Persvrijheid onder druk

Persvrijheid onder druk

De Amerikaanse president Barack Obama heeft op kerstavond een omstreden wet aangenomen die de regering meer bevoegdheden geeft om de verspreiding van ‘valse informatie’ en propaganda aan te pakken. Deze Countering Disinformation and Propaganda Act (CDPA)
werd eerder deze maand al door het Amerikaanse Senaat goedgekeurd.
Deze nieuwe wet geeft het Global Engagement Center de taak om ‘vals nieuws’ en propaganda uit het buitenland bloot te leggen en ‘op feiten gebaseerde berichtgeving’ dat de belangen van de Verenigde Staten en haar bondgenoten behartigt, te versterken.

‘Ministerie van Waarheid’

  • George Orwell spreekt in zijn boek ‘1984’ niet alleen over een maatschappij waarbij iedereen overal afgeluisterd en bekeken wordt via het telescherm, maar ook over een ‘ministerie van waarheid’.

Met de invoering van deze nieuwe CDPA-wet is zo’n Ministerie van Waarheid een stapje dichterbij gekomen. De eerste stap is om nieuwssites die kritische geluiden laten horen weg te zetten als ‘vals nieuws’ en propaganda. De volgende stap zal zijn om het publiek te wijzen op de vermeende ‘gevaren’ van het zogeheten valse nieuws, met als doel de publieke opinie te manipuleren. Daarmee worden verdere stappen richting het inperken van de persvrijheid gelegitimeerd.
Onder het mom van staatsveiligheid en bescherming van de democratie kunnen er dan steeds meer stappen gezet worden richting het filteren en blokkeren van alternatieve nieuwssites en mediakanalen. Het is geen toeval dat deze wet vlak vóór kerst wordt aangenomen, omdat de meeste mensen zich dan met andere zaken bezighouden dan met het nieuws. De Federal Reserve Act voor de oprichting van de Amerikaanse centrale bank werd ook op een kerstavond aangenomen. Bron: Marketupdate.nl

Europa
In de EU is dezelfde beweging gaande. De afgelopen tijd wordt er nogal eens gesproken over ‘nepnieuws’. Dat is nieuws dat bewust wordt gecreëerd om te misleiden. Hoewel nepnieuws dus iets anders is als ‘gekleurd’ nieuws, is de grens tussen die twee soms flinterdun.
De Duitse minister van justitie Heiko Maas stelt: “Het is niet zo gemakkelijk een instelling op te tuigen die als een soort waarheidscommissie besluit wat klopt en wat niet.” Het AD meldt: “De Duitse politieke partijen CDU en CSU overwegen het verspreiden van nepnieuws ‘desnoods’ strafbaar te maken om manipulatie van de verkiezingen te bestrijden.”
De moeilijkheid is dat nieuws in de reguliere media ook dermate gekleurd kan zijn dat het zo ongeveer ook als valse berichtgeving kan worden aangemerkt.
Het NRC zegt: “De centrale vraag: bieden de ‘mainstream media’ wel betrouwbare berichtgeving? Het antwoord: nee. Ze schilderen politici als Poetin en Viktor Orbán negatief af, terwijl ze geen idee hebben wat er speelt in Rusland en Hongarije. Ze proberen ons een schuldgevoel aan te praten over vluchtelingen. Ze negeren de problemen met de islam.”

Valse Nieuwssites
En dat leidt tot de vraag wie moet gaan bepalen wat nepnieuws of ‘goede berichtgeving’ is. Sommigen willen daarvoor overheidsinstanties oprichten, een soort ministeries van waarheid dus. Anderen vinden dat media zichzelf moeten reguleren. Ook sociale media, zoals Facebook en Twitter, moeten gaan bepalen wat goed of betrouwbaar nieuws is en nepnieuws blokkeren. Als dat allemaal doorgaat, zie je het al van verre aankomen: Alternatieve media, die vaak in (moeten) gaan tegen de gevestigde orde en de mainstream media om de waarheid boven tafel te krijgen, zullen door een ‘waarheidscommissie’ worden gediskwalificeerd, want dat zijn dan geen ‘legitieme nieuwsbronnen’.
Dat tekent zich nu al af. Zo is er bijvoorbeeld de website ‘De Hoax-wijzer’. 
Hoax is in het Engels een woord voor poets, nep, bedrog, truc, oplichterij, broodjeaapverhaal. Het woord is waarschijnlijk een samentrekking van hocus pocus. Op die website, waarnaar wordt door verwezen door ‘gewone’ media als Trouw en NRC, worden talloze Nederlands- en Engelstalige websites vermeld als ‘Valse Nieuwssites’. Het misleidende van sites als De Hoax-wijzer is dat zij bepalen wat vals is! Natuurlijk worden in alternatieve media fouten gemaakt, zijn er uitglijders en soms ook nepnieuws, maar is dat in de reguliere media anders? Op de Hoax-wijzer blijkt bijvoorbeeld dat als er op een website iets positiefs gezegd wordt over Rusland of Poetin, dat een valse site is!
Ook een christelijke site als AnswersinGenesis.org, waarin men zoekt naar antwoorden op vragen over de Bijbel, wordt als vals gekwalificeerd. Voor Baptistnews.com geldt hetzelfde. Zelfs bekende media als Daily Express, The Daily Mirror en Fox News, worden weggezet als media “die geregeld misleidende of foute artikels publiceren”.

Kortom, alles wat meer of minder tegen het algemeen gangbare (lees: linkse, politiek correcte) gedachtengoed ingaat, wordt als vals aangemerkt. Dat belooft nog wat voor de toekomst in de strijd tussen waarheid en leugen.

Duizenden lezers gingen u voor. Ondersteun AMEN. Word ook abonnee!

Nieuw in de Morgenroodreeks

De Morgenroodboekjes komen uit in de Morgenroodreeks: een serie Bijbelstudieboekjes die sinds 1960 wordt uitgegeven. De in deze reeks verschenen boekjes zijn handzaam en praktisch en helpen je verder om de Bijbel beter te leren kennen.

"Zoon" in het Oude Testament - Een speurtocht naar de Naam van Gods Zoon

In Spreuken 30 wordt een vraag gesteld over God: "Hoe is Zijn Naam en hoe is de Naam van Zijn Zoon ...?" (vs. 4b). Wat bijzonder dat hier - circa 1000 jaar vóór Christus - ervan uitgegaan wordt dat God een Zoon heeft! Naast de vele Oudtestamentische verwijzingen naar de Persoon en het werk van Christus, wordt slechts in Spreuken, de Psalmen en het boek Jesaja naar Hem verwezen met het woord "Zoon". Aan de hand van deze teksten zoeken we naar het antwoord op de dubbele vraag uit het Spreukenboek. Het antwoord vinden we uiteindelijk in het Nieuwe Testament. Dat antwoord is verrassend!

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Zoon'

Levend water

Water is de meest voorkomende vloeistof op aarde, een essentieel onderdeel van de natuur en noodzakelijk voor het (ontstaan van) leven.
In dit boekje gaat het niet zozeer over water als vloeistof, maar vooral over geestelijk water. Dat wil zeggen: water als aanduiding van waarachtig leven, voortkomend uit Gods Geest.
Daarnaast verwijst water ook naar Gods Woord, dat levend en krachtig is. Vandaar de titel van dit boekje: levend water.

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Levend water'

Schatten uit Gods Woord - 4

De serie Schatten uit Gods Woord bevat boeken waarin allerlei Bijbelse onderwerpen worden behandeld. Deze onderwerpen kun je zien als schatten die je opgraaft vanuit Gods Woord. David zegt: "De woorden van de HEERE zijn reine woorden, als zilver gelouterd in een aarden smeltkroes, gezuiverd zevenmaal" (Ps. 12:7). Hij schrijft dit om daarmee de betrouwbaarheid van Gods woorden te onderstrepen. Zij staan wat dat betreft lijnrecht tegenover de woorden die trouweloze mensen spreken (zie vs. 2-5). Wat God zegt in Zijn Woord kun je zonder meer aannemen; Hij is immers Zelf de waarheid! Daarom is het zo de moeite waard om de Bijbel te lezen, te overdenken en te leren begrijpen. Daar word je wijs van!

Dit vierde deel bevat 22 hoofdstukken over even zoveel onderwerpen. 

Spreuken 3:13-15 zegt:
"Welzalig is de mens die wijsheid vindt,
de mens die inzicht verkrijgt, want
- haar opbrengst is beter dan de opbrengst van zilver en
- haar inkomen beter dan bewerkt goud,
- zij is kostbaarder dan robijnen.
Al jouw wensen zijn met haar niet te vergelijken".

Meer info & bestellen 'Schatten uit Gods Woord - 4'