Family Life

Family Life

Een beetje onwennig zitten de echtparen op verscheidene twee en driezitsbanken in de conversatieruimte van het conferentiecentrum. Een kopje koffie in de hand, met als welkom een heerlijk slagroomgebakje op tafel. Hij kijkt licht onzeker om zich heen. (Wat moet ik allemaal zeggen, deze dagen?) Zij kijkt wat triomfantelijk. (Hij heeft eindelijk ‘ja’ gezegd!) Dan begint het introductiespel. De FamilyLife huwelijksconferentie is begonnen.

Waarom een huwelijksconferentie?

De doelstelling van een FamilyLife conferentie is deze: FamilyLife wil gezinnen bereiken met Gods liefde en hen helpen zich te ontwikkelen tot lichtdragers door:

  • Het onderwijzen van Gods principes voor huwelijk en gezin.
  • Echtparen te leren hoe ze ‘aanstekelijk’ kunnen zijn voor hun omgeving.
  • Hen praktische suggesties te geven voor huwelijk en gezin.

Opzet conferentie

Ruim twee en een halve dag gaan de echtparen investeren in hun relatie. Het wil niet zeggen dat zij dit anders niet doen, maar deze dagen gaan ze ervoor. Voor de eventuele kinderen thuis is oppas geregeld. Zij zijn nu samen een paar dagen uit. Genieten van de omgeving en van elkaar. Sommigen zijn net getrouwd, anderen al meer dan twintig jaar. Allen worden toegesproken met de woorden: “Wij geloven in de slogan: een goed huwelijk kan altijd beter.” Waarom deze woorden? Omdat er toch vaak enige taboe hangt rondom een huwelijksconferentie. “Gaan jullie naar een huwelijksconferentie? Ik dacht dat jullie het zo goed hadden samen?” Waarom zou een huwelijk eerst doodgebloed moeten zijn, voordat er samen aan kan worden gewerkt?

De meeste echtparen komen om hun relatie te evalueren. Waar staan wij nu samen? Hoe communiceren wij? Hoe gaan wij samen om met onze verschillen? Hoe beleven we een stukje intimiteit in ons huwelijk? Wat zegt Gods Woord over al deze vragen?

Programma

In negen studies worden er thema’s besproken als:

  • Gods doel en plan voor het huwelijk;
  • Communicatie;
  • Intimiteit en seksualiteit;
  • Relatieconflicten;
  • Plaats van man en vrouw in het huwelijk.

Bij de studies worden videofragmenten gebruikt (nagespeelde situaties in een huwelijk), een computer, overheadprojector, muziekfragmenten, cartoons en gedichten. Dit alles in een sfeer waar de echtparen veel lachen en ernstig nadenken. Elk echtpaar krijgt direct na elke studie een vragenlijst mee, (projecten noemen we die). Dit stimuleert om de studie samen door te nemen en op de eigen relatie te betrekken. Een liefdesbrief en een diner voor twee geven extra cachet aan het geheel.

Visie

De echtparen die de studies doorgeven zijn getraind en gescreend door Agape Nederland, die deze conferentie verzorgt. In de folder van FamilyLife staat de visie en werkwijze geschreven: "Het huwelijk en het gezin staan in onze tijd geweldig onder druk. Ook al toont je huwelijk nog geen (zichtbare) scheuren, bewust werken aan en knokken voor je huwelijk is geboden. Voorkomen is nog altijd beter dan genezen. Op veel terreinen van ons relatief korte levenspad kennen we allerhande cursussen. Maar waar het ons huwelijk betreft, vinden we blijkbaar dat het allemaal vanzelf moet gaan. Of we nu tot een kerk behoren of niet, van tijd tot tijd extra aandacht geven aan je relatie is geen overbodige luxe."

Diepgaand contact

De echtparen komen na de eerste dag wat los. “We hebben in tijden niet zo diepgaand met elkaar gepraat als in deze dagen”, is een veelgehoorde opmerking. “We hebben een goed huwelijk. Toch waren er verkeerde patronen in onze relatie gekomen. Daar willen we nu aan werken.” Dit wordt geregeld gezegd. “Ik ben weer verliefd geworden op mijn man”, zei een vrouw tijdens één van de laatste conferenties. AMEN 38 p12 stel aan tafel Tijdens de tweede dag wordt aangekondigd dat er een liefdesbrief moet / kan worden gemaakt. Ja, dan wordt er hier en daar wat onzeker gelachen. “Ik heb nog nooit een brief geschreven aan mijn vrouw.” Dit zegt een man die al meer dan vijftien jaar getrouwd is. “Wat moet ik schrijven?” Hij ziet dat iedereen bezig is om iets op papier te zeggen. “Nu, vooruit dan maar.”

Tijdens het romantische ‘diner voor twee’, worden de brieven aan elkaar gegeven. De vrouw die nog nooit en brief van haar man kreeg, staat tijdens de maaltijd op. Met tranen in haar ogen omhelst ze haar man. Hoewel het niet de bedoeling is om er naar te kijken, hoor je haar zeggen: “Wat is dit bijzonder lief van jou. Ik wist niet dat ik zo belangrijk voor je was.” Zo’n liefdesbrief maakt harten weer voor elkaar open, is onze ervaring.

Gastechtparen en locaties

Hans en Adeline Waagmeester zijn door Agape Nederland gevraagd om de conferenties te organiseren. Het FamilyLife studiemateriaal wordt over heel de wereld gebruikt. Het is materiaal waar meer dan twintig jaar over is nagedacht en aan de praktijk is getoetst. Een en ander is voor Nederland aangepast en wordt regelmatig geëvalueerd. Naast Hans en Adeline Waagmeester werken nog vier echtparen mee aan de conferenties. O.a. Jan en Nel Kits (meerdere keren per jaar actief in FamilyLife conferenties in Rusland) en Ronald en Jetty Lammers (bij veel Amen lezers wel bekend). Er worden per jaar minimaal zes conferenties op verschillende locaties gehouden. O.a. de Bron in Dalfsen, Kasteel Rhederoord, Brandpunt in Doorn, Stokershorst in Nederweert, Zuid Limburg. Afhankelijk van de grootte van een conferentiecentrum komen er tussen de elf en dertig echtparen.

Hand in hand

Aan het eind van de conferentie worden de spullen gepakt. De gastechtparen worden bedankt voor hun inzet en studies. Dan zien we verscheidene echtparen hand in hand naar hun auto gaan. Ze geloven weer sterker in hun door God gegeven huwelijk. Vol goede moed besluiten ze meer tijd te blijven investeren in elkaar. Ze willen beslist ook anderen hiervan vertellen.

Een echtpaar besluit bijvoorbeeld hun kinderen zo’n conferentie te geven. Een ander echtpaar denkt aan de ouders. “Wat zou het fijn zijn als zij dit ook een keer zouden meemaken.” Weer een ander stel denkt: “Dit wil ik binnen mijn gemeente bekendmaken. Zou het niet goed zijn om met meer echtparen erover na te praten binnen een FamilyLife echtparengroep?”

Informatie:
Hans en Adeline Waagmeester; telefoon en fax: 0318 – 511560; E-mail: familylife@agape.nl
Ronald en Jetty Lammers; telefoon: 0478 – 586001, E-mail: r.lammers@filternet.nl

Duizenden lezers gingen u voor. Ondersteun AMEN. Word ook abonnee!

Nieuw in de Morgenroodreeks

De Morgenroodboekjes komen uit in de Morgenroodreeks: een serie Bijbelstudieboekjes die sinds 1960 wordt uitgegeven. De in deze reeks verschenen boekjes zijn handzaam en praktisch en helpen je verder om de Bijbel beter te leren kennen.

De sabbat

Onder christenen leven soms de volgende vragen: Is de zondag de sabbat van nu? Is het de bedoeling dat christenen de sabbat - van vrijdagavond tot zaterdagavond - vieren?

De Bijbel geeft de nodige informatie over de sabbat, die zich als zevende dag onderscheidt van de voorgaande zes door rust. Het is een dag aan de Heere toegewijd. Paulus schrijft dat deze dag voor het lichaam van Christus geen aanleiding mag zijn om elkaar te veroordelen "inzake eten of drinken, of op het punt van een feestdag, een nieuwe maan of de sabbatten" (Kol. 2:16).

De sabbat verwijst ook naar de grote toekomstige sabbat in Gods plan; geen periode van vierentwintig uur, maar één van duizend jaar. Israël en de volkeren mogen dan leven in vrede en rust.

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'De sabbat'

Levend water

Water is de meest voorkomende vloeistof op aarde, een essentieel onderdeel van de natuur en noodzakelijk voor het (ontstaan van) leven.
In dit boekje gaat het niet zozeer over water als vloeistof, maar vooral over geestelijk water. Dat wil zeggen: water als aanduiding van waarachtig leven, voortkomend uit Gods Geest.
Daarnaast verwijst water ook naar Gods Woord, dat levend en krachtig is. Vandaar de titel van dit boekje: levend water.

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Levend water'

Schatten uit Gods Woord - 4

De serie Schatten uit Gods Woord bevat boeken waarin allerlei Bijbelse onderwerpen worden behandeld. Deze onderwerpen kun je zien als schatten die je opgraaft vanuit Gods Woord. David zegt: "De woorden van de HEERE zijn reine woorden, als zilver gelouterd in een aarden smeltkroes, gezuiverd zevenmaal" (Ps. 12:7). Hij schrijft dit om daarmee de betrouwbaarheid van Gods woorden te onderstrepen. Zij staan wat dat betreft lijnrecht tegenover de woorden die trouweloze mensen spreken (zie vs. 2-5). Wat God zegt in Zijn Woord kun je zonder meer aannemen; Hij is immers Zelf de waarheid! Daarom is het zo de moeite waard om de Bijbel te lezen, te overdenken en te leren begrijpen. Daar word je wijs van!

Dit vierde deel bevat 22 hoofdstukken over even zoveel onderwerpen. 

Spreuken 3:13-15 zegt:
"Welzalig is de mens die wijsheid vindt,
de mens die inzicht verkrijgt, want
- haar opbrengst is beter dan de opbrengst van zilver en
- haar inkomen beter dan bewerkt goud,
- zij is kostbaarder dan robijnen.
Al jouw wensen zijn met haar niet te vergelijken".

Meer info & bestellen 'Schatten uit Gods Woord - 4'