Verstandig geloven

Verstandig geloven

Een lezer zond ons dit berichtje uit Christenen in Contact van 29 juni j.l.:

De ´moderne theologie´ mag wat ons betreft best gezien worden als ´geloofsvervaging´, want daarin heeft men geen enkele visie meer voor de normale, letterlijke betekenis van Gods Woord. Wonderen worden wegverklaard, historische gebeurtenissen worden als ´verhalen´ betiteld, concrete heilswaarheden worden vergeestelijkt, en ga zo maar door. Het pamflet ziet deze geloofsvervaging als een ´opoffering van het verstand´, alsof moderne theologie staat voor verstandig geloven. Onzin. Moderne theologie staat voor aangepast geloven! Als het niet wetenschappelijk of met het verstand te verklaren is, dan kan het niet echt waar zijn. Of, zoals menig moderne theoloog onderschrijft: ´het is wel waar, maar niet echt gebeurd´.

Toch heeft men met woorden als ´geloofsvervaging´ en ´opoffering van het verstand´ onbedoeld wel een punt, want die tendens is wel degelijk waar te nemen in ´evangelische´ kringen, vooral daar waar het charismatische terrein wint. Paulus schreef destijds bijvoorbeeld: “…in de gemeente wil ik liever vijf woorden met mijn verstand spreken, om ook anderen te onderwijzen, dan duizenden woorden in een tong”. In talloze gemeenten is het vandaag zo´n beetje andersom!

Zoals in de LS (zie pag. 2) al is gezegd, kunnen we vandaag twee belangrijke zaken signaleren:

  1. Er wordt (te) weinig rekening gehouden met Gods plan.
  2. Er is een enorme hang naar de gevoelskant van het geloven.

Genezingen

Op 28 juni j.l. werd in het programma Netwerk aandacht besteed aan de genezingsdiensten onder leiding van evangelist Jan Zijlstra. Hij zei slechts dat te doen wat Jezus had opgedragen: Geneest de zieken… Deze uitdrukking komt uit het Evangelie (Matt. 10:8, Luk. 10:9) en staat in de context van de prediking van het Koninkrijk. In Mattheüs 10 zendt de Here Jezus de 12 apostelen uit “Gaat en predikt en zegt: Het Koninkrijk der hemelen is nabijgekomen. Geneest de zieken…etc.” (vs. 5-8).
In Lukas 10:9 is het andersom: “…en geneest de zieken die er zijn, en zegt tot hen: Het Koninkrijk Gods is nabij u gekomen.”
In genezingsdiensten ontbreekt deze context. Sommigen verwijzen naar Marcus 16. Daar geeft de Here opdracht om het Evangelie te verkondigen aan de ganse schepping (vs. 15)? Die prediking zou gevolgd worden door diverse tekenen en “…op zieken zullen zij de handen leggen en zij zullen genezen worden.”
Exact, dat is wat er staat! Afgezien van het feit, dat ook dit gedeelte gelezen moet worden in de (brede) context van de aankondiging van het Koninkrijk, is dat wat er staat nu juist het manco in genezingsdiensten en –bedieningen.
In genoemde uitzending (kijk op de website van AMEN) kwamen mensen aan het woord die niet zijn genezen. Een jongedame moest na vier (!) bezoeken aan Zijlstra teleurgesteld ontdekken, dat er geen genezing voor haar was. Iemand anders werd wel genezen op het podium van haar hernia, maar toen ze weer plaatsnam in de zaal, voelde ze de pijn weer terugkomen: “Ik dacht: hé, hoe kan dat nou?” Later is ze aan de hernia geopereerd.
Zijlstra erkende dat niet iedereen genezen wordt, of dat bij sommigen later de ziekte weer terugkeert.
Dat nu is problematisch, want dat is niet het getuigenis van Gods Woord!
De Here Jezus zei: “…en zij zullen genezen worden”. Zekerheid. Geen terugval of mislukking! Als er in de Bijbel sprake is van genezing, dan is die er voor honderd procent. We zien dat ook in het boek Handelingen. Mensen werden zonder enig manco genezen (zie Hand. 5:16, 8:7, 9:34, 10:38, 28:8-9).
Eerlijk gezegd mochten we dat ook van God verwachten! Denkt u nou werkelijk, dat iemand die echt ´in de Naam van Jezus´ genezen wordt, (korte) tijd later weer geconfronteerd kan worden met dezelfde ziektverschijnselen?
God doet Zijn werk goed en bezorgt mensen geen teleurstelling. Als iemand dus genezen wordt en even later weer pijn krijgt, dan klopt er iets niet!
Gevolg is, dat oprecht gelovige mensen in twijfel geraken (of nog erger) omtrent het handelen van God. Wat is nou waarheid? Wat mogen we verwachten? Etcetera.

Gezond verstand

Temidden van veel verwarring is het zaak nuchter te blijven, met gezond verstand. Verstandig geloven is niet het verstand uitschakelen, maar het ondergeschikt maken aan Gods Woord. God kan dingen doen die ons verstand te boven gaan. Geen punt van discussie. Tegelijkertijd is het verstandig je af te vragen wat God doet, wanneer en waarom? Dat zijn relevante vragen, want wát er ook onzeker is, één ding blijft overeind staan: Gods Woord is de waarheid. Niet ons gevoel, noch (wonderlijke) dingen die gebeuren, zijn het criterium. De woorden van God, gelezen in hun verband, vormen onze enige toetssteen. Zij wijzen ons de weg naar “…de rechte kennis van Gods wil, in alle wijsheid en geestelijk inzicht, om de Here waardig te wandelen…” (Kol. 1:9-10).

Duizenden lezers gingen u voor. Ondersteun AMEN. Word ook abonnee!

Nieuw in de Morgenroodreeks

De Morgenroodboekjes komen uit in de Morgenroodreeks: een serie Bijbelstudieboekjes die sinds 1960 wordt uitgegeven. De in deze reeks verschenen boekjes zijn handzaam en praktisch en helpen je verder om de Bijbel beter te leren kennen.

De sabbat

Onder christenen leven soms de volgende vragen: Is de zondag de sabbat van nu? Is het de bedoeling dat christenen de sabbat - van vrijdagavond tot zaterdagavond - vieren?

De Bijbel geeft de nodige informatie over de sabbat, die zich als zevende dag onderscheidt van de voorgaande zes door rust. Het is een dag aan de Heere toegewijd. Paulus schrijft dat deze dag voor het lichaam van Christus geen aanleiding mag zijn om elkaar te veroordelen "inzake eten of drinken, of op het punt van een feestdag, een nieuwe maan of de sabbatten" (Kol. 2:16).

De sabbat verwijst ook naar de grote toekomstige sabbat in Gods plan; geen periode van vierentwintig uur, maar één van duizend jaar. Israël en de volkeren mogen dan leven in vrede en rust.

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'De sabbat'

De richteren

De betekenis van hun namen met betrekking tot Christus

De richterentijd omvat een periode van circa vierhonderdvijftig jaar waarin zich allerlei bekende en minder bekende gebeurtenissen afspeelden. Vaak zijn deze geschiedenissen een schaduwbeeld van Gods handelen met Israël. In dit boekje wordt aan sommige daarvan aandacht besteed, maar gaat het vooral om de betekenissen van de namen van de richteren. Deze namen wijzen naar de Persoon van de Heere Jezus Christus en diverse facetten van Zijn verlossingswerk met betrekking tot Israël.

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'De richteren'

Schatten uit Gods Woord - 4

De serie Schatten uit Gods Woord bevat boeken waarin allerlei Bijbelse onderwerpen worden behandeld. Deze onderwerpen kun je zien als schatten die je opgraaft vanuit Gods Woord. David zegt: "De woorden van de HEERE zijn reine woorden, als zilver gelouterd in een aarden smeltkroes, gezuiverd zevenmaal" (Ps. 12:7). Hij schrijft dit om daarmee de betrouwbaarheid van Gods woorden te onderstrepen. Zij staan wat dat betreft lijnrecht tegenover de woorden die trouweloze mensen spreken (zie vs. 2-5). Wat God zegt in Zijn Woord kun je zonder meer aannemen; Hij is immers Zelf de waarheid! Daarom is het zo de moeite waard om de Bijbel te lezen, te overdenken en te leren begrijpen. Daar word je wijs van!

Dit vierde deel bevat 22 hoofdstukken over even zoveel onderwerpen. 

Spreuken 3:13-15 zegt:
"Welzalig is de mens die wijsheid vindt,
de mens die inzicht verkrijgt, want
- haar opbrengst is beter dan de opbrengst van zilver en
- haar inkomen beter dan bewerkt goud,
- zij is kostbaarder dan robijnen.
Al jouw wensen zijn met haar niet te vergelijken".

Meer info & bestellen 'Schatten uit Gods Woord - 4'