Zie, Ik zend Mijn bode (Mal. 3:1)

Zie, Ik zend Mijn bode (Mal. 3:1)

Gelooft u in engelen? Nee, ik bedoel niet die kleine geslachtloze wezentjes met vleugeltjes, zoals je ze wel op oude schilderijen of beschilderde plafonds aantreft. Maar engelen, zoals de Bijbel ze ons beschrijft. In het Oude Testament zijn engelen schrikwekkende wezens, die angst en ontzag oproepen bij een ieder die hen ontmoet. Vandaar dat de eerste woorden van een engel tegen een mens zijn: "Wees niet bevreesd!"

Over engelen en boodschappers

Dat men terecht ontzag heeft voor een engel blijkt wel uit Jesaja 37. Wanneer de Assyrische koning Sanherib Jeruzalem belegert, ziet het er slecht uit voor de vrome koning Hizkia. Jeruzalem is ten ondergang gedoemd! Echter, de profeet Jesaja kondigt aan dat Sanherib en zijn leger geen voet in deze stad zullen zetten, want God zelf zal Jeruzalem verlossen. In de nacht gaat de Engel des HEREN uit en doodt 185.000 soldaten, zodat Sanherib niets anders kan doen dan zich terug te trekken. Er zijn mensen die dit bijbelverhaal naar het rijk der fabelen willen verwijzen. Maar het is opvallend, dat koning Sanherib in zijn eigen geschriften wel spreekt over de belegering van Jeruzalem, maar niet over haar verovering. Zo snoeft hij dat hij koning Hizkia opsloot als een vogel in zijn kooi, maar dan stopt zijn relaas. Een dergelijk einde past immers niet in de oorlogspropaganda van een van de meest oorlogszuchtige en wrede volkeren, die de geschiedenis ooit heeft gekend, de Assyriërs.

Toch is een engel niets meer en niets minder dan een boodschapper van God. Het Hebreeuwse woord voor engel is namelijk mal'ach. Dit woord kan ook ‘boodschapper’ betekenen. U kent dit woord uit de naam van de laatste profeet van het Oude Testament. Letterlijk betekent Maleachi ‘mijn boodschapper’ of ‘mijn engel’. Vandaar dat in het Hebreeuws van Maleachi 3:1 letterlijk staat: “Zie, Ik zend maleachi.”

Er valt meer te zeggen over dit woord mal'ach. Het is namelijk verwant aan het Hebreeuwse woord voor werk: mal'acha. Dat ligt meer voor de hand dan op het eerste gezicht lijkt. Een boodschapper is namelijk iemand die geroepen is om een bepaald werk te verrichten. Hetzelfde verband bestaat er in het Nederlands bij de woorden roeping en beroep. Gelukkig is diegene die dat werk in zijn beroep mag uitoefenen, waarvoor hij of zijn een roeping heeft en waartoe God hem of haar heeft geroepen. Dan functioneert een mens, zoals God dat wil!

Hoewel het woord mal'ach in het Oude Testament dus twee betekenissen heeft, valt in de meeste gevallen wel op te maken of er sprake is van een goddelijke dan wel een menselijke boodschapper. We weten niet zoveel van engelen af, althans niet meer dan wat de Bijbel ons vertelt. Maar dat is ook niet zo belangrijk. Want uiteindelijk gaat het niet om de boodschappers, maar om Degene die zendt! Daarom is de Bijbel zo tegen de verering van engelen (Kol. 2:18).

Maleachi 3:1 wordt in het Nieuwe Testament aangehaald (Matt. 11:10). Johannes de Doper is de boodschapper die de weg bereidt voor de Messias Jezus Christus. Mogen wij in ons werk, in ons beroep, evenzeer boodschappers zijn voor Degene die ons heeft geroepen en die ons heeft gezonden, zodat Hij tot zijn doel mag komen met eenieder van ons!

Duizenden lezers gingen u voor. Ondersteun AMEN. Word ook abonnee!

Nieuw in de Morgenroodreeks

De Morgenroodboekjes komen uit in de Morgenroodreeks: een serie Bijbelstudieboekjes die sinds 1960 wordt uitgegeven. De in deze reeks verschenen boekjes zijn handzaam en praktisch en helpen je verder om de Bijbel beter te leren kennen.

De sabbat

Onder christenen leven soms de volgende vragen: Is de zondag de sabbat van nu? Is het de bedoeling dat christenen de sabbat - van vrijdagavond tot zaterdagavond - vieren?

De Bijbel geeft de nodige informatie over de sabbat, die zich als zevende dag onderscheidt van de voorgaande zes door rust. Het is een dag aan de Heere toegewijd. Paulus schrijft dat deze dag voor het lichaam van Christus geen aanleiding mag zijn om elkaar te veroordelen "inzake eten of drinken, of op het punt van een feestdag, een nieuwe maan of de sabbatten" (Kol. 2:16).

De sabbat verwijst ook naar de grote toekomstige sabbat in Gods plan; geen periode van vierentwintig uur, maar één van duizend jaar. Israël en de volkeren mogen dan leven in vrede en rust.

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'De sabbat'

Uit het hart

In korte stukjes beschrijft de auteur - meestal naar aanleiding van een bepaalde ervaring, een nieuwsberichtje of zo maar wat gemijmer - kernachtig hoe we als gelovigen in een steeds veranderende wereld kunnen standhouden. Daarbij schiet hij niet in de verdediging, maar legt hij de link juist naar hoe je er ook mee om kunt gaan; vanuit het geloof namelijk en vanuit de rijkdom die we in Christus hebben ontvangen. Zo wordt onze blik van het aardse afgewend en gericht op het hemelse, of eigenlijk: de Hemelse Vader.

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Uit het hart'

Schatten uit Gods Woord - 4

De serie Schatten uit Gods Woord bevat boeken waarin allerlei Bijbelse onderwerpen worden behandeld. Deze onderwerpen kun je zien als schatten die je opgraaft vanuit Gods Woord. David zegt: "De woorden van de HEERE zijn reine woorden, als zilver gelouterd in een aarden smeltkroes, gezuiverd zevenmaal" (Ps. 12:7). Hij schrijft dit om daarmee de betrouwbaarheid van Gods woorden te onderstrepen. Zij staan wat dat betreft lijnrecht tegenover de woorden die trouweloze mensen spreken (zie vs. 2-5). Wat God zegt in Zijn Woord kun je zonder meer aannemen; Hij is immers Zelf de waarheid! Daarom is het zo de moeite waard om de Bijbel te lezen, te overdenken en te leren begrijpen. Daar word je wijs van!

Dit vierde deel bevat 22 hoofdstukken over even zoveel onderwerpen. 

Spreuken 3:13-15 zegt:
"Welzalig is de mens die wijsheid vindt,
de mens die inzicht verkrijgt, want
- haar opbrengst is beter dan de opbrengst van zilver en
- haar inkomen beter dan bewerkt goud,
- zij is kostbaarder dan robijnen.
Al jouw wensen zijn met haar niet te vergelijken".

Meer info & bestellen 'Schatten uit Gods Woord - 4'