Professionele predikanten gevaar voor de kerk

Professionele predikanten gevaar voor de kerk

"De hand aan de ploeg" is de titel van een discussiestuk waar de synode van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) onlangs over sprak. Maar als zij deze kant opgaat, slaat de kerk niet de hand aan de ploeg, maar slaat zij de hand aan zichzelf. Kerkelijke gemeenten moeten meer samen gaan doen, en predikanten moeten meer samen gaan doen. Een geweldig recept om de PKN nog sneller in elkaar te laten storten dan zij nu al doet.

Academische vorming

Het rapport is een prachtig voorbeeld van wat er mis is met de PKN. Het gaat niet om de kerkleden, het gaat in het genoemde discussiestuk om de predikanten. Het gaat niet om Jezus volgen, het gaat om professionaliteit. Waar komt toch dat idee vandaan dat academisch gevormde predikanten zo belangrijk zijn voor de kerk? In ieder geval niet bij Jezus, die er geen probleem in zag zijn kerk te bouwen op vissers en andere laagopgeleiden. Ook niet bij de sociale wetenschap, die heeft laten zien dat wereldwijd het academisch vormen van voorgangers een van de beste voorspellers is van krimp in de kerk. En al helemaal niet bij ons gezonde verstand, dat ons laat zien dat de PKN, de kerk met de meeste academisch gevormde en de meeste gepromoveerde theologen, het hardst achteruit boert.

Gewone kerkleden

Een beetje socioloog weet al gauw te vertellen dat als je twee clubs samenvoegt, 1 plus 1 ongeveer 1,5 is. Dat besef is in de PKN blijkbaar nog niet doorgedrongen. Met elke samenvoeging verliezen we weer meer mensen. En we blijven maar samenvoegen, net zolang tot we met z'n allen in de Dom in Utrecht passen en we Willibrord in zijn graf om horen draaien. De vernieuwing van de kerk moet beginnen door de gewone kerkleden centraal te stellen, en niet het beroepsperspectief van o zo professionele (en misschien ook nog een beetje gelovige) theologen.

Marten Visser
Dr. Marten Visser is zendingspredikant in dienst van de PKN. In Thailand heeft hij drie plaatselijke kerken zonder predikant gesticht.

Bron: Habakuk.nu

Christelijke organisaties organiseren groot Darwincongres

Negen christelijke organisaties organiseren op 6 juni een congres over schepping en evolutie. De titel van het congres is ‘Darwin in de tuin van Eden? Christenen in gesprek over schepping en evolutie.’

Volgens de organisatoren is er niet alleen grote behoefte aan een dergelijk congres, maar is het ook hard nodig. De inzet is om dit hét congres over schepping en evolutie te laten zijn. De organisatoren verwachten een hoge opkomst in de 900 zitplaatsen tellende Kruiskerk in Nijkerk.
Op drie manieren willen de organisatoren de discussie een stap verder brengen.
In de eerste plaats door ruimte te geven aan zowel creationisten als christelijke wetenschappers die evolutie accepteren. Daarnaast komen theologen en natuurwetenschappers aan het woord over de scheppingsteksten in de Bijbel en over wat we uit de wetenschap leren over de natuur. In de derde plaats wordt de vraag gesteld wat dit thema betekent voor het geloofsleven van mensen, ook van de sprekers zelf.

Medewerking aan het congres verlenen: Gijsbert van den Brink, Cees Dekker, Sander van Doorn, Frans Gunnink, Barend Kamphuis, Ard Louis, Willem Ouweneel, Egbert Schuurman en Arie van der Veer.

De organisatoren zijn: Centrum voor Reformatorische Wijsbegeerte, CV.Koers, Evangelische Alliantie, Evangelische Hogeschool, ForumC, IFES, uitgeverij Medema en Nederlands Dagblad.

Meer informatie is te vinden via de website www.darwinindetuinvaneden.nl. Aanmelding kan via de website.

Persvrijheid mondiaal achteruit

In 2008 is de persvrijheid voor de derde maal op rij mondiaal gemiddeld verslechterd. Dat concludeert Freedom House, een non-profitorganisatie die in opdracht van de Amerikaanse overheid sinds 1972 jaarlijks onderzoekt hoe het staat met de vrijheid om te schrijven wat men wil.

Landen die dit jaar beroerd scoorden, zijn onder andere Italië, Hong Kong en Israël. In Hong Kong, dat in 1997 door de Britten aan communistisch China is teruggegeven maar nog wel apart wordt gemeten, censureert de Chinese regering in toenemende mate.
In Italië worden journalisten regelmatig geïntimideerd door criminelen en extreemrechtse groeperingen, en hebben rechters vorig jaar de persvrijheid verder ingeperkt. Dit alles ten faveure van president Berlusconi, tevens trots eigenaar van grote delen van de gevestigde Italiaanse media. Enkele anderen controleren de rest, waardoor een ondoorzichtige, niet pluriforme oligarchie ontstaat in het Italiaanse medialandschap.
In Israël indoctrineerde de overheid verslaggevers, en werd het journalisten onmogelijk gemaakt goed verslag te doen van de verwoestende strijd in de Gazastrook. Andere regio's waar de persvrijheid steeds meer door het putje gaat: het voormalige Oostblok, Noord-Afrika en het Midden-Oosten.
De organisatie heeft vastgesteld dat het sinds de Europese “kleurenrevoluties” van halverwege het decennium (zoals de Oranjerevolutie in de Oekraïne), overheden wereldwijd in toenemende mate het vrije woord inperken, om daarmee sociale onrust te voorkomen en de grip op het volk te vergroten.
Er werden dit jaar 195 landen beoordeeld. 70 daarvan, waaronder Nederland, zijn volgens Freedom House 'vrij', 61 (waaronder Israël en Italië) 'gedeeltelijk vrij', en de rest van de naties 'niet vrij'. Onderaan het lijstje bungelen onder andere China, Cuba, Iran, Birma en Zimbabwe.

Bron: Volkskrant

Duizenden lezers gingen u voor. Ondersteun AMEN. Word ook abonnee!

Nieuw in de Morgenroodreeks

De Morgenroodboekjes komen uit in de Morgenroodreeks: een serie Bijbelstudieboekjes die sinds 1960 wordt uitgegeven. De in deze reeks verschenen boekjes zijn handzaam en praktisch en helpen je verder om de Bijbel beter te leren kennen.

"Zoon" in het Oude Testament - Een speurtocht naar de Naam van Gods Zoon

In Spreuken 30 wordt een vraag gesteld over God: "Hoe is Zijn Naam en hoe is de Naam van Zijn Zoon ...?" (vs. 4b). Wat bijzonder dat hier - circa 1000 jaar vóór Christus - ervan uitgegaan wordt dat God een Zoon heeft! Naast de vele Oudtestamentische verwijzingen naar de Persoon en het werk van Christus, wordt slechts in Spreuken, de Psalmen en het boek Jesaja naar Hem verwezen met het woord "Zoon". Aan de hand van deze teksten zoeken we naar het antwoord op de dubbele vraag uit het Spreukenboek. Het antwoord vinden we uiteindelijk in het Nieuwe Testament. Dat antwoord is verrassend!

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Zoon'

Levend water

Water is de meest voorkomende vloeistof op aarde, een essentieel onderdeel van de natuur en noodzakelijk voor het (ontstaan van) leven.
In dit boekje gaat het niet zozeer over water als vloeistof, maar vooral over geestelijk water. Dat wil zeggen: water als aanduiding van waarachtig leven, voortkomend uit Gods Geest.
Daarnaast verwijst water ook naar Gods Woord, dat levend en krachtig is. Vandaar de titel van dit boekje: levend water.

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Levend water'

Schatten uit Gods Woord - 4

De serie Schatten uit Gods Woord bevat boeken waarin allerlei Bijbelse onderwerpen worden behandeld. Deze onderwerpen kun je zien als schatten die je opgraaft vanuit Gods Woord. David zegt: "De woorden van de HEERE zijn reine woorden, als zilver gelouterd in een aarden smeltkroes, gezuiverd zevenmaal" (Ps. 12:7). Hij schrijft dit om daarmee de betrouwbaarheid van Gods woorden te onderstrepen. Zij staan wat dat betreft lijnrecht tegenover de woorden die trouweloze mensen spreken (zie vs. 2-5). Wat God zegt in Zijn Woord kun je zonder meer aannemen; Hij is immers Zelf de waarheid! Daarom is het zo de moeite waard om de Bijbel te lezen, te overdenken en te leren begrijpen. Daar word je wijs van!

Dit vierde deel bevat 22 hoofdstukken over even zoveel onderwerpen. 

Spreuken 3:13-15 zegt:
"Welzalig is de mens die wijsheid vindt,
de mens die inzicht verkrijgt, want
- haar opbrengst is beter dan de opbrengst van zilver en
- haar inkomen beter dan bewerkt goud,
- zij is kostbaarder dan robijnen.
Al jouw wensen zijn met haar niet te vergelijken".

Meer info & bestellen 'Schatten uit Gods Woord - 4'