'In de Bijbel wordt meer gestenigd'

'In de Bijbel wordt meer gestenigd'

Aldus luidde de titel boven een persbericht, waarin de lancering van de nieuwe website bijbelenkoran.nl werd gemeld. Met zo´n quote is meteen de toon gezet, hoewel de initiatiefnemers wel enige nuance proberen aan te brengen.

In het persbericht lezen we o.a. het volgende:
“De Bijbel kent wraakzuchtige passages en de Koran lijkt soms wat milder”, zegt Martin Fröberg, algemeen directeur van de IKON.
Op www.bijbelenkoran.nl staan achttien teksten in het Nederlands, Engels en Arabisch. De verhalen staan zowel in de bijbel als de koran en zijn volgens initiatiefnemers IKON en Radio Nederland Wereldomroep bedoeld om de joods-christelijke en islamitische verhalen te vergelijken en “de dialoog te bevorderen.”
Martin Fröberg stelt vraagtekens bij politici die beweren dat de koran aanzet tot geweld. “Is dat echt wel zo? Neem bijvoorbeeld stenigen. Dat is een straf die in de Bijbel voorkomt en niet in de koran”, zegt hij. Een woord als ‘slaan’ staat 69 keer in de Bijbel tegenover 9 keer in de koran. Maar wat zegt zo’n feit eigenlijk zonder context? “Dat is een aardig feitje om te weten. Niet meer dan dat”, zegt Fröberg. „We willen daarmee niet suggereren dat de Bijbel gewelddadiger zou zijn dan de koran.” (Bron: Trouw)

Boek

De vergelijking van Bijbel en koran is op zich niet nieuw. Eerder al was een boek verschenen bij Unieboek van filosofe Marlies ter Borg. Tot haar verrassing kwam ze in de Koran Jezus tegen als ´Isa´ en nog veel meer bijbelse figuren, zoals Abraham (Ibrahiem), of Jozef/Joesoef en Maria/Marjam. Ook in de Koran bouwt Noeh (Noach) een ark en drijft Mousa (Mozes) in een mandje over het water. Zo ontstond het idee voor het boek ’Bijbel en Koran in verhalen’.
Zelfs de profeet Mohammed komt volgens de islamitische interpretatie al in de Bijbel voor als de door Jezus aangekondigde opvolger, in Johannes 14:16 de Heilige Geest genoemd.
Ter Borg vindt de Koran vaak milder dan de Bijbel. “In de Bijbel is het Eva die Adam verleidt, het begin van de zondeval. Beiden worden verdreven uit het paradijs. In de Koran hebben Adam en Eva evenveel schuld, begaan samen de fout. Ze tonen berouw en Allah vergeeft hen. Hij geeft hen een herkansing en de opdracht een goed leven te leiden. Dat vind ik milder dan dat de God van de Bijbel belooft over zoveel eeuwen voor een oplossing te zorgen in het offer van Jezus. Qua vergevingsgezindheid lijkt het bijna of de Koran door de bril van Jezus kijkt naar verhalen in het Oude Testament.”

Zinloos

Vergelijken is volstrekt zinloos. De Bijbel is het Woord van God en de Koran een product van Mohammed. Wie de Bijbel leest - en vooral gelooft – moet het doen met bijvoorbeeld Psalm 96:4 “Want de HERE is groot en zeer te prijzen, geducht boven alle goden; want alle goden der volken zijn afgoden…”
Er is volgens de Bijbel maar één God, de God van Israël, Schepper van hemel en aarde. Alles wat zich naast Hem als god voor doet, dus ook de god van de islam, zijn afgoden. In het boek van Jesaja wordt dit bevestigd: “Ik immers ben God, en er is geen ander, God, en niemand is mij gelijk…”.

De website is volgens de makers o.a. bedoeld om de dialoog te bevorderen. Maar dat veronderstelt twee gelijkwaardige partijen. En dat is hier dus niet het geval. Hoe groot de invloed van de Koran en Mohammeds leer ook is, christenen die de Bijbel als Gods Woord erkennen zullen nooit de dialoog aangaan met dienaren van een afgod. Veeleer zullen zij getuigen zijn..!

Jezus en Mohammed

Trouwens, wie toch vergelijken wil, op de website van bijbelenonderwijs.nl staan onder het menu ´Huis van Islam` een aantal lezenswaardige artikelen. Binnen de islam wordt Jezus niet als de Zoon van God erkent, maar als een profeet. Daarom staat ook op de Al-Aqsa moskee in Jeruzalem: "God heeft geen zoon". Het verlossingswerk van Christus - de kern van het christelijk geloof! - heeft dan ook géén plaats in de islam. Maar goed, op die website is een vergelijking te vinden tussen Mohammed en Jezus. Kijk hier: http://www.bijbelenonderwijs.nl/index.php?grp=islam&item=mohammedenjezus&grp=islam

Duizenden lezers gingen u voor. Ondersteun AMEN. Word ook abonnee!

Nieuw in de Morgenroodreeks

De Morgenroodboekjes komen uit in de Morgenroodreeks: een serie Bijbelstudieboekjes die sinds 1960 wordt uitgegeven. De in deze reeks verschenen boekjes zijn handzaam en praktisch en helpen je verder om de Bijbel beter te leren kennen.

De sabbat

Onder christenen leven soms de volgende vragen: Is de zondag de sabbat van nu? Is het de bedoeling dat christenen de sabbat - van vrijdagavond tot zaterdagavond - vieren?

De Bijbel geeft de nodige informatie over de sabbat, die zich als zevende dag onderscheidt van de voorgaande zes door rust. Het is een dag aan de Heere toegewijd. Paulus schrijft dat deze dag voor het lichaam van Christus geen aanleiding mag zijn om elkaar te veroordelen "inzake eten of drinken, of op het punt van een feestdag, een nieuwe maan of de sabbatten" (Kol. 2:16).

De sabbat verwijst ook naar de grote toekomstige sabbat in Gods plan; geen periode van vierentwintig uur, maar één van duizend jaar. Israël en de volkeren mogen dan leven in vrede en rust.

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'De sabbat'

Levend water

Water is de meest voorkomende vloeistof op aarde, een essentieel onderdeel van de natuur en noodzakelijk voor het (ontstaan van) leven.
In dit boekje gaat het niet zozeer over water als vloeistof, maar vooral over geestelijk water. Dat wil zeggen: water als aanduiding van waarachtig leven, voortkomend uit Gods Geest.
Daarnaast verwijst water ook naar Gods Woord, dat levend en krachtig is. Vandaar de titel van dit boekje: levend water.

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Levend water'

Schatten uit Gods Woord - 4

De serie Schatten uit Gods Woord bevat boeken waarin allerlei Bijbelse onderwerpen worden behandeld. Deze onderwerpen kun je zien als schatten die je opgraaft vanuit Gods Woord. David zegt: "De woorden van de HEERE zijn reine woorden, als zilver gelouterd in een aarden smeltkroes, gezuiverd zevenmaal" (Ps. 12:7). Hij schrijft dit om daarmee de betrouwbaarheid van Gods woorden te onderstrepen. Zij staan wat dat betreft lijnrecht tegenover de woorden die trouweloze mensen spreken (zie vs. 2-5). Wat God zegt in Zijn Woord kun je zonder meer aannemen; Hij is immers Zelf de waarheid! Daarom is het zo de moeite waard om de Bijbel te lezen, te overdenken en te leren begrijpen. Daar word je wijs van!

Dit vierde deel bevat 22 hoofdstukken over even zoveel onderwerpen. 

Spreuken 3:13-15 zegt:
"Welzalig is de mens die wijsheid vindt,
de mens die inzicht verkrijgt, want
- haar opbrengst is beter dan de opbrengst van zilver en
- haar inkomen beter dan bewerkt goud,
- zij is kostbaarder dan robijnen.
Al jouw wensen zijn met haar niet te vergelijken".

Meer info & bestellen 'Schatten uit Gods Woord - 4'