Stille nacht...

Stille nacht...

Waarschijnlijk is ‘Stille nacht’ het meest gezongen lied gedurende de kerstdagen. Deze wereldwijde bekende hymne geeft de inhoud van Lucas 2:1-12 weer. Nog steeds roept dit al bijna twee eeuwen oude gezang in allerlei situaties de kerstsfeer op. Niet alleen in de kerken! In winkels, tuincentra, warenhuizen, winkelstraten, restaurants, en gewoon thuis op radio en tv is het te horen in verscheidene variaties en orkestraties. Elke ‘beroemde zanger’ maakt er wel een opname van. Na 183 jaar hoort ‘Stille nacht’ er voor iedereen bij. Het is niet van de kersthitlist weg te krijgen. Hoe is dit mooie lied ontstaan?.

Oostenrijk

De alpen zijn bedekt met sneeuw. Het is hartje winter.Tussen enkele sneeuwbuitjes door laat de maan zich af en toe zien. De donkere lucht wijkt voor het flauwe gelige maanlicht en tekent de toppen van het alpenlandschap wazig af. Het dorpje Oberndorf, vlakbij Salzburg, ligt in het dal. Daar is zojuist een rondtrekkende groep artiesten aangekomen, die elk jaar Oberndorf rond de kersttijd aandoet. Hun bestemming is de St. Nicolaaskerk, waar zij een eenvoudige toneelvoorstelling willen geven over de geboorte van Jezus. Wat een pech voor de toneelgroep en de kerkgangers! Het kerkorgel laat het afweten, en de voorstelling kan zonder muziek geen doorgang vinden. De orgelspecialist kan niet in no-time het orgel weer aan de praat krijgen. Wat te doen?

Na enig overleg vinden de dorpelingen met de toneelgroep onderdak in een van de grootste huizen van het dorp. Daar bevindt zich een thuisorgel en het spel wordt daar met overgave door de artiesten in alle eenvoud opgevoerd. De manier waarop de spelers het kerstspel brengen roept een heilige sfeer op .Iedereen geniet ervan en raakt onder de indruk. Het blijft doodstil als het slot valt. “U is heden de Heiland geboren, namelijk: Christus, de Here!”

Jozef en Frans

AMEN 40 - p13 - Kerk winter Jozef Mohr is assistent van de dominee. Nooit eerder raakte hij zo diep onder de indruk van de komst van Christus. De oprechte zuiverheid van het acteursspel heeft hem aan het denken gezet. Het laat hem niet los. Jozef loopt niet direct naar huis, maar maakt een ommetje en beklimt een van de heuvels. De nacht is inmiddels helder geworden, de sterren stralen en serene rust omvangt hem, als hij het dorpje tussen de heuvels ziet liggen. En dan? In zijn gedachten krijgen de eerste zinnen vorm: Stille nacht, heilige nacht, Davids Zoon, lang verwacht. Nog diezelfde nacht maakt hij het gedicht af. Daarna brengt hij het naar de kerkorganist Frans Gruber (1787-1863). Frans is schoolmeester en kan ook componeren. Nog diezelfde dag schrijft hij muziek bij het gedicht van Jozef.

Enkele dagen later is het kertmis en de kerkgangers komen samen. Het kerkorgel doet het nog niet. Ze spreken af dat Frans Jozef begeleidt op zijn gitaar als hij het ‘Stille nacht’ zingt. Een ‘heilige’ voordracht die de kerkgangers nooit meer vergeten.

Verspreiding

In die tijd (1818) bestonden de Strassersisters, concertzangeressen. Op hun Europese concerten zingen zij het Stille nacht, zodat het zich snel in Europa verbreidde. Vele vertalingen volgden, maar pas in 1863 vertaalde Jane Campbell het in Amerika. In 1871 nam Charles Hutchkins het op in zijn liedboek voor de zondagschool.
In Nederlandse muziekboeken is Stille nacht (voor zover schijfster dezes dit kon nagaan) in 1868 opgenomen. Wie het vertaalde is onbekend.

Laten wij het ook dit jaar ‘Stille nacht’ met een gelovig, vreugdevol hart zingen.
Onze God dankend, dat Hij Zijn Zoon gaf als Redder van de wereld.

Duizenden lezers gingen u voor. Ondersteun AMEN. Word ook abonnee!

Nieuw in de Morgenroodreeks

De Morgenroodboekjes komen uit in de Morgenroodreeks: een serie Bijbelstudieboekjes die sinds 1960 wordt uitgegeven. De in deze reeks verschenen boekjes zijn handzaam en praktisch en helpen je verder om de Bijbel beter te leren kennen.

"Zoon" in het Oude Testament - Een speurtocht naar de Naam van Gods Zoon

In Spreuken 30 wordt een vraag gesteld over God: "Hoe is Zijn Naam en hoe is de Naam van Zijn Zoon ...?" (vs. 4b). Wat bijzonder dat hier - circa 1000 jaar vóór Christus - ervan uitgegaan wordt dat God een Zoon heeft! Naast de vele Oudtestamentische verwijzingen naar de Persoon en het werk van Christus, wordt slechts in Spreuken, de Psalmen en het boek Jesaja naar Hem verwezen met het woord "Zoon". Aan de hand van deze teksten zoeken we naar het antwoord op de dubbele vraag uit het Spreukenboek. Het antwoord vinden we uiteindelijk in het Nieuwe Testament. Dat antwoord is verrassend!

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Zoon'

Levend water

Water is de meest voorkomende vloeistof op aarde, een essentieel onderdeel van de natuur en noodzakelijk voor het (ontstaan van) leven.
In dit boekje gaat het niet zozeer over water als vloeistof, maar vooral over geestelijk water. Dat wil zeggen: water als aanduiding van waarachtig leven, voortkomend uit Gods Geest.
Daarnaast verwijst water ook naar Gods Woord, dat levend en krachtig is. Vandaar de titel van dit boekje: levend water.

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Levend water'

Schatten uit Gods Woord - 4

De serie Schatten uit Gods Woord bevat boeken waarin allerlei Bijbelse onderwerpen worden behandeld. Deze onderwerpen kun je zien als schatten die je opgraaft vanuit Gods Woord. David zegt: "De woorden van de HEERE zijn reine woorden, als zilver gelouterd in een aarden smeltkroes, gezuiverd zevenmaal" (Ps. 12:7). Hij schrijft dit om daarmee de betrouwbaarheid van Gods woorden te onderstrepen. Zij staan wat dat betreft lijnrecht tegenover de woorden die trouweloze mensen spreken (zie vs. 2-5). Wat God zegt in Zijn Woord kun je zonder meer aannemen; Hij is immers Zelf de waarheid! Daarom is het zo de moeite waard om de Bijbel te lezen, te overdenken en te leren begrijpen. Daar word je wijs van!

Dit vierde deel bevat 22 hoofdstukken over even zoveel onderwerpen. 

Spreuken 3:13-15 zegt:
"Welzalig is de mens die wijsheid vindt,
de mens die inzicht verkrijgt, want
- haar opbrengst is beter dan de opbrengst van zilver en
- haar inkomen beter dan bewerkt goud,
- zij is kostbaarder dan robijnen.
Al jouw wensen zijn met haar niet te vergelijken".

Meer info & bestellen 'Schatten uit Gods Woord - 4'