Over kerkgang, religie en geloof...

Over kerkgang, religie en geloof...

Onlangs verscheen een rapport van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) over ‘secularisatie en alternatieve zingeving in Nederland’. Het onderzoek geeft aan, dat er verschuiving gaande is met betrekking tot de wijze waarop Nederlanders (en mede-landers) hun geloof (willen) belijden.

Ontkerkelijking

In het ‘Utrechts Nieuwsblad’ werd het onderzoek belicht. Het planbureau verwacht dat in 2010 tweederde van de bevolking niet langer kerkelijk is. Van het derde deel zal 13 procent dan Rooms-Katholiek zijn, 5 procent Hervormd, 4 procent Gereformeerd, 6 procent Moslim en 4 procent aanhanger van een ander geloof.

Nog wat cijfers:
Eenderde tot de helft van de Nederlanders is niet gediend van een kerk, die zich met hun privéleven bemoeit..
Nederlanders die zich als buitenkerkelijk beschouwen:
1980 - 50%
1991 - 57%
1999 - 63%
Kerkleden die wekelijks de kerk bezoeken:
1980 - 40%
1991 - 31%
1999 - 23%

Dus: 37% van de Nederlanders (d.i. ongeveer 5.920.000) beschouwt zich nog als ‘kerkelijk’ Stel, dat alle ‘kerkelijken’ ook werkelijk lid van een kerk of gemeente zijn, dan bezoekt slechts 23% daarvan (d.i. 1.361.000) wekelijks een kerk. Dit komt neer op slechts 8,5% van alle Nederlanders!

Tegelijkertijd is de moraal van de Nederlanders strenger geworden. Meer mensen dan in 1991 keuren buitenechtelijke relaties en belastingfraude af. Ook worden de nadelen van werkende moeders benadrukt en verwerpen meer personen ‘lichtvaardige’ abortus.

Geloof

Moge dan de ontkerkelijking toenemen, dit gaat niet gepaard met het verdwijnen van de godsdienstigheid van de Nederlander. Zo stelt het SCP-rapport dat "het geloof in een leven na de dood, de hemel en het bestaan van religieuze wonderen, in zeven jaar tijd met 7% is toegenomen.”
Meerten ten Borg, socioloog godsdienst en levensbeschouwing aan de Rijksuniversiteit Leiden verklaart:

“De mens is een kwetsbaar wezen: hij weet, dat hij faalt, kan lijden en uiteindelijk moet sterven. Hij kan dat besef een hele tijd wegdrukken en verdringen. Maar er komt een moment, dat de mens zich bij zijn eindigheid moet neerleggen of dat hij moet geloven, dat het leven wel zin heeft. De mens is dus een religieus dier. Godsdienst en levensbeschouwing geven traditioneel een antwoord op die zinvraag, op die eindigheid, op dat menselijk tekort. In die zin zullen godsdiensten en levensbeschouwingen niet gemakkelijk verdwijnen.”

‘Uitdaging’ berichtte over een marktonderzoek van Market Response, dat werd uitgevoerd in opdracht van de Evangelische Omroep blijkt, dat de belangstelling voor religie onder de Nederlandse bevolking groot is.
Volgens dit onderzoek is 35 procent van de Nederlandse bevolking (zeer) geinteresseerd in religie en heeft 19 procent ‘enige’ interesse. Ook vroeg men naar de berichtgeving over religie in de media. De meerderheid van de ondervraagden (62%) is van mening, dat er in de media voldoende aandacht aan religie besteed wordt, terwijl 27 procent meer aandacht wenst.

Uit deze rapporten blijkt, dat de traditionele manier van de geloofsbeleving in en rond de kerk, terrein verliest. De Nederlander komt misschien wel los van de kerk, maar niet los van God. Mensen zoeken steeds meer naar ‘individuele’ oplossingen om hun geloof te beleven.
De tijd wordt dus rijp om na te denken over andere manieren om de Nederlander te bereiken met de blijde boodschap. Daarbij zal men zeker oog moeten hebben voor de opkomst van de nieuwe media, zoals internet. Communicatie via het internet – hoeveel nadelen het world wide web ook heeft! – zal één van de meest belangrijke middelen worden om het Evangelie en de christelijke waarden en normen uit te dragen.

Godsdienstles

De Nederlandse Zondagsschool Vereniging heeft een onderzoek gehouden naar de godsdienstlessen op school. De uitkomst wordt ‘opvallend’ genoemd. De helft van de directeuren van protestants-christelijke basisscholen vindt godsdienstlessen belangrijker dan lessen in taal en rekenen. Op de gereformeerde en reformatorische scholen zijn alle directeuren die mening toegedaan. Op katholieke scholen staan vaardigheden in taal en rekenen bovenaan, vervolgens vindt men wereldoriëntatie belangrijk en tenslotte godsdienst en levensbeschouwing. De overige scholen zijn niet in het onderzoek betrokken.

Record valse christussen

De Duitse zendingsdeskundige Johannes Reimer komt in het blad Idea, uitgave van de Duitse Evangelische Alliantie, aan het woord. Volgens hem is er momenteel een enorme opleving van het aantal valse christussen. Nooit eerder in de geschiedenis waren er zoveel mensen tegelijk, die zich op grond van religieuze overtuiging opwerpen als ‘redder van de mensheid’. Wereldwijd zouden meer dan 1500 mensen beweren, dat zij de incarnatie van Jezus Christus zijn.

Uit deze berichtgeving blijkt, dat religie nog lang niet heeft afgedaan. Mensen hebben belangstelling voor de ‘geestelijke’ dingen. Natuurlijk wordt daar door de tegenstander listig op ingespeeld met allerlei wind van leer. Voor Gods kinderen ligt er dus een geweldige uitdaging om temidden van alle verwarring een heldere, duidelijke boodschap te brengen. Het Evangelie van de Here Jezus Christus, zoals dat in de Bijbel staat opgetekend. Alleen die Boodschap is het antwoord op alle vragen van zingeving en levensdoel.

Duizenden lezers gingen u voor. Ondersteun AMEN. Word ook abonnee!

Nieuw in de Morgenroodreeks

De Morgenroodboekjes komen uit in de Morgenroodreeks: een serie Bijbelstudieboekjes die sinds 1960 wordt uitgegeven. De in deze reeks verschenen boekjes zijn handzaam en praktisch en helpen je verder om de Bijbel beter te leren kennen.

De sabbat

Onder christenen leven soms de volgende vragen: Is de zondag de sabbat van nu? Is het de bedoeling dat christenen de sabbat - van vrijdagavond tot zaterdagavond - vieren?

De Bijbel geeft de nodige informatie over de sabbat, die zich als zevende dag onderscheidt van de voorgaande zes door rust. Het is een dag aan de Heere toegewijd. Paulus schrijft dat deze dag voor het lichaam van Christus geen aanleiding mag zijn om elkaar te veroordelen "inzake eten of drinken, of op het punt van een feestdag, een nieuwe maan of de sabbatten" (Kol. 2:16).

De sabbat verwijst ook naar de grote toekomstige sabbat in Gods plan; geen periode van vierentwintig uur, maar één van duizend jaar. Israël en de volkeren mogen dan leven in vrede en rust.

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'De sabbat'

Levend water

Water is de meest voorkomende vloeistof op aarde, een essentieel onderdeel van de natuur en noodzakelijk voor het (ontstaan van) leven.
In dit boekje gaat het niet zozeer over water als vloeistof, maar vooral over geestelijk water. Dat wil zeggen: water als aanduiding van waarachtig leven, voortkomend uit Gods Geest.
Daarnaast verwijst water ook naar Gods Woord, dat levend en krachtig is. Vandaar de titel van dit boekje: levend water.

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Levend water'

Schatten uit Gods Woord - 4

De serie Schatten uit Gods Woord bevat boeken waarin allerlei Bijbelse onderwerpen worden behandeld. Deze onderwerpen kun je zien als schatten die je opgraaft vanuit Gods Woord. David zegt: "De woorden van de HEERE zijn reine woorden, als zilver gelouterd in een aarden smeltkroes, gezuiverd zevenmaal" (Ps. 12:7). Hij schrijft dit om daarmee de betrouwbaarheid van Gods woorden te onderstrepen. Zij staan wat dat betreft lijnrecht tegenover de woorden die trouweloze mensen spreken (zie vs. 2-5). Wat God zegt in Zijn Woord kun je zonder meer aannemen; Hij is immers Zelf de waarheid! Daarom is het zo de moeite waard om de Bijbel te lezen, te overdenken en te leren begrijpen. Daar word je wijs van!

Dit vierde deel bevat 22 hoofdstukken over even zoveel onderwerpen. 

Spreuken 3:13-15 zegt:
"Welzalig is de mens die wijsheid vindt,
de mens die inzicht verkrijgt, want
- haar opbrengst is beter dan de opbrengst van zilver en
- haar inkomen beter dan bewerkt goud,
- zij is kostbaarder dan robijnen.
Al jouw wensen zijn met haar niet te vergelijken".

Meer info & bestellen 'Schatten uit Gods Woord - 4'