De maakbare baby: een kind van eigen huid?

De maakbare baby: een kind van eigen huid?

In-vitro gametogenese (ivg), een techniek waarbij geslachtscellen in het laboratorium worden gemaakt, zet de voorplantingswereld op zijn kop. Dat zegt Petra de Sutter, fertiliteitsexpert aan het Universitair Ziekenhuis Gent in haar nieuwe boek ‘De maakbare baby’.

De techniek maakt het in de toekomst mogelijk om in het laboratorium geslachtscellen uit embryonale stamcellen of gewone lichaamscellen te maken.

Iedereen zou hiermee in de toekomst een genetisch eigen kind kunnen krijgen.

Nu gaat het nog om dierproeven, maar volgens onderzoekers is het slechts een kwestie van tijd voordat een doorbraak bij mensen te verwachten is.

Signalering
Het Centrum voor Ethiek en Gezondheid (CEG) vroeg in juli jl. al aandacht voor deze nieuwe ontwikkeling. Het CEG riep op tot discussie over deze nieuwe voortplantingstechnologie en heeft hiertoe een zogenaamde ‘Signalering’ uitgegeven. Want welke risico’s zijn er voor de gezondheid en het welzijn van kinderen die met IVG worden verwekt? En wat doet het met een kind om genetisch verwant te zijn aan slechts één ouder, of juist aan drie of meer ouders? Als het technisch mogelijk wordt om een genetisch eigen kind te krijgen, kan de vraag ernaar groter worden. Ontstaat dan impliciet de boodschap dat genetisch ouderschap het beste type ouderschap is? Zullen wensouders nog tevreden zijn met gebruik van een eicel- of zaaddonor? Een belangrijke vraag is ook in hoeverre het gerechtvaardigd is om embryo’s te kweken voor de toepassingen van IVG.
Het CEG nodigt artsen, politici, beleidsmakers en anderen uit om tijdig op vragen als deze te reflecteren.

Ethische en filosofische vragen
De Sutter schetst in het boek een wereld waarin mannen overbodig worden. Vrouwen die voorheen een IVF-behandeling volgen om zwanger te raken, hoeven niet langer een belastende hormoonbehandeling te ondergaan. Ook komt er een einde aan ‘social freezing’, waarbij vrouwen eigen eicellen invriezen omdat ze eerst carrière willen maken of wachten op de juiste partner. Met IVG wordt de biologische klok mogelijk gestopt. Naast de wetenschappelijke verhandeling stelt het boek van De Sutter ook de ethische en filosofische vragen ter discussie, die bij een dergelijke ontwikkeling komen kijken.
Bron: Fiom.nl

Duizenden lezers gingen u voor. Ondersteun AMEN. Word ook abonnee!

Nieuw in de Morgenroodreeks

De Morgenroodboekjes komen uit in de Morgenroodreeks: een serie Bijbelstudieboekjes die sinds 1960 wordt uitgegeven. De in deze reeks verschenen boekjes zijn handzaam en praktisch en helpen je verder om de Bijbel beter te leren kennen.

"Zoon" in het Oude Testament - Een speurtocht naar de Naam van Gods Zoon

In Spreuken 30 wordt een vraag gesteld over God: "Hoe is Zijn Naam en hoe is de Naam van Zijn Zoon ...?" (vs. 4b). Wat bijzonder dat hier - circa 1000 jaar vóór Christus - ervan uitgegaan wordt dat God een Zoon heeft! Naast de vele Oudtestamentische verwijzingen naar de Persoon en het werk van Christus, wordt slechts in Spreuken, de Psalmen en het boek Jesaja naar Hem verwezen met het woord "Zoon". Aan de hand van deze teksten zoeken we naar het antwoord op de dubbele vraag uit het Spreukenboek. Het antwoord vinden we uiteindelijk in het Nieuwe Testament. Dat antwoord is verrassend!

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Zoon'

Levend water

Water is de meest voorkomende vloeistof op aarde, een essentieel onderdeel van de natuur en noodzakelijk voor het (ontstaan van) leven.
In dit boekje gaat het niet zozeer over water als vloeistof, maar vooral over geestelijk water. Dat wil zeggen: water als aanduiding van waarachtig leven, voortkomend uit Gods Geest.
Daarnaast verwijst water ook naar Gods Woord, dat levend en krachtig is. Vandaar de titel van dit boekje: levend water.

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Levend water'

Het Getuigenis van de Sterren - 3e druk

Dit is een opmerkelijk boek! Het geeft een schitterende uiteenzetting van Bijbelse waarheden aan de hand van de sterren en de sterrenbeelden. Daar waar door astrologie en horoscopen een sluier is komen te liggen over de werkelijke betekenis van deze hemellichamen, gaat dit boek uit van het heldere feit dat God de Schepper ervan is!

We zijn blij met de verschijning van deze derde druk. De eerste druk verscheen in 1999 als vertaling van de Engelse uitgave The Witness of the Stars, die stamt uit 1893. Dit boek is een standaardwerk dat als basis is gebruikt voor vele later verschenen boeken over de sterren(beelden).
Een mooi boek om erbij te hebben tijdens je vakantie, wanneer je op een heldere avond de sterrenhemel bekijkt! "De hemelen vertellen Gods eer, en het uitspansel verkondigt het werk Zijner handen ..." (Ps. 19:2; N.B.G.-'51-vertaling).

Meer info & bestellen 'Het Getuigenis van de Sterren'