Heidenen

Heidenen

Volken zijn goyiem in het Hebreeuws en ethnos in het Grieks. Beide woorden spreken over mensen die in een bepaald gebied onder dezelfde bestuurlijke regels leven.1 Afhankelijk van de context is dit vertaald met volken en natiën, maar ook met heidenen. Wanneer we de Bijbel doorwandelen zien we dat de betekenis van goyiem en ethnos een accentverschuiving ondergaat.

Volken

In Genesis betekent goyiem gewoon 'volken'. Vijf geslachten na Noach kwamen de volken terecht een in een bepaald woongebied, Genesis 10. Weer vijf geslachten later wordt Abraham gesteld tot 'vader' van alle volken (goyiem, Gen. 17:15). Zij zullen in hem gezegend worden (18:18). Dit vaderschap is het evangelie, dat God aan Abraham verkondigde. (Gal. 3:8) Alle volken (ethnos) zullen gezegend worden in Jezus Christus (Gal. 3:14)!

Gods volk

In Exodus slaat het woord goy (enkelvoud) voor het eerst op Israël. Dit volk is door Hem afgezonderd tot een koninkrijk van priesters, een heilige natie (goy; 19:6). Vanaf Deuteronomium is goy (enkelvoud) in het Oude Testament gereserveerd voor Israël. Het Nieuwe Testament bevestigt Gods keuze: "Gij echter zijt een uitverkoren geslacht, een koninklijk priesterschap, een heilige natie (ethnos), een volk [Gode] ten eigendom, om de grote daden te verkondigen van Hem, die u uit de duisternis geroepen heeft tot Zijn wonderbaar licht." (1 Petr. 2:9)

Israël en andere volken

Na Exodus komt goyiem (meervoud) voor, zonder dat Israël daaronder valt. Zo ook in het Nieuwe Testament (Matt. 4:15, Rom. 3:29). Hiermee deelt God de wereld in. Hij scheidt het volk Israël af van de andere volken; er zijn Joden en niet-Joden (Gal. 2:9; Efz. 2:11). Vanaf Exodus ligt het accent op goyiem die afgoden dienen. Dit hoeft voor individuen niet op te gaan, want: "onder elk volk (ethnos) is wie Hem vereert en gerechtigheid werkt, Hem welgevallig." (Hand. 10:35) De positie van Israël als goy is uniek. De achterliggende betekenis van goy is lichaam. Israël is Gods (godsdienstig) lichaam, een heilsorgaan dat t.z.t. ingezet wordt om de (heiden-)volken het heil van Jezus te brengen (Jes. 42:6; Luc. 2:32). "Want zo heeft ons (Israël) de Here geboden: Ik heb u gesteld tot een licht der heidenen (ethnos), opdat gij tot heil zoudt zijn tot aan het uiterste der aarde." (Hand. 13:47)

Evangelie

Echter, omdat Israël de Messias (nog) niet aannam, functioneert zij (nog) niet als goy voor de volken. Vandaar dat Paulus vraagt: "Is God alleen de God der Joden? Niet ook der heidenen? Zeker, ook der heidenen (volken, ethnos)." (Rom. 3:29) God liet alle volken (ethnos) op hun eigen wegen gaan, totdat de weg der verlossing voor hen open lag (Hand. 14:16). De betekenis van ethnos in o.a. de brieven van het Nieuwe Testament verschuift van volken naar individuen. De apostel der heidenen, Paulus (Rom. 11:13), is voor hen geroepen.2 "Mij, … is deze genade te beurt gevallen, aan de heidenen (ethnos) de onnaspeurlijke rijkdom van Christus te verkondigen." (Efe. 3:8)

Alle volken

Heidenen konden in de Tempel niet voor het altaar verschijnen om zich met God te verzoenen. Het was hen op straffe des doods verboden het Tempelplein te betreden.3 Er was een muur opgetrokken, die scheiding bracht tussen Jood en heiden. Deze 'muur' brak Jezus in geestelijke zin voor de heidenen weg (Efe. 2:13-15). Door te geloven in het offer van Zijn leven aan het kruis is verzoening mogelijk. Deze directe werking van het heil buiten de Tempel om, was voor Israël geheimgehouden. Paulus schrijft: "Hem nu, die bij machte is u te versterken, naar …de prediking van Jezus Christus, naar de openbaring van het geheimenis, eeuwenlang verzwegen, …volgens bevel van de eeuwige God …bekendgemaakt onder alle volken (ethnos)." (Rom. 16:25-26)

Nieuwe mens

Jood en heiden zijn (evenals Gods oorspronkelijke goy) ook verbonden in een lichaam, namelijk de gemeente, als Lichaam van Christus. Individuele gelovigen uit alle volken (inclusief Israël) vormen samen dat Lichaam. Daarvan is Christus het Hoofd. Dit noemt Paulus een nieuwe Mens, oftewel nieuwe mensheid 4,(Efe. 2:15).
Wat is uw perspectief, Jood of heiden? Bent u al toegetreden tot de nieuwe Mens? "Door Hem hebben wij beiden in één Geest toegang tot de Vader." (Efz. 2:17). U kunt in alle vrijmoedigheid en vertrouwen toetreden door te geloven in Jezus! (Efe. 3:12)

Alle mensen

Onder ‘alle volken’ is thans ook Israël begrepen. Maar, wat als alle stammen van Israël in de toekomst samen Zijn afgezonderde 'goy' worden zal? Dan gaat in vervulling: "Ik stel u tot een licht der volken, opdat mijn heil reike tot het einde der aarde." (Jes. 49:6b) "Verheugt u, heidenen, met Zijn volk." (Rom. 15:10) Het duurt nog even, maar zeker is dat alle volken de heilige God zullen aanbidden (Openb. 15:4). Tot aan het einde der tijden zal aan alle volk en stam en taal en natie een eeuwig evangelie worden verkondigd (Openb. 14:6). Niemand hoeft het rijke evangelie te missen! Iedereen kan zich met God verzoenen.

Voetnoten
1. Het andere woord voor het volk van Israël, is het Hebreeuwse ‘am’, ‘laos’ in het Grieks. Het accent bij deze woorden ligt op een aaneengesloten groep, een gemeenschap.
2. De apostel Petrus ervoer eerder hetzelfde (Hand. 15:7).
3. De steen met de inscriptie van het verbod staat nu in een museum in Constantinopel.
4. Mens, ‘anthropos’ (Gr.), betekent niet alleen mens, maar ook mensheid.

Duizenden lezers gingen u voor. Ondersteun AMEN. Word ook abonnee!

Nieuw in de Morgenroodreeks

De Morgenroodboekjes komen uit in de Morgenroodreeks: een serie Bijbelstudieboekjes die sinds 1960 wordt uitgegeven. De in deze reeks verschenen boekjes zijn handzaam en praktisch en helpen je verder om de Bijbel beter te leren kennen.

De sabbat

Onder christenen leven soms de volgende vragen: Is de zondag de sabbat van nu? Is het de bedoeling dat christenen de sabbat - van vrijdagavond tot zaterdagavond - vieren?

De Bijbel geeft de nodige informatie over de sabbat, die zich als zevende dag onderscheidt van de voorgaande zes door rust. Het is een dag aan de Heere toegewijd. Paulus schrijft dat deze dag voor het lichaam van Christus geen aanleiding mag zijn om elkaar te veroordelen "inzake eten of drinken, of op het punt van een feestdag, een nieuwe maan of de sabbatten" (Kol. 2:16).

De sabbat verwijst ook naar de grote toekomstige sabbat in Gods plan; geen periode van vierentwintig uur, maar één van duizend jaar. Israël en de volkeren mogen dan leven in vrede en rust.

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'De sabbat'

Uit het hart

In korte stukjes beschrijft de auteur - meestal naar aanleiding van een bepaalde ervaring, een nieuwsberichtje of zo maar wat gemijmer - kernachtig hoe we als gelovigen in een steeds veranderende wereld kunnen standhouden. Daarbij schiet hij niet in de verdediging, maar legt hij de link juist naar hoe je er ook mee om kunt gaan; vanuit het geloof namelijk en vanuit de rijkdom die we in Christus hebben ontvangen. Zo wordt onze blik van het aardse afgewend en gericht op het hemelse, of eigenlijk: de Hemelse Vader.

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen Uit het hart

Uitgaven van Everread Uitgevers

Everread geeft naast de Morgenroodreeks ook andere Bijbelstudieboeken uit; jaarlijks verschijnen er 2 á 3. Wie een Everread-abonnement heeft, ontvangt deze Bijbelstudieboeken automatisch in huis  met een korting van 25%!

Schatten uit Gods Woord (4)

De serie Schatten uit Gods Woord bevat boeken waarin allerlei Bijbelse onderwerpen worden behandeld. Deze onderwerpen kun je zien als schatten die je opgraaft vanuit Gods Woord. David zegt: "De woorden van de HEERE zijn reine woorden, als zilver gelouterd in een aarden smeltkroes, gezuiverd zevenmaal" (Ps. 12:7). Hij schrijft dit om daarmee de betrouwbaarheid van Gods woorden te onderstrepen. Zij staan wat dat betreft lijnrecht tegenover de woorden die trouweloze mensen spreken (zie vs. 2-5). Wat God zegt in Zijn Woord kun je zonder meer aannemen; Hij is immers Zelf de waarheid! Daarom is het zo de moeite waard om de Bijbel te lezen, te overdenken en te leren begrijpen. Daar word je wijs van!

Dit vierde deel bevat 22 hoofdstukken over even zoveel onderwerpen. 

Spreuken 3:13-15 zegt:
"Welzalig is de mens die wijsheid vindt,
de mens die inzicht verkrijgt, want
- haar opbrengst is beter dan de opbrengst van zilver en
- haar inkomen beter dan bewerkt goud,
- zij is kostbaarder dan robijnen.
Al jouw wensen zijn met haar niet te vergelijken".

Meer info & bestellen 'Schatten uit Gods Woord - 4'