De vijf boeken der Psalmen

De vijf boeken der Psalmen

Het woord Psalm komt van het Griekse ‘psalmoi’ dat we in de Septuaginta (Griekse vertaling van het O.T.) terugvinden en betekent: Liederen. De psalmen waren op rijm en soms wordt erbij vermeld op welke melodie ze gezongen moesten worden. Soms staat er ook bij welke instrumenten moesten worden gebruikt.

Een lied of een psalm is heel wat meer dan een stukje poëzie of proza. Het is een kunstwerk, met precies het juiste aantal woorden en lettergrepen die op elkaar rijmen. Als je erop let, wordt er veel gesproken over het zingen van liederen in de Bijbel en daar is alle reden voor.

God is een grote Ontfermer en stroomt over van liefde voor de mensen.

Dat is reden tot grote blijdschap en wat leent zich er beter voor om God te danken dan door samen Hem te eren met gezang en muziek?
Psalm 7:18 luidt: “Ik zal de Heere loven om Zijn gerechtigheid, en voor de Naam van de Heere, de Allerhoogste, psalmen zingen”.
Het verbaast ons natuurlijk helemaal niet dat het woord ‘zingen’ 70x voor komt in de 150 psalmen.
Psalm 47:7-8 “Zingt psalmen voor God, zingt psalmen, zing psalmen voor onze Koning, zingt psalmen; want God is Koning over de hele aarde; zing psalmen met een onderwijzing”.

Het boek der Psalmen bestaat uit vijf verschillende boeken:

Boek 1 - Psalm 1–41
Dit gaat over de ‘wording’ (Genesis) en het betreft de mens. Het gaat over Gods raadsbesluit over die mens. Alle zegeningen waren verbonden met gehoorzaamheid aan Gods gebod, zoals vermeld in Genesis 2:16. Ongehoorzaamheid brengt chaos die alleen door de Zoon des mensen kan worden hersteld.
Vergelijk de zondeval van Genesis 3 met Psalm 2. Christus is het aangekondigde ‘zaad der vrouw’ (Gen. 3:15, zie ook Ps. 8). Dit eerste boek wordt afgesloten met een aanbidding en daarna een dubbel ‘amen’.

Boek 2 - Psalm 42–72
Dit deel komt globaal overeen met het boek Exodus, betreffende Israël als volk. Het gaat over Gods raadsbesluit betreffende Israëls ondergang, de Verlosser en Israëls verlossing (Exod. 14:30-31 en 15:2). Vergelijk Psalm 68:4 met Exodus 15:3. Ook dit tweede boek eindigt met een aanbidding en een dubbel ‘amen’.

Boek 3 - Psalm 73–89
De inhoud komt overeen met het boek Leviticus en betreft het Heiligdom. Het gaat over Gods raadbesluit m.b.t. het Heiligdom in relatie tot de mens en in relatie tot God. Veel voorkomende woorden zijn: Het Heiligdom, gemeente, vergadering, Sion. Ook dit derde boek besluit met een aanbidding, gevolgd door een dubbel ‘amen’.

Boek 4 - Psalm 90–106
Dit boek komt overeen met Numeri, betreffende Israël en de andere volken. Het vierde boek der psalmen gaat over de mensheid die buiten God geen enkele hoop heeft. Het begint met het gebed van Mozes in Psalm 90 en sluit af met Psalm 106, waarin Gods trouw wordt bezongen en al Gods uitreddingen van het volk Israël.
Typerend voor dit vierde boek is Psalm 96:11 “Laat de hemel zich verblijden en de aarde zich verheugen, laat de zee bulderen met al wat zij bevat. Laat het veld van vreugde opspringen met al wat erin is; dan zullen alle bomen van het woud vrolijk zingen”. Dit boek wordt besloten met een aanbidding en een ‘Amen. Halleluja!’.

Boek 5 - Psalm 107–150
Dit laatste deel komt overeen met het boek Deuteronomium, betreffende God en Zijn Woord en wat Hij daarmee bedoelt. Het is eigenlijk de tweede wetgeving. Het vijfde boek omvat eigenlijk hetgeen in de eerste vier deels aan de orde kwam, omtrent de zegeningen voor de mensheid en voor Israël, voor de aarde en de volken.
In Deuteronomium 8:3 zegt Mozes tot het volk: “Hij verootmoedigde u, Hij liet u honger lijden en Hij liet u manna eten, dat u niet kende en ook uw vaderen niet gekend hadden, om u te laten weten dat de mens niet alleen van brood leeft, maar dat de mens leeft van alles wat uit de mond van de Heere komt”.
De ongehoorzaamheid aan Gods woorden was de directe oorzaak van Israëls problemen en neergang, de ballingschappen, de verwoesting van het heiligdom en alle ellende verder op de aarde. Zegeningen komen echter voort uit het geloof in Gods Woord. Volgens Johannes1:1 was in het begin het Woord en het Woord was bij God en het Woord was God. God nam het initiatief, Hij heeft een plan en Zijn Woord moet worden geloofd (volgens Deut. 6:13,16; 8:3; 10:20 en Matt. 4:4, 7 en 10).
Het vijfde psalmboek begint met Psalm 107:1 “Loof de HEERE, want Hij is goed, want Zijn goedertierenheid is voor eeuwig” en in vers 20 lezen we: “Hij zond Zijn Woord uit, genas hen en bevrijdde hen uit hun grafkuilen”. Dit laatste boek, en daarmee allemaal, wordt afgesloten met vijf prachtige lofprijzingpsalmen die alle beginnen en eindigen met een ‘Halleluja’!

Duizenden lezers gingen u voor. Ondersteun AMEN. Word ook abonnee!

Nieuw in de Morgenroodreeks

De Morgenroodboekjes komen uit in de Morgenroodreeks: een serie Bijbelstudieboekjes die sinds 1960 wordt uitgegeven. De in deze reeks verschenen boekjes zijn handzaam en praktisch en helpen je verder om de Bijbel beter te leren kennen.

De sabbat

Onder christenen leven soms de volgende vragen: Is de zondag de sabbat van nu? Is het de bedoeling dat christenen de sabbat - van vrijdagavond tot zaterdagavond - vieren?

De Bijbel geeft de nodige informatie over de sabbat, die zich als zevende dag onderscheidt van de voorgaande zes door rust. Het is een dag aan de Heere toegewijd. Paulus schrijft dat deze dag voor het lichaam van Christus geen aanleiding mag zijn om elkaar te veroordelen "inzake eten of drinken, of op het punt van een feestdag, een nieuwe maan of de sabbatten" (Kol. 2:16).

De sabbat verwijst ook naar de grote toekomstige sabbat in Gods plan; geen periode van vierentwintig uur, maar één van duizend jaar. Israël en de volkeren mogen dan leven in vrede en rust.

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'De sabbat'

Levend water

Water is de meest voorkomende vloeistof op aarde, een essentieel onderdeel van de natuur en noodzakelijk voor het (ontstaan van) leven.
In dit boekje gaat het niet zozeer over water als vloeistof, maar vooral over geestelijk water. Dat wil zeggen: water als aanduiding van waarachtig leven, voortkomend uit Gods Geest.
Daarnaast verwijst water ook naar Gods Woord, dat levend en krachtig is. Vandaar de titel van dit boekje: levend water.

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Levend water'

Schatten uit Gods Woord - 4

De serie Schatten uit Gods Woord bevat boeken waarin allerlei Bijbelse onderwerpen worden behandeld. Deze onderwerpen kun je zien als schatten die je opgraaft vanuit Gods Woord. David zegt: "De woorden van de HEERE zijn reine woorden, als zilver gelouterd in een aarden smeltkroes, gezuiverd zevenmaal" (Ps. 12:7). Hij schrijft dit om daarmee de betrouwbaarheid van Gods woorden te onderstrepen. Zij staan wat dat betreft lijnrecht tegenover de woorden die trouweloze mensen spreken (zie vs. 2-5). Wat God zegt in Zijn Woord kun je zonder meer aannemen; Hij is immers Zelf de waarheid! Daarom is het zo de moeite waard om de Bijbel te lezen, te overdenken en te leren begrijpen. Daar word je wijs van!

Dit vierde deel bevat 22 hoofdstukken over even zoveel onderwerpen. 

Spreuken 3:13-15 zegt:
"Welzalig is de mens die wijsheid vindt,
de mens die inzicht verkrijgt, want
- haar opbrengst is beter dan de opbrengst van zilver en
- haar inkomen beter dan bewerkt goud,
- zij is kostbaarder dan robijnen.
Al jouw wensen zijn met haar niet te vergelijken".

Meer info & bestellen 'Schatten uit Gods Woord - 4'