Geschiedenis van de Bijbel

Geschiedenis van de Bijbel

Als iemand u zou vragen welk Bijbelvers begint met: "Want alzo lief heeft God de wereld gehad…" dan zou u hem waarschijnlijk wijzen op Johannes 3:16. U zou dat vers kunnen opzoeken in de Bijbel en het hem laten lezen.

Er was een tijd dat het niet eenvoudig was een bijbelvers op te zoeken. Er bestond namelijk geen Johannes 3:16, Genesis 1:1, etcetera , want de Bijbel was niet onderverdeeld in verzen en hoofdstukken. Sterker nog, er is een tijd geweest waarin zelfs de woorden niet los van elkaar geschreven werden. Hoofdletters, punten en komma's ontbraken, en ook werden er geen klinkers gebruikt. In die dagen zou Genesis 1:1 er in het Nederlands ongeveer zo hebben uitgezien: NDBGNNSCHPGDDHMLNDRD.
Het zou dus nogal wat tijd kosten om een bepaald 'vers' te vinden.

Woorden werden 'losgemaakt' van elkaar in de tijd van Jezus, maar klinkers werden niet gebruikt in het Hebreeuwse Oude Testament tot in de 6e eeuw na Christus. Langzamerhand werd de Schrift voorzien van hoofdletters, punctuaties, pericopen (paragrafen), en dergelijke.
Hoofdstukken zoals wij ze vandaag kennen werden pas in de 13e eeuw ingevoerd door Stephen Langton, de aartsbisschop van Canterbury.
De volgende 200 jaar werd de Bijbel, nu met hoofdstukken, gekopieerd met de hand. In 1448 verraste Rabbi Nathan de wereld door de tekst van het Oude Testament te verdelen in verzen. Het Nieuwe Testament werd in verzen onderverdeeld rond 1551 door een Franse drukker, Robert Estienne. Hij was van plan een studiebijbel te maken in kolommen met drie vertalingen en kreeg toen het idee eerst aparte verzen te maken. Hij was er zo gedreven in, dat hij zelfs tijdens zijn reis van Parijs naar Lyon ermee bezig was. Sommige mensen suggereerden dat hij z'n werk deed op de rug van een paard en de soms rare verdeling van verzen ontstaan is "tijdens het gehobbel op het paard, waardoor zijn pen soms uitschoot." Hoe dan ook, met een paar uitzonderingen, is Estienne's versindeling de basis van onze Bijbel vandaag.

Dus... Gods Woord is tot stand gekomen in een periode van zo'n 1500 jaar en vele schrijvers hebben eraan meegewerkt. Tenslotte hebben drie mannen, een Katholieke bisschop, een Joodse rabbi en een Franse drukker NDNBGNNSCHPGDDHMLNDRD veranderd in Genesis 1, vers 1.

Bron: Campus Life, March, 198l, p. 40, Miller Clarke

Duizenden lezers gingen u voor. Ondersteun AMEN. Word ook abonnee!

Nieuw in de Morgenroodreeks

De Morgenroodboekjes komen uit in de Morgenroodreeks: een serie Bijbelstudieboekjes die sinds 1960 wordt uitgegeven. De in deze reeks verschenen boekjes zijn handzaam en praktisch en helpen je verder om de Bijbel beter te leren kennen.

"Zoon" in het Oude Testament - Een speurtocht naar de Naam van Gods Zoon

In Spreuken 30 wordt een vraag gesteld over God: "Hoe is Zijn Naam en hoe is de Naam van Zijn Zoon ...?" (vs. 4b). Wat bijzonder dat hier - circa 1000 jaar vóór Christus - ervan uitgegaan wordt dat God een Zoon heeft! Naast de vele Oudtestamentische verwijzingen naar de Persoon en het werk van Christus, wordt slechts in Spreuken, de Psalmen en het boek Jesaja naar Hem verwezen met het woord "Zoon". Aan de hand van deze teksten zoeken we naar het antwoord op de dubbele vraag uit het Spreukenboek. Het antwoord vinden we uiteindelijk in het Nieuwe Testament. Dat antwoord is verrassend!

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Zoon'

Levend water

Water is de meest voorkomende vloeistof op aarde, een essentieel onderdeel van de natuur en noodzakelijk voor het (ontstaan van) leven.
In dit boekje gaat het niet zozeer over water als vloeistof, maar vooral over geestelijk water. Dat wil zeggen: water als aanduiding van waarachtig leven, voortkomend uit Gods Geest.
Daarnaast verwijst water ook naar Gods Woord, dat levend en krachtig is. Vandaar de titel van dit boekje: levend water.

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Levend water'

Schatten uit Gods Woord - 4

De serie Schatten uit Gods Woord bevat boeken waarin allerlei Bijbelse onderwerpen worden behandeld. Deze onderwerpen kun je zien als schatten die je opgraaft vanuit Gods Woord. David zegt: "De woorden van de HEERE zijn reine woorden, als zilver gelouterd in een aarden smeltkroes, gezuiverd zevenmaal" (Ps. 12:7). Hij schrijft dit om daarmee de betrouwbaarheid van Gods woorden te onderstrepen. Zij staan wat dat betreft lijnrecht tegenover de woorden die trouweloze mensen spreken (zie vs. 2-5). Wat God zegt in Zijn Woord kun je zonder meer aannemen; Hij is immers Zelf de waarheid! Daarom is het zo de moeite waard om de Bijbel te lezen, te overdenken en te leren begrijpen. Daar word je wijs van!

Dit vierde deel bevat 22 hoofdstukken over even zoveel onderwerpen. 

Spreuken 3:13-15 zegt:
"Welzalig is de mens die wijsheid vindt,
de mens die inzicht verkrijgt, want
- haar opbrengst is beter dan de opbrengst van zilver en
- haar inkomen beter dan bewerkt goud,
- zij is kostbaarder dan robijnen.
Al jouw wensen zijn met haar niet te vergelijken".

Meer info & bestellen 'Schatten uit Gods Woord - 4'