Synode van Dordrecht: 400 jaar

Synode van Dordrecht: 400 jaar

Op 13 november 2018 is het 400 jaar geleden dat de Synode van Dordrecht begon. Dit was de eerste en enige internationale protestantse kerkvergadering in de vroegmoderne tijd.

Veel Dordtenaren, en veel Nederlanders, hebben geen idee meer hoe ‘revolutionair’ de Synode van Dordrecht van 1618-1619 was. En hoe groot de invloed op onze cultuur en natuurlijk op het protestantisme.

Waarom in 1618/19 een Synode?
Wanneer tijdens de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) een bestand van twaalf jaar wordt afgekondigd, komen sluimerende politieke en religieuze conflicten hevig aan de oppervlakte. Stadhouder Maurits stelde politiek orde op zaken, zijn tegenstander Oldenbarnevelt werd gearresteerd en later ter dood veroordeeld. De Staten-Generaal gaven ook opdracht tot het houden van een Synode om te beslissen over het totaal uit de hand gelopen theologisch conflict tussen zgn. remonstranten en contraremonstranten, ook wel rekkelijken en preciezen genoemd. Met de blik van nu, ging het conflict slechts over een theologisch nuanceverschil. Maar destijds dacht men daar anders over en ging het hard tegen hard. De Synode moest duidelijkheid brengen over de toekomst van de calvinistische kerk in de jonge Republiek der Verenigde Nederlanden. Politiek en religie waren in die dagen nauw verwant. Dordrecht kreeg de eervolle taak de Synode te organiseren. Sindsdien is de naam van de stad voor eeuwig verbonden met dit internationale evenement. De vergadering duurde ruim een half jaar, en had maar liefst 180 zittingen.

Statenvertaling
Naast belangrijke besluiten, zoals de Dordtse Leerregels, werd op de synode ook besloten tot het vertalen van de Bijbel vanuit de originele talen naar het Nederlands. In 1637 verschijnt de zogenaamde Statenbijbel (de Staten-Generaal heeft de vertaling betaald), die blijvende invloed heeft op de Nederlandse taal (Bron: Synode400.nl).
Het vertaalwerk gebeurde in Leiden. Tussen 1637 en 1657 werd een half miljoen exemplaren gedrukt. In vele tientallen kerkelijke gemeenten in Nederland (vooral bevindelijk gereformeerde) wordt de Statenvertaling nog altijd gebruikt in de erediensten.

ZIe ook:
https://www.synode400.nl/wp-content/uploads/2017/05/De-Synode-van-Dordrecht-1618-1619-2018-2019.pdf

Duizenden lezers gingen u voor. Ondersteun AMEN. Word ook abonnee!

Nieuw in de Morgenroodreeks

De Morgenroodboekjes komen uit in de Morgenroodreeks: een serie Bijbelstudieboekjes die sinds 1960 wordt uitgegeven. De in deze reeks verschenen boekjes zijn handzaam en praktisch en helpen je verder om de Bijbel beter te leren kennen.

"Zoon" in het Oude Testament - Een speurtocht naar de Naam van Gods Zoon

In Spreuken 30 wordt een vraag gesteld over God: "Hoe is Zijn Naam en hoe is de Naam van Zijn Zoon ...?" (vs. 4b). Wat bijzonder dat hier - circa 1000 jaar vóór Christus - ervan uitgegaan wordt dat God een Zoon heeft! Naast de vele Oudtestamentische verwijzingen naar de Persoon en het werk van Christus, wordt slechts in Spreuken, de Psalmen en het boek Jesaja naar Hem verwezen met het woord "Zoon". Aan de hand van deze teksten zoeken we naar het antwoord op de dubbele vraag uit het Spreukenboek. Het antwoord vinden we uiteindelijk in het Nieuwe Testament. Dat antwoord is verrassend!

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Zoon'

Levend water

Water is de meest voorkomende vloeistof op aarde, een essentieel onderdeel van de natuur en noodzakelijk voor het (ontstaan van) leven.
In dit boekje gaat het niet zozeer over water als vloeistof, maar vooral over geestelijk water. Dat wil zeggen: water als aanduiding van waarachtig leven, voortkomend uit Gods Geest.
Daarnaast verwijst water ook naar Gods Woord, dat levend en krachtig is. Vandaar de titel van dit boekje: levend water.

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Levend water'

Schatten uit Gods Woord - 4

De serie Schatten uit Gods Woord bevat boeken waarin allerlei Bijbelse onderwerpen worden behandeld. Deze onderwerpen kun je zien als schatten die je opgraaft vanuit Gods Woord. David zegt: "De woorden van de HEERE zijn reine woorden, als zilver gelouterd in een aarden smeltkroes, gezuiverd zevenmaal" (Ps. 12:7). Hij schrijft dit om daarmee de betrouwbaarheid van Gods woorden te onderstrepen. Zij staan wat dat betreft lijnrecht tegenover de woorden die trouweloze mensen spreken (zie vs. 2-5). Wat God zegt in Zijn Woord kun je zonder meer aannemen; Hij is immers Zelf de waarheid! Daarom is het zo de moeite waard om de Bijbel te lezen, te overdenken en te leren begrijpen. Daar word je wijs van!

Dit vierde deel bevat 22 hoofdstukken over even zoveel onderwerpen. 

Spreuken 3:13-15 zegt:
"Welzalig is de mens die wijsheid vindt,
de mens die inzicht verkrijgt, want
- haar opbrengst is beter dan de opbrengst van zilver en
- haar inkomen beter dan bewerkt goud,
- zij is kostbaarder dan robijnen.
Al jouw wensen zijn met haar niet te vergelijken".

Meer info & bestellen 'Schatten uit Gods Woord - 4'