Over kerkgang, religie en geloof...

Over kerkgang, religie en geloof...

Onlangs verscheen een rapport van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) over ‘secularisatie en alternatieve zingeving in Nederland’. Het onderzoek geeft aan, dat er verschuiving gaande is met betrekking tot de wijze waarop Nederlanders (en mede-landers) hun geloof (willen) belijden.

Ontkerkelijking

In het ‘Utrechts Nieuwsblad’ werd het onderzoek belicht. Het planbureau verwacht dat in 2010 tweederde van de bevolking niet langer kerkelijk is. Van het derde deel zal 13 procent dan Rooms-Katholiek zijn, 5 procent Hervormd, 4 procent Gereformeerd, 6 procent Moslim en 4 procent aanhanger van een ander geloof.

Nog wat cijfers:
Eenderde tot de helft van de Nederlanders is niet gediend van een kerk, die zich met hun privéleven bemoeit..
Nederlanders die zich als buitenkerkelijk beschouwen:
1980 - 50%
1991 - 57%
1999 - 63%
Kerkleden die wekelijks de kerk bezoeken:
1980 - 40%
1991 - 31%
1999 - 23%

Dus: 37% van de Nederlanders (d.i. ongeveer 5.920.000) beschouwt zich nog als ‘kerkelijk’ Stel, dat alle ‘kerkelijken’ ook werkelijk lid van een kerk of gemeente zijn, dan bezoekt slechts 23% daarvan (d.i. 1.361.000) wekelijks een kerk. Dit komt neer op slechts 8,5% van alle Nederlanders!

Tegelijkertijd is de moraal van de Nederlanders strenger geworden. Meer mensen dan in 1991 keuren buitenechtelijke relaties en belastingfraude af. Ook worden de nadelen van werkende moeders benadrukt en verwerpen meer personen ‘lichtvaardige’ abortus.

Geloof

Moge dan de ontkerkelijking toenemen, dit gaat niet gepaard met het verdwijnen van de godsdienstigheid van de Nederlander. Zo stelt het SCP-rapport dat "het geloof in een leven na de dood, de hemel en het bestaan van religieuze wonderen, in zeven jaar tijd met 7% is toegenomen.”
Meerten ten Borg, socioloog godsdienst en levensbeschouwing aan de Rijksuniversiteit Leiden verklaart:

“De mens is een kwetsbaar wezen: hij weet, dat hij faalt, kan lijden en uiteindelijk moet sterven. Hij kan dat besef een hele tijd wegdrukken en verdringen. Maar er komt een moment, dat de mens zich bij zijn eindigheid moet neerleggen of dat hij moet geloven, dat het leven wel zin heeft. De mens is dus een religieus dier. Godsdienst en levensbeschouwing geven traditioneel een antwoord op die zinvraag, op die eindigheid, op dat menselijk tekort. In die zin zullen godsdiensten en levensbeschouwingen niet gemakkelijk verdwijnen.”

‘Uitdaging’ berichtte over een marktonderzoek van Market Response, dat werd uitgevoerd in opdracht van de Evangelische Omroep blijkt, dat de belangstelling voor religie onder de Nederlandse bevolking groot is.
Volgens dit onderzoek is 35 procent van de Nederlandse bevolking (zeer) geinteresseerd in religie en heeft 19 procent ‘enige’ interesse. Ook vroeg men naar de berichtgeving over religie in de media. De meerderheid van de ondervraagden (62%) is van mening, dat er in de media voldoende aandacht aan religie besteed wordt, terwijl 27 procent meer aandacht wenst.

Uit deze rapporten blijkt, dat de traditionele manier van de geloofsbeleving in en rond de kerk, terrein verliest. De Nederlander komt misschien wel los van de kerk, maar niet los van God. Mensen zoeken steeds meer naar ‘individuele’ oplossingen om hun geloof te beleven.
De tijd wordt dus rijp om na te denken over andere manieren om de Nederlander te bereiken met de blijde boodschap. Daarbij zal men zeker oog moeten hebben voor de opkomst van de nieuwe media, zoals internet. Communicatie via het internet – hoeveel nadelen het world wide web ook heeft! – zal één van de meest belangrijke middelen worden om het Evangelie en de christelijke waarden en normen uit te dragen.

Godsdienstles

De Nederlandse Zondagsschool Vereniging heeft een onderzoek gehouden naar de godsdienstlessen op school. De uitkomst wordt ‘opvallend’ genoemd. De helft van de directeuren van protestants-christelijke basisscholen vindt godsdienstlessen belangrijker dan lessen in taal en rekenen. Op de gereformeerde en reformatorische scholen zijn alle directeuren die mening toegedaan. Op katholieke scholen staan vaardigheden in taal en rekenen bovenaan, vervolgens vindt men wereldoriëntatie belangrijk en tenslotte godsdienst en levensbeschouwing. De overige scholen zijn niet in het onderzoek betrokken.

Record valse christussen

De Duitse zendingsdeskundige Johannes Reimer komt in het blad Idea, uitgave van de Duitse Evangelische Alliantie, aan het woord. Volgens hem is er momenteel een enorme opleving van het aantal valse christussen. Nooit eerder in de geschiedenis waren er zoveel mensen tegelijk, die zich op grond van religieuze overtuiging opwerpen als ‘redder van de mensheid’. Wereldwijd zouden meer dan 1500 mensen beweren, dat zij de incarnatie van Jezus Christus zijn.

Uit deze berichtgeving blijkt, dat religie nog lang niet heeft afgedaan. Mensen hebben belangstelling voor de ‘geestelijke’ dingen. Natuurlijk wordt daar door de tegenstander listig op ingespeeld met allerlei wind van leer. Voor Gods kinderen ligt er dus een geweldige uitdaging om temidden van alle verwarring een heldere, duidelijke boodschap te brengen. Het Evangelie van de Here Jezus Christus, zoals dat in de Bijbel staat opgetekend. Alleen die Boodschap is het antwoord op alle vragen van zingeving en levensdoel.

Duizenden lezers gingen u voor. Ondersteun AMEN. Word ook abonnee!

Nieuw in de Morgenroodreeks

De Morgenroodboekjes komen uit in de Morgenroodreeks: een serie Bijbelstudieboekjes die sinds 1960 wordt uitgegeven. De in deze reeks verschenen boekjes zijn handzaam en praktisch en helpen je verder om de Bijbel beter te leren kennen.

"Zoon" in het Oude Testament - Een speurtocht naar de Naam van Gods Zoon

In Spreuken 30 wordt een vraag gesteld over God: "Hoe is Zijn Naam en hoe is de Naam van Zijn Zoon ...?" (vs. 4b). Wat bijzonder dat hier - circa 1000 jaar vóór Christus - ervan uitgegaan wordt dat God een Zoon heeft! Naast de vele Oudtestamentische verwijzingen naar de Persoon en het werk van Christus, wordt slechts in Spreuken, de Psalmen en het boek Jesaja naar Hem verwezen met het woord "Zoon". Aan de hand van deze teksten zoeken we naar het antwoord op de dubbele vraag uit het Spreukenboek. Het antwoord vinden we uiteindelijk in het Nieuwe Testament. Dat antwoord is verrassend!

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Zoon'

Levend water

Water is de meest voorkomende vloeistof op aarde, een essentieel onderdeel van de natuur en noodzakelijk voor het (ontstaan van) leven.
In dit boekje gaat het niet zozeer over water als vloeistof, maar vooral over geestelijk water. Dat wil zeggen: water als aanduiding van waarachtig leven, voortkomend uit Gods Geest.
Daarnaast verwijst water ook naar Gods Woord, dat levend en krachtig is. Vandaar de titel van dit boekje: levend water.

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Levend water'

Het Getuigenis van de Sterren - 3e druk

Dit is een opmerkelijk boek! Het geeft een schitterende uiteenzetting van Bijbelse waarheden aan de hand van de sterren en de sterrenbeelden. Daar waar door astrologie en horoscopen een sluier is komen te liggen over de werkelijke betekenis van deze hemellichamen, gaat dit boek uit van het heldere feit dat God de Schepper ervan is!

We zijn blij met de verschijning van deze derde druk. De eerste druk verscheen in 1999 als vertaling van de Engelse uitgave The Witness of the Stars, die stamt uit 1893. Dit boek is een standaardwerk dat als basis is gebruikt voor vele later verschenen boeken over de sterren(beelden).
Een mooi boek om erbij te hebben tijdens je vakantie, wanneer je op een heldere avond de sterrenhemel bekijkt! "De hemelen vertellen Gods eer, en het uitspansel verkondigt het werk Zijner handen ..." (Ps. 19:2; N.B.G.-'51-vertaling).

Meer info & bestellen 'Het Getuigenis van de Sterren'