Gods zwijgen

Gods zwijgen

God zwijgt. Sinds eeuwen. Hij spreekt noch door profeten, noch door apostelen, noch door enige andere hoor- of zichtbare algemene openbaring tot ons. Hij zwijgt bij al wat geschiedt. Als daar volken elkaar vertreden, als daar de wereld zichzelf verwoest, als daar mens tegen mens opstaat, als daar de goddeloze woedt, als daar het weerloze prooi wordt van de met een brandijzer toegeschroeid geweten rondlopende zondaar, als daar moord, roof, plundering, verkrachting, ja wat niet al, allerwegen meer en meer toeneemt, dan zwijgt God! En degenen die Hem vrezen vragen zich af: Waarom? Waartoe?

"Deze dingen doet gij en Ik zwijg" (Ps. 50:21 St. Vert.).

Vele gelovigen in onze dagen menen, dat God zwijgt vanwege onze onwaardigheid. Als we maar meer één waren, als we maar meer om de Heilige Geest baden, als we maar meer ons reinigden, dan zou God wel spreken als weleer, dan zouden we weer begiftigd worden met gaven van talen, genezingen, uitleggingen en zoveel meer.
Anderen komen tot vertwijfeling. Zij weten geen oplossing voor dit ongekend lange zwijgen. Zij menen, dat God zou moeten ingrijpen, dat Hij zich eindelijk zou moeten betonen de Here der heren en de Koning der koningen te zijn, dat Hij de aarde zou moeten verschrikken met Zijn oordelen, dat Hij al de goddelozen zou moeten verpletteren, dat Hij recht zou moeten doen.
Deze gemoedsuiting zal nog sterker worden en bijzonder Israëls gelovigen zullen eenmaal de handen opheffen en uitroepen: "Hoe lang, o heilige en waarachtige Heerser, oordeelt Gij en wreekt Gij ons bloed niet van degenen, die op de aarde wonen?" (Opb. 6:10).
Toch, ondanks allerlei boosheid en bedrijven van zonde, zwijgt God tot op onze tijd. Hij spreekt niet tot de wereld. Hij schijnt als doof, als slapende. Hij antwoordt niet door openbaar ingrijpen. Is het een wonder, dat het bestaan van God door velen geloochend wordt?

Is dit zwijgen onverklaarbaar?

Voor veel gelovigen zeer zeker, maar niet als we de Schrift nagaan. Die geeft ons twee redenen op, voor het stilzwijgen van God.
In de eerste plaats is het zwijgen van God het gevolg van de ongehoorzaamheid van Zijn vol, Israël.
Omdat Israël God de rug toekeerde, heeft Hij hen verworpen, zegt Deuteronomium 32: “ Hij zeide: Ik wil mijn aangezicht voor hen verbergen en zien, wat hun einde wezen zal…” (vs. 20). Eerst in de eindtijd, als Israël in grote benauwdheid zich tot de HERE zal wenden, komt er een einde aan Zijn verberging (vgl. Hosea 5:15). Dan zal Hij Zich openbaren en spreken in gerechtigheid tot Israël en de volkeren.
In de tweede plaats geeft God de mens zijn loop, zijn ´kans´. Het is thans de ´dag des mensen´, aan hem wordt toegelaten alle mogelijkheden te beproeven, alle zonden kunnen worden uitgeleefd. God kijkt zwijgend toe. En God zal blijven zwijgen tot de mens uit de aarde, de antichrist, opstaat om het hoogste te bestaan: zichzelf als god te doen eren.
Dit is de negatieve kant. Als de Here daarom alleen zweeg, kwam er nimmer een oplossing.
Echter, in de derde plaats, zwijgt de Here ook om Zijn genade te kunnen bewijzen. Want allen hebben gezondigd en derven (missen) de heerlijkheid Gods (Rom. 3:23). En nu, in Zijn eeuwenlang uiterlijk zwijgen, spreekt Hij. Niet zichtbaar en hoorbaar, maar door Zijn Woord. Niet tot de wereld, maar tot de gelovigen, tot hen, die naar Zijn Woord horen. Hij spreekt niet alleen door dat Woord, maar mede door de werking van Zijn Geest. Tegenover de geest, die nu werkt in de kinderen der ongehoorzaamheid, tegenover het bedrijven van de zonde, zet Hij de onweerstaanbare werking van Zijn Geest.

God werkt in het verborgene!

Eenmaal zweefde de Geest Gods op de wateren, Genesis 1:2. Zo werkt Gods Geest thans in op de figuurlijke wateren, de wereld van de volkeren, om daar zaden Gods toe te bereiden, die eenmaal, in de opstanding, zullen komen met een door God gegeven lichaam (1 Kor. 15:36) om niet alleen bewijs te zijn van Gods (her)scheppende arbeid, maar ook om als organen te dienen, waardoor God veelvuldig zal spreken, en mede door hen de wereld te oordelen, d.i. recht te zetten (1 Kor. 6:2).
En dat niet alleen. God zwijgt, omdat Hij in de bijna 19 eeuwen lange periode een bedeling geeft, waarin Hij gelegenheid heeft een organisme toe te bereiden, dat zich in zichzelf even zondig weet als de boze wereld (al wil het niet in de zonden leven), dat niet alleen gerechtvaardigd wordt, maar ook met Christus gezet wordt "in de hemelen", als bewijs van Gods veelkleurige wijsheid en toonbeeld te zijn van de uitnemende rijkdom Zijner genade (Efe. 3:10).
Wat deze wereld betreft is dit de enige taal die God spreekt, de taal van Zijn goedertierenheid en mensenliefde, neergelegd in het Evangelie der genade. Wie dat gelooft, ontvangt eeuwig, onvergankelijkje leven!

Bron onbekend

Duizenden lezers gingen u voor. Ondersteun AMEN. Word ook abonnee!

Nieuw in de Morgenroodreeks

De Morgenroodboekjes komen uit in de Morgenroodreeks: een serie Bijbelstudieboekjes die sinds 1960 wordt uitgegeven. De in deze reeks verschenen boekjes zijn handzaam en praktisch en helpen je verder om de Bijbel beter te leren kennen.

"Zoon" in het Oude Testament - Een speurtocht naar de Naam van Gods Zoon

In Spreuken 30 wordt een vraag gesteld over God: "Hoe is Zijn Naam en hoe is de Naam van Zijn Zoon ...?" (vs. 4b). Wat bijzonder dat hier - circa 1000 jaar vóór Christus - ervan uitgegaan wordt dat God een Zoon heeft! Naast de vele Oudtestamentische verwijzingen naar de Persoon en het werk van Christus, wordt slechts in Spreuken, de Psalmen en het boek Jesaja naar Hem verwezen met het woord "Zoon". Aan de hand van deze teksten zoeken we naar het antwoord op de dubbele vraag uit het Spreukenboek. Het antwoord vinden we uiteindelijk in het Nieuwe Testament. Dat antwoord is verrassend!

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Zoon'

Levend water

Water is de meest voorkomende vloeistof op aarde, een essentieel onderdeel van de natuur en noodzakelijk voor het (ontstaan van) leven.
In dit boekje gaat het niet zozeer over water als vloeistof, maar vooral over geestelijk water. Dat wil zeggen: water als aanduiding van waarachtig leven, voortkomend uit Gods Geest.
Daarnaast verwijst water ook naar Gods Woord, dat levend en krachtig is. Vandaar de titel van dit boekje: levend water.

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Levend water'

Het Getuigenis van de Sterren - 3e druk

Dit is een opmerkelijk boek! Het geeft een schitterende uiteenzetting van Bijbelse waarheden aan de hand van de sterren en de sterrenbeelden. Daar waar door astrologie en horoscopen een sluier is komen te liggen over de werkelijke betekenis van deze hemellichamen, gaat dit boek uit van het heldere feit dat God de Schepper ervan is!

We zijn blij met de verschijning van deze derde druk. De eerste druk verscheen in 1999 als vertaling van de Engelse uitgave The Witness of the Stars, die stamt uit 1893. Dit boek is een standaardwerk dat als basis is gebruikt voor vele later verschenen boeken over de sterren(beelden).
Een mooi boek om erbij te hebben tijdens je vakantie, wanneer je op een heldere avond de sterrenhemel bekijkt! "De hemelen vertellen Gods eer, en het uitspansel verkondigt het werk Zijner handen ..." (Ps. 19:2; N.B.G.-'51-vertaling).

Meer info & bestellen 'Het Getuigenis van de Sterren'