Kort en bondig

Kort en bondig

Geloof

Geloof is één van de kostbaarste schatten die een mens kan bezitten. Geloof wordt vaak verward met aanmatiging, optimisme, vastberadenheid, bijgeloof en verbeelding. Maar dit is niet de werkelijkheid van geloven. We lezen in Romeinen 4, vers 5: "Hem echter, die niet werkt, maar zijn geloof vestigt op Hem, die de goddeloze rechtvaardigt, wordt zijn geloof gerekend tot gerechtigheid."
Klaarblijkelijk wordt God geëerd door geloof, terwijl twijfelen aan Zijn Woord Hem moet kwetsen. De apostel Johannes schreef: "Indien wij het getuigenis der mensen aannemen, het getuigenis van God is meerder, want dit is het getuigenis van God, dat Hij van Zijn Zoon getuigd heeft" (1 Joh. 5:9).
Geen wonder, dat we in Hebreeën 11:6 lezen : "… maar zonder geloof is het onmogelijk Hem welgevallig te zijn. Want wie tot God komt, moet geloven, dat Hij bestaat en een beloner is voor wie Hem ernstig zoeken."
Hoe dankbaar zouden we allen moeten zijn, dat God ons in de Bijbel verteld heeft over de verlossing door Christus, en hoe we gered kunnen worden door in Hem te geloven… “Die is overgeleverd om onze overtredingen en opgewekt om onze rechtvaardiging… Wij dan, gerechtvaardigd uit het geloof, hebben vrede met God door onze Here Jezus Christus" (Rom. 4:25, 5:1).

Verdergaande openbaring

Hoewel de Bijbel het Woord van God is, van kaft tot kaft, is het niet allemaal tegelijk gegeven of aan dezelfde toehoorders. Wat in vroeger tijden tot een bepaalde groep mensen werd gesproken, mag niet zonder meer toegepast worden op een groep mensen in later tijden. Dit principe noemen we verdergaande openbaring, waarvan we vele voorbeelden in de Schrift vinden.
In Romeinen 3:21 schrijft apostel Paulus: "Thans is echter buiten de wet om gerechtigheid Gods openbaar geworden, waarvan de wet en de profeten getuigen."
Er was een tijd, dat de wet van Mozes een essentieel deel uitmaakte van de rechtvaardiging. Niet dat de wet zelf gerechtigheid kon brengen, zeker niet. Maar voordat de bedeling van Gods genade aan Paulus bekendgemaakt was ( zie Efe. 3:1,2 ), was Gods wet de beschreven manier om gerechtigheid door geloof aan te tonen. Met andere woorden, wanneer een godvruchtige Jood onder de wet wilde tonen dat hij in God geloofde, was er slechts één manier: gehoorzamen van de wet. Dus, terwijl de wet geen gerechtigheid bracht, ging het houden van de wet hand in hand met het leiden van een rechtschapen leven. Maar volgens Romeinen 3:21 is Gods gerechtigheid niet langer verbonden met het houden van de wet. Daarom gaat Paulus verder met te verkondigen: " … maar gij zijt niet onder de wet, maar onder de genade" (Rom. 6:14b). Het is dus zaak om ´met God mee te gaan´ in Zijn voortgaande openbaring en ons te houden aan Zijn geopenbaarde Woord. Dat is in dit verband: niet leven onder de Wet, maar opwassen in de genade (vgl. Titus 2:11-14).

In Christus gedoopt

Dit is één van de kostbaarste waarheden in de Schrift: de eenwording met Christus van de gelovige.
In Romeinen 6:3-4 lezen we over de doop in Christus. Velen denken bij het woord ´dopen´ alleen aan water, maar het oorspronkelijke woord wijst eigenlijk op: eenwording. Zie bijvoorbeeld in 1 Korintiërs 10, vers 2: "… allen zich in Mozes lieten dopen in de wolk en in de zee." De kinderen Israëls waren niet nat geworden in de zee, maar zij waren één met Mozes als leider bij hun ervaring in de Rode Zee.
Wanneer we ons vertrouwen stellen op Christus in Zijn dood, begrafenis en opstanding, dan doopt de Heilige Geest ons (maakt ons één met en) in Hem.
Romeinen 6:3 zegt, dat we gedoopt (één gemaakt) zijn in Zijn dood. Dit betekent dat de dood van Christus voor onze zonden werkzaam geworden is in ons leven. Vervolgens zijn we één gemaakt met Zijn begrafenis (Rom. 6:4a "… met Hem begraven door de doop in de dood"). Toen het lichaam van Christus, beladen met de zonden van de wereld, in dat graf was weggelegd, is het alsof wij daar ook bij hoorden. Tenslotte zijn we één geworden met Zijn opstanding, "…opdat, gelijk Christus opgewekt is uit de doden door de majesteit des Vaders, zo ook wij in nieuwheid des levens zouden wandelen" (Rom. 6:4b).
Later, in Kolossenzen 2, schrijft Paulus: “In Hem zijt gij ook met een besnijdenis, die geen werk van mensenhanden is, besneden door het afleggen van het lichaam des vlezes, in de besnijdenis van Christus, daar gij met Hem begraven zijt in de doop”. Ondergedompeld in de dood van Christus en… met Hem daaruit opgewekt: “In Hem zijt gij ook mede opgewekt, door het geloof aan de werking Gods, die Hem uit de doen heeft opgewekt” (vs. 11-12). Helemaal één geworden met Christus en daardoor deel aan het volle heil, dat God in Hem heeft geopenbaard!

Duizenden lezers gingen u voor. Ondersteun AMEN. Word ook abonnee!

Nieuw in de Morgenroodreeks

De Morgenroodboekjes komen uit in de Morgenroodreeks: een serie Bijbelstudieboekjes die sinds 1960 wordt uitgegeven. De in deze reeks verschenen boekjes zijn handzaam en praktisch en helpen je verder om de Bijbel beter te leren kennen.

"Zoon" in het Oude Testament - Een speurtocht naar de Naam van Gods Zoon

In Spreuken 30 wordt een vraag gesteld over God: "Hoe is Zijn Naam en hoe is de Naam van Zijn Zoon ...?" (vs. 4b). Wat bijzonder dat hier - circa 1000 jaar vóór Christus - ervan uitgegaan wordt dat God een Zoon heeft! Naast de vele Oudtestamentische verwijzingen naar de Persoon en het werk van Christus, wordt slechts in Spreuken, de Psalmen en het boek Jesaja naar Hem verwezen met het woord "Zoon". Aan de hand van deze teksten zoeken we naar het antwoord op de dubbele vraag uit het Spreukenboek. Het antwoord vinden we uiteindelijk in het Nieuwe Testament. Dat antwoord is verrassend!

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Zoon'

Levend water

Water is de meest voorkomende vloeistof op aarde, een essentieel onderdeel van de natuur en noodzakelijk voor het (ontstaan van) leven.
In dit boekje gaat het niet zozeer over water als vloeistof, maar vooral over geestelijk water. Dat wil zeggen: water als aanduiding van waarachtig leven, voortkomend uit Gods Geest.
Daarnaast verwijst water ook naar Gods Woord, dat levend en krachtig is. Vandaar de titel van dit boekje: levend water.

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Levend water'

Schatten uit Gods Woord - 4

De serie Schatten uit Gods Woord bevat boeken waarin allerlei Bijbelse onderwerpen worden behandeld. Deze onderwerpen kun je zien als schatten die je opgraaft vanuit Gods Woord. David zegt: "De woorden van de HEERE zijn reine woorden, als zilver gelouterd in een aarden smeltkroes, gezuiverd zevenmaal" (Ps. 12:7). Hij schrijft dit om daarmee de betrouwbaarheid van Gods woorden te onderstrepen. Zij staan wat dat betreft lijnrecht tegenover de woorden die trouweloze mensen spreken (zie vs. 2-5). Wat God zegt in Zijn Woord kun je zonder meer aannemen; Hij is immers Zelf de waarheid! Daarom is het zo de moeite waard om de Bijbel te lezen, te overdenken en te leren begrijpen. Daar word je wijs van!

Dit vierde deel bevat 22 hoofdstukken over even zoveel onderwerpen. 

Spreuken 3:13-15 zegt:
"Welzalig is de mens die wijsheid vindt,
de mens die inzicht verkrijgt, want
- haar opbrengst is beter dan de opbrengst van zilver en
- haar inkomen beter dan bewerkt goud,
- zij is kostbaarder dan robijnen.
Al jouw wensen zijn met haar niet te vergelijken".

Meer info & bestellen 'Schatten uit Gods Woord - 4'