De kracht van God

De kracht van God

Natuurlijke schepping

De kracht van God is onbeperkt, onzichtbaar en komt voort uit Zijn spreken. "Want Hij sprak en het was er, Hij gebood en het stond er." (Ps. 33:9) Een andere bekende tekst is: "Alle dingen zijn door het Woord geworden en zonder dit is geen ding geworden, dat geworden is." (Joh. 1:3) Wie z'n ogen te kijk geeft, zal erkennen: "hetgeen van Hem niet gezien kan worden, zijn eeuwige kracht en goddelijkheid, wordt sedert de schepping der wereld uit zijn werken met het verstand doorzien." Technisch verklaren hoe Gods natuurlijke schepping door Zijn spreken tot stand kwam kunnen we niet. Het is geconcentreerd op dat ene, bijbelse kennen van Gods Zoon, Jezus Christus: "Deze is de afstraling Zijner heerlijkheid en de afdruk van Zijn wezen, Die alle dingen draagt door het Woord Zijner kracht…." (Hebr. 1:3a)

Innerlijke kracht

Ook innerlijk kunnen de gelovigen Gods kracht bemerken. Zij rekenen op Zijn kracht en steunen daar op, omdat Hij dit heeft beloofd: "Hij geeft de moede kracht en de machteloze vermeerdert hij sterkte." (Jes. 40:29) Deze goddelijke, rustgevende kracht heeft een bijzonder doel. Het gaat niet om kracht die de menselijke psyche opdoft. Dat kan er een gevolg van zijn, maar het gaat om wat anders. Bij het ouder worden, of bij ziekte gaat de kwaliteit van leven achteruit. Echter, de mens die steunt op Gods kracht, gaat er innerlijk op vooruit. "Daarom verliezen wij de moed niet, maar al vervalt ook onze uiterlijke mens, nochtans wordt de innerlijke van dag tot dag vernieuwd." (2 Kor. 4:16)
Gods kracht heeft dus niet enkel nut om moeilijke tijden door te komen. Er is een onlosmakelijke potentie aan verbonden, die de aard van de persoonlijkheid vernieuwd. Dit goddelijk vermogen maakt de mens geschikt voor het leven in heerlijkheid. Het is een proces dat de uniciteit van de mens vervolmaakt, zoals God deze heeft bedoeld.

Kracht tot behoud

Het proces wordt in gang gezet, evenals bij de natuurlijke schepping, door de kracht van Zijn Woord, het Evangelie. "Het is een kracht Gods tot behoud voor een ieder die gelooft", schrijft Paulus aan de Romeinen (1:16) en de Korintiërs (1:18). Als we zeggen dat deze kracht werkt door middel van Zijn Geest, is dat waar, maar daarmee leggen wij de verborgen werking ervan geenszins bloot. Gods kracht is verbonden aan Zijn superieur vermogen, dat al het aardse overstijgt. Het legt in de mens de basis voor het (eeuwige) leven in Zijn nabijheid.
De kracht van het behoud is niet aanwijsbaar, maar voor God realiteit. Alleen Hij beschikt erover en Hij vormt de gelovige hiermee om tot onvergankelijkheid. 'Eigen kracht' kan dit niet. "Wij hebben deze schat in aarden vaten, zodat de kracht, die alles te boven gaat, van God is en niet van ons." (2 Kor. 4:7) We kunnen ons er enkel over verbazen: "hoe overweldigend groot zijn kracht is aan ons, die geloven, naar de werking van de sterkte zijner macht." (Efe. 1:19)

Kracht van opstanding

De Here Jezus sprak over Gods kracht met de Sadduceeën. Zij vormden een groepering die de opstanding uit de dood ontkende. Jezus wijst hen erop dat zij geen kennis hebben van het Woord en daarom ook van Gods kracht geen notie hebben. Gods Woord en Zijn kracht horen bij elkaar. Jezus verbindt beide aan de opstanding (Mark. 12:23-25). Met Zijn eigen opstanding heeft God dit later bewezen.
Paulus schrijft erover: "door Zijn opstanding uit de doden (heeft Hij) verklaard Gods Zoon te zijn in kracht, Jezus Christus, onze Here." (Rom. 1:4) Wat geweldig. Geen turbines of (kern-)centrales kwamen er aan te pas om de kracht van de dood te overwinnen. "Christus Jezus, die de dood van zijn kracht heeft beroofd en onvergankelijk leven aan het licht gebracht heeft door het evangelie." (2 Tim. 1:10) Deze kracht is ook voor de 'gewone' sterveling. Daarover bestaat geen enkele twijfel. "God heeft niet alleen de Here opgewekt, maar zal ook ons opwekken door zijn kracht." (1 Kor. 6:14)

Onderwerpingskracht

Paulus wilde de kracht van Jezus' opstanding ten diepste ervaren (Fil. 3:10). Hij wenste gelijkvormig te worden aan Zijn dood. Dit gegeven verlangt God niet van Zijn kinderen. Hij schenkt Zijn kracht immers op basis van het geloof in Zijn Zoon. Het was een persoonlijke wens van Paulus, maar hij wist niet of dit zou uitkomen. Daarom merkte hij ten volle overtuigd op: "hoe dan ook, ik kom tot de uitopstanding van tussen de doden uit." (vers 11, letterlijk vertaald)
Een opmerkelijk getuigenis. Het betekent dat hij niet hoefde te wachten tot de grote, algemene opstanding bij de wederkomst van Christus. Daar gaat een persoonlijke, individuele, opstanding aan vooraf, die hem zou verenigen met Christus in de hemelse gewesten. Christus openbaarde hem, dat dit het perspectief is voor allen die behoren tot Zijn gemeente, het Lichaam van Christus.

Wat is uw perspectief?

"Wij zijn burgers van een rijk in de hemelen, waaruit (= vanuit het hemel-burgerschap) wij ook de Here Jezus Christus als Verlosser verwachten; Die zal ons vernederd lichaam veranderen, zodat het aan Zijn verheerlijkt lichaam gelijkvormig wordt, naar de kracht, waarmede Hij ook alle dingen Zich kan onderwerpen." (Fil. 3:21) Een verheerlijkt lichaam ontvangt de gelovige na het sterven, van Hem Die ons leven is. Amen

Duizenden lezers gingen u voor. Ondersteun AMEN. Word ook abonnee!

Nieuw in de Morgenroodreeks

De Morgenroodboekjes komen uit in de Morgenroodreeks: een serie Bijbelstudieboekjes die sinds 1960 wordt uitgegeven. De in deze reeks verschenen boekjes zijn handzaam en praktisch en helpen je verder om de Bijbel beter te leren kennen.

"Zoon" in het Oude Testament - Een speurtocht naar de Naam van Gods Zoon

In Spreuken 30 wordt een vraag gesteld over God: "Hoe is Zijn Naam en hoe is de Naam van Zijn Zoon ...?" (vs. 4b). Wat bijzonder dat hier - circa 1000 jaar vóór Christus - ervan uitgegaan wordt dat God een Zoon heeft! Naast de vele Oudtestamentische verwijzingen naar de Persoon en het werk van Christus, wordt slechts in Spreuken, de Psalmen en het boek Jesaja naar Hem verwezen met het woord "Zoon". Aan de hand van deze teksten zoeken we naar het antwoord op de dubbele vraag uit het Spreukenboek. Het antwoord vinden we uiteindelijk in het Nieuwe Testament. Dat antwoord is verrassend!

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Zoon'

Levend water

Water is de meest voorkomende vloeistof op aarde, een essentieel onderdeel van de natuur en noodzakelijk voor het (ontstaan van) leven.
In dit boekje gaat het niet zozeer over water als vloeistof, maar vooral over geestelijk water. Dat wil zeggen: water als aanduiding van waarachtig leven, voortkomend uit Gods Geest.
Daarnaast verwijst water ook naar Gods Woord, dat levend en krachtig is. Vandaar de titel van dit boekje: levend water.

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Levend water'

Schatten uit Gods Woord - 4

De serie Schatten uit Gods Woord bevat boeken waarin allerlei Bijbelse onderwerpen worden behandeld. Deze onderwerpen kun je zien als schatten die je opgraaft vanuit Gods Woord. David zegt: "De woorden van de HEERE zijn reine woorden, als zilver gelouterd in een aarden smeltkroes, gezuiverd zevenmaal" (Ps. 12:7). Hij schrijft dit om daarmee de betrouwbaarheid van Gods woorden te onderstrepen. Zij staan wat dat betreft lijnrecht tegenover de woorden die trouweloze mensen spreken (zie vs. 2-5). Wat God zegt in Zijn Woord kun je zonder meer aannemen; Hij is immers Zelf de waarheid! Daarom is het zo de moeite waard om de Bijbel te lezen, te overdenken en te leren begrijpen. Daar word je wijs van!

Dit vierde deel bevat 22 hoofdstukken over even zoveel onderwerpen. 

Spreuken 3:13-15 zegt:
"Welzalig is de mens die wijsheid vindt,
de mens die inzicht verkrijgt, want
- haar opbrengst is beter dan de opbrengst van zilver en
- haar inkomen beter dan bewerkt goud,
- zij is kostbaarder dan robijnen.
Al jouw wensen zijn met haar niet te vergelijken".

Meer info & bestellen 'Schatten uit Gods Woord - 4'