boekje: levend water.

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Levend water'

Schatten uit Gods Woord - 4

De serie Schatten uit Gods Woord bevat boeken waarin allerlei Bijbelse onderwerpen worden behandeld. Deze onderwerpen kun je zien als schatten die je opgraaft vanuit Gods Woord. David zegt: "De woorden van de HEERE zijn reine woorden, als zilver gelouterd in een aarden smeltkroes, gezuiverd zevenmaal" (Ps. 12:7). Hij schrijft dit om daarmee de betrouwbaarheid van Gods woorden te onderstrepen. Zij staan wat dat betreft lijnrecht tegenover de woorden die trouweloze mensen spreken (zie vs. 2-5). Wat God zegt in Zijn Woord kun je zonder meer aannemen; Hij is immers Zelf de waarheid! Daarom is het zo de moeite waard om de Bijbel te lezen, te overdenken en te leren begrijpen. Daar word je wijs van!

Dit vierde deel bevat 22 hoofdstukken over even zoveel onderwerpen. 

Spreuken 3:13-15 zegt:
"Welzalig is de mens die wijsheid vindt,
de mens die inzicht verkrijgt, want
- haar opbrengst is beter dan de opbrengst van zilver en
- haar inkomen beter dan bewerkt goud,
- zij is kostbaarder dan robijnen.
Al jouw wensen zijn met haar niet te vergelijken".

Meer info & bestellen 'Schatten uit Gods Woord - 4'