Het Lam en de Leeuw

Het Lam en de Leeuw

Openbaring 5 is één van de belangrijkste hoofdstukken uit de Bijbel, waarin wij getuige zijn van een plechtige gebeurtenis in de hemel. Eigenlijk bevinden wij ons op de publieke tribune tijdens een zitting van de Allerhoogste. We zijn vergaderd rondom de troon van de Almachtige. Het grote moment is aangebroken dat God handelend zal gaan optreden ten aanzien van deze wereld!

Boekrol
Vol spanning is de blik gericht op Hem, Die op de troon zit en op de boekrol in Zijn hand. Daar is nu de aandacht op gevestigd. De boekrol is verzegeld met 7 zegels.
Wat verzegeld is daar kan men niet bijkomen, dat is afgesloten, ontoegankelijk. Blijkbaar is dit een document van grote waarde en onbruikbaar als de zegels niet verbroken worden. Uit Openbaring 6 e.v. blijkt, dat de opening van de zegels alles te maken heeft met de voortgang van de gebeurtenissen in de eindtijd, die leiden naar het einddoel: het in bezit nemen van de aarde door de openbaring van het koningschap van Christus. Eerst worden 7 zegels geopend, daarna lezen wij over 7 bazuinen en tenslotte over 7 schalen. Gaandeweg worden de oordelen intensiever. Dit alles loopt uit op de glorieuze intocht van de Ruiter op het witte paard. Deze Ruiter is de Heere Jezus Christus Zelf, hetgeen blijkt uit de namen, die Hij draagt (Openb. 19:11-16). In hoofdstuk 20 zien we dan hoe de satan gebonden wordt, 1000 jaren lang. Men zou dus deze boekrol kunnen zien als de akte van Gods Raadsbesluit met betrekking tot de verlossing van deze wereld en de komst van het Koninkrijk op de aarde.

Wie is het waardig?
Psalm 24 zegt: "De aarde is van de HEERE en al wat zij bevat, de wereld en wie er wonen". Principieel behoort deze wereld aan God, de Schepper, toe. Alleen: Gods bezit is vervreemd, in vreemde handen terechtgekomen. De koninkrijken van deze wereld liggen in de macht van satan! 1 Johannes 5:19 zegt dat “de hele wereld in het boze ligt". Hij is de macht van het kwade en zijn heerschappij leidt dan ook van kwaad tot erger. Dat blijkt naarmate de (eind)tijd vordert.
De grote vraag is dan ook: Wie zal de wereld kunnen redden van de ondergang? Wie is het waard de boekrol te openen? De engel daagt elk schepsel uit de boekrol, deze akte te openen. En niemand die het waard is! Hier wordt het dreigende faillissement van de wereld aangetoond en de hopeloze positie van de mens onderstreept. Niemand die in staat is, sterker nog, het recht heeft, de boekrol te openen... Geen mens, geen macht ter wereld kan herstel, vernieuwing en vrede brengen. Nergens in de Bijbel maakt God zó duidelijk, dat alle pogingen van de mens om het verloren paradijs te herwinnen vergeefs zijn. 

Het verlossende antwoord
De Leeuw uit de stam Juda heeft overwonnen! En dat geeft Hem de waardigheid, het recht! Hoe en wanneer dat gebeurd is, wordt duidelijk in vers 6 en 7. Het Lam heeft overwonnen om de boekrol te nemen en te openen! Daarmee wordt 2000 jaar overbrugd. Het Lam is de Leeuw: Christus, de Zoon van God, Heere der heren en Koning der koningen. De Enige die het recht heeft, en de capaciteit, om de boekrol te openen, is het Lam, Jezus Christus. Hij heeft daarvoor de losprijs betaald met zijn eigen bloed! Hij zal opstaan om de boekrol te nemen en de zegels verbreken. Dat betekent in de eerste plaats oordelen, die nodig zijn om de mensen te leren wat Gods wil is, zie Jesaja 26:9 en 10. Als een Leeuw zal de HEERE brullen (Jer. 25:30-31). Zo zal Hij tot overwinning komen (Openb. 10:1-3). En dan volgt de triomferende boodschap van Jezus Christus, die Koning zal worden over de gehele aarde: zie 5:12-13; 7:10; 11:15¬, 17; 12:10; 15:3; 19:1, 6.
De Heere is de Leeuw uit de stam Juda (vgl. Gen. 49:9). Hij is de Koning der Joden! Hij zal plaatsnemen op de troon van Zijn vader David (Luk. 1:32-33). Hij zal Israëls Koning zijn en als zodanig de aarde aan Zich onderwerpen.
Het laatste wereldrijk zal een Israëlitisch Rijk zijn (Dan. 7) en tegelijk een hemels Rijk, omdat geregeerd wordt volgens hemelse principes. Wat dat betekent, kunnen wij o.a. lezen in Jesaja 2: "Want uit Sion zal de wet uitgaan, en het woord van de HEERE uit Jeruzalem."
In de stad van de vrede zal de Vredevorst Zijn aardse residentie hebben. Daar zal de tempel worden gebouwd als een bedevaartplaats voor de volkeren. Jeruzalem zal het politieke en godsdienstige centrum van de wereld zijn: "Dan zullen veel volken komen en machtige heidenvolken, om de HEERE van de legermachten in Jeruzalem te zoeken en om het aangezicht van de HEERE gunstig te stemmen" (Zach. 8:20 e.v.). Christus komt tot herstel van alle dingen (Hand. 3:21) en zal eindelijk echte vrede brengen. Shalom!

Duizenden lezers gingen u voor. Ondersteun AMEN. Word ook abonnee!

Nieuw in de Morgenroodreeks

De Morgenroodboekjes komen uit in de Morgenroodreeks: een serie Bijbelstudieboekjes die sinds 1960 wordt uitgegeven. De in deze reeks verschenen boekjes zijn handzaam en praktisch en helpen je verder om de Bijbel beter te leren kennen.

De sabbat

Onder christenen leven soms de volgende vragen: Is de zondag de sabbat van nu? Is het de bedoeling dat christenen de sabbat - van vrijdagavond tot zaterdagavond - vieren?

De Bijbel geeft de nodige informatie over de sabbat, die zich als zevende dag onderscheidt van de voorgaande zes door rust. Het is een dag aan de Heere toegewijd. Paulus schrijft dat deze dag voor het lichaam van Christus geen aanleiding mag zijn om elkaar te veroordelen "inzake eten of drinken, of op het punt van een feestdag, een nieuwe maan of de sabbatten" (Kol. 2:16).

De sabbat verwijst ook naar de grote toekomstige sabbat in Gods plan; geen periode van vierentwintig uur, maar één van duizend jaar. Israël en de volkeren mogen dan leven in vrede en rust.

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'De sabbat'

Levend water

Water is de meest voorkomende vloeistof op aarde, een essentieel onderdeel van de natuur en noodzakelijk voor het (ontstaan van) leven.
In dit boekje gaat het niet zozeer over water als vloeistof, maar vooral over geestelijk water. Dat wil zeggen: water als aanduiding van waarachtig leven, voortkomend uit Gods Geest.
Daarnaast verwijst water ook naar Gods Woord, dat levend en krachtig is. Vandaar de titel van dit boekje: levend water.

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Levend water'

Schatten uit Gods Woord - 4

De serie Schatten uit Gods Woord bevat boeken waarin allerlei Bijbelse onderwerpen worden behandeld. Deze onderwerpen kun je zien als schatten die je opgraaft vanuit Gods Woord. David zegt: "De woorden van de HEERE zijn reine woorden, als zilver gelouterd in een aarden smeltkroes, gezuiverd zevenmaal" (Ps. 12:7). Hij schrijft dit om daarmee de betrouwbaarheid van Gods woorden te onderstrepen. Zij staan wat dat betreft lijnrecht tegenover de woorden die trouweloze mensen spreken (zie vs. 2-5). Wat God zegt in Zijn Woord kun je zonder meer aannemen; Hij is immers Zelf de waarheid! Daarom is het zo de moeite waard om de Bijbel te lezen, te overdenken en te leren begrijpen. Daar word je wijs van!

Dit vierde deel bevat 22 hoofdstukken over even zoveel onderwerpen. 

Spreuken 3:13-15 zegt:
"Welzalig is de mens die wijsheid vindt,
de mens die inzicht verkrijgt, want
- haar opbrengst is beter dan de opbrengst van zilver en
- haar inkomen beter dan bewerkt goud,
- zij is kostbaarder dan robijnen.
Al jouw wensen zijn met haar niet te vergelijken".

Meer info & bestellen 'Schatten uit Gods Woord - 4'