Ik ben verzekerd...

Ik ben verzekerd...

Verzekerd van Gods nabijheid

Stille uren… Je vergeten voelen… Zal God nog naar je luisteren? Zal God nog weten van je bestaan? Diep in je hart weet je het wel. God zal je niet in de steek laten. Nu niet, nooit niet. Hij heeft het zwart op wit gezegd en Paulus geloofde dat. Hij zei:

Ik ben ervan overtuigd dat niets ons kan scheiden van Gods liefde, die in Christus tot uiting komt. De dood niet, het leven niet, engelen niet, regeringen niet, de dingen van vandaag niet, de dingen van morgen niet. Nee, er is geen enkele kracht die dat kan.

Maar als alles nu somber is in je denken? Als alles uitzichtloos lijkt? Als de vakantie een tijd is waar je enorm tegenop ziet? Iedereen weg en jij bent alleen.
Misschien moet je dan eens in je verzekeringspapieren kijken.

Verzekerd tegen verlies

Ik heb een brandverzekering. Stel je eens voor. Je gaat op reis en dan word je opgebeld met de mededeling dat je hele huis is afgebrand. Niet zo onwaarschijnlijk, hoor. Wij kwamen een keer thuis van een studiedag en toen rook het wat eigenaardig in huis. Wat bleek? De hele dag had het gas aangestaan, weliswaar op een laag pitje, maar… wat had er allemaal kunnen gebeuren?
We herinneren ons allemaal nog de ramp in Volendam. Naar verluid zijn zo'n beetje alle regels die te maken hadden met brandbeveiliging overtreden. Gevolg: Vele doden, gewonden en zwaargewonden, die nog steeds het verlies van een gave huid moeten leren dragen.

Verlies van huis en huid. Het is beide mogelijk. Maar Gods Woord is helder. Eens zullen wij allen stof zijn. Eens zal dit leven afgelopen zijn. En eens zal alles wat voor ons nu waardevol is, blijken te zijn vergaan. Er is een lied uit de bundel van Johannes de Heer dat zegt: 'Alles, hoe schoon ook zal eenmaal vergaan. Niets is hier blijvend' (166).

In de brandverzekering staat dat het verlies van huis en inboedel wordt vergoed. Dat is zwart op wit toegezegd. De verzekering dekt alle schade. We hoeven er geen inspanning voor te leveren. Het contract wordt nagekomen.
Als ons levenshuis afbrandt, door oorzaken van buitenaf of misschien wel door ziekte van binnenuit, zijn wij dan verzekerd van een gebouw in de hemel? Paulus had die zekerheid. Hij zei:

Wij weten dat als ons lichaam sterft, wij een nieuw huis is de hemel krijgen, waar wij altijd mogen wonen. Dat is een huis door God gemaakt en niet door mensen. Wij ervaren nu nog wel allerlei moeilijkheden, maar kijken met verlangen uit naar de dag dat wij een hemels lichaam krijgen en dat zullen aantrekken als een stel nieuwe kleren (2 Kor.5:1,2).

Daarom kon hij even eerder ook zeggen:
Daarom geven wij het niet op. Hoewel ons lichaam zwakker wordt, wordt onze innerlijke kracht met de dag groter. Onze moeilijkheden en pijn zijn uiteindelijk niet zo groot en zullen ook niet zo lang duren. Maar het gevolg ervan is dat wij voor altijd in Gods heerlijke nabijheid zullen leven. Dus kijken we niet naar wat zich voor onze ogen afspeelt, naar de moeilijkheden om ons heen. Maar wij kijken uit naar de blijdschap die ons wacht, al zien we die nu nog niet. Alle zichtbare dingen zijn tijdelijk, maar de dingen die nu nog niet zichtbaar zijn, zullen eeuwig blijven.

De gewonden uit Volendam zijn aan de buitenkant beschadigd. En aan de binnenkant dragen ze ook littekens. Maar naast onze binnen- en buitenkant is er ook nog een onzichtbare kant. Een andere dimensie. De dimensie van geloof. Geloof dat wat we nu ervaren slechts tijdelijk is. Het gaat voorbij. En Christus in ons is de eeuwige dimensie. Hij zal blijven en wij ook!

Verzekerd tegen storm

In mijn verzekeringspapieren staat eveneens dat ook de schade die door storm wordt veroorzaakt, gedekt is. En zo is het ook in het leven met God.
Houdt God de stormen tegen? Nee. Kan God dit niet? Jawel. Maar waarom doet Hij het niet? Daar is geen eenvoudig antwoord op te geven. We zien echter wel bij gelovigen die God zoeken in de storm dat zij het leren ervaren als niet zinloos. Op de een of andere manier is God juist in de storm aan het werk om ons geloof te versterken. Misschien tegen zwaardere stormen of misschien om anderen in de storm te kunnen helpen.
De stormschade wordt echter gedekt. God zal herstellen wat is ontwricht. Daarvan mogen we zeker zijn. In Romeinen 8:38 staat dat we niet kunnen gescheiden worden van Gods liefde door de dingen die vandaag gebeuren. En ook niet door de dingen die morgen gebeuren. Wij zingen: Geprezen zij de Here, dag aan dag draagt Hij ons, die God is ons heil.

Hoe voel je je vandaag? En gisteren? En hoe zul je je morgen voelen? In welke storm je ook zit, in Gods verzekeringspapieren staat dat de stormen in je leven je niet kunnen scheiden van de liefde van God. Die zal altijd ons deel zijn!

Gods genade in de zekerheid

Moeten wij voor Gods verzekeringen ook premie betalen? En hoe hoog is die premie? Het antwoord moge duidelijk zijn. Wij betalen geen premie. God Zelf heeft alles betaald dat voor de uitkering van de verzekeringen noodzakelijk is. God heeft Zijn Zoon gegeven. Romeinen 8:32 zegt: "Hoe zal Hij, die Zijn eigen Zoon niet gespaard, maar voor ons allen overgegeven heeft, ons met Hem ook niet alle dingen schenken?"

Maar is ons geloof dan niet een soort premie? Wanneer we geloof als een inspanning beschouwen om verzekerd te kunnen zijn van Gods nabijheid, zullen we weinig van de uitbetaling merken. Er zijn genoeg gelovigen die zeggen dat ze in God geloven, zonder dat ze zeker zijn van de hemel of van Gods nabijheid in het hier en nu. Je kunt dus geloven zonder zeker te zijn.
Geloven betekent niet dat je meent dat God blij met je zal zijn omdat je zo mooi, vroom en zuiver gelooft en leeft. Geloven betekent wel dat je overtuigd bent dat God blij met je is om iets buiten jezelf, namelijk om de persoon van Christus in jou. Daarom staat er ook dat wij zeker mogen zijn van Gods liefde - vandaag en morgen - in Christus!

Christus is onze zekerheid in de storm. Toen Hij met Zijn discipelen op het meer van Galilea midden in de storm kwam, waren Zijn discipelen angstig, maar Hij sliep. Niet als een uiting van onverschilligheid om de angst van zijn volgelingen, maar als uiting van geloof. Want zou de storm Hem kunnen doen?
Wat zouden de stormen ons kunnen doen? Misschien verliezen we het een en ander. Maar de winst is een sterker geloof in Gods nabijheid die zelfs in de stormen ons niet in de steek laat.

Duizenden lezers gingen u voor. Ondersteun AMEN. Word ook abonnee!

Nieuw in de Morgenroodreeks

De Morgenroodboekjes komen uit in de Morgenroodreeks: een serie Bijbelstudieboekjes die sinds 1960 wordt uitgegeven. De in deze reeks verschenen boekjes zijn handzaam en praktisch en helpen je verder om de Bijbel beter te leren kennen.

De sabbat

Onder christenen leven soms de volgende vragen: Is de zondag de sabbat van nu? Is het de bedoeling dat christenen de sabbat - van vrijdagavond tot zaterdagavond - vieren?

De Bijbel geeft de nodige informatie over de sabbat, die zich als zevende dag onderscheidt van de voorgaande zes door rust. Het is een dag aan de Heere toegewijd. Paulus schrijft dat deze dag voor het lichaam van Christus geen aanleiding mag zijn om elkaar te veroordelen "inzake eten of drinken, of op het punt van een feestdag, een nieuwe maan of de sabbatten" (Kol. 2:16).

De sabbat verwijst ook naar de grote toekomstige sabbat in Gods plan; geen periode van vierentwintig uur, maar één van duizend jaar. Israël en de volkeren mogen dan leven in vrede en rust.

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'De sabbat'

Levend water

Water is de meest voorkomende vloeistof op aarde, een essentieel onderdeel van de natuur en noodzakelijk voor het (ontstaan van) leven.
In dit boekje gaat het niet zozeer over water als vloeistof, maar vooral over geestelijk water. Dat wil zeggen: water als aanduiding van waarachtig leven, voortkomend uit Gods Geest.
Daarnaast verwijst water ook naar Gods Woord, dat levend en krachtig is. Vandaar de titel van dit boekje: levend water.

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Levend water'

Schatten uit Gods Woord - 4

De serie Schatten uit Gods Woord bevat boeken waarin allerlei Bijbelse onderwerpen worden behandeld. Deze onderwerpen kun je zien als schatten die je opgraaft vanuit Gods Woord. David zegt: "De woorden van de HEERE zijn reine woorden, als zilver gelouterd in een aarden smeltkroes, gezuiverd zevenmaal" (Ps. 12:7). Hij schrijft dit om daarmee de betrouwbaarheid van Gods woorden te onderstrepen. Zij staan wat dat betreft lijnrecht tegenover de woorden die trouweloze mensen spreken (zie vs. 2-5). Wat God zegt in Zijn Woord kun je zonder meer aannemen; Hij is immers Zelf de waarheid! Daarom is het zo de moeite waard om de Bijbel te lezen, te overdenken en te leren begrijpen. Daar word je wijs van!

Dit vierde deel bevat 22 hoofdstukken over even zoveel onderwerpen. 

Spreuken 3:13-15 zegt:
"Welzalig is de mens die wijsheid vindt,
de mens die inzicht verkrijgt, want
- haar opbrengst is beter dan de opbrengst van zilver en
- haar inkomen beter dan bewerkt goud,
- zij is kostbaarder dan robijnen.
Al jouw wensen zijn met haar niet te vergelijken".

Meer info & bestellen 'Schatten uit Gods Woord - 4'