Herinnert EU-symbool aan Maria?

Herinnert EU-symbool aan Maria?

Het ministerie van Verkeer en Waterstaat ontkent dat het EU-embleem een religieus symbool is uit de roomse Mariaverering. Maar heeft het ministerie haar huiswerk wel goed gedaan

Religieus

De Landelijke Stichting tot bevordering van de Staatkundig Gereformeerde beginselen voerde met het ministerie een briefwisseling over het EU-symbool. Zij zien in dat symbool – een cirkel van twaalf goudgele sterren tegen een blauwe achtergrond – een symbool van de roomse Mariaverering. Daarmee is het geen neutraal, maar een religieus symbool. Het ministerie van Verkeer en Waterstaat laat weten dat er geen religieuze bedoeling aan het EU-symbool ten grondslag ligt. En dus ziet het ministerie “onvoldoende reden om op dit punt maatregelen te overwegen”. Maar klopt het wel wat het ministerie zegt?

Formeel, zegt de EU zelf, staat de cirkel van gouden sterren voor “de solidariteit en de harmonie tussen de volkeren van Europa.” Het aantal sterren heeft in ieder geval niets te maken met het aantal lidstaten. Twaalf is een symbool van perfectie, volledigheid en eenheid. Dat twaalf ook herinnert aan de twaalf stammen van Israël of aan de twaalf apostelen, maakt het EU-embleem daarom nog niet tot een religieus embleem.

Christenen die zich tegen het embleem keren wijzen op een mogelijk verband met een vers uit het laatste boek van het Nieuwe Testament, Openbaring. “En er verscheen een groot teken aan de hemel: een vrouw, bekleed met de zon, de maan onder haar voeten en op haar hoofd een kroon van twaalf sterren” (Openbaring 12:1).

Ontwerp

Ontwerper van het EU-symbool is Arsene Heitz, een kunstenaar uit Straatsburg. In1989, kort voor zijn dood, onthulde Heitz in de Vaticaanse krant l’Osservatore Romano de herkomst van zijn inspiratie: de Maria-verschijningen in Rue du Bac in Parijs. Toen hij erover las, maakte hij kennis met wat wordt genoemd de ‘Wonderbaarlijke Medaille’.

Het ontwerp hiervoor zou in 1830 door Maria zelf, die zich presenteerde als de ‘Onbevlekte Maagd’, zijn opgedragen aan de katholieke zieneres Catharina Labouré. De beeltenis van de ovalen medaille toont een gekroonde Maria staande op een wereldbol met een slang onder haar voeten. Om haar hoofd bevindt zich, als een aureool, een cirkel van twaalf sterren. Op de andere kant van de medaille prijken een kruis en een letter M, het ‘Heilig Hart’ van Jezus en het ‘Onbevlekt Hart’ van Maria. Deze symbolen worden aan de rand van de medaille omgeven door twaalf sterren.

Het ontwerp van Heitz werd in 1955 als vlag aanvaard door de Raad van Europa, een op 5 mei 1949 in Londen door tien West-Europese landen opgerichte organisatie, die eenheid, democratie, de rechtsstaat en mensenrechten in heel Europa wil bevorderen. De aanvaarding van het ontwerp van Heitz door de Raad vond plaats op een voor katholieken zeer betekenisvolle dag: 8 december, hoogfeest van de ‘Onbevlekte Ontvangenis’ van Maria.

Connectie

In die begindagen van een verenigd Europa werd ook algemeen naar de EU-vlag, waarop de krans van sterren eveneens te zien is, verwezen als naar een ‘Roomse Mariavlag’. Met name vanuit streng-Gereformeerde hoek kwam er toen al kritiek op de vlag.

Binnen Europa zelf werd op z’n minst een connectie met Maria niet ontkent. In 1956 bijvoorbeeld schonk de Raad van Europa aan de Dom van Straatsburg een ‘Mariaraam’, gemaakt door Max Ingrand. Uit dat raam, waarvan het ontwerp door de Raad was goedgekeurd, blijkt op z’n minst dat men zich toentertijd wel degelijk bewust was van de christelijke symboliek van het motief.
Het door Max Ingrand gemaakte raam toont het vertrouwde beeld in een moderne zetting. Maria met open armen, op schoot het kind Jezus, dat de ene hand zegenend opheft en in de andere een lelie vasthoudt. De witte kleur achter de maagdelijke gestalte in het blauwe omhulsel, duidt op het oude stadsbanier. De moeder en het kind in rood gewaad en duiven als symbool van de vrede en de Heilige Geest. Boven de groep prijkt de krans van de twaalf gouden sterren, tegelijkertijd beeld van de Moeder Gods en teken van Europa.

Bron: manna-vandaag.nl

Duizenden lezers gingen u voor. Ondersteun AMEN. Word ook abonnee!

Nieuw in de Morgenroodreeks

De Morgenroodboekjes komen uit in de Morgenroodreeks: een serie Bijbelstudieboekjes die sinds 1960 wordt uitgegeven. De in deze reeks verschenen boekjes zijn handzaam en praktisch en helpen je verder om de Bijbel beter te leren kennen.

"Zoon" in het Oude Testament - Een speurtocht naar de Naam van Gods Zoon

In Spreuken 30 wordt een vraag gesteld over God: "Hoe is Zijn Naam en hoe is de Naam van Zijn Zoon ...?" (vs. 4b). Wat bijzonder dat hier - circa 1000 jaar vóór Christus - ervan uitgegaan wordt dat God een Zoon heeft! Naast de vele Oudtestamentische verwijzingen naar de Persoon en het werk van Christus, wordt slechts in Spreuken, de Psalmen en het boek Jesaja naar Hem verwezen met het woord "Zoon". Aan de hand van deze teksten zoeken we naar het antwoord op de dubbele vraag uit het Spreukenboek. Het antwoord vinden we uiteindelijk in het Nieuwe Testament. Dat antwoord is verrassend!

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Zoon'

Levend water

Water is de meest voorkomende vloeistof op aarde, een essentieel onderdeel van de natuur en noodzakelijk voor het (ontstaan van) leven.
In dit boekje gaat het niet zozeer over water als vloeistof, maar vooral over geestelijk water. Dat wil zeggen: water als aanduiding van waarachtig leven, voortkomend uit Gods Geest.
Daarnaast verwijst water ook naar Gods Woord, dat levend en krachtig is. Vandaar de titel van dit boekje: levend water.

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Levend water'

Schatten uit Gods Woord - 4

De serie Schatten uit Gods Woord bevat boeken waarin allerlei Bijbelse onderwerpen worden behandeld. Deze onderwerpen kun je zien als schatten die je opgraaft vanuit Gods Woord. David zegt: "De woorden van de HEERE zijn reine woorden, als zilver gelouterd in een aarden smeltkroes, gezuiverd zevenmaal" (Ps. 12:7). Hij schrijft dit om daarmee de betrouwbaarheid van Gods woorden te onderstrepen. Zij staan wat dat betreft lijnrecht tegenover de woorden die trouweloze mensen spreken (zie vs. 2-5). Wat God zegt in Zijn Woord kun je zonder meer aannemen; Hij is immers Zelf de waarheid! Daarom is het zo de moeite waard om de Bijbel te lezen, te overdenken en te leren begrijpen. Daar word je wijs van!

Dit vierde deel bevat 22 hoofdstukken over even zoveel onderwerpen. 

Spreuken 3:13-15 zegt:
"Welzalig is de mens die wijsheid vindt,
de mens die inzicht verkrijgt, want
- haar opbrengst is beter dan de opbrengst van zilver en
- haar inkomen beter dan bewerkt goud,
- zij is kostbaarder dan robijnen.
Al jouw wensen zijn met haar niet te vergelijken".

Meer info & bestellen 'Schatten uit Gods Woord - 4'