Groei Europa richting Midden-Oosten

Groei Europa richting Midden-Oosten

Op 19 september 1946 doet Winston Churchill (1874-1965) tijdens een redevoering aan de Universiteit van Zürich een oproep voor een soort 'Verenigde Staten van Europa’. Twee maanden later, op 17 december 1946 wordt de Unie van Europese Federalisten opgericht in Parijs. Hier zien we een belangrijk moment met betrekking tot de politieke vorming van Europa.
In 1950 stelt de Franse minister van Buitenlandse Zaken, Robert Schuman voor, dat Frankrijk en Duitsland en alle Europese landen die wensen deel te nemen, de productie en het verbruik van kolen en staal samenvoegen. Hier kwam de zogenaamde 'Schuman-verklaring' uit voort, die op 3 juni van dat jaar wordt ondertekend door België, Frankrijk, Luxemburg, Italië, Duitsland en ... Nederland. Hier wordt iets zichtbaar van de economische vorming van Europa.
In 1995 telde EU vijftien lidstaten en bereidde zich voor op de toetreding van dertien landen uit Oost- en Zuid-Europa. Zo vond (en vindt) de uitbreiding van Europa plaats in oostelijke richting. Thans zijn er 27 lidstaten en wordt met Kroatië, Macedonië en Turkije onderhandeld over toetreding. Mocht Turkije toetreden, dan is daarmee de brug naar het Midden-Oosten ook geografisch gezien, gelegd.

Het herstelde ´Romeinse rijk´

In Daniël 2 zien we het beeld van wereldrijken bestaande uit vier rijken, waarvan het vierde als het ware een tweevoudige beschrijving heeft. Uit vers 40-42 is duidelijk dat er sprake is van één koninkrijk, wat niet anders kan betekenen dan dat dit vierde rijk in een bepaalde vorm hersteld zal worden. Volgens vers 34 trof de steen (het Koninkrijk van de God des hemels, vs. 44) het beeld aan de voeten. Enerzijds is dit tot op heden nog niet gebeurd. Anderzijds stemt deze beschrijving wel overeen met het perspectief dat de profeten van het Oude Testament hadden. De huidige periode van de gemeente (de verborgenheid of het geheimenis) was voor hun oog onzichtbaar (zie bijv. Efe. 3:4-7). Vanuit het Oude Testament bezien, gold de komst van de Christus meteen als het moment waarop God zou heersen te midden van Zijn volk. De komst van Christus was één grote gebeurtenis, waar men naar uit keek.

Dat het vierde koninkrijk door de komst van het koninkrijk van de God des hemels vervangen wordt, waarmee er trouwens ook meteen een einde komt aan al die voorgaande koninkrijken (door de steen werd het gehele beeld verbrijzeld), kan niets anders betekenen dan dat dat vierde koninkrijk dus in een bepaalde vorm hersteld zal worden.
En juist omdat de steen het beeld trof ´aan de voeten´, zal dát de vorm zijn waarin dat vierde koninkrijk in de toekomst zal bestaan: "Dat u verder de voeten en de tenen, gedeeltelijk van leem van een pottenbakker en gedeeltelijk van ijzer, gezien hebt – dat zal een verdeeld koninkrijk zijn. Het zal iets hebben van de hardheid van ijzer – juist daarom zag u ijzer vermengd met modderig leem. En de tenen van de voeten, gedeeltelijk van ijzer en gedeeltelijk van leem – dat koninkrijk zal gedeeltelijk sterk zijn en gedeeltelijk broos. Dat u gezien hebt ijzer vermengd met modderig leem – ze zullen zich door menselijk zaad vermengen, maar ze zullen zich niet aan elkaar hechten, zoals ijzer zich niet vermengt met leem" (vs. 41-43, vgl. voor de toen tenen/tien koningen hoofdstuk 7:24 en Openbaring 17:12).
Deze verzen maken ons in ieder geval duidelijk dat het geen samenhangend geheel zal vormen. Het Romeinse rijk ten tijde van de eerste komst van de Heere Jezus in deze wereld, bestond enerzijds uit een groot gedeelte van het tegenwoordige Europa en een gedeelte van het Nabije Oosten met de Eufraat als oostelijke grensrivier. Tegen het einde van de eerste eeuw behoorde ook Mesopotamië tot het Rijk.
Het oude Romeinse rijk beantwoordde aan de hardheid als ijzer. Tegelijk werd het gekenmerkt door het onsamenhangende dat de achtergronden van de verschillende onderworpen landen met zich meebracht. Ook de huidige Europese en Arabische cultuur zijn zeer verschillend en toch zoeken ze elkaar. Vele Europese landen kozen in de aanloop naar de tweede Golfoorlog weliswaar voor Amerika, maar lieten de deur naar de Arabische wereld en vooral Irak duidelijk open staan.

De rol van Amerika zal de komende jaren hoe dan ook minder groot worden. Wanneer de Arabische wereld samen met Europa de kern van de nieuwe wereldmacht zal gaan worden, zal zich een enorme macht ontwikkelen. Er zal echter ook een gebrek aan samenhangen zijn door het verschil in cultuur en religie. IJzer en leem.

Duizenden lezers gingen u voor. Ondersteun AMEN. Word ook abonnee!

Nieuw in de Morgenroodreeks

De Morgenroodboekjes komen uit in de Morgenroodreeks: een serie Bijbelstudieboekjes die sinds 1960 wordt uitgegeven. De in deze reeks verschenen boekjes zijn handzaam en praktisch en helpen je verder om de Bijbel beter te leren kennen.

De sabbat

Onder christenen leven soms de volgende vragen: Is de zondag de sabbat van nu? Is het de bedoeling dat christenen de sabbat - van vrijdagavond tot zaterdagavond - vieren?

De Bijbel geeft de nodige informatie over de sabbat, die zich als zevende dag onderscheidt van de voorgaande zes door rust. Het is een dag aan de Heere toegewijd. Paulus schrijft dat deze dag voor het lichaam van Christus geen aanleiding mag zijn om elkaar te veroordelen "inzake eten of drinken, of op het punt van een feestdag, een nieuwe maan of de sabbatten" (Kol. 2:16).

De sabbat verwijst ook naar de grote toekomstige sabbat in Gods plan; geen periode van vierentwintig uur, maar één van duizend jaar. Israël en de volkeren mogen dan leven in vrede en rust.

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'De sabbat'

Uit het hart

In korte stukjes beschrijft de auteur - meestal naar aanleiding van een bepaalde ervaring, een nieuwsberichtje of zo maar wat gemijmer - kernachtig hoe we als gelovigen in een steeds veranderende wereld kunnen standhouden. Daarbij schiet hij niet in de verdediging, maar legt hij de link juist naar hoe je er ook mee om kunt gaan; vanuit het geloof namelijk en vanuit de rijkdom die we in Christus hebben ontvangen. Zo wordt onze blik van het aardse afgewend en gericht op het hemelse, of eigenlijk: de Hemelse Vader.

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Uit het hart'

Schatten uit Gods Woord - 4

De serie Schatten uit Gods Woord bevat boeken waarin allerlei Bijbelse onderwerpen worden behandeld. Deze onderwerpen kun je zien als schatten die je opgraaft vanuit Gods Woord. David zegt: "De woorden van de HEERE zijn reine woorden, als zilver gelouterd in een aarden smeltkroes, gezuiverd zevenmaal" (Ps. 12:7). Hij schrijft dit om daarmee de betrouwbaarheid van Gods woorden te onderstrepen. Zij staan wat dat betreft lijnrecht tegenover de woorden die trouweloze mensen spreken (zie vs. 2-5). Wat God zegt in Zijn Woord kun je zonder meer aannemen; Hij is immers Zelf de waarheid! Daarom is het zo de moeite waard om de Bijbel te lezen, te overdenken en te leren begrijpen. Daar word je wijs van!

Dit vierde deel bevat 22 hoofdstukken over even zoveel onderwerpen. 

Spreuken 3:13-15 zegt:
"Welzalig is de mens die wijsheid vindt,
de mens die inzicht verkrijgt, want
- haar opbrengst is beter dan de opbrengst van zilver en
- haar inkomen beter dan bewerkt goud,
- zij is kostbaarder dan robijnen.
Al jouw wensen zijn met haar niet te vergelijken".

Meer info & bestellen 'Schatten uit Gods Woord - 4'