PEACE-plan

PEACE-plan

In april 2005 lanceerde Rick Warren (van o.a. ´Doelgericht leven´) zijn zgn. PEACE-plan. Dit wereldomvattende plan moet een spiritueel ontwaken van Gods kerk teweeg brengen. Daartoe is een ‘transformatie’ van ons denken nodig, als voorwaarde voor het slagen van het ´vredesplan´, waarbij de nadruk niet gelegd wordt op ons geloof, alswel op ons gedrag.

AMEN 70 p18 - Rick Warren2 - 263x345pxApril 2005. Een menigte van 30.000 mensen is in een stadion ergens in de Verenigde Staten bij elkaar gekomen om te vieren dat 25 jaar geleden een zekere Rick Warren, een kerk, de ‘Saddleback Community Bible Church’ stichtte. Op Robert Schullers (Hour of Power) ‘Intitute of Church Growth’ leerde Warren hoe je zoiets doet. De massale bijeenkomst werd opgeluisterd met muziek van Michael W. Smith , Salvador en TAIT. President George Bush en evangelist Billy Graham brachten hun groeten en gelukwensen aan de gemeente over. Warren gebruikte de gelegenheid om zijn zogenaamde PEACE-plan te lanceren.

Vijf stappenplan

Warren’s wereldomvattende plan moet een spiritueel ontwaken van Gods kerk teweeg brengen. Warren: “Het PEACE-plan is een enorme inspanning om 1 miljard christenen overal ter wereld te mobiliseren om de vijf globale, meest verwoestende problemen uit onze dagen aan te pakken, te weten: Spirituele leegheid, Corrupt leiderschap, Armoede, Ziekten, Analfabetisme. Deze vijf mondiale problemen vernietigen de levens van miljarden mensen, beheersen hen en snijden hen af van het kennen van de reddende genade van een liefhebbend God, Die Zijn Zoon, Jezus Christus, zond om voor hun zonde te sterven, om hen eeuwige hoop en veiligheid te bieden. Er is geen organisatie of regering die deze problemen effectief kan aanpakken. De enige succesvolle oplossing is de wereldwijde kerk van Jezus Christus.”
Warrens vijf stappen naar een betere wereld houden in:

  1. het planten van kerken
  2. het opleiden van leiders
  3. het helpen van de armen
  4. het zorgen voor de zieken
  5. het onderwijzen van de volgende generatie.

Het klinkt allemaal erg mooi, maar heeft de kerk zich niet al tweeduizend jaar aan deze taken gewijd? En sinds wanneer zijn deze wereldproblemen voor de Here een obstakel om mensen in contact te brengen met Zijn reddende genade? Waar haalt Rick Warren eigenlijk een miljard christenen vandaan, er zijn immers naar schatting maar een paar honderd miljoen wedergeboren christenen op de wereld. Warren wil kennelijk ook de miljoenen naamchristenen in zijn PEACE-plan betrekken. Ook moslimgeestelijken zijn volgens hem welkom om mee te doen.

Nieuwe spiritualiteit

Er zijn overigens meer mensen die onlangs een PEACE-plan hebben gelanceerd. Een jaar na de gebeurtenissen van 11 september 2001 werd een nieuw boek van New-Age leider Neale Donald Walsch gepubliceerd met de titel ‘De nieuwe openbaringen’ - een gesprek met God. In dit boek kondigt Walsch aan dat God de mensheid een gelegenheid biedt om zelfvernietiging te voorkomen en een wereldvrede te bewerkstelligen door het aanvaarden van zijn z.g. Nieuwe Spiritualiteit. Walsch legt uit dat zijn God een PEACE-plan, vijf stappen naar vrede voorstelt. Het zou ons moeten helpen om de verschillende religies en geloofsystemen dichter bij elkaar te brengen. Het is frappant dat Robert Schuller, Rick Warrens leermeester, door Walsch een ‘buitengewone prediker’ wordt genoemd, die ons kan helpen het PEACE-plan en deze ‘nieuwe spiritualiteit’ te laten werken voor iedereen. Het stappenplan van Walsch houdt ondermeer in dat we zouden moeten erkennen dat een aantal van onze oude geloofswaarheden over God en het leven niet langer werken en dat we bereid moeten zijn en de moed moeten hebben om nieuwe waarheden over God en het leven te onderzoeken en deze in onze geloofsystemen te integreren. Dit om aan een nieuwe manier van leven op onze planeet uitdrukking te geven. Bij Walsch gaat het dus heel gericht om een verandering in ons denken.

Transformatie

Ook Rick Warren stelt een ‘transformatie’ van ons denken voor, als voorwaarde voor het slagen van zijn wereldwijde vredesplan, waarbij de nadruk wordt gelegd niet op ons geloof, maar op ons gedrag. “De eerste reformatie ging over geloof. Deze heeft te maken met de wijze waarop we te werk gaan in de wereld. Kerken die veranderen gedijen en groeien effectief. Kerken die weigeren te veranderen zullen de reformatie missen en sterven uit. We hebben een Reformatie gehad, wat we nu nodig hebben is een transformatie.” Ergens anders zegt hij: “In iedere computer vinden we een Intel-chip. Het Doelgericht Leven paradigma is de Intel-chip voor de kerk van de 21ste eeuw.” Het PEACE-plan van Warren is dus onverbrekelijk verbonden met zijn Doelgericht Leven paradigma. Als computers moeten we opnieuw worden geprogrammeerd om te passen in zijn plan. Het begint bij ons persoonlijk leven; van een ‘Doelgericht Leven’ naar ‘Doelgerichte Gemeenten’ die moeten worden ingeschakeld om te komen tot een ‘Doelgerichte Wereld’. Op Rick Warrens website lezen we: “Al het andere wat ik tot nu toe heb gedaan, was een voorbereiding tot het PEACE-plan. Het wordt een spiritueel avontuur voor uw gemeenteleden als ze Gods hart naar de wereld brengen, als God hen gebruikt om levens te veranderen. Samen brengen we zo wereldwijde glorie aan God.” Het Doelgericht Leven paradigma is een formule die de hele wereld in een soort paradijs moet veranderen. Warren is dus heel ‘doelgericht’ in zijn opzet om tot zijn doelgerichte wereld te komen.

De eerste stappen naar zo’n wereld zijn gezet. Warren is al bezig om te komen tot doelgerichte naties. Eén van de 85 landen die daarvoor in aanmerking komen is het Afrikaanse Rwanda, waar in 1994 een miljoen mensen in een verschrikkelijke genocide het leven lieten. De contacten met Rwanda’s president Paul Kagame zijn reeds gelegd. ‘Doelgericht Rwanda’ wordt een gezamenlijke inspanning van de overheid, het bedrijfsleven en de kerk.

Leiders

Om christelijke leiders voor zijn ambitieuze PEACE-plan klaar te stomen, heeft Warren het zogenaamde ‘Lead like Jesus’ programma op poten gezet. New-Age goeroe Ken Blanchard is ingehuurd om gemeenteleiders voor hun immense taak toe te rusten. Blanchard: “Na 35 jaar studie van zowel theoretisch als praktisch leiderschap, ben ik tot het inzicht gekomen dat Jezus het grootste leidersschapmodel aller tijden is… ‘Lead like Jesus’ zal u, uw gemeente en de gemeenschap waar u deel van uitmaakt toerusten om Jezus in een vernieuwde, krachtige wijze te ervaren”. AMEN 70 p19 - Ken Blanchard - 254x329pxBlanchard windt er geen doekjes om als hij uitlegt hoe hij mensen wil toerusten om deze vernieuwende kracht te gaan ervaren en toe te passen: “Jezus zegt: Ga en maak discipelen. Ik denk dat mensen het evangeliserende aspect benadrukken en daardoor vergeten wat ´discipel´ betekent. Het betekent een volgeling, iemand die doet wat Jezus zegt. Als leiders beïnvloeden jullie het denken van mensen, hun geloof, etc. Jezus geeft ons zijn mandaad om als leiders in zijn dienst te staan… Mensen vragen mij of ik geïnteresseerd ben in evangelisatie, maar dat ben ik niet. Ik geloof dat de volgende grote evangelisatiebeweging zal worden gekenmerkt door een veranderd gedrag.
Het Evangelie van genade wordt ingewisseld voor een gedragscode, waaraan we moeten voldoen om te komen tot een vrederijk op aarde. Het ‘Doelgericht Leven paradigma’ brengt ons uiteindelijk van de genade onder de wet. Het beoogde vrederijk op aarde zal niets meer blijken te zijn dan een ‘Nieuwe Wereldorde’ waarin voor het ware Evangelie geen plaats meer zal zijn.

Ook de Bijbel vertelt ons over een PEACE-plan. In 1 Tessalonicenzen 5 lezen we dat in de laatste dagen de mensen elkaar zullen feliciteren met de situatie van vrede die op dat moment zal heersen: “Het is vrede, en zonder gevaar” (SV). Plotseling zal er dan een verderf komen. Uit andere bijbelgedeelten kunnen we opmaken dat dit verderf in relatie staat met het openbaar worden van de antichrist in zijn ware aard, een alles vernietigende rol. In eerste instantie zal hij zich in zijn gedrag voordoen als de wedergekomen Christus, een ‘Lead like Jesus’ leider dus. Doelgericht zal hij vervolgens alle sporen van de ware Christus en Zijn volgelingen trachten uit roeien!

Bronnen:
www.crossroad.to
www.purposedriven.com
www.nealedonaldwalsch.com
www.lighthousetrailsresearch.com

Duizenden lezers gingen u voor. Ondersteun AMEN. Word ook abonnee!

Nieuw in de Morgenroodreeks

De Morgenroodboekjes komen uit in de Morgenroodreeks: een serie Bijbelstudieboekjes die sinds 1960 wordt uitgegeven. De in deze reeks verschenen boekjes zijn handzaam en praktisch en helpen je verder om de Bijbel beter te leren kennen.

"Zoon" in het Oude Testament - Een speurtocht naar de Naam van Gods Zoon

In Spreuken 30 wordt een vraag gesteld over God: "Hoe is Zijn Naam en hoe is de Naam van Zijn Zoon ...?" (vs. 4b). Wat bijzonder dat hier - circa 1000 jaar vóór Christus - ervan uitgegaan wordt dat God een Zoon heeft! Naast de vele Oudtestamentische verwijzingen naar de Persoon en het werk van Christus, wordt slechts in Spreuken, de Psalmen en het boek Jesaja naar Hem verwezen met het woord "Zoon". Aan de hand van deze teksten zoeken we naar het antwoord op de dubbele vraag uit het Spreukenboek. Het antwoord vinden we uiteindelijk in het Nieuwe Testament. Dat antwoord is verrassend!

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Zoon'

Levend water

Water is de meest voorkomende vloeistof op aarde, een essentieel onderdeel van de natuur en noodzakelijk voor het (ontstaan van) leven.
In dit boekje gaat het niet zozeer over water als vloeistof, maar vooral over geestelijk water. Dat wil zeggen: water als aanduiding van waarachtig leven, voortkomend uit Gods Geest.
Daarnaast verwijst water ook naar Gods Woord, dat levend en krachtig is. Vandaar de titel van dit boekje: levend water.

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Levend water'

Schatten uit Gods Woord - 4

De serie Schatten uit Gods Woord bevat boeken waarin allerlei Bijbelse onderwerpen worden behandeld. Deze onderwerpen kun je zien als schatten die je opgraaft vanuit Gods Woord. David zegt: "De woorden van de HEERE zijn reine woorden, als zilver gelouterd in een aarden smeltkroes, gezuiverd zevenmaal" (Ps. 12:7). Hij schrijft dit om daarmee de betrouwbaarheid van Gods woorden te onderstrepen. Zij staan wat dat betreft lijnrecht tegenover de woorden die trouweloze mensen spreken (zie vs. 2-5). Wat God zegt in Zijn Woord kun je zonder meer aannemen; Hij is immers Zelf de waarheid! Daarom is het zo de moeite waard om de Bijbel te lezen, te overdenken en te leren begrijpen. Daar word je wijs van!

Dit vierde deel bevat 22 hoofdstukken over even zoveel onderwerpen. 

Spreuken 3:13-15 zegt:
"Welzalig is de mens die wijsheid vindt,
de mens die inzicht verkrijgt, want
- haar opbrengst is beter dan de opbrengst van zilver en
- haar inkomen beter dan bewerkt goud,
- zij is kostbaarder dan robijnen.
Al jouw wensen zijn met haar niet te vergelijken".

Meer info & bestellen 'Schatten uit Gods Woord - 4'