EU 50 jaar!

EU 50 jaar!

Op 25 maart a.s. viert de Europese Unie haar 50e verjaardag. In heel Europa en daarbuiten zijn de voorbereidingen voor de festiviteiten in volle gang. Er is een speciale verjaardagswebsite (http://europa.eu/50/index_nl.htm) waar u in 22 talen kunt lezen hoe, waarom en waar Europa zijn 50e verjaardag viert.

Op de website lezen we: “Op 24 en 25 maart zijn er in Berlijn grote festiviteiten en komen de Europese leiders bij elkaar voor een officiële ceremonie… In de loop van 2007 zal de Europese gedachte leven worden ingeblazen met muziek, films, sport en theater. Ook de Europese instellingen zorgen voor een gevarieerd programma van evenementen om het jubileum te vieren en om te laten zien wat we al hebben bereikt.
EU Samen 240x100 AMEN 71 Vijftig jaar geleden, op het hoogtepunt van de koude oorlog, ondertekenden zes West-Europese landen de Verdragen van Rome. Ze stichtten daarmee een uniek voorbeeld van grensoverschrijdende democratie, ondertussen bekend als de Europese Unie. De EU is meer dan een interne markt. Ze heeft bijna een half miljard mensen vrijheid, vrede en welvaart gebracht”.

God

Ondertussen hebben leiders van protestantse en katholieke kerken in Duitsland bondskanselier Angela Merkel opgeroepen om het Duitse voorzitterschap van de EU te gebruiken om 'God' genoemd te krijgen in een Europese grondwet. Het was veel christenen een doorn in het oog dat in de tekst van grondwet niet verwezen wordt naar de christelijke geschiedenis van Europa en dat zelfs de naam 'God' niet in het stuk werd genoemd.

Democratie

Op de website wordt de stichting van de EU geprezen als “een uniek voorbeeld van grensoverschrijdende democratie”. Wat je democratie noemt! In 2005 sneuvelde de Europese grondwet, nadat de bevolking van Frankrijk en Nederland een ondubbelzinnig 'nee' had laten horen. Formeel was daarmee de grondwet ter ziele, maar inmiddels wordt achter de schermen hard gewerkt aan een nieuwe poging de grondwet er toch door te krijgen.
Inderdaad, zo werkt het. Het volk wordt er zogenaamd bij betrokken, maar als zij iets besluiten wat de leiders onwelgevallig is, wordt de zaak ´achter de schermen´ doorgevoerd. Het is zoals de premier van Luxemburg, Jean-Claude Juncker, in 1999 zijn EU-collega’s als volgt uitlegde (citaat uit Der Spiegel, nr. 52-199): “Wij nemen een besluit, maken dat bekend en wachten dan af wat er gebeurt. Wanneer er geen noemenswaardige tegenstand volgt, omdat de meeste mensen toch niet begrijpen waarover het gaat, gaan we stap voor stap verder, totdat er geen weg terug meer is.” Robin de Ruiter schrijft daarover in zijn boek De 13 satanische bloedlijnen: “Achter gesloten deuren worden zaken bedisseld waar de burger geen zicht op heeft, maar wel de gevolgen van voelt. Zo is de meeste mensen in Europa nooit naar hun mening gevraagd over belangrijke zaken als het Verdrag van Maastricht, de invoering van de euro of de introductie van het Europees Arrestatiebevel (EAB). Steeds vaker resulteren nieuwe Europese regels in het afschaffen van fundamentele democratische burgerrechten. Iedereen die zich ook maar enigszins verdiept in de besluitvormingsprocedures van de EU, zal ontdekken dat de EU verre van een democratisch instituut is… Nieuwe Europese wetten en regels hebben de toegang tot EU-documenten beperkt en alle besluiten over defensie en veiligheid zijn geheim. Documenten zijn niet openbaar en kunnen door niemand worden opgevraagd. Beroep bij een rechter is niet mogelijk… Niemand kan nog controleren wat er achter de schermen gebeurt…”

Hergeboorte EU-grondwet

Volgens Europarlementariër Jens-Peter Bonde (zie www.bonde.com) werkt de huidige voorzitter Angela Merkel aan de zogenoemde Verklaring van Berlijn. Ze zal daarbij aansturen op een overeenkomst waarbij de premiers geen mogelijkheid meer hebben om hun collega’s in hun regeringen en nationale parlementen nog te raadplegen.
Deze zeer ondemocratische methode zal een unanieme ondersteuning opleveren voor de plechtige Berlijnse verklaring die formeel zal worden bevestigd op 25 maart in Berlijn, tijdens de 50-jarige verjaardag van het Verdrag van Rome.
De verklaring zal zeer veel mooie woorden over de geschiedenis van Europa bevatten en haar belangrijke bijdrage aan vrede in Europa. Er zal worden gesproken over goede waarden zoals vrijheid, solidariteit, menselijke waardigheid en tolerantie...

Het nieuwe kabinet Balkenende zal naar alle waarschijnlijkheid geen referendum over de Europese grondwet uitschrijven. Gevreesd wordt dat een nieuw referendum over Europa wederom tot een ‘nee’ zal leiden. In het parlement bestond altijd al een ruime meerderheid voor de Europese Grondwet (Bron: NRC-2 feb. 2007).
En dat terwijl in het regeerakkoord staat: “Het kabinet zet zich in voor een sterk draagvlak voor de Europese samenwerking, in dialoog met de burgers” (www.regering.nl).
En zo gaat de totstandkoming van een Verenigd Europa gestaag verder. De volgende belangrijke stap zal zijn te komen tot een ´vaste´ voorzitter, die als President van de Verenigde Staten van Europa zal gaan fungeren!

Duizenden lezers gingen u voor. Ondersteun AMEN. Word ook abonnee!

Nieuw in de Morgenroodreeks

De Morgenroodboekjes komen uit in de Morgenroodreeks: een serie Bijbelstudieboekjes die sinds 1960 wordt uitgegeven. De in deze reeks verschenen boekjes zijn handzaam en praktisch en helpen je verder om de Bijbel beter te leren kennen.

"Zoon" in het Oude Testament - Een speurtocht naar de Naam van Gods Zoon

In Spreuken 30 wordt een vraag gesteld over God: "Hoe is Zijn Naam en hoe is de Naam van Zijn Zoon ...?" (vs. 4b). Wat bijzonder dat hier - circa 1000 jaar vóór Christus - ervan uitgegaan wordt dat God een Zoon heeft! Naast de vele Oudtestamentische verwijzingen naar de Persoon en het werk van Christus, wordt slechts in Spreuken, de Psalmen en het boek Jesaja naar Hem verwezen met het woord "Zoon". Aan de hand van deze teksten zoeken we naar het antwoord op de dubbele vraag uit het Spreukenboek. Het antwoord vinden we uiteindelijk in het Nieuwe Testament. Dat antwoord is verrassend!

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Zoon'

Levend water

Water is de meest voorkomende vloeistof op aarde, een essentieel onderdeel van de natuur en noodzakelijk voor het (ontstaan van) leven.
In dit boekje gaat het niet zozeer over water als vloeistof, maar vooral over geestelijk water. Dat wil zeggen: water als aanduiding van waarachtig leven, voortkomend uit Gods Geest.
Daarnaast verwijst water ook naar Gods Woord, dat levend en krachtig is. Vandaar de titel van dit boekje: levend water.

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Levend water'

Schatten uit Gods Woord - 4

De serie Schatten uit Gods Woord bevat boeken waarin allerlei Bijbelse onderwerpen worden behandeld. Deze onderwerpen kun je zien als schatten die je opgraaft vanuit Gods Woord. David zegt: "De woorden van de HEERE zijn reine woorden, als zilver gelouterd in een aarden smeltkroes, gezuiverd zevenmaal" (Ps. 12:7). Hij schrijft dit om daarmee de betrouwbaarheid van Gods woorden te onderstrepen. Zij staan wat dat betreft lijnrecht tegenover de woorden die trouweloze mensen spreken (zie vs. 2-5). Wat God zegt in Zijn Woord kun je zonder meer aannemen; Hij is immers Zelf de waarheid! Daarom is het zo de moeite waard om de Bijbel te lezen, te overdenken en te leren begrijpen. Daar word je wijs van!

Dit vierde deel bevat 22 hoofdstukken over even zoveel onderwerpen. 

Spreuken 3:13-15 zegt:
"Welzalig is de mens die wijsheid vindt,
de mens die inzicht verkrijgt, want
- haar opbrengst is beter dan de opbrengst van zilver en
- haar inkomen beter dan bewerkt goud,
- zij is kostbaarder dan robijnen.
Al jouw wensen zijn met haar niet te vergelijken".

Meer info & bestellen 'Schatten uit Gods Woord - 4'