Obama knabbelt aan godsdienstvrijheid

Obama knabbelt aan godsdienstvrijheid

NEW YORK – Het lijkt een miniem verschil. Maar Amerikaanse juristen zien wel degelijk het onderscheid. Obama spreekt nauwelijks meer over vrijheid van godsdienst maar vaak over “vrijheid van godsdienstoefening.” Dat doet hij niet zomaar.

De treurenden vanwege het bloedbad op de Amerikaanse legerbasis Fort Hood, november vorig jaar, hadden er nauwelijks erg in dat hun president tijdens de herdenkingtoespraak een beleidswijziging doorvoerde. Obama sprak daar voor het eerst over het recht op vrijheid van godsdienstoefening en niet over vrijheid van godsdienst.

Dat dit een bewuste keus was, bleek tijdens de reis naar Azië die hij enkele dagen later maakte. Tijdens toespraken in Japan en China gebruikte hij consequent de nieuwe term. En minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton volgde haar baas in het nieuwe woordgebruik.

Thomas Farr, docent religie en buitenlands beleid aan de Georgetown University, duidt het gebruik van deze nieuwe terminologie als een beleidswijziging. Hij gelooft niets van de bewering van het ministerie van Buitenlandse Zaken dat het slechts gaat om synoniemen. “Deze terminologie biedt de regering de ruimte om minder scherp het debat te voeren met landen waar de godsdienstvrijheid onder druk staat. Je vraagt voor religieuze minderheden niet langer alle vrijheid, maar een beetje vrijheid.”

Nina Shea van het Center for Religious Freedom deelt dat. “Vrijheid van godsdienstoefening beperkt de vrijheid van godsdienst behoorlijk. Je mag wel een eredienst houden, maar je hebt niet zonder meer het recht om kinderen een godsdienstige opvoeding te geven of je eigen kerkelijke benoemingen te doen.”

Shea wijst erop dat deze omslag bovendien sterk aansluit bij het denken binnen intellectuele kringen in de VS. “Steeds sterker klinkt daar het geluid dat ieder wel het recht heeft op zijn eigen godsdienst, maar dat die overtuiging vooral privé gehouden moet worden. Alle discussies over de scheiding van kerk en staat hebben die gedachte als achtergrond.”

Farr beaamt die uitspraak. Volgens hem zal de beleidswijziging voorlopig alleen consequenties hebben voor de buitenlandse politiek. “Maar als de president zelf buiten de deur gaat knabbelen aan de democratische vrijheden, zal dat op den duur ook in ons eigen land gevolgen hebben.”

Bron: www.refdag.nl

Duizenden lezers gingen u voor. Ondersteun AMEN. Word ook abonnee!

Nieuw in de Morgenroodreeks

De Morgenroodboekjes komen uit in de Morgenroodreeks: een serie Bijbelstudieboekjes die sinds 1960 wordt uitgegeven. De in deze reeks verschenen boekjes zijn handzaam en praktisch en helpen je verder om de Bijbel beter te leren kennen.

"Zoon" in het Oude Testament - Een speurtocht naar de Naam van Gods Zoon

In Spreuken 30 wordt een vraag gesteld over God: "Hoe is Zijn Naam en hoe is de Naam van Zijn Zoon ...?" (vs. 4b). Wat bijzonder dat hier - circa 1000 jaar vóór Christus - ervan uitgegaan wordt dat God een Zoon heeft! Naast de vele Oudtestamentische verwijzingen naar de Persoon en het werk van Christus, wordt slechts in Spreuken, de Psalmen en het boek Jesaja naar Hem verwezen met het woord "Zoon". Aan de hand van deze teksten zoeken we naar het antwoord op de dubbele vraag uit het Spreukenboek. Het antwoord vinden we uiteindelijk in het Nieuwe Testament. Dat antwoord is verrassend!

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Zoon'

Levend water

Water is de meest voorkomende vloeistof op aarde, een essentieel onderdeel van de natuur en noodzakelijk voor het (ontstaan van) leven.
In dit boekje gaat het niet zozeer over water als vloeistof, maar vooral over geestelijk water. Dat wil zeggen: water als aanduiding van waarachtig leven, voortkomend uit Gods Geest.
Daarnaast verwijst water ook naar Gods Woord, dat levend en krachtig is. Vandaar de titel van dit boekje: levend water.

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Levend water'

Schatten uit Gods Woord - 4

De serie Schatten uit Gods Woord bevat boeken waarin allerlei Bijbelse onderwerpen worden behandeld. Deze onderwerpen kun je zien als schatten die je opgraaft vanuit Gods Woord. David zegt: "De woorden van de HEERE zijn reine woorden, als zilver gelouterd in een aarden smeltkroes, gezuiverd zevenmaal" (Ps. 12:7). Hij schrijft dit om daarmee de betrouwbaarheid van Gods woorden te onderstrepen. Zij staan wat dat betreft lijnrecht tegenover de woorden die trouweloze mensen spreken (zie vs. 2-5). Wat God zegt in Zijn Woord kun je zonder meer aannemen; Hij is immers Zelf de waarheid! Daarom is het zo de moeite waard om de Bijbel te lezen, te overdenken en te leren begrijpen. Daar word je wijs van!

Dit vierde deel bevat 22 hoofdstukken over even zoveel onderwerpen. 

Spreuken 3:13-15 zegt:
"Welzalig is de mens die wijsheid vindt,
de mens die inzicht verkrijgt, want
- haar opbrengst is beter dan de opbrengst van zilver en
- haar inkomen beter dan bewerkt goud,
- zij is kostbaarder dan robijnen.
Al jouw wensen zijn met haar niet te vergelijken".

Meer info & bestellen 'Schatten uit Gods Woord - 4'