Scholen schrappen BC en AD ter wille van niet-christenen

Scholen schrappen BC en AD ter wille van niet-christenen

In sommige Britse onderwijsinstellingen zijn de aanduidingen BC (vóór Christus) en AD (Anno Domini/na Christus) vervangen door de termen BCE (Before Common Era, vrij vertaald: vóór de gangbare tijdrekening) en CE (gangbare tijdrekening).

De nieuwe termen geven nog steeds de periodes voor en na de geboorte van Christus aan, maar zijn in gebruik genomen omdat de lokale autoriteiten zeggen dat de oude termen minderheden en atheïsten kunnen verstoren. Op zich is dit niet nieuw. Op 25 september 2011 meldde de Britse krant Daily Mail dat de BBC voortaan BCE en CE ging gebruiken in plaats van BC en AD, om niet-christenen tegemoet te komen. Het feit dat het online BBC-dossier over religie de BCE/CE-notatie gebruikt uit ‘neutraliteit’ en ‘om niet-christenen niet te vervreemden of te kwetsen’ zou slechts een individuele beslissing zijn geweest die niet voor de BBC als geheel gold. Talloze Britse universiteiten, musea, historici en boekwinkels hebben BC/AD geheel laten vallen of gebruiken het naast de BCE/CE-notatie.
Het nieuwe is, dat deze aanduidingen nu dus ook worden geschrapt op ‘gewone’ scholen. De permanente adviesraden voor religieus onderwijs (SACREs) van Brighton en Essex sporen, samen met andere comités de schoolhoofden aan om BC en AD te laten vallen.
De syllabus voor scholen in Oost-Sussex luidt: "BCE en CE worden nu gebruikt om fijngevoeligheid te tonen voor degenen die geen christenen zijn."
Chris McGovern, de voorzitter van de Campaign for Real Education, bestempelde de stap om BC en AD te schrappen als "een capitulatie naar politieke correctheid".

Reacties
Voormalig aartsbisschop van Canterbury Lord Carey zei, dat hij "nooit een moslim of een joodse leider heeft ontmoet die door de Gregoriaanse kalender beledigd is", terwijl de vooraanstaande Imam Ibrahim Mogra zei: "ik geloof niet dat het bij moslims belediging veroorzaakt."
Een woordvoerder van de Raad van Afgevaardigden van Britse Joden zei: "Ik denk niet dat iemand bezwaar heeft dat men in gewone scholen BC en AD gebruikt."
Bron: Daily Express

Duizenden lezers gingen u voor. Ondersteun AMEN. Word ook abonnee!

Nieuw in de Morgenroodreeks

De Morgenroodboekjes komen uit in de Morgenroodreeks: een serie Bijbelstudieboekjes die sinds 1960 wordt uitgegeven. De in deze reeks verschenen boekjes zijn handzaam en praktisch en helpen je verder om de Bijbel beter te leren kennen.

De sabbat

Onder christenen leven soms de volgende vragen: Is de zondag de sabbat van nu? Is het de bedoeling dat christenen de sabbat - van vrijdagavond tot zaterdagavond - vieren?

De Bijbel geeft de nodige informatie over de sabbat, die zich als zevende dag onderscheidt van de voorgaande zes door rust. Het is een dag aan de Heere toegewijd. Paulus schrijft dat deze dag voor het lichaam van Christus geen aanleiding mag zijn om elkaar te veroordelen "inzake eten of drinken, of op het punt van een feestdag, een nieuwe maan of de sabbatten" (Kol. 2:16).

De sabbat verwijst ook naar de grote toekomstige sabbat in Gods plan; geen periode van vierentwintig uur, maar één van duizend jaar. Israël en de volkeren mogen dan leven in vrede en rust.

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'De sabbat'

Levend water

Water is de meest voorkomende vloeistof op aarde, een essentieel onderdeel van de natuur en noodzakelijk voor het (ontstaan van) leven.
In dit boekje gaat het niet zozeer over water als vloeistof, maar vooral over geestelijk water. Dat wil zeggen: water als aanduiding van waarachtig leven, voortkomend uit Gods Geest.
Daarnaast verwijst water ook naar Gods Woord, dat levend en krachtig is. Vandaar de titel van dit boekje: levend water.

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Levend water'

Schatten uit Gods Woord - 4

De serie Schatten uit Gods Woord bevat boeken waarin allerlei Bijbelse onderwerpen worden behandeld. Deze onderwerpen kun je zien als schatten die je opgraaft vanuit Gods Woord. David zegt: "De woorden van de HEERE zijn reine woorden, als zilver gelouterd in een aarden smeltkroes, gezuiverd zevenmaal" (Ps. 12:7). Hij schrijft dit om daarmee de betrouwbaarheid van Gods woorden te onderstrepen. Zij staan wat dat betreft lijnrecht tegenover de woorden die trouweloze mensen spreken (zie vs. 2-5). Wat God zegt in Zijn Woord kun je zonder meer aannemen; Hij is immers Zelf de waarheid! Daarom is het zo de moeite waard om de Bijbel te lezen, te overdenken en te leren begrijpen. Daar word je wijs van!

Dit vierde deel bevat 22 hoofdstukken over even zoveel onderwerpen. 

Spreuken 3:13-15 zegt:
"Welzalig is de mens die wijsheid vindt,
de mens die inzicht verkrijgt, want
- haar opbrengst is beter dan de opbrengst van zilver en
- haar inkomen beter dan bewerkt goud,
- zij is kostbaarder dan robijnen.
Al jouw wensen zijn met haar niet te vergelijken".

Meer info & bestellen 'Schatten uit Gods Woord - 4'