God min wereld = God

God min wereld = God

Is God aangewezen op onze hulp en liefde en lofprijs? Deze vraag roept de dieper liggende vraag op of God bepaalde dingen nodig heeft of niet. En zo ja, in welk opzicht?

God is volkomen

De Bijbel vermaant ons, als lidmaten van het lichaam van Christus elkaar te dienen en God lief te hebben en te loven. Heeft God onze hulp, liefde en lofprijs nodig omdat Hij eenzaam is en wij, vergelijkbaar met het ontbrekend deeltje van een Iegpuzzel, het onmisbare sluitstuk vormen om Hem volkomen te doen zijn? Bijbels gezien nee. God is in Zichzelf volkomen. In Hem ontbreekt niets.
Paulus sneed dit thema aan op de Areopagus in Athene, toen hij in debat was met filosofen die van mening waren dat God de wereld nodig had. Paulus ging daar tegenin en stelde met klem, dat God de Schepper van de wereld is, dat "...Hij Zich ook niet door mensenhanden laat dienen, alsof Hij nog iets nodig had..." (Hand. 17:25). Hij verkondigde, dat God geen onvervulde innerlijke behoeften heeft daar Hij de Bron van alle dingen is. Wiskundig geformuleerd kan gezegd worden dat God min de wereld is: God, maar de wereld min God is:nul.
Theologen die van mening zijn dat Gods interactie met de wereld Zijn binnenste wezen vormde, discussieren veel over deze traditionele zienswijze. De theologie van de Drieëenheid verwerpt deze veronderstelling. Zoals Kierkegaard eens heeft opgemerkt, zou het toch hoogst pijnlijk zijn als God, na de wereld geschapen te hebben, van haar afhankelijk werd.

Genade en liefde

Een logisch gevolg heeft met goddelijke genade te doen. Genade betekent dat God ons onverdiende gunst bewijst. Als Hij echter de wereld wegens een onvervulde behoefte zou hebben geschapen, zou genade niet langer genade zijn, want wat God voor ons doet zou dan ten dele door zelfzucht zijn ingegeven, wegens een gebrek in Hem Zelf.
Waarom schiep God dan de wereld, als Hij die toch niet nodig had? Schiep Hij uit louter machtsbegeerte? Het bijbelse antwoord luidt, dat God door liefde en niet door een innerlijke behoefte gedreven werd. Het is het wezen van de liefde te geven en te delen, en de schepping weerspiegelt de overstromende volheid van de God Die liefde is.
Ook de verlossing door de menswording van God in Jezus Christus is een getuigenis voor het wezen van God als liefde (Joh. 3:16; 1 Joh. 4:8). Zoals ook de schrijver van de brief aan de Hebreeën het heeft uitgedrukt: "Want wij hebben geen hogepriester die niet kan meevoelen met onze zwakheden, maar een die in alle dingen op gelijke wijze als wij is verzocht geweest" (Hebr. 4:15). God lijdt niet alleen met ons mee en voelt onze pijn grenzeloos, maar Hij verblijdt Zich ook wanneer wij succes hebben en heeft Zich verblijd over ons geluk.
Voorzichtigheidshalve nog een woord naar aanleiding van de opmerking dat God lijdt. Dit moet niet verward worden met de vroege dwaalleer van het patripassianisme, dat leerde dat de Vader op het kruis leed. Jezus als de Zoon van God leed op het kruis — maar het kan zonder meer gezegd worden dat God het verlies van de Zoon leed en het kan gezegd worden, dat God bedroefd is als er dingen in ons leven verkeerd gaan. Dat God met ons meevoelt is een belangrijke waarheid die gelovigen bemoedigt.

Liefevolle aanbidding

In tegenstelling tot oorspronkelijke natuurgoden, die diverse offergaven nodig hadden om gunstig gestemd te worden, verlangt God onze aanbidding niet omdat Hij die nodig zou hebben, maar omdat Hij liefde is. Het bijbelse geloof is het enige waarvan het wezen liefde is. Omdat God liefde is heeft Hij behoefte aan onze aanbidding. Zoals een vader zijn kinderen Iiefheeft, zo ervaart God oneindige vreugde als wij Hem loven en aanbidden. Niet slechts om onzentwil wil God aanbeden worden; Hij schept behagen in onze aanbidding (Spreuken 15:8; Jesaja 62:5).
Gods liefde verandert ons telkens wanneer wij aan Zijn goddelijk leven deelhebben. Als de Heilige Geest ons liefde schenkt, worden wij niet langer door het zelfzuchtige leven van onze eigen behoeften bepaald. In plaats daarvan spoort de goddelijke liefde ons aan de wil van God te doen en zo Zijn bedoelingen met deze wereld in vervulling te doen gaan.
Het is evenwel niet nodig Gods appèl aan ons om Hem bij het doen van Zijn wil te helpen, te zien als Zijn behoefte daaraan. God verleent ons het voorrecht op dezelfde wijze te helpen die een vader zou kiezen om zijn kinderen toe te staan hem te helpen bereiken wat hij anders alleen zou hebben volbracht. Wij zijn geroepen om tot redding van de wereld samen te werken met de drieënige God, Die Zich verblijdt in onze lofprijs. En het prediken van Gods evangelie is dé manier om de wereld voor Christus te bereiken.

Duizenden lezers gingen u voor. Ondersteun AMEN. Word ook abonnee!

Nieuw in de Morgenroodreeks

De Morgenroodboekjes komen uit in de Morgenroodreeks: een serie Bijbelstudieboekjes die sinds 1960 wordt uitgegeven. De in deze reeks verschenen boekjes zijn handzaam en praktisch en helpen je verder om de Bijbel beter te leren kennen.

"Zoon" in het Oude Testament - Een speurtocht naar de Naam van Gods Zoon

In Spreuken 30 wordt een vraag gesteld over God: "Hoe is Zijn Naam en hoe is de Naam van Zijn Zoon ...?" (vs. 4b). Wat bijzonder dat hier - circa 1000 jaar vóór Christus - ervan uitgegaan wordt dat God een Zoon heeft! Naast de vele Oudtestamentische verwijzingen naar de Persoon en het werk van Christus, wordt slechts in Spreuken, de Psalmen en het boek Jesaja naar Hem verwezen met het woord "Zoon". Aan de hand van deze teksten zoeken we naar het antwoord op de dubbele vraag uit het Spreukenboek. Het antwoord vinden we uiteindelijk in het Nieuwe Testament. Dat antwoord is verrassend!

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Zoon'

Levend water

Water is de meest voorkomende vloeistof op aarde, een essentieel onderdeel van de natuur en noodzakelijk voor het (ontstaan van) leven.
In dit boekje gaat het niet zozeer over water als vloeistof, maar vooral over geestelijk water. Dat wil zeggen: water als aanduiding van waarachtig leven, voortkomend uit Gods Geest.
Daarnaast verwijst water ook naar Gods Woord, dat levend en krachtig is. Vandaar de titel van dit boekje: levend water.

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Levend water'

Schatten uit Gods Woord - 4

De serie Schatten uit Gods Woord bevat boeken waarin allerlei Bijbelse onderwerpen worden behandeld. Deze onderwerpen kun je zien als schatten die je opgraaft vanuit Gods Woord. David zegt: "De woorden van de HEERE zijn reine woorden, als zilver gelouterd in een aarden smeltkroes, gezuiverd zevenmaal" (Ps. 12:7). Hij schrijft dit om daarmee de betrouwbaarheid van Gods woorden te onderstrepen. Zij staan wat dat betreft lijnrecht tegenover de woorden die trouweloze mensen spreken (zie vs. 2-5). Wat God zegt in Zijn Woord kun je zonder meer aannemen; Hij is immers Zelf de waarheid! Daarom is het zo de moeite waard om de Bijbel te lezen, te overdenken en te leren begrijpen. Daar word je wijs van!

Dit vierde deel bevat 22 hoofdstukken over even zoveel onderwerpen. 

Spreuken 3:13-15 zegt:
"Welzalig is de mens die wijsheid vindt,
de mens die inzicht verkrijgt, want
- haar opbrengst is beter dan de opbrengst van zilver en
- haar inkomen beter dan bewerkt goud,
- zij is kostbaarder dan robijnen.
Al jouw wensen zijn met haar niet te vergelijken".

Meer info & bestellen 'Schatten uit Gods Woord - 4'