God is niet ver

God is niet ver

Het dagelijks nieuws bestaat veelal uit rampen, oorlogen, epidemieën, terrorisme, etc. Dat kan een onveilig en onzeker gevoel over ons leven en onze toekomst geven. De Bijbel zegt dat de Heere nabij is en juist in onveilige en onzekere tijden komt het erop aan dat te geloven!

De Heere is nabij
Het gebed in Filippenzen 4:4-9 leidde Paulus in met: "Verblijd u altijd in de Heere" en "de Heere is nabij!" Deze woorden zijn niet oppervlakkig. In vers 12 zegt Paulus: "…in elk opzicht en in alles ben ik ingewijd, zowel in verzadigd te zijn als in honger te lijden, zowel in overvloed te hebben als in gebrek te lijden." Dit schreef hij in zijn gevangenschap in Rome (Hand. 28). Hij had bewakers en was in vrijheid beperkt. Paulus had dus best wel recht van spreken.

Wie is zo nabij als de Heere?
God noemt Zich “een God van nabij” (Jer. 23:23). "Want welk groot volk is er waar de goden zo dicht bij zijn als de HEERE, onze God, bij ons is, altijd als wij tot Hem roepen?" (Deut. 4:7). De God van Israël is dichterbij dan alle andere goden. In alle religies moet de mens opklimmen tot god om hem tevreden te stellen. God echter daalde in Jezus Christus af tot de wereld. Hij werd aan de mens gelijk om onze last, zonden en zorgen te dragen. Omdat God zo nabij is, kunnen we tot Hem te bidden. Hij kent, begrijpt, verstaat en weet wat er in ons omgaat.

Hij is nabij de gebrokenen van hart
"De HEERE is nabij de gebrokenen van hart, Hij verlost de verbrijzelden van geest" (Ps. 34:19). Een opmerkelijke uitspraak van David, gezien zijn achtergrond. Deze Psalm verwijst naar 1 Samuël 21:10-15, waar David op vlucht is voor Saul. Hij komt in Gat, waar koning Akis de macht heeft. Om hem te misleiden gedraagt David zich als een waanzinnige. Aan hem heeft de koning niets, zelfs al heeft David 'zijn tienduizenden verslagen'. Daarom wordt hij weggejaagd.
We zien dat David zich verlaagde tot een gek. Dat hij speeksel in zijn baard liet lopen en als een wild dier zijn nagels brak op de stadspoort. Waarom deed David zo abnormaal? Kon hij niet gewoon op God vertrouwen?
Weten wij wat het is om radeloos te zijn? Ervaren wij, hoe sterk wij ons ook wanen, dat de angst ons toch kan overvallen? Wanneer we ons krediet hebben verspeeld, gaan we ons misschien wel gek gedragen. Dan roepen we tot de Heere in onze benauwdheid en krijgt Psalm 34 betekenis (vs. 18).

De Bijbel schrijft over hoogtepunten van mensen die omslaan in dieptepunten (denk bijv. aan Elia). Andersom kan ook. Dieptepunten worden hoogtepunten door genade van geloof. Als ons hart verbroken is en we verbrijzeld van geest zijn. Dan begrijpen we pas echt dat dwaasheid niet wordt gestraft, omdat we een schuilplaats hebben in de Heere.
De Heere Jezus ging ons voor. Psalm 34 heeft een Messiaanse betekenis. Vers 21 verwijst naar Zijn kruisdood. Zijn dood is dwaas in de ogen van de wereld, maar een weg tot vrijheid. Van Hem kan worden gezegd: geen gebroken beenderen, maar wel een gebroken hart (Ps. 69:20). Door Zijn gebrokenheid kunnen wij God aanroepen in al onze nood. Dat maakt bidden tot iets bijzonders!

Hij is nabij hen die Hem vrezen
"Ja, Zijn heil is nabij hen die Hem vrezen, zodat er eer in ons land woont" (Ps. 85:10). Dit vers handelt over het toekomstige herstel van Israël bij de wederkomst van Christus. Dan heeft Israël vergeving ontvangen en staat zij niet meer onder Gods toorn.
De toorn van God is over ons afgewend. Het is gelegd op de schouders van de Heere Jezus. Dit maakt een open relatie met God mogelijk. ‘Heil’ is een ander woord voor (innerlijke) genezing en laat ons de Heiland zien. De Heiland is nabij hen die Zijn Vader kennen zoals Hij is. En, hoe is Hij? Zoals de Heere Jezus. Biddend tot God mogen we denken aan Hem! Dan krijgen de woorden van Psalm 85:11 betekenis: “Goedertierenheid en trouw ontmoeten elkaar, gerechtigheid en vrede kussen elkaar”. Paulus komt daar op ook uit in Filippenzen 4:4-9!

Hij is nabij allen die Hem aanroepen
Wanneer wij onder Zijn vleugels schuilen, is God dichtbij. In al onze nood, vragen, angsten en zorgen, kunnen wij vrijmoedig tot Hem gaan en komen we tot lofprijzing. We gaan de grote daden van God zien en verkondigen. Ons bidden wordt een verwachten in geloof. Eens zal Hij Koning zijn op aarde en regeren over alle volkeren (Ps. 145:10-13).

Paulus kon zeggen: De Heere is nabij en weest altijd blij, niet in de omstandigheden als zodanig, maar in de Heere. Wij mogen al onze smekingen en gebeden met dankzegging bekend maken bij God. En Gods vrede zal ons hart vervullen! Een vrede die alle verstand te boven gaat!

Duizenden lezers gingen u voor. Ondersteun AMEN. Word ook abonnee!

Nieuw in de Morgenroodreeks

De Morgenroodboekjes komen uit in de Morgenroodreeks: een serie Bijbelstudieboekjes die sinds 1960 wordt uitgegeven. De in deze reeks verschenen boekjes zijn handzaam en praktisch en helpen je verder om de Bijbel beter te leren kennen.

De sabbat

Onder christenen leven soms de volgende vragen: Is de zondag de sabbat van nu? Is het de bedoeling dat christenen de sabbat - van vrijdagavond tot zaterdagavond - vieren?

De Bijbel geeft de nodige informatie over de sabbat, die zich als zevende dag onderscheidt van de voorgaande zes door rust. Het is een dag aan de Heere toegewijd. Paulus schrijft dat deze dag voor het lichaam van Christus geen aanleiding mag zijn om elkaar te veroordelen "inzake eten of drinken, of op het punt van een feestdag, een nieuwe maan of de sabbatten" (Kol. 2:16).

De sabbat verwijst ook naar de grote toekomstige sabbat in Gods plan; geen periode van vierentwintig uur, maar één van duizend jaar. Israël en de volkeren mogen dan leven in vrede en rust.

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'De sabbat'

Levend water

Water is de meest voorkomende vloeistof op aarde, een essentieel onderdeel van de natuur en noodzakelijk voor het (ontstaan van) leven.
In dit boekje gaat het niet zozeer over water als vloeistof, maar vooral over geestelijk water. Dat wil zeggen: water als aanduiding van waarachtig leven, voortkomend uit Gods Geest.
Daarnaast verwijst water ook naar Gods Woord, dat levend en krachtig is. Vandaar de titel van dit boekje: levend water.

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Levend water'

Schatten uit Gods Woord - 4

De serie Schatten uit Gods Woord bevat boeken waarin allerlei Bijbelse onderwerpen worden behandeld. Deze onderwerpen kun je zien als schatten die je opgraaft vanuit Gods Woord. David zegt: "De woorden van de HEERE zijn reine woorden, als zilver gelouterd in een aarden smeltkroes, gezuiverd zevenmaal" (Ps. 12:7). Hij schrijft dit om daarmee de betrouwbaarheid van Gods woorden te onderstrepen. Zij staan wat dat betreft lijnrecht tegenover de woorden die trouweloze mensen spreken (zie vs. 2-5). Wat God zegt in Zijn Woord kun je zonder meer aannemen; Hij is immers Zelf de waarheid! Daarom is het zo de moeite waard om de Bijbel te lezen, te overdenken en te leren begrijpen. Daar word je wijs van!

Dit vierde deel bevat 22 hoofdstukken over even zoveel onderwerpen. 

Spreuken 3:13-15 zegt:
"Welzalig is de mens die wijsheid vindt,
de mens die inzicht verkrijgt, want
- haar opbrengst is beter dan de opbrengst van zilver en
- haar inkomen beter dan bewerkt goud,
- zij is kostbaarder dan robijnen.
Al jouw wensen zijn met haar niet te vergelijken".

Meer info & bestellen 'Schatten uit Gods Woord - 4'