Kerst - Een ster gaat op...

Kerst

Een ster gaat op...

Wonderlijk is het, dat bij de geboorte van de Heere Jezus een ster heeft geschenen als teken van de komst van de Messias. Een ster die zo helder en kenmerkend was, dat de wijzen uit het oosten het wisten: de Koning der Joden is geboren!

Profetisch Woord
Een oude profetie uit Gods Woord ging daarmee in vervulling. In Numeri 24:17 horen wij Bileam zeggen: "Ik zal hem zien, maar niet nu; ik zal hem aanschouwen, maar niet van nabij. Er zal een ster uit Jakob voortkomen, er zal een scepter uit Israël opkomen...".
Vers 15 zegt, dat dit een spreuk is van de man "van wie de ogen geopend zijn". God is bij machte mensen de ogen te openen voor een verre toekomst. Hij is de ‘God, die 't heden kent, de toekomst overziet’.
De ster van Bethlehem was 'slechts' een bevestiging van het profetisch Woord en een belangrijk teken aan de (hemel)wand. Verderop in deze AMEN zullen we nog uitvoerig stilstaan bij de vraag wat die ster nu precies was (pag. 25).
De ‘ster uit Jakob’, waarover Bileam sprak wijst op de komst van de Messias. Die ster werd in feite ook al gezien in Jozefs droom. In Genesis 37: 9 zegt Jozef: "Zie, ik heb weer een droom gehad; en zie, de zon, de maan en elf sterren bogen zich voor mij neer".
Uiteraard is Jozef hier zelf de 12e ster. Wij weten echter, dat hij een geweldig type is van de Heere Jezus in zijn verwerping door zijn broeders en verhoging aan het hof van Egypte. Deze sterren in de Bijbel spreken duidelijke taal!
Aan het einde van de Bijbel bevestigt de Heere Jezus die taal als Hij zegt: "Ik ben... de blinkende Morgenster" (Openb. 22:16).

Getuigenis
Petrus zegt in zijn eerste brief, dat de Geest van Christus vooraf getuigenis gaf van "…al het lijden, dat op Christus komen zou en ook van de heerlijkheid daarna" (1:11) Ook daarvan hebben de wijzen uit het oosten kennelijk iets geweten. Zij kwamen namelijk om Hem hulde te bewijzen en brachten geschenken mee: goud (beeld van de heerlijkheid), wierook (aanbidding) en mirre (beeld van het lijden).
Het signalement van de Messias was door God met grote nauwkeurigheid gegeven. Vele voorzeggingen aangaande het lijden van Christus zijn in de Schrift opgenomen; vele andere profetieën getuigen van Zijn heerlijkheid.
Als wij nu terugzien, ontdekken wij de letterlijke vervulling van de lijdensprofetieën. Dat geeft ons ook de zekerheid van de toekomstige letterlijke vervulling van al die andere voorzeggingen. In de spreuk van Bileam wordt eveneens de eerste komst van Christus verbonden met Zijn wederkomst. De ‘ster uit Jakob’ wijst vooral op Zijn komst nu bijna 2000 jaar geleden. De scepter, die oprijst uit Israël, bepaalt ons vooral bij Zijn wederkomst. De scepter heeft te maken met Zijn koningschap, Zijn heerschappij.
In Genesis 49:10 lezen wij van de zegen, die Jakob uitspreekt over Juda: "De scepter zal van Juda niet wijken en evenmin de heersersstaf van tussen zijn voeten, totdat Silo komt, en Hem zullen de volken gehoorzamen".
De Heere Jezus zal komen als de rechtvaardige Koning, de Leeuw uit de stam Juda (Openb. 5). Hij Die eens als het Lam van God op aarde was om het werk der verlossing tot stand te brengen, zal Zich straks openbaren in Zijn glorie. Als Overwinnaar zal Hij gezien worden door iedereen! Paulus zegt in Filippenzen 2, dat Hij, die gehoorzaam geweest is tot de dood van het kruis, uitermate verhoogd is en de Naam boven alle naam ontvangen heeft, "…opdat in de Naam van Jezus zich zou buigen elke knie van hen die in de hemel, en die op de aarde, en die onder de aarde zijn, en elke tong zou belijden dat Jezus Christus de Heere is, tot heerlijkheid van God de Vader" (vs. 9-11).
Het laatste Bijbelboek, Openbaring, beschrijft de Dag dat Hij Zijn grote macht opneemt en Zijn koningschap aanvaardt. Dat betekent, dat Hij de vijandschap teniet zal doen en allen, die Hem hulde betuigen zal zegenen!

Toekomst
De wijzen uit het oosten waren voorlopers van de volkeren, die in de toekomst de Koning der Joden zullen eren: "Het zal in het laatste der dagen geschieden dat de berg van het huis van de HEERE vast zal staan als de hoogste van de bergen, en dat hij verheven zal worden boven de heuvels, en dat alle heidenvolken ernaartoe zullen stromen. Vele volken zullen gaan en zeggen: Kom, laten wij opgaan naar de berg van de HEERE, naar het huis van de God van Jakob; dan zal Hij ons onderwijzen aangaande Zijn wegen, en zullen wij Zijn paden bewandelen. Want uit Sion zal de wet uitgaan, en het woord van de HEERE uit Jeruzalem" (Jes. 2:2,3).
Een berg is in de Bijbel ook een beeld van een koninkrijk. Het koninkrijk van Israël zal straks het voornaamste zijn, boven alle andere verheven. Het zal gesteld worden tot ‘hoofd der volkeren’ (Jer. 31:7). Het Koninkrijk, dat straks wordt opgericht, zal de hele aarde beheersen (zie Dan. 2:35 en Zach. 14:9) en door de onderwijzing van de HEERE zal de aarde vol worden van de kennis van Zijn heerlijkheid (Hab. 2:14).

Onze vreugde
Zoals de wijzen zich verheugden toen zij Zijn ster zagen en later de Koning zelf mochten aanschouwen, zo mogen wij ons nu al verblijden in het profetisch Woord, waarop wij acht geven als op een lamp, die schijnt in een duistere plaats.
De ‘donkere dagen voor Kerst’ symboliseren de donkere dagen van de eindtijd. De enige hoop die er is, het enig licht dat schijnt te midden van de duisternis, is van God afkomstig. En wij weten het ook vanuit de natuur: als de nacht op z'n donkerst is, dan verschijnt plotseling de morgenster als voorloper van de opkomende zon. Zo zal ook straks in de donkere nacht van deze wereld dé Morgenster verschijnen tot redding en Hij zal vervolgens als de Zon der gerechtigheid Zijn heerlijkheid openbaren.

De apostel Paulus zegt in Kolossenzen 3: "Wanneer Christus geopenbaard zal worden, Die ons leven is, dan zult ook u met Hem geopenbaard worden in heerlijkheid" (vs. 4). Daarom zien wij met grote verwachting uit naar de toekomst.
Nu zijn wij nog op aarde als lichtende sterren te midden van een ontaard en verkeerd geslacht (Fil. 2). Als zodanig zijn wij wegwijzers naar de Heere Jezus Christus en mogen wij getuigen zijn van Zijn liefde en genade. Spoedig echter zullen onze ‘sterren’ aan de hemel flonkeren, ja, zelfs in de hemel. Dan zullen wij dáár zijn, op de plaats die de Heere heeft bereid. God geve, dat wij allen vervuld zijn van die hoop en zeker weten dat er een nieuwe morgen komt!

Er komt een nieuwe morgen …

Er komt een nieuwe morgen
Want het Woord breekt door
In harten die diep verborgen
Wachten op een engelenkoor

Er komt een nieuwe morgen
Want het Woord wordt licht
In harten die vol met zorgen
Wachten op een goed bericht

Er komt een nieuwe morgen
Want het Woord overwint
In harten die zijn geborgen
in de beloften van het Kind

Ronald Lammers
Uit: Heimwee naar morgen – Zie Everread.nl

Duizenden lezers gingen u voor. Ondersteun AMEN. Word ook abonnee!

Nieuw in de Morgenroodreeks

De Morgenroodboekjes komen uit in de Morgenroodreeks: een serie Bijbelstudieboekjes die sinds 1960 wordt uitgegeven. De in deze reeks verschenen boekjes zijn handzaam en praktisch en helpen je verder om de Bijbel beter te leren kennen.

"Zoon" in het Oude Testament - Een speurtocht naar de Naam van Gods Zoon

In Spreuken 30 wordt een vraag gesteld over God: "Hoe is Zijn Naam en hoe is de Naam van Zijn Zoon ...?" (vs. 4b). Wat bijzonder dat hier - circa 1000 jaar vóór Christus - ervan uitgegaan wordt dat God een Zoon heeft! Naast de vele Oudtestamentische verwijzingen naar de Persoon en het werk van Christus, wordt slechts in Spreuken, de Psalmen en het boek Jesaja naar Hem verwezen met het woord "Zoon". Aan de hand van deze teksten zoeken we naar het antwoord op de dubbele vraag uit het Spreukenboek. Het antwoord vinden we uiteindelijk in het Nieuwe Testament. Dat antwoord is verrassend!

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Zoon'

Levend water

Water is de meest voorkomende vloeistof op aarde, een essentieel onderdeel van de natuur en noodzakelijk voor het (ontstaan van) leven.
In dit boekje gaat het niet zozeer over water als vloeistof, maar vooral over geestelijk water. Dat wil zeggen: water als aanduiding van waarachtig leven, voortkomend uit Gods Geest.
Daarnaast verwijst water ook naar Gods Woord, dat levend en krachtig is. Vandaar de titel van dit boekje: levend water.

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Levend water'

Schatten uit Gods Woord - 4

De serie Schatten uit Gods Woord bevat boeken waarin allerlei Bijbelse onderwerpen worden behandeld. Deze onderwerpen kun je zien als schatten die je opgraaft vanuit Gods Woord. David zegt: "De woorden van de HEERE zijn reine woorden, als zilver gelouterd in een aarden smeltkroes, gezuiverd zevenmaal" (Ps. 12:7). Hij schrijft dit om daarmee de betrouwbaarheid van Gods woorden te onderstrepen. Zij staan wat dat betreft lijnrecht tegenover de woorden die trouweloze mensen spreken (zie vs. 2-5). Wat God zegt in Zijn Woord kun je zonder meer aannemen; Hij is immers Zelf de waarheid! Daarom is het zo de moeite waard om de Bijbel te lezen, te overdenken en te leren begrijpen. Daar word je wijs van!

Dit vierde deel bevat 22 hoofdstukken over even zoveel onderwerpen. 

Spreuken 3:13-15 zegt:
"Welzalig is de mens die wijsheid vindt,
de mens die inzicht verkrijgt, want
- haar opbrengst is beter dan de opbrengst van zilver en
- haar inkomen beter dan bewerkt goud,
- zij is kostbaarder dan robijnen.
Al jouw wensen zijn met haar niet te vergelijken".

Meer info & bestellen 'Schatten uit Gods Woord - 4'