Alles op Zijn tijd...

Alles op Zijn tijd...

In het bijbelboek Prediker beschrijft koning Salomo hoe de wereld in wezen in elkaar zit. En laten we eerlijk zijn: daar wordt je niet altijd even vrolijk van! Niet als je zelf naar de gang van zaken in de wereld kijkt en al helemaal niet als je ziet hoe één en ander bevestigd wordt in Prediker. Alle dingen zijn uitermate vermoeiend. Mensen ontdekken 'nieuwe dingen' die helemaal niet 'nieuw' blijken te zijn en alles komt toch steeds weer bij het oude terecht. Het is steeds hetzelfde liedje. Pessimistisch? Nee. Prediker is zeker geen pessimistisch bijbelboek, maar wel een boek waarin de Heilige Geest ons bepaalt bij de realiteit van - om het maar eens bijbels te zeggen - de 'tegenwoordige boze eeuw'. Daarbij zou ons motto moeten zijn: verwacht niet teveel van deze wereld, maar stel je vertrouwen op God. Hij doet alles 'voor de eeuw' (Pred. 3:14 letterlijk; het gaat hier om de toekomende eeuw).

Zien is geloven?

In Prediker 3 schrijft Salomo ook het één en ander over de tijd en vooral de tijdstippen waarop iets gebeuren moet. In vers 1 zegt hij: "Alles heeft zijn uur en ieder ding onder de hemel zijn tijd..." en in vers 17: "...er is voor elke zaak en voor elk werk een bestemde tijd." Natuurlijk staan deze woorden in een bepaalde context, maar ze hebben ook een algemene betekenis. We kunnen er gevoeglijk van uitgaan dat God in Zijn plan voor alles wat Hij daarin doet een tijd, dan wel tijdstippen bepaald heeft.
Het is van tijd tot tijd wel eens goed om daar bij stil te staan, bijvoorbeeld zo aan het begin van een nieuw jaar. Maar zeker ook gezien allerlei zaken die zich in het 'christelijke wereldje' afspelen.
Zijn tekenen, wonderen en krachten kenmerkend voor de tijd waarin wij leven? (Of, zoals de titel luidt van een brochure die Jacob Klein Haneveld jaren geleden al schreef, 'Is lichamelijke genezing kenmerkend voor Gods werk in deze tijd?'). Ja, zegt de één, de genezingsgaven zijn juist voor vandaag! Nee, zegt de ander, want het past niet in het belijden van de kerk en in de algemeen aanvaarde christelijke leer.
Moeten wij op in deze tijd Joodse mensen terugbrengen naar Israël? Ja, zegt de één, want in Jesaja 43:6 staat bijvoorbeeld: "Ik zeg tot het noorden: Geef, en tot het zuiden: Houd niet terug, breng mijn zonen van verre en mijn dochters van het einde der aarde ..." Nee, zegt de ander, want Israëls rol is uitgespeeld.
Zo is er een lange lijst met dit soort vragen. De antwoorden op de twee bovengenoemde vragen zijn uitersten, met daartussenin een scala aan meningen. Juist omdat bekende mensen in christelijk Nederland ook nog eens hun naam ter linker- of rechterzijde daaraan verbinden, ontstaat voor velen een verwarrende situatie. Die zegt dit en die zegt dat, soms zelfs theologisch onderbouwd.

Maar: waar zijn we nou eigenlijk mee bezig? Moeten we bijvoorbeeld werkelijk geloof hechten aan iemand die - met droge ogen - van zichzelf beweert veertien maanden in de moederschoot te hebben vertoefd, alvorens geboren te worden? En nu we zien dat (een aantal) mensen genezen worden, moeten we nu echt geloven dat dit Gods werk is? En dat er nu Joodse mensen in Israël wonen, moeten wij maar aanemen dat dit onder Gods zegen gebeurt? Waar blijft de nuchterheid van het geloof? Moet het zien van allerlei zaken ons overhalen om iets te geloven?

Waar is God mee bezig in deze tijd?

Wat in dit alles veel belangrijker is, is de vraag, waar God mee bezig is in deze tijd. Let wel: alle dingen hebben hun tijd. We kunnen niet anders dan constateren dat er nog steeds geen sprake is van een situatie in Israël die vergelijkbaar is met de Handelingenperiode. De tijd waarin heilige Geest werd uitgestort op de mannen van Israël, die daarna begonnen te prediken terwijl God "getuigenis daaraan geeft door tekenen en wonderen en velerlei krachten en door de heilige Geest toe te delen naar Zijn wil." (Hebr. 2:4)
Als we dan toch iets willen 'zien', is het beter eerst eens te letten op dat wat je niet ziet.

Nog steeds leven we in de bedeling van het geheimenis en openbaart God Zijn genade aan alle mensen. Nog steeds leven we in een tijd, waarin er wat de heilspositie betreft slechts één volk is: het Lichaam van Christus (Tit. 2:11 e.v.). En gaat het om deze huidige periode dan waarschuwt Paulus Timoteüs: "Want er komt een tijd, dat zij de gezonde leer niet zullen verdragen, maar omdat hun gehoor verwend is, naar hun eigen begeerte zich leraars zullen bijeenhalen, dat zij hun oor van de waarheid zullen afkeren en zich naar de verdichtsels keren." (we hebben uit deze tekst de dingen die er niet staan weggelaten; vergelijk namelijk de N.B.G.-vertaling).

Natuurlijk is dit artikeltje geen afdoend antwoord op allerlei vragen die er leven. We gaan in de komende nummers van AMEN dan ook meer en uitgebreider aandacht aan dit soort zaken besteden, inclusief de bijbelse onderbouwing van één en ander.
Daarbij worden de antwoorden dikwijls voorafgegaan door de vraag: 'Hoe lezen wij de Bijbel?'
God is in deze tijd met geweldige dingen bezig! Hij wil mensen doen delen in een veel grotere genade dan wij ons ooit kunnen voorstellen en die al het aardse overstijgt. De vraag is: Willen we dat geloven? Ook hier geldt: "Zalig zij, die niet gezien hebben en toch geloven." (Joh. 20:29)
Geloven is: vertrouwen op wat God zegt. Het is dus voor alles van belang om de Bijbel, Gods Woord, nauwgezet te lezen en bestuderen. Pas dan ontstaat er inzicht in waar het nou werkelijk om gaat. Psalm 119:130 zegt: "Het openen van Uw woorden verspreidt licht, het geeft de onverstandigen inzicht." En dat is wat we nodig hebben: inzicht. Inzicht in de onzichtbare dingen, de dingen die we niet zien. Dat inzicht kan alleen God ons verschaffen en Hij doet dat door Zijn heilig Woord. Het motto voor toegewijde gelovigen is dan ook duidelijk en simpel: 'Lees je Bijbel bid elke dag, als je groeien wilt'!

Duizenden lezers gingen u voor. Ondersteun AMEN. Word ook abonnee!

Nieuw in de Morgenroodreeks

De Morgenroodboekjes komen uit in de Morgenroodreeks: een serie Bijbelstudieboekjes die sinds 1960 wordt uitgegeven. De in deze reeks verschenen boekjes zijn handzaam en praktisch en helpen je verder om de Bijbel beter te leren kennen.

"Zoon" in het Oude Testament - Een speurtocht naar de Naam van Gods Zoon

In Spreuken 30 wordt een vraag gesteld over God: "Hoe is Zijn Naam en hoe is de Naam van Zijn Zoon ...?" (vs. 4b). Wat bijzonder dat hier - circa 1000 jaar vóór Christus - ervan uitgegaan wordt dat God een Zoon heeft! Naast de vele Oudtestamentische verwijzingen naar de Persoon en het werk van Christus, wordt slechts in Spreuken, de Psalmen en het boek Jesaja naar Hem verwezen met het woord "Zoon". Aan de hand van deze teksten zoeken we naar het antwoord op de dubbele vraag uit het Spreukenboek. Het antwoord vinden we uiteindelijk in het Nieuwe Testament. Dat antwoord is verrassend!

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Zoon'

Levend water

Water is de meest voorkomende vloeistof op aarde, een essentieel onderdeel van de natuur en noodzakelijk voor het (ontstaan van) leven.
In dit boekje gaat het niet zozeer over water als vloeistof, maar vooral over geestelijk water. Dat wil zeggen: water als aanduiding van waarachtig leven, voortkomend uit Gods Geest.
Daarnaast verwijst water ook naar Gods Woord, dat levend en krachtig is. Vandaar de titel van dit boekje: levend water.

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Levend water'

Schatten uit Gods Woord - 4

De serie Schatten uit Gods Woord bevat boeken waarin allerlei Bijbelse onderwerpen worden behandeld. Deze onderwerpen kun je zien als schatten die je opgraaft vanuit Gods Woord. David zegt: "De woorden van de HEERE zijn reine woorden, als zilver gelouterd in een aarden smeltkroes, gezuiverd zevenmaal" (Ps. 12:7). Hij schrijft dit om daarmee de betrouwbaarheid van Gods woorden te onderstrepen. Zij staan wat dat betreft lijnrecht tegenover de woorden die trouweloze mensen spreken (zie vs. 2-5). Wat God zegt in Zijn Woord kun je zonder meer aannemen; Hij is immers Zelf de waarheid! Daarom is het zo de moeite waard om de Bijbel te lezen, te overdenken en te leren begrijpen. Daar word je wijs van!

Dit vierde deel bevat 22 hoofdstukken over even zoveel onderwerpen. 

Spreuken 3:13-15 zegt:
"Welzalig is de mens die wijsheid vindt,
de mens die inzicht verkrijgt, want
- haar opbrengst is beter dan de opbrengst van zilver en
- haar inkomen beter dan bewerkt goud,
- zij is kostbaarder dan robijnen.
Al jouw wensen zijn met haar niet te vergelijken".

Meer info & bestellen 'Schatten uit Gods Woord - 4'