'Amerika is verslaafd aan een vijand'

'Amerika is verslaafd aan een vijand'

17 november 2015 - door Peter A. Slagter

Labels: , , ,

AMWeblog-17nov2015-wijffels-nb

Het gebeurt regelmatig dat mensen die belangrijke posities bekleed hebben, na hun actieve loopbaan dingen naar voren brengen waarover zij eertijds weinig of niets konden (of wilden) zeggen. Herman Wijffels is zo iemand. In een recent interview zei hij een aantal opmerkelijke dingen over het wereldgebeuren, het Midden-Oosten, Amerika’s politiek en die van Nederland, en de macht(en) achter de schermen.   

In Café Weltschmerz zijn interessante interviews te bekijken waarin over zaken gesproken wordt zoals je ze in de reguliere media niet of nauwelijks tegenkomt. Dingen ook die in AMEN Actueel wel aan de orde kwamen/komen.
Deze keer interviewde Willem Middelkoop de 73-jarige oud-RABO topman Herman Wijffels. Deze boerenzoon uit Zeeuws-Vlaanderen begon als ambtenaar op Landbouw en was later secretaris van het Christelijk werkgeversverbond. Zat achttien jaar in de top van de Rabobank, maar was meer een wat voorzichtige bestuurder dan een ambitieuze financiële manager. Hij ambieerde geen politieke functies, maar werd wel een invloedrijk CDA'er, en na zijn loopbaan in het bankwezen voorzitter van de SER. Ook had Wijffels een topfunctie bij de Wereldbank. Over die Wereldbank zei hij: “Ik heb bij de Wereldbank vooral geholpen president, Paul Wolfowitz, eruit te werken. Hij was gewoonweg bezig dat instituut om zeep te helpen” (16:05).

Hier volgen een paar interessante quotes van Wijffels over actuele zaken:

George W. Bush
“De Bush Administration heeft in die mierenhoop in het Midden-Oosten als het ware met een stok zitten prikken. Nu vluchten die mensen alle kanten op” (13:40).
“Het ging in het Midden-Oosten vooral om het veilig stellen van de toegang naar de oliebronnen. Maar ook het beeld waarbij Amerika haar wereldheerschappij opnieuw wil bevestigen” (15:04).
“Dick Cheney was de genius achter het neoconservatief beleid. Ook Bush werd gebruikt door Cheney” (18:00).

Hier volgen een paar interessante quotes van Wijffels over actuele zaken: 

“Amerika is verslaafd aan een vijand”
“De onrusten in Syrië zijn begonnen toen er overeenstemming was over een pijplijn tussen Iran en de Middellandse Zee over Syrisch grondgebied… dus die geopolitiek, dat speelt toch heel zwaar en de Amerikanen zijn nog steeds aan het stoken… Ik las ergens: Eigenlijk is Amerika verslaafd aan een vijand. Sinds het bestaan van de VS zijn er maar vier jaar, waarin ze niet betrokken waren bij een of ander conflict” (20:17).
In het nagesprek van het interview voegde Wijffels er over de Nederlandse betrokkenheid in het Midden-Oosten nog aan toe: “Denken we nu werkelijk dat onze straaljagers in Jordanië zouden staan en bommen afgooien als dat niet uiteindelijk om de olie begonnen was? Onze bommen stuurde daar nog meer mensen weg” (45:00).

PNAC
Middelkoop laat hem in dat nagesprek een filmpje zien van generaal Wesley Clark (hieronder te zien, met Ned. ondertiteling) waarin deze oud-topman van het Amerikaanse leger spreekt over de geplande interventies van de VS in het Midden-Oosten en de uitrolling van het PNAC.

De PNAC (Project for the New American Century) heeft als uitgangspunt dat “het Amerikaanse leiderschap goed is, zowel voor Amerika alsook voor de wereld” en dat “zulk leiderschap vraagt om militaire kracht”. Het is de blauwdruk voor de geopolitieke acties van de VS, zoals die destijds werden uitgevoerd in Irak (info) en later in Afghanistan, Lybië en Syrië (info). 
Recent schreven we in AMEN Actueel over de situatie in en rond Oekraïne. Ook daarin mengen de VS zich in buitenlandse aangelegenheden, door een pro-Westerse regering in het zadel te helpen (info). 
Naar aanleiding van het filmpje zegt Wijffels ook iets over Nederland: “De kern van de Nederlandse buitenlandpolitiek is; eerst kijken wat Engeland en Amerika er van vinden om er achter aan te lopen. Ik vind dat we in dit land teveel met onze rug naar dit continent leven” (42:28).

Wereldbestuur
Aan het eind gaat het ook nog even over de machtsverhoudingen: “De kern is dat Amerika niet wordt bestuurd door Washington, maar door Wall Street” (44:55).
Hij geeft daarmee dus ronduit aan dat politici marionetten zijn in het sluwe spel van de bazen in de financiële wereld. Denk aan een uitspraak van Mayer Amschel Rotschild, die ooit zei: “Geef me de macht over het geld van een natie en het is me om het even wie haar wetten maakt”.
Kijk hier naar een documentaire (Nederlands ondertiteld) over de Federal Reserve (FED), de Amerikaanse Centrale Bank, die wereldwijd invloed heeft op de gang van zaken. Financieel en daaruit voortvloeiend ook bestuurlijk.
Een laatste opmerking gaat over TTIP, het nieuwe (vrij)handelsverdrag tussen Amerika en Europa. Eerder schreven we er al over (hier). Wijffels:

'Ik ben tegen TTIP!'

"Er wordt door grote bedrijven en Wall Street zodanig beïnvloed en gestuurd, dat ik het niet vertrouw. Onze democratieën dreigen tot op zekere hoogte nu ‘corpocratieën’ te worden” (45:50).

Tenslotte
Wijffels zei rake dingen. En ja, beter laat dan nooit, zullen we maar zeggen. Mét Wijffels komen steeds meer mensen tot ontdekking dat de wereld anders in elkaar steekt, dan je op het eerste gezicht zou denken. Van de massa-media hoeven we in dit opzicht (nog) niet veel te verwachten. Zij worden aangestuurd door een handjevol persbureaus, die weer gemanipuleerd worden door de (financiële) elite. Niet alleen in Amerika, maar ook elders en in Nederland geldt: Wie betaalt, bepaalt! (info). 
Die gestuurde media zorgen ervoor dat de goe-gemeente een (wereld)beeld getoond wordt, dat niet in overeenstemming is met de werkelijkheid. Zij bepalen wat de massa denkt, zoals Jom Morrison (1943-1971), zanger van The Doors, destijds al zei: “Whoever controls the media, controls the mind” (Wie de media controleert, controleert de gedachten).

En: in het bovenstaande gaat het om de ‘buitenkant’ van het wereldgebeuren, het menselijke niveau zeg maar. Wij weten echter dat er méér is! De Bijbel laat zien wie in het verborgene aan de touwtjes trekt in deze wereld. Pas als je daar kennis van hebt/neemt, ga je de dingen zien in het juiste perspectief. Namelijk, dat er sprake is van een kosmische strijd, die grote invloed heeft op het wereldgebeuren en de machthebbers op aarde (info). 

Voor het hele interview: klik hier

Deel dit bericht