Namen van de Heilige Geest

Namen van de Heilige Geest

De verschillende namen die in de Bijbel aan de Heilige Geest gegeven worden hebben aIle hun eigen betekenis en staan in verbinding met Zijn natuur, Zijn werk en de verschillende relaties waarin Hij tot anderen staat.

1. De Geest (l Tess. 5:19; 1 Tim. 4:1)

Deze naam laat ons de Heilige Geest zien in de aard van Zijn wezen. Hij is een Geest en behoort daarom tot de wereld der onzienlijke dingen. Hij is dus een persoonlijkheid zonder zichtbare vorm. Daarom wordt Hij ook vergeleken met de wind. Men ziet Hem niet maar ervaart Zijn kracht. Daarom wordt het woord 'pneuma' (adem, wind) gebruikt om Hem aan te duiden.

2. De Geest van God (Gen. 1:2; Matt. 3:16)

De Heilige Geest behoort niet alleen tot de wereld der geestelijke wezens, maar Hij is ook van hen onderscheiden en boven hen verheven, omdat Hij 'God' is. De 'Geest Gods' heeft deel aan het scheppingswerk en is daarom almachtig (Gen. 1:2; Ps. 104:30). Hij is alomtegenwoordig (Ps. 139:7). Hij openbaart de Goddelijke dingen en is alwetend: 2 Kronieken 15:1; 1 Korinthe 2:10.

3. De Heilige Geest (2 Kor. 13:13)

Hij onderscheidt Zich van alle andere geesten. Deze naam spreekt ook van Zijn zedelijke natuur. Hij is volkomen afgezonderd ook van alle kwaad. Heiligheid is een der fundamentele eigenschappen van God. De Heilige Geest kan zich niet openbaren waar de zonde heerst. Het zondige vlees en de Geest staan tegenover elkaar (Gal. 5:17). De opsomming van alles wat een gelovige heeft af te leggen (leugen, toom, diefstal, vuile taal) wordt beëindigd met de vermaning: "En bedroeft de heilige Geest Gods niet" (Efe. 4:25-30).

4. De Geest van Christus (Rom. 8:9)

Met betrekking tot de schepping is Hij 'de Geest van God.' Met betrekking tot de herschepping is Hij 'de Geest van Christus.' Als 'de tweede Mens' staat Christus aan het hoofd van de nieuwe schepping (Rom. 5). De Heilige Geest is ook door Christus gezonden na Zijn hemelvaart (Joh. 16:7; Hand. 2:33) om het werk der verlossing op aarde voort te zetten.

5. De Eeuwige Geest (Hebr. 9:14)

Deze naam wijst op Zijn God-zijn. Hij is zonder begin en zonder einde. Hij is de Bron van alle leven en daardoor verheven boven het tijdelijke, boven alle eeuwen. Als de eeuwige Geest is er van Hem geen verleden, heden en toekomst, maar alleen het al tijddurende heden.

6. De Geest des levens (Rom. 8:2)

Als zodanig brengt Hij de verwerkelijking van het nieuwe leven in de gelovige. Ook straks voor het lichaam van de gelovige. Onze sterfelijke lichamen zullen door God levend gemaakt worden wegens Zijn Geest die in ons woont (Rom. 8:11).

7. De Heilige Geest der belofte (Efe. 1:13)

Dat spreekt ons van de grote trouw van God in de vervulIing van Zijn beloften en van Zijn medeleven met de Zijnen.

8. De Geest van het Zoonschap (Rom. 8:15)

Het gaat hier niet om het werk van de Heilige Geest in het werk der wedergeboorte maar om de verwerkelijking van alIes wat het gevolg is van het uit God geboren zijn. Wij zijn niet alleen kinderen van God wat onze relatie tot God betreft, maar ook Zonen van God wat onze positie betreft. Dat brengt voorrechten maar ook verantwoordelijkheid mee.

9. De Geest van genade (Hebr. 10:29, Zach. 12:10)

Als zodanig deelt de Heilige Geest de verdiensten, door Christus aan het kruis verworven, uit aan hen die -niet pleitend op eigen verdiensten- zich volkomen aan Christus toevertrouwen.

10. De Geest der heerlijkheid (1 Petr. 4:14)

Dat is de Geest van Christus, want Hij is de Heer der heerlijkheid, zie Jakobus 2:1. We vinden in deze tekst twee tegenovergestelde begrippen 'lasteren' en 'verheerlijken'. Als de wereld een gelovige smaadt om de naam van Christus wordt de Geest der heerlijkheid wel gelasterd door de wereld, maar God wordt verheerlijkt in de gelovige. Wie deel heeft aan het lijden van Christus heeft ook deel aan Zijn heerlijkheid (Romeinen 8:7).

11. De Geest van de waarheid (Joh. 14:17; 15:26; 16:13)

Waarheid is in de Bijbel alles wat God heeft geopenbaard over Zichzelf en over de mens. Ze is de uitdrukking van Gods gedachten, van Zijn raadsbesluiten, van Zijn wil.
"Uw Woord is de Waarheid" (Joh. 17:17, Ps. 119:160). Christus is de Waarheid, omdat Hij God ten volle geopenbaard heeft (Joh. 14:6). De Heilige Geest is de Geest der Waarheid omdat Hij Christus openbaart en daardoor God.

12. De Geest van geloof (2 Kor. 4:13)

Het geloof is in zekere zin een gave van God en wordt gewerkt door de Heilige Gcest. Het is ook de Geest Die ons voortleidt op de weg van het geloof en ons geloof vermeerdert.

13. De Geest van wijsheid (Efe. 1:17)

Als zodanig is de Geest de bron van alle wijsheid, kennis en geestelijk verstand. Alleen door de Geest kunnen we de dingen verstaan van God (l Kor. 2:14). Paulus bidt dat de gelovigen te Kolosse vervuld mochten worden met de kennis van Gods wil, in alle wijsheid en geestelijk inzicht (Kol. 1:8).

Duizenden lezers gingen u voor. Ondersteun AMEN. Word ook abonnee!

Nieuw in de Morgenroodreeks

De Morgenroodboekjes komen uit in de Morgenroodreeks: een serie Bijbelstudieboekjes die sinds 1960 wordt uitgegeven. De in deze reeks verschenen boekjes zijn handzaam en praktisch en helpen je verder om de Bijbel beter te leren kennen.

"Zoon" in het Oude Testament - Een speurtocht naar de Naam van Gods Zoon

In Spreuken 30 wordt een vraag gesteld over God: "Hoe is Zijn Naam en hoe is de Naam van Zijn Zoon ...?" (vs. 4b). Wat bijzonder dat hier - circa 1000 jaar vóór Christus - ervan uitgegaan wordt dat God een Zoon heeft! Naast de vele Oudtestamentische verwijzingen naar de Persoon en het werk van Christus, wordt slechts in Spreuken, de Psalmen en het boek Jesaja naar Hem verwezen met het woord "Zoon". Aan de hand van deze teksten zoeken we naar het antwoord op de dubbele vraag uit het Spreukenboek. Het antwoord vinden we uiteindelijk in het Nieuwe Testament. Dat antwoord is verrassend!

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Zoon'

Levend water

Water is de meest voorkomende vloeistof op aarde, een essentieel onderdeel van de natuur en noodzakelijk voor het (ontstaan van) leven.
In dit boekje gaat het niet zozeer over water als vloeistof, maar vooral over geestelijk water. Dat wil zeggen: water als aanduiding van waarachtig leven, voortkomend uit Gods Geest.
Daarnaast verwijst water ook naar Gods Woord, dat levend en krachtig is. Vandaar de titel van dit boekje: levend water.

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Levend water'

Schatten uit Gods Woord - 4

De serie Schatten uit Gods Woord bevat boeken waarin allerlei Bijbelse onderwerpen worden behandeld. Deze onderwerpen kun je zien als schatten die je opgraaft vanuit Gods Woord. David zegt: "De woorden van de HEERE zijn reine woorden, als zilver gelouterd in een aarden smeltkroes, gezuiverd zevenmaal" (Ps. 12:7). Hij schrijft dit om daarmee de betrouwbaarheid van Gods woorden te onderstrepen. Zij staan wat dat betreft lijnrecht tegenover de woorden die trouweloze mensen spreken (zie vs. 2-5). Wat God zegt in Zijn Woord kun je zonder meer aannemen; Hij is immers Zelf de waarheid! Daarom is het zo de moeite waard om de Bijbel te lezen, te overdenken en te leren begrijpen. Daar word je wijs van!

Dit vierde deel bevat 22 hoofdstukken over even zoveel onderwerpen. 

Spreuken 3:13-15 zegt:
"Welzalig is de mens die wijsheid vindt,
de mens die inzicht verkrijgt, want
- haar opbrengst is beter dan de opbrengst van zilver en
- haar inkomen beter dan bewerkt goud,
- zij is kostbaarder dan robijnen.
Al jouw wensen zijn met haar niet te vergelijken".

Meer info & bestellen 'Schatten uit Gods Woord - 4'