Christenen niet welkom in Israël

Christenen niet welkom in Israël

Dale Streisand, een neef van de Amerikaanse actrice Barbra Streisand, mag niet naar Israël emigreren. Immigratie van christenen wordt in Israël steeds moeilijker.

Dale Streisand diende onlangs een verzoek in om zich in Israël te vestigen. Dat zou zijn mislukt, omdat Dale een link op zijn Facebookpagina had staan naar 'een christelijke missionaire website'. Dale zegt echter een orthodoxe Jood te zijn die de Tora bestudeert.

Illegaal?

Handelen het Joodse Agentschap en het ministerie hier illegaal? Dat ligt eraan. De Wet op terugkeer bepaalt wie zich wel en niet in Israël mag vestigen. De uit 1950 daterende wet stelt dat 'elke Jood het recht heeft zich in dit land te vestigen als een immigrant'. De Knesset nam in 1970 echter een amendement op de wet aan dat stelt dat 'voor de wet op terugkeer' een Jood een persoon is die uit een Joodse moeder is geboren of zich tot het Jodendom heeft bekeerd en 'geen lid is van een andere religie'.
Messiasbelijdende Joden stellen dat ze niet tot een andere godsdienst zijn overgegaan, maar Joden zijn die een andere interpretatie hebben van wie de Messias is.
Het Israëlische Hooggerechtshof dacht daar anders over. In 1989 oordeelde het hof dat Joden die geloven dat Jezus de Messias is, christenen zijn.

Selectie

Een jurist in Israël die zich bezighoudt met godsdienstvrijheid in zijn land, maar niet met zijn naam in de krant wil, zegt dat het ministerie doorgaat in strijd met de wet te handelen. In 2009 nam het Joodse Agentschap in zijn onlinevragenformulier voor mensen die willen immigreren, de vraag op of ze geloven dat Jezus de Messias is. Als ze 'ja' invullen, krijgen ze als antwoord dat het erop lijkt dat ze niet vallen onder de Wet op terugkeer. Het bureau voor democratie, mensenrechten en arbeid van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken schreef in zijn rapport over godsdienstvrijheid: 'De uitsluiting van immigratie werd routinematig alleen tegen messiasbelijdende Joden toegepast, terwijl Joden die atheïsten waren of voor andere religies kozen, inclusief vele hindoestanen en boeddhisten, niet weggeselecteerd werden.'

Beleid

De jurist bevestigt dat het steeds moeilijker wordt voor christenen om zich in Israël te vestigen. 'Het Joodse Agentschap heeft een zeer duidelijk beleid om christenen en messiasbelijdende Joden te verhinderen te immigreren, zelfs als ze afstammen van Joden.' Volgens de jurist is het echter al lange tijd het geval dat immigratiediensten rondneuzen op sociale websites op zoek naar informatie over het geloof van de aanvragers. De vraag is, waarom het ministerie van Binnenlandse Zaken blijkbaar steeds strenger wordt in de toelatingscriteria. Binnen de messiaanse beweging in Israël wordt dit toegeschreven aan 'de paniek' die is ontstaan bij de immigratieautoriteiten. Minstens een tot twee procent van de Joden wereldwijd zou namelijk geloven dat Jezus de Messias is.

Bron: Ned. Dagblad – nd.nl

Duizenden lezers gingen u voor. Ondersteun AMEN. Word ook abonnee!

Nieuw in de Morgenroodreeks

De Morgenroodboekjes komen uit in de Morgenroodreeks: een serie Bijbelstudieboekjes die sinds 1960 wordt uitgegeven. De in deze reeks verschenen boekjes zijn handzaam en praktisch en helpen je verder om de Bijbel beter te leren kennen.

De sabbat

Onder christenen leven soms de volgende vragen: Is de zondag de sabbat van nu? Is het de bedoeling dat christenen de sabbat - van vrijdagavond tot zaterdagavond - vieren?

De Bijbel geeft de nodige informatie over de sabbat, die zich als zevende dag onderscheidt van de voorgaande zes door rust. Het is een dag aan de Heere toegewijd. Paulus schrijft dat deze dag voor het lichaam van Christus geen aanleiding mag zijn om elkaar te veroordelen "inzake eten of drinken, of op het punt van een feestdag, een nieuwe maan of de sabbatten" (Kol. 2:16).

De sabbat verwijst ook naar de grote toekomstige sabbat in Gods plan; geen periode van vierentwintig uur, maar één van duizend jaar. Israël en de volkeren mogen dan leven in vrede en rust.

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'De sabbat'

Uit het hart

In korte stukjes beschrijft de auteur - meestal naar aanleiding van een bepaalde ervaring, een nieuwsberichtje of zo maar wat gemijmer - kernachtig hoe we als gelovigen in een steeds veranderende wereld kunnen standhouden. Daarbij schiet hij niet in de verdediging, maar legt hij de link juist naar hoe je er ook mee om kunt gaan; vanuit het geloof namelijk en vanuit de rijkdom die we in Christus hebben ontvangen. Zo wordt onze blik van het aardse afgewend en gericht op het hemelse, of eigenlijk: de Hemelse Vader.

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Uit het hart'

Schatten uit Gods Woord - 4

De serie Schatten uit Gods Woord bevat boeken waarin allerlei Bijbelse onderwerpen worden behandeld. Deze onderwerpen kun je zien als schatten die je opgraaft vanuit Gods Woord. David zegt: "De woorden van de HEERE zijn reine woorden, als zilver gelouterd in een aarden smeltkroes, gezuiverd zevenmaal" (Ps. 12:7). Hij schrijft dit om daarmee de betrouwbaarheid van Gods woorden te onderstrepen. Zij staan wat dat betreft lijnrecht tegenover de woorden die trouweloze mensen spreken (zie vs. 2-5). Wat God zegt in Zijn Woord kun je zonder meer aannemen; Hij is immers Zelf de waarheid! Daarom is het zo de moeite waard om de Bijbel te lezen, te overdenken en te leren begrijpen. Daar word je wijs van!

Dit vierde deel bevat 22 hoofdstukken over even zoveel onderwerpen. 

Spreuken 3:13-15 zegt:
"Welzalig is de mens die wijsheid vindt,
de mens die inzicht verkrijgt, want
- haar opbrengst is beter dan de opbrengst van zilver en
- haar inkomen beter dan bewerkt goud,
- zij is kostbaarder dan robijnen.
Al jouw wensen zijn met haar niet te vergelijken".

Meer info & bestellen 'Schatten uit Gods Woord - 4'