Twee dingen

Twee dingen

We lezen Spreuken 30:7-9. Een zekere heer Agur is hier aan het woord; we weten heel weinig van hem behalve dan dat hij zeer wijs was.
Het hele hoofdstuk is de moeite van het bestuderen waard maar ik wil graag de aandacht vragen voor de verzen 7 tot 9:

“Twee dingen heb ik van U gevraagd, onthoud ze niet van mij, voordat ik sterf:
Houd valsheid en leugentaal ver van mij. En:
Geef mij geen armoede of rijkdom, voorzie mij van mijn toegewezen deel aan brood.
Anders zou ik, verzadigd, U verloochenen en zeggen: Wie is de HEERE?
Of anders zou ik, arm geworden, stelen, en de Naam van mijn God aantasten”.

Dat zijn inderdaad wijze woorden. Hij vraagt Gods hulp om valsheid en leugentaal ver van hem af te houden. Hij wil graag tegenover zijn medemensen oprecht en eerlijk blijven. Eerlijk duurt ook het langst, zegt een bekend spreekwoord.

Maar dan vraagt hij om ‘geen armoede of rijkdom´. Die armoede begrijpen we wel een beetje, maar aan God vragen om geen rijkdom?
Dat is iets wat je zelden hoort. Onze hele kapitalistische maatschappij is er juist op gericht om rijker te worden. Iedere dag en ieder uur worden we opgeroepen om toch vooral meer te kopen en meer te investeren. Onze maatschappij is een groeimaatschappij.
Alle kranten en tijdschriften staan bol van de advertenties om te kopen; alle radio- en tv-programma´s zijn doorspekt met irritante, opdringerige oproepen om toch maar vooral méér te kopen. Er zijn talloze winkels waar uitsluitend spullen staan die niemand ooit nodig heeft.
Als het niet groeit, stort alles in (zegt men) en dat wil toch niemand?


Maar Agur is een wijs man. Hij vraagt aan God om van beide verstoken te blijven: “…voorzie mij van mijn toegewezen deel van brood”. Niet meer en niet minder!
Hij noemt heel vrij en open de gevaren die bij grote armoede of rijkdom op de loer liggen. Was hij straatarm, dan zou Agur wel moeten stelen om in leven te blijven en daarmee tast hij door zijn wangedrag als gelovige dus de Naam en reputatie van God aan.
Was hij rijk en had hij alles in overvloed, dan is het gevaar groot om de gedachte te gaan koesteren: ´Ik heb toch alles; waar zou ik God nog voor nodig hebben?´ En dat leidt tot de uitspraak “Wie is de HEERE?”
Beide toestanden zijn zeer verwerpelijk.
Ik denk dat het onderhand voor de gemiddelde Nederlander heel moeilijk is geworden om werkelijk zelf te bepalen of hij of zij genoeg heeft om hier te leven.
Ten opzichte van de rest van de wereld zijn we hier in Nederland allemaal boven-gemiddeld rijk.

Om onze gedachten nog even op te frissen hieronder een vergellijking tussen Nederland en Togo (West-Afrika), dat ik een tijdje geleden in Elsevier zag staan:

Vergelijking Nederland - Togo
Nederland Togo
Levensverwachting 80 jaren 58 jaren
Gemiddeld inkomen per dag 100 dollar 2 dollar
Aantal tandartsen 1 per 1800 1 per 340.000
Aantal artsen 1 per 271 1 per 19.000
Haalt de 65e verjaardag niet 7 % 33,6 %
Onder de armoedegrens Vrijwel niemand 1 op de 2,5 inwoners
Lichaamsgewicht 1 op de 8 overgewicht 1 op de 4 ondergewicht
Infrastructuur Perfect voor elkaar Nauwelijks aanwezig
Sociale voorzieningen Perfect voor elkaar Niet aanwezig
Overheid apparaat Werkt goed Zeer corrupt
Oude dag voorzieningen Prima geregeld Geen


Als ik dit lees, is mijn gebed:

“Heere God bewaar mij alstublieft voor nog grotere overvloed en wijs mij de weg in deze maatschappij van overdaad. Leer mij (nog) beter inzien wat genoeg is en bepaal mij bij de werkelijk belangrijke dingen, zoals het zoeken van de dingen die boven zijn.
Dank U wel liefdevolle God en Vader dat wij geen gebrek kennen, en dat U altijd hoort en luistert. Amen”.

Duizenden lezers gingen u voor. Ondersteun AMEN. Word ook abonnee!

Nieuw in de Morgenroodreeks

De Morgenroodboekjes komen uit in de Morgenroodreeks: een serie Bijbelstudieboekjes die sinds 1960 wordt uitgegeven. De in deze reeks verschenen boekjes zijn handzaam en praktisch en helpen je verder om de Bijbel beter te leren kennen.

"Zoon" in het Oude Testament - Een speurtocht naar de Naam van Gods Zoon

In Spreuken 30 wordt een vraag gesteld over God: "Hoe is Zijn Naam en hoe is de Naam van Zijn Zoon ...?" (vs. 4b). Wat bijzonder dat hier - circa 1000 jaar vóór Christus - ervan uitgegaan wordt dat God een Zoon heeft! Naast de vele Oudtestamentische verwijzingen naar de Persoon en het werk van Christus, wordt slechts in Spreuken, de Psalmen en het boek Jesaja naar Hem verwezen met het woord "Zoon". Aan de hand van deze teksten zoeken we naar het antwoord op de dubbele vraag uit het Spreukenboek. Het antwoord vinden we uiteindelijk in het Nieuwe Testament. Dat antwoord is verrassend!

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Zoon'

Levend water

Water is de meest voorkomende vloeistof op aarde, een essentieel onderdeel van de natuur en noodzakelijk voor het (ontstaan van) leven.
In dit boekje gaat het niet zozeer over water als vloeistof, maar vooral over geestelijk water. Dat wil zeggen: water als aanduiding van waarachtig leven, voortkomend uit Gods Geest.
Daarnaast verwijst water ook naar Gods Woord, dat levend en krachtig is. Vandaar de titel van dit boekje: levend water.

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Levend water'

Het Getuigenis van de Sterren - 3e druk

Dit is een opmerkelijk boek! Het geeft een schitterende uiteenzetting van Bijbelse waarheden aan de hand van de sterren en de sterrenbeelden. Daar waar door astrologie en horoscopen een sluier is komen te liggen over de werkelijke betekenis van deze hemellichamen, gaat dit boek uit van het heldere feit dat God de Schepper ervan is!

We zijn blij met de verschijning van deze derde druk. De eerste druk verscheen in 1999 als vertaling van de Engelse uitgave The Witness of the Stars, die stamt uit 1893. Dit boek is een standaardwerk dat als basis is gebruikt voor vele later verschenen boeken over de sterren(beelden).
Een mooi boek om erbij te hebben tijdens je vakantie, wanneer je op een heldere avond de sterrenhemel bekijkt! "De hemelen vertellen Gods eer, en het uitspansel verkondigt het werk Zijner handen ..." (Ps. 19:2; N.B.G.-'51-vertaling).

Meer info & bestellen 'Het Getuigenis van de Sterren'