Zomer

Zomer

Als het zonnetje schijnt en de wind niet te hard uit het oosten komt, krijgen we de kriebels. Het zomergevoel komt op! Languit in de tuinstoel en je koesteren in de zon. Zomer betekent voor de meesten ook vakantie, enkele weken rust na een periode van hard werken. Iets anders doen dan normaal, al is het je huis schilderen.

In Nederland is sprake van een zomerse dag als de temperatuur (gemeten 2 meter boven de grond) 25º is. Zulke dagen zijn er weinig, zo'n 30 – 35 per jaar. En dat terwijl op ons halfrond de zomer officieel 93 dagen duurt plus een kwartier. De Bijbel spreekt over het tegenbeeld van ons idee over de zomer. Het is geen vakantieboek (wel een boek om mee te nemen).

Wat een tegenstelling!

AMEN 37 Abrikozen boomDe Bijbel spreekt het meeste over Israël. Daar heerst het gematigde tot tropische klimaat. De zomertijd beslaat april t/m oktober. Daarna begint de winter, de regentijd. In de schaduw is het zomers gemiddeld over het land gemeten 30º.

In de Bijbel staat zomer gelijk aan de oogst binnenhalen. Geen vakantie dus! Hard werken! Eerst om het graan te oogsten en daarna het fruit te plukken: olijven, vijgen, abrikozen, amandelen, sinasappelen, druiven, e.d. "Wie verzamelt in de zomer, is een verstandig zoon; wie slaapt in de oogsttijd, is een zoon die zich schandelijk gedraagt." (Spr. 10:5) Het Hebreeuwse woord voor zomer (qajits) is afgeleid van 'qutsqut', afsnijden, fruitplukken. Meer nog! De zomer laat Gods zegen zien van de opbrengst van het land. De zegen is het gevolg van de vroege en de late regen. Die gaf Hij alleen indien het volk de HERE liefhad met hart en ziel (Deut. 11:13 en 14). Een goede en rijke oogst staat in verband met een gelovig, toegewijd leven. Hosea (2:8) zei wat God deed toen Israël van God afviel: "Daarom zal Ik Mijn koren weer wegnemen in de oogsttijd en Mijn most in zijn seizoen, en wegrukken wol en Mijn vlas enz. We lezen hier over 'Mijn'. De oogst is Gods eigendom, het product dat Hij deed groeien. Als Hij zegent kan de oogst zo groot zijn, dat er onvoldoende arbeiders zijn om die binnen te halen (Matt. 9:37). Dit zei de Here Jezus, toen Hij zag op de menigte (de oogst) die naar Zijn Woord luisterde.

Zomer en winter

Hoe is het weer vandaag? En morgen? Vragen die ons niet ongemoeid laten. De klimaatverschillen tussen de seizoenen zijn door God ingesteld. Zij horen bij het verbond dat God met Noach sloot. "Voortaan zullen, zolang de aarde bestaat, zaaiing en oogst, koude en hitte, zomer en winter, dag en nacht, niet ophouden." (Gen. 8:22) We leven binnen een orde die God bepaalde en behoort bij déze wereld. Binnen het Jodendom wordt de komende wereld typologisch als de zomer gezien. In déze wereld (winter) ploegen en zaaien we en in de komende wereld, de zomer, wordt de oogst binnengehaald. God zal dan bezien wat ons leven met Hem opleverde. Hierover schrijft ook Paulus. Wij worden allen openbaar voor de rechterstoel van Christus. Daar wordt de persoonlijke oogst zichtbaar. We mogen het werk wegdragen wat wij door genade in Hem mochten doen (2 Kor. 5:10). Een mooie gedachte is dit! Van seizoenen is er dan geen sprake meer. Tot het zover is leven wij met de klimatologische grenzen die God formeerde en bepaalde (Ps. 74:17).

Mand met zomervruchten

Komt er aan de seizoenen een einde? Ja, wanneer Israël is verlost, na het oordeel. God spreekt met Amos (boer en profeet) over de mand met rijpe zomervruchten (SV). Hij toont hem die. Wat zie je? , vroeg de HERE. Een mand met rijpe vruchten. "Daarop zeide de HERE tot mij: Rijp is het einde voor Israël, Mijn volk. Ik zal het voortaan niet meer sparen (Amos 8:1 en 2). Als de zonde van Godverlatenheid volkomen rijp is, grijpt God in. Zijn Zoon Jezus Christus zal immers Koning worden en Zijn volk verlossen van zonde en schuld. Israëls verlossing heeft alles met de zomer de maken. Jeremia huilde het bijna uit: "Voorbij is de oogst, ten einde de zomer, en wij zijn niet verlost!" Ze verwachtten vanouds kennelijk de verlossing in de zomer. Vandaar dat Jezus tegen de discipelen zei, dat ze goed op moesten letten. In de vroege zomer kun je het al zien, leerde Hij. Als de vijgenboom (type van Israël) uitbot en zijn hout week wordt (Matt. 24:32), dan komt de tijd eraan dat Ik ingrijp. Dan weet je dat de zomer (de komende wereld waarin de Messias Koning is) dichtbij is.

Prettige vakantie! Mocht het regenen, we verwachten toch een eindeloos mooie zomer!

Duizenden lezers gingen u voor. Ondersteun AMEN. Word ook abonnee!

Nieuw in de Morgenroodreeks

De Morgenroodboekjes komen uit in de Morgenroodreeks: een serie Bijbelstudieboekjes die sinds 1960 wordt uitgegeven. De in deze reeks verschenen boekjes zijn handzaam en praktisch en helpen je verder om de Bijbel beter te leren kennen.

"Zoon" in het Oude Testament - Een speurtocht naar de Naam van Gods Zoon

In Spreuken 30 wordt een vraag gesteld over God: "Hoe is Zijn Naam en hoe is de Naam van Zijn Zoon ...?" (vs. 4b). Wat bijzonder dat hier - circa 1000 jaar vóór Christus - ervan uitgegaan wordt dat God een Zoon heeft! Naast de vele Oudtestamentische verwijzingen naar de Persoon en het werk van Christus, wordt slechts in Spreuken, de Psalmen en het boek Jesaja naar Hem verwezen met het woord "Zoon". Aan de hand van deze teksten zoeken we naar het antwoord op de dubbele vraag uit het Spreukenboek. Het antwoord vinden we uiteindelijk in het Nieuwe Testament. Dat antwoord is verrassend!

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Zoon'

Levend water

Water is de meest voorkomende vloeistof op aarde, een essentieel onderdeel van de natuur en noodzakelijk voor het (ontstaan van) leven.
In dit boekje gaat het niet zozeer over water als vloeistof, maar vooral over geestelijk water. Dat wil zeggen: water als aanduiding van waarachtig leven, voortkomend uit Gods Geest.
Daarnaast verwijst water ook naar Gods Woord, dat levend en krachtig is. Vandaar de titel van dit boekje: levend water.

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Levend water'

Schatten uit Gods Woord - 4

De serie Schatten uit Gods Woord bevat boeken waarin allerlei Bijbelse onderwerpen worden behandeld. Deze onderwerpen kun je zien als schatten die je opgraaft vanuit Gods Woord. David zegt: "De woorden van de HEERE zijn reine woorden, als zilver gelouterd in een aarden smeltkroes, gezuiverd zevenmaal" (Ps. 12:7). Hij schrijft dit om daarmee de betrouwbaarheid van Gods woorden te onderstrepen. Zij staan wat dat betreft lijnrecht tegenover de woorden die trouweloze mensen spreken (zie vs. 2-5). Wat God zegt in Zijn Woord kun je zonder meer aannemen; Hij is immers Zelf de waarheid! Daarom is het zo de moeite waard om de Bijbel te lezen, te overdenken en te leren begrijpen. Daar word je wijs van!

Dit vierde deel bevat 22 hoofdstukken over even zoveel onderwerpen. 

Spreuken 3:13-15 zegt:
"Welzalig is de mens die wijsheid vindt,
de mens die inzicht verkrijgt, want
- haar opbrengst is beter dan de opbrengst van zilver en
- haar inkomen beter dan bewerkt goud,
- zij is kostbaarder dan robijnen.
Al jouw wensen zijn met haar niet te vergelijken".

Meer info & bestellen 'Schatten uit Gods Woord - 4'