De 9 Internet-geboden

De 9 Internet-geboden

Wat u wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander
Veel omgangsnormen die in “de echte wereld” gelden, gelden ook wanneer je via Internet met iemand communiceert. Zo ook deze. Dat klinkt als een open deur, maar veel mensen denken nog steeds dat “alles kan en alles mag op Internet”. Echter, bedenk dat een beledigend mailtje net zo hard aankomt als een beledigende briefkaart of een beledigend telefoontje.

Gij zult geen spam versturen
Een doodzonde op Internet: het versturen van ongevraagde commerciële email, ofte wel spam. De definities van spam lopen enigszins uiteen, maar je kunt ervan uitgaan dat de gemiddelde internetter maar weinig tolerantie kan opbrengen voor ongewenste email – ook wanneer hij zich niet ergert aan de kilo reclamefolders die hij elke week door zijn brievenbus krijgt. Wees daarom voorzichtig aan wie je ongevraagd email stuurt. Zo beschouwen veel mensen ook een ongevraagde nieuwsbrief van een christelijke stichting als spam.

Gedenk uw privacy -- en die van anderen
Bedrijven willen het liefst zo veel mogelijk over je weten. Zo hopen ze meer aan je te kunnen verkopen. Regelmatig wordt deze informatie vervolgens door bedrijven onderling verhandeld. Soms kun je je afvragen of deze inbreuk op je persoonlijke levenssfeer wel opweegt tegen de voordeeltjes die het registreren of invullen van een formulier met zich meebrengen. Goede websites publiceren een privacy policy; een pagina waarop wordt uitgelegd wat ze met je persoonlijke informatie doen. Op online discussiefora en in openbare chatboxen dien je zelfs extreem voorzichtig te zijn. Publiceer hier nooit persoonlijke informatie van jezelf of van anderen, zoals telefoonnummers of adressen.

Gij zult BCC gebruiken bij het versturen van email aan grote groepen mensen
Ook dit gebod heeft alles met privacy te maken. Email-adressen zijn net telefoonnummers. Andermans telefoonnummer geef je niet zomaar weg. Daarom, als je een mail wilt sturen naar verschillende mensen tegelijk – vrienden en kennissen die elkaar niet kennen – vermeld hun email-adressen dan niet in het Aan:-veld of in het CC:-veld, maar in het BCC:-veld. Hierdoor is het voor de ontvangers niet zichtbaar aan wie je je mail hebt verstuurd, en toon je dat je de privacy van anderen respecteert.

Gij zult geen forward-mailtjes of kettingbrieven doorsturen
Je kent ze vast wel: mailtjes met moppen, een diepzinnig verhaalje of een grappige foto die steevast eindigen met “stuur dit door naar iedereen die je kent”. Er zijn inmiddels ook christelijke varianten van: “Stuur dit door als je van Jezus houdt”. Gelukkig hoef je je liefde voor de Heer niet te bewijzen via een mailtje. Stuur deze mails daarom niet door. Grote kans dat je vrienden een hekel hebben aan dergelijke berichten, of dat ze deze mail al eens eerder hebben gehad.

Gij zult tot tien tellen
Voor wie regelmatig op Internet zit en mailtjes stuurt, zal de situatie ongetwijfeld herkennen: je krijgt een bot mailtje, of op een online forum word je door iemand beledigd. Als je in zo’n geval boos wordt, doe je er verstandig aan om eerst af te koelen voor je terugmailt. Niet alleen kun je spijt krijgen van een impulsieve reactie, ook kan het zijn dat je die andere persoon verkeerd hebt begrepen. Internet is namelijk een snel medium; online communicatie meestal korter en directer dan een brief of een telefoontje, wat gemakkelijk tot misverstanden of verontwaardiging kan leiden.

Gij zult de FAQ lezen
FAQ staat voor Frequently Asked Questions, of Veelgestelde Vragen. Veel websites hebben zo’n antwoordenlijst gepubliceerd om bezoekers antwoord te geven op de meest gestelde vragen. Als je een vraag hebt, kijk dan eerst of je vraag al beantwoord is in de FAQ. Zo voorkom je dat website-beheerders dubbel werk moeten doen, dat je onnodig moet wachten op je antwoord.

Gij zult een actueel antivirus- en een firewall-programma gebruiken
Nog steeds hebben veel internetters geen antivirus-programma op hun computer geïnstalleerd. Het percentage computers met een firewall (dat beschermt tegen hackers) is nog kleiner. Dit kan zeer vervelende gevolgen hebben voor de onbeschermde computer. Bovendien: een geïnfecteerde of gehackte computer betekent overlast voor andere Internet-gebruikers. De meeste virussen sturen zichzelf namelijk door vanaf de geïnfecteerde computer. Sommige virussen zetten de deur open voor hackers. En gehackte computers worden op hun beurt weer regelmatig gebruikt om andere computers aan te vallen of ongewenste e-mail (spam) te versturen. Zorg dus dat je computer goed beschermd is, en dat je je antivirus-programma regelmatig ververst met actuele virus-informatie.

Gij zult niet alles geloven wat u leest op Internet
Lang niet alle informatie die je op Internet kunt vinden, is waar. Bedenk dat iedereen een website kan maken, en dat iedereen daar zo zijn eigen bedoelingen mee heeft. Soms willen mensen alleen maar leugens en roddels verspreiden. Ook zijn er – net als overal elders – oplichters actief op het web. Maar websites kunnen ook met de beste bedoelingen foutieve informatie geven. Als ik bijvoorbeeld medische adviezen ga geven via mijn website, zou je er goed aan doen mijn informatie te wantrouwen. Want ik ben geen medicus. Voor email geldt hetzelfde: Kettingbrieven over zieke jongetjes uit Peru die voor elk doorgestuurd mailtje een dubbeltje krijgen? Niets van waar. Kortom: beoordeel alle online informatie op zijn waarde: Is het duidelijk wie de bron is van de informatie? Staat de informatie op een website die je kent en vertrouwt? Wanneer je twijfelt, zoek dan verder naar/op relevante websites die de informatie kunnen bevestigen of weerleggen.

Duizenden lezers gingen u voor. Ondersteun AMEN. Word ook abonnee!

Nieuw in de Morgenroodreeks

De Morgenroodboekjes komen uit in de Morgenroodreeks: een serie Bijbelstudieboekjes die sinds 1960 wordt uitgegeven. De in deze reeks verschenen boekjes zijn handzaam en praktisch en helpen je verder om de Bijbel beter te leren kennen.

"Zoon" in het Oude Testament - Een speurtocht naar de Naam van Gods Zoon

In Spreuken 30 wordt een vraag gesteld over God: "Hoe is Zijn Naam en hoe is de Naam van Zijn Zoon ...?" (vs. 4b). Wat bijzonder dat hier - circa 1000 jaar vóór Christus - ervan uitgegaan wordt dat God een Zoon heeft! Naast de vele Oudtestamentische verwijzingen naar de Persoon en het werk van Christus, wordt slechts in Spreuken, de Psalmen en het boek Jesaja naar Hem verwezen met het woord "Zoon". Aan de hand van deze teksten zoeken we naar het antwoord op de dubbele vraag uit het Spreukenboek. Het antwoord vinden we uiteindelijk in het Nieuwe Testament. Dat antwoord is verrassend!

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Zoon'

Levend water

Water is de meest voorkomende vloeistof op aarde, een essentieel onderdeel van de natuur en noodzakelijk voor het (ontstaan van) leven.
In dit boekje gaat het niet zozeer over water als vloeistof, maar vooral over geestelijk water. Dat wil zeggen: water als aanduiding van waarachtig leven, voortkomend uit Gods Geest.
Daarnaast verwijst water ook naar Gods Woord, dat levend en krachtig is. Vandaar de titel van dit boekje: levend water.

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Levend water'

Schatten uit Gods Woord - 4

De serie Schatten uit Gods Woord bevat boeken waarin allerlei Bijbelse onderwerpen worden behandeld. Deze onderwerpen kun je zien als schatten die je opgraaft vanuit Gods Woord. David zegt: "De woorden van de HEERE zijn reine woorden, als zilver gelouterd in een aarden smeltkroes, gezuiverd zevenmaal" (Ps. 12:7). Hij schrijft dit om daarmee de betrouwbaarheid van Gods woorden te onderstrepen. Zij staan wat dat betreft lijnrecht tegenover de woorden die trouweloze mensen spreken (zie vs. 2-5). Wat God zegt in Zijn Woord kun je zonder meer aannemen; Hij is immers Zelf de waarheid! Daarom is het zo de moeite waard om de Bijbel te lezen, te overdenken en te leren begrijpen. Daar word je wijs van!

Dit vierde deel bevat 22 hoofdstukken over even zoveel onderwerpen. 

Spreuken 3:13-15 zegt:
"Welzalig is de mens die wijsheid vindt,
de mens die inzicht verkrijgt, want
- haar opbrengst is beter dan de opbrengst van zilver en
- haar inkomen beter dan bewerkt goud,
- zij is kostbaarder dan robijnen.
Al jouw wensen zijn met haar niet te vergelijken".

Meer info & bestellen 'Schatten uit Gods Woord - 4'