Wees als Paulus

Wees als Paulus

De apostel Paulus schreef niet alleen mooie en belangrijke dingen in zijn brieven, maar gaf ook het goede voorbeeld om zijn ´theorie´ toe te passen in de praktijk. Als je zijn leven en werk zou moeten weergeven in drie woorden, dan kom je uit bij: kennis, ijver en liefde.

“… onze grote God en Heiland, Christus Jezus, Die Zich voor ons heeft gegeven om ons vrij te maken van alle ongerechtigheid, en voor zich te reinigen een eigen volk, volijverig in goede werken" (Titus 2:14).

Kennis

Uit zijn brieven blijkt, dat Paulus veel kennis had omtrent de wil en het plan van God. Aan hem is zelfs een geheimenis bekendgemaakt, waarover hij uitvoerig spreekt in zijn late(re) brieven. Alles wat van hemzelf was, wilde hij verruilen voor de kennis van Christus, "omdat de kennis van Christus, mijn Here, dit alles te boven gaat" (Fil. 3:8).
Hij roept gelovigen ook op - en bidt daar ook voor - om vervuld te worden met "de rechte kennis van Zijn wil, in alle wijsheid en geestelijk inzicht" (Kol. 1:9). Dat is een oproep aan iedere gelovige om bijbelstudie te doen. Want alleen door zelf het Woord van God te lezen en te onderzoeken, krijg je kennis van God en Zijn wonderbare plan. Bijbelstudie is dan ook noodzakelijk voor ons allemaal, opdat we "samen met alle heiligen, in staat zijn te vatten, hoe groot de breedte en lengte en hoogte en diepte is, en te kennen de liefde van Christus, die de kennis te boven gaat, opdat gij vervuld wordt tot alle volheid Gods" (Efe. 3:18).
De goede gezindheid van de gelovige uit zich dan ook in het verlangen naar en de wil om bijbelstudie te doen.

IJver

Wie het verloop van Paulus' leven volgt, komt tot de conclusie, dat hij toegewijd en ijverig was. Vroeger een ijveraar voor zichzelf, zijn vaderen, het Jodendom, etc., later met nog meer ijver een dienstknecht van de Heer.
Ook daarin ontvangen wij een geweldige les! Want hoe zit dat in ons leven? Zijn wij ijverig in het werk van de Heer? Je hoeft daar echt niet een speciale bediening voor te ontvangen! Een bewijs van de goede gezindheid van een gelovige is: 'ijver voor het huis des HEREN'.

Liefde

Tenslotte (of wellicht beter: in de eerste plaats) speelde de liefde een grote rol in het leven van Paulus. Het was eigenlijk de drijfveer van zijn denken en handelen. Liefde voor de Heer, liefde voor Zijn Woord, liefde voor zijn mede-gelovigen, liefde voor het werk, liefde voor de prediking, enz.
We kennen allemaal dat mooie gedeelte in 1 Korintiërs 13, waar Paulus de liefde bejubelt. Al zou je alles hebben en alles weten, maar je hebt de liefde niet ... dan heb je eigenlijk niets.
De liefde smeedt al het andere tot een eenheid. Het gaat niet alleen maar om 'kennis' of 'ijver', het gaat om de combinatie van die twee gekoppeld aan de liefde.
Iemand die vervuld is van de liefde van God, verlangt naar kennis van Zijn Woord en is ijverig ... Hij wacht niet af, maar zoekt of hij nog iets kan betekenen ...

Daarom…

Ongetwijfeld heeft Paulus aan deze deugden gedacht toen hij onderstaande woorden aan de Korintiërs schreef. En over hun hoofden heen roept hij ze ook ons toe: "Daarom, mijn geliefde broeders, weest standvastig, onwankelbaar, te allen tijde overvloedig in het werk des Heren, wetende, dat uw arbeid niet vergeefs is in de Here" (1 Kor. 15:58).

"... weest standvastig, onwankelbaar ..."
Laat je niet afbrengen van je leven met de Heer en je plaats in de gemeente. Hou vast aan Gods Woord en leef daaruit. Vertrouw op de Here en laat Hem je stuurman zijn.

"... overvloedig in het werk des Heren ..."
Hoeveel moeite het soms ook kost, bezig-zijn voor de Heer is nooit tevergeefs. Besef dat het hoe dan ook een grote genade is van God, dat je hem mag dienen! Immers, wie zijn wij, dat wij dienaren van de Allerhoogste mogen zijn? Ieder, die zich in de goede gezindheid ter beschikking stelt aan de Heer, zal door Hem worden gebruikt, tot zegen voor anderen. Net als Paulus, Filemon, Onesimus, Timotheüs en noem ze allemaal maar op.
Bovendien geeft de Bijbel ons een geweldig perspectief van de toekomstige heerlijkheid. Paulus zag daar naar uit. In de laatste brief die hij schreef, lezen we dat hij zich voorbereidde om te sterven. Aan zijn jonge broeder en opvolger in de dienst van de Heer, Timotheüs, schrijft hij ontroerende en tegelijk ook bemoedigende woorden: "Want wat mij aangaat, reeds word ik als plengoffer geofferd en het tijdstip van mijn verscheiden staat voor de deur. Ik heb de goede strijd gestreden, ik heb mijn loop ten einde gebracht, ik heb het geloof behouden; voorts ligt voor mij gereed de krans der rechtvaardigheid, welke te dien dage de Here, de rechtvaardige rechter, mij zal geven, doch niet alleen mij, maar ook allen, die zijn verschijning hebben liefgehad" (2 Tim. 4:6-8).

Beste vrienden, trek lering uit de woorden van God. Doe er uw voordeel mee, pas het toe in uw eigen leven. Wees als Paulus: vriendelijk, behulpzaam en toegewijd, bruikbaar voor de Meester. Geef de genade van God ruim baan in uw leven, tot welzijn van mede-gelovigen en bovenal tot eer van onze hemelse Vader!

Duizenden lezers gingen u voor. Ondersteun AMEN. Word ook abonnee!

Nieuw in de Morgenroodreeks

De Morgenroodboekjes komen uit in de Morgenroodreeks: een serie Bijbelstudieboekjes die sinds 1960 wordt uitgegeven. De in deze reeks verschenen boekjes zijn handzaam en praktisch en helpen je verder om de Bijbel beter te leren kennen.

"Zoon" in het Oude Testament - Een speurtocht naar de Naam van Gods Zoon

In Spreuken 30 wordt een vraag gesteld over God: "Hoe is Zijn Naam en hoe is de Naam van Zijn Zoon ...?" (vs. 4b). Wat bijzonder dat hier - circa 1000 jaar vóór Christus - ervan uitgegaan wordt dat God een Zoon heeft! Naast de vele Oudtestamentische verwijzingen naar de Persoon en het werk van Christus, wordt slechts in Spreuken, de Psalmen en het boek Jesaja naar Hem verwezen met het woord "Zoon". Aan de hand van deze teksten zoeken we naar het antwoord op de dubbele vraag uit het Spreukenboek. Het antwoord vinden we uiteindelijk in het Nieuwe Testament. Dat antwoord is verrassend!

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Zoon'

Levend water

Water is de meest voorkomende vloeistof op aarde, een essentieel onderdeel van de natuur en noodzakelijk voor het (ontstaan van) leven.
In dit boekje gaat het niet zozeer over water als vloeistof, maar vooral over geestelijk water. Dat wil zeggen: water als aanduiding van waarachtig leven, voortkomend uit Gods Geest.
Daarnaast verwijst water ook naar Gods Woord, dat levend en krachtig is. Vandaar de titel van dit boekje: levend water.

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Levend water'

Schatten uit Gods Woord - 4

De serie Schatten uit Gods Woord bevat boeken waarin allerlei Bijbelse onderwerpen worden behandeld. Deze onderwerpen kun je zien als schatten die je opgraaft vanuit Gods Woord. David zegt: "De woorden van de HEERE zijn reine woorden, als zilver gelouterd in een aarden smeltkroes, gezuiverd zevenmaal" (Ps. 12:7). Hij schrijft dit om daarmee de betrouwbaarheid van Gods woorden te onderstrepen. Zij staan wat dat betreft lijnrecht tegenover de woorden die trouweloze mensen spreken (zie vs. 2-5). Wat God zegt in Zijn Woord kun je zonder meer aannemen; Hij is immers Zelf de waarheid! Daarom is het zo de moeite waard om de Bijbel te lezen, te overdenken en te leren begrijpen. Daar word je wijs van!

Dit vierde deel bevat 22 hoofdstukken over even zoveel onderwerpen. 

Spreuken 3:13-15 zegt:
"Welzalig is de mens die wijsheid vindt,
de mens die inzicht verkrijgt, want
- haar opbrengst is beter dan de opbrengst van zilver en
- haar inkomen beter dan bewerkt goud,
- zij is kostbaarder dan robijnen.
Al jouw wensen zijn met haar niet te vergelijken".

Meer info & bestellen 'Schatten uit Gods Woord - 4'