Werk in uitvoering

Werk in uitvoering

“Daarom, mijn geliefde broeders, wees standvastig, onwankelbaar, altijd overvloedig in het werk van de Heere, in de wetenschap dat uw inspanning niet tevergeefs is in de Heere” (1 Kor. 15:58).

Deze woorden kunnen dienen als motto voor degene die iets wil doen in het christelijk werk. Het geeft een perfecte balans aan van ons innerlijk. Enerzijds onwankelbare standvastigheid, anderzijds een niet aflatende ijver.
Dit is van groot belang. Sommigen hebben de neiging zo vast te houden aan principes dat ze haast bang zijn om gewoon spontaan christelijke activiteiten te ondernemen. Daartegenover zijn anderen soms zo gefocused op het doen van (goede) werken, dat ze zelfs aan de meest eenvoudige en gezonde principes voorbijgaan.
De bovenstaande tekst voorziet in een Goddelijk uitgangspunt om de Heere te dienen. Het legt de basis waarop wij mogen staan met toewijding en overgave. Het is belangrijk om geen millimeter af te wijken van de Goddelijke waarheid, ook al worden we daartoe dikwijls verleid. De Bijbel zegt: “Zie, gehoorzamen is beter dan slachtoffer, opmerkzaam zijn beter dan het vet van rammen” (1 Sam. 15:22).
Laten deze woorden in hoofdletters diep in ons hart gegrift mogen zijn! Hoe dikwijls wordt hieraan voorbijgegaan in christelijke activiteiten in onze dagen. Er is zo’n sterke tendens om maar te doen wat goed is in onze eigen ogen. Er worden werkschema’s gemaakt, allerlei methodes uitgedacht, getuigenissen gegeven die vaak om onszelf draaien, terwijl er nauwelijks gewezen wordt op de autoriteit van het Woord van God.

Het moet elk toegewijd kind van God met afschuw vervullen, dat de Bijbel hoe langer hoe meer terzijde wordt gesteld als bron der waarheid, zelfs door hen die beweren verkondigers te zijn. We hebben het dan niet over ongelovigen of niet-christenen, maar bijvoorbeeld over de onverschilligheid binnen christelijke kringen. Er zijn miljoenen die zeggen dat de Bijbel het Woord van God is, terwijl ze zich op geen enkele wijze onder het gezag van dat Woord stellen. Hun eigen gedachten domineren, hun eigen visie is belangrijker, hun tradities worden hoger gesteld, ervaringen voeren de boventoon, het gevoel regeert hun hart. De heilige principes van de Goddelijke openbaring worden met het grootste gemak terzijdegesteld.

Wat is het echter belangrijk het motto van Paulus te onderstrepen: “Daarom, mijn geliefde broeders, wees standvastig, onwankelbaar...” Het ‘daarom’ slaat terug op het hoofdstuk, waarin de apostel uitvoerig stilstaat bij de opstanding als de hoop en verwachting van elke gelovige. Door deze hoop wordt de ziel boven de donkere en kille ervaringen van de oude schepping uitgetild. De opstanding is de vaste rots van de toekomstige heerlijkheid. Wij worden vermaand op deze rots der opstanding te blijven staan, standvastig en onwankelbaar. Dat is niet maar een bepaalde gedachte, een specifiek dogma of een losse theorie. Nee, het is gebaseerd op de hele waarheid van God, waarvan de opgestane en levende Heer het glanzende Middelpunt is.
Pas als dit standpunt daadwerkelijk wordt ingenomen, kunnen we overgaan tot actie. De christen is geroepen om de liefelijke vruchten van genade uit te werken in zijn leven. Hij is geroepen te allen tijde overvloedig te zijn in het werk van de Heer. Niet als een ongeleid projectiel, maar onwankelbaar staand op de Goddelijke waarheid. Dat is de solide basis van een gezond principe en het goede uitgangspunt om toegewijd te zijn in het werk van de Heere.

Sommigen zijn zo bang een misstap te begaan, dat ze niet tot enige activiteit komen. Anderen zijn zo bang niet genoeg voor de Heer te doen, dat ze zich niet meer afvragen of het wel een goed werk is wat ze doen. Paulus corrigeert beiden. Hij leert ons enerzijds vast te houden aan de geopenbaarde waarheid van Gods Woord en anderzijds al onze energie te stoppen in het werk van de Heere.

Tenslotte nog even aandacht voor de uitdrukking ‘het werk van de Heere´. Wij moeten absoluut niet denken, dat elke activiteit op christelijk terrein onderdeel is van het werk van de Heere. Verre van dat zelfs. We zien vele christelijke werken, die we op geen enkele wijze kunnen plaatsen in het licht van God en Zijn Woord, noch verbinden met de naam van Christus. Laten we toch ten diepste beseffen hoe noodzakelijk het is, in een wereld van tradities, religiositeit, vrijzinnigheid en losbandigheid, de autoriteit van Christus en Zijn Woord hoog te houden. We moeten ons verre houden van alles wat de toets van het Woord niet kan doorstaan. Alleen als het in overeenstemming is met de geopenbaarde wil van God kan onze activiteit een ‘ werk van de Heere´ genoemd worden. Dan is ook alles wat we doen niet vergeefs, maar draagt het vrucht tot in eeuwigheid!

Duizenden lezers gingen u voor. Ondersteun AMEN. Word ook abonnee!

Nieuw in de Morgenroodreeks

De Morgenroodboekjes komen uit in de Morgenroodreeks: een serie Bijbelstudieboekjes die sinds 1960 wordt uitgegeven. De in deze reeks verschenen boekjes zijn handzaam en praktisch en helpen je verder om de Bijbel beter te leren kennen.

"Zoon" in het Oude Testament - Een speurtocht naar de Naam van Gods Zoon

In Spreuken 30 wordt een vraag gesteld over God: "Hoe is Zijn Naam en hoe is de Naam van Zijn Zoon ...?" (vs. 4b). Wat bijzonder dat hier - circa 1000 jaar vóór Christus - ervan uitgegaan wordt dat God een Zoon heeft! Naast de vele Oudtestamentische verwijzingen naar de Persoon en het werk van Christus, wordt slechts in Spreuken, de Psalmen en het boek Jesaja naar Hem verwezen met het woord "Zoon". Aan de hand van deze teksten zoeken we naar het antwoord op de dubbele vraag uit het Spreukenboek. Het antwoord vinden we uiteindelijk in het Nieuwe Testament. Dat antwoord is verrassend!

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Zoon'

Levend water

Water is de meest voorkomende vloeistof op aarde, een essentieel onderdeel van de natuur en noodzakelijk voor het (ontstaan van) leven.
In dit boekje gaat het niet zozeer over water als vloeistof, maar vooral over geestelijk water. Dat wil zeggen: water als aanduiding van waarachtig leven, voortkomend uit Gods Geest.
Daarnaast verwijst water ook naar Gods Woord, dat levend en krachtig is. Vandaar de titel van dit boekje: levend water.

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Levend water'

Schatten uit Gods Woord - 4

De serie Schatten uit Gods Woord bevat boeken waarin allerlei Bijbelse onderwerpen worden behandeld. Deze onderwerpen kun je zien als schatten die je opgraaft vanuit Gods Woord. David zegt: "De woorden van de HEERE zijn reine woorden, als zilver gelouterd in een aarden smeltkroes, gezuiverd zevenmaal" (Ps. 12:7). Hij schrijft dit om daarmee de betrouwbaarheid van Gods woorden te onderstrepen. Zij staan wat dat betreft lijnrecht tegenover de woorden die trouweloze mensen spreken (zie vs. 2-5). Wat God zegt in Zijn Woord kun je zonder meer aannemen; Hij is immers Zelf de waarheid! Daarom is het zo de moeite waard om de Bijbel te lezen, te overdenken en te leren begrijpen. Daar word je wijs van!

Dit vierde deel bevat 22 hoofdstukken over even zoveel onderwerpen. 

Spreuken 3:13-15 zegt:
"Welzalig is de mens die wijsheid vindt,
de mens die inzicht verkrijgt, want
- haar opbrengst is beter dan de opbrengst van zilver en
- haar inkomen beter dan bewerkt goud,
- zij is kostbaarder dan robijnen.
Al jouw wensen zijn met haar niet te vergelijken".

Meer info & bestellen 'Schatten uit Gods Woord - 4'