Terechte twijfels bij databank met vingerafdrukken

Terechte twijfels bij databank met vingerafdrukken

Na protesten van burgers werd in Engeland besloten de centrale databank voor digitale vingerafdrukken in het kader van identiteitsbewijzen af te schaffen. Ook de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (wrr.nl) zet in ons land vraagtekens plaatst bij het nut van en de veiligheid van zo’n centrale database. Er kan gemakkelijk misbruik van worden gemaakt, denk aan identiteitsfraude. Inmiddels heeft ook de Tweede Kamer zich uitgesproken tegen een centrale opslag van paspoortgegevens (De Volkskrant, 11 februari).

Een opmerkelijke omslag in beleid. In 2000 nam ik in Den Haag deel aan het Publiek Debat Biometrie en toen werd door gezaghebbende deskundigen al gewaarschuwd voor een centrale opslag van deze gevoelige gegevens, maar die waarschuwingen werden genegeerd. Er zit een ethisch-juridische argumentatie achter deze beleidsomslag. Want met zo’n biometrische database wordt iedere burger plotseling een potentiële verdachte. En waarom loopt/liep Nederland in deze ontwikkeling voorop?

Slechte beveiliging

Daarnaast speelt er een veiligheidsargument. Zelfs de inlichtingendienst AIVD waarschuwde volgens een van de publicaties voor de slechte beveiliging van zo'n omvangrijke biometrische database. Hackers zouden kunnen inbreken in het vingerafdrukkenregister om identiteitsdiefstal te plegen. Als iemand de identiteit van een ander misbruikt kost het onvoorstelbaar veel moeite om dat ongedaan te maken.
Tien jaar na het publiek debat is er sprake van een uiterst merkwaardige en tegelijk fascinerende situatie: veiligheid, dat altijd als argument werd aangevoerd om dit soort moderne identificatiesystemen te introduceren, wordt nu aangevoerd om tegen te stemmen. Het kan verkeren in het leven...

Bron: habakuk.nu – Jaap Spaans

Duizenden lezers gingen u voor. Ondersteun AMEN. Word ook abonnee!

Nieuw in de Morgenroodreeks

De Morgenroodboekjes komen uit in de Morgenroodreeks: een serie Bijbelstudieboekjes die sinds 1960 wordt uitgegeven. De in deze reeks verschenen boekjes zijn handzaam en praktisch en helpen je verder om de Bijbel beter te leren kennen.

De sabbat

Onder christenen leven soms de volgende vragen: Is de zondag de sabbat van nu? Is het de bedoeling dat christenen de sabbat - van vrijdagavond tot zaterdagavond - vieren?

De Bijbel geeft de nodige informatie over de sabbat, die zich als zevende dag onderscheidt van de voorgaande zes door rust. Het is een dag aan de Heere toegewijd. Paulus schrijft dat deze dag voor het lichaam van Christus geen aanleiding mag zijn om elkaar te veroordelen "inzake eten of drinken, of op het punt van een feestdag, een nieuwe maan of de sabbatten" (Kol. 2:16).

De sabbat verwijst ook naar de grote toekomstige sabbat in Gods plan; geen periode van vierentwintig uur, maar één van duizend jaar. Israël en de volkeren mogen dan leven in vrede en rust.

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'De sabbat'

Uit het hart

In korte stukjes beschrijft de auteur - meestal naar aanleiding van een bepaalde ervaring, een nieuwsberichtje of zo maar wat gemijmer - kernachtig hoe we als gelovigen in een steeds veranderende wereld kunnen standhouden. Daarbij schiet hij niet in de verdediging, maar legt hij de link juist naar hoe je er ook mee om kunt gaan; vanuit het geloof namelijk en vanuit de rijkdom die we in Christus hebben ontvangen. Zo wordt onze blik van het aardse afgewend en gericht op het hemelse, of eigenlijk: de Hemelse Vader.

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Uit het hart'

Schatten uit Gods Woord - 4

De serie Schatten uit Gods Woord bevat boeken waarin allerlei Bijbelse onderwerpen worden behandeld. Deze onderwerpen kun je zien als schatten die je opgraaft vanuit Gods Woord. David zegt: "De woorden van de HEERE zijn reine woorden, als zilver gelouterd in een aarden smeltkroes, gezuiverd zevenmaal" (Ps. 12:7). Hij schrijft dit om daarmee de betrouwbaarheid van Gods woorden te onderstrepen. Zij staan wat dat betreft lijnrecht tegenover de woorden die trouweloze mensen spreken (zie vs. 2-5). Wat God zegt in Zijn Woord kun je zonder meer aannemen; Hij is immers Zelf de waarheid! Daarom is het zo de moeite waard om de Bijbel te lezen, te overdenken en te leren begrijpen. Daar word je wijs van!

Dit vierde deel bevat 22 hoofdstukken over even zoveel onderwerpen. 

Spreuken 3:13-15 zegt:
"Welzalig is de mens die wijsheid vindt,
de mens die inzicht verkrijgt, want
- haar opbrengst is beter dan de opbrengst van zilver en
- haar inkomen beter dan bewerkt goud,
- zij is kostbaarder dan robijnen.
Al jouw wensen zijn met haar niet te vergelijken".

Meer info & bestellen 'Schatten uit Gods Woord - 4'