De betekenis van wonderen

De betekenis van wonderen

Eén van de kenmerkende dingen die de prediking van het Evangelie van het Koninkrijk, zoals bijvoorbeeld in het Mattheüs-evangelie beschreven, vergezelden, waren de wonderen. Wat was hun boodschap en waartoe dienden zij?

Woorden die worden gebruikt voor de wonderen in het Nieuwe Testament

1. Dunamis Een daad van kracht. De woorden 'dynamo', 'dynamiet' en 'dynamisch' hebben kracht als overheersend kenmerk.
2. Semeion Een teken. Voornamelijk gebruikt door Johannes.)
3. Teras Een wonder, iets dat angst inboezemt. Johannes 4:48 en Handelingen 2:22 zijn de enige verwijzingen naar Christus, de overige veertien voorvallen worden gebruikt voor valse christussen, de apostelen en Mozes.
4. Ergon Een werk. Over wonderen wordt gesproken als het werk van God, goede werken, en werken die geen ander mens deed.
5. Eudoxia Heerlijke dingen (Luc. 13:17).
6. Paradoxia Ongelooflijke dingen (Luc. 5:26).
7. Thaumasia Wonderwerken (Matt. 21:15).

Veel wonderen van Christus waren genezingen. Hij deed nooit een wonder van oordeel aan een mens. De gebeurtenissen met de verdorde vijgenboom en de vernietiging van de kudde zwijnen zijn wel oordelend van karakter, maar het raakt geen mens. Waar het wel mensen betrof, zien we dat blinden weer kunnen zien, stommen spreken, doven horen, melaatsen worden gereinigd; kortom: ziekten worden genezen. Zelfs doden worden opgewekt. Er worden duizenden gevoed met een paar broden en vissen en bij de bruiloft te Kana voorziet de Heer op wonderlijke wijze in wijn. De wind en de golven gehoorzamen de stem van de Heer, de vissen in de zee worden op Zijn bevel gevangen, demonen en boze geesten worden uitgeworpen en bezetenen bevrijd. En bij twee voorvallen liep de Heere ongezien weg uit de menigte.

Verband tussen prediking en wonderen

Het eerste verslag van een wonder in de Evangeliën is dat van Mattheüs 4:23 en 24: "En Jezus trok rond in heel Galilea, gaf onderwijs in hun synagogen en predikte het Evangelie van het Koninkrijk, en Hij genas elke ziekte en elke kwaal onder het volk. En het gerucht over Hem verspreidde zich over heel Syrië; en zij brachten bij Hem allen die er slecht aan toe waren en door allerlei ziekten en pijnen bevangen waren, en die door demonen bezeten waren, en maanzieken en verlamden; en Hij genas hen”. Het gevolg van deze machtige werken was, dat grote menigten Hem volgden (vs. 25).
De wonderen waren niet alleen maar tekenen van macht, en werden ook niet gedaan om angst in te boezemen; het waren wonderen van genezing en zij trokken volgelingen aan uit het gehele land. De wonderen maakten het leren en prediken van de Heere compleet. Bij de laatste keer dat het in de Evangeliën over wonderen gaat zien we hetzelfde: "… maar zij gingen overal heen om te prediken, en de Heere werkte mee en bevestigde het Woord door de tekenen die erop volgden” (Marc. 16:20).
In Mattheüs 10: 7 en 8 zien we hetzelfde verband. En ook in Mattheüs 11:1 en 2 wordt het noodzakelijke verband tussen prediking en wonderen aangeduid. De reden (of tenminste een belangrijke reden) waarom de wonderen werden verricht, vinden we in Mattheüs 11: "Toen begon Hij de steden waarin de meeste krachten door Hem verricht waren, te verwijten dat zij zich niet bekeerd hadden" (vs. 20). Het nauwe verband tussen de wonderen en het getuigenis wordt ook in Mattheüs 13:58 aangegeven: "En Hij deed daar niet veel krachten vanwege hun ongeloof".
Let bij de woorden van Mattheüs 4:23 en 24 op de omvang van wat er gebeurde, namelijk dat Hij elke ziekte en elke kwaal onder het volk genas en men allen tot Hem bracht, die die er slecht aan toe waren door allerlei ziekten en pijnen...

Bevestiging

Met deze verzen houden de wonderen bepaald niet op. Wanneer we de complete lijst van wonderen zien die in de Evangeliën zijn vermeld, beginnen we ons te realiseren hoe krachtig de bevestiging was, die wordt gegeven aan de bediening van de Heere. Voegen we daar het getuigenis van Johannes 21:25 aan toe, dan komen we nog meer onder de indruk: "Er zijn echter nog vele andere dingen, die Jezus gedaan heeft; indien deze één voor één beschreven werden, dan zou, naar ik meen, de wereld zelf de boeken, die geschreven werden, niet kunnen bevatten". Wat een overweldigende bevestiging van Zijn Messiasschap zijn geweest.

Tekenen

En toch ... bekeerden zij zich niet, maar kruisigden Hem! Na Zijn opstanding is Hij ten hemel gevaren en sindsdien is het Koninkrijk verborgen. Eén van de kenmerkende dingen die de prediking van het Evangelie van het Koninkrijk vergezelden, waren de wonderen. Eén van de opvallende kenmerken van de prediking van het geheimenis in deze tijd is de afwezigheid daarvan!
De wonderen van destijds mogen dan ook beschouwd worden als tekenen van de toekomende eeuw, die aanbreekt als de Heere Jezus wederkomt!

Duizenden lezers gingen u voor. Ondersteun AMEN. Word ook abonnee!

Nieuw in de Morgenroodreeks

De Morgenroodboekjes komen uit in de Morgenroodreeks: een serie Bijbelstudieboekjes die sinds 1960 wordt uitgegeven. De in deze reeks verschenen boekjes zijn handzaam en praktisch en helpen je verder om de Bijbel beter te leren kennen.

"Zoon" in het Oude Testament - Een speurtocht naar de Naam van Gods Zoon

In Spreuken 30 wordt een vraag gesteld over God: "Hoe is Zijn Naam en hoe is de Naam van Zijn Zoon ...?" (vs. 4b). Wat bijzonder dat hier - circa 1000 jaar vóór Christus - ervan uitgegaan wordt dat God een Zoon heeft! Naast de vele Oudtestamentische verwijzingen naar de Persoon en het werk van Christus, wordt slechts in Spreuken, de Psalmen en het boek Jesaja naar Hem verwezen met het woord "Zoon". Aan de hand van deze teksten zoeken we naar het antwoord op de dubbele vraag uit het Spreukenboek. Het antwoord vinden we uiteindelijk in het Nieuwe Testament. Dat antwoord is verrassend!

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Zoon'

Levend water

Water is de meest voorkomende vloeistof op aarde, een essentieel onderdeel van de natuur en noodzakelijk voor het (ontstaan van) leven.
In dit boekje gaat het niet zozeer over water als vloeistof, maar vooral over geestelijk water. Dat wil zeggen: water als aanduiding van waarachtig leven, voortkomend uit Gods Geest.
Daarnaast verwijst water ook naar Gods Woord, dat levend en krachtig is. Vandaar de titel van dit boekje: levend water.

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Levend water'

Het Getuigenis van de Sterren - 3e druk

Dit is een opmerkelijk boek! Het geeft een schitterende uiteenzetting van Bijbelse waarheden aan de hand van de sterren en de sterrenbeelden. Daar waar door astrologie en horoscopen een sluier is komen te liggen over de werkelijke betekenis van deze hemellichamen, gaat dit boek uit van het heldere feit dat God de Schepper ervan is!

We zijn blij met de verschijning van deze derde druk. De eerste druk verscheen in 1999 als vertaling van de Engelse uitgave The Witness of the Stars, die stamt uit 1893. Dit boek is een standaardwerk dat als basis is gebruikt voor vele later verschenen boeken over de sterren(beelden).
Een mooi boek om erbij te hebben tijdens je vakantie, wanneer je op een heldere avond de sterrenhemel bekijkt! "De hemelen vertellen Gods eer, en het uitspansel verkondigt het werk Zijner handen ..." (Ps. 19:2; N.B.G.-'51-vertaling).

Meer info & bestellen 'Het Getuigenis van de Sterren'