Rome: eerste AZC?

Rome: eerste AZC?

Nu de route via Turkije afgesloten lijkt voor, met name Syrische, vluchtelingen, wordt er gezocht naar alternatieve routes om in (Noord)Europa terecht te komen. Eén daarvan is die via Italië.

Volgens de laatste berichten is het aantal bootvluchtelingen dat in Italië is aangekomen enorm toegenomen: “De vluchtelingenstroom via Italië is sinds het begin van dit jaar flink toegenomen. De afgelopen dagen zouden bijna 1500 vluchtelingen, die met bootjes waren vertrokken vanuit Libië, zijn opgepikt uit zee voor de Italiaanse kust. Dat meldt de Italiaanse kustwacht.
Sinds het begin van het jaar zijn er al 14.500 vluchtelingen in Italië aan land gekomen, bijna 43 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Afgelopen dagen zag de kustwacht opnieuw een flinke stijging. In ongeveer twaalf reddingsoperaties werden zondag 730 en maandag 752 vluchtelingen uit boten gehaald die de 300 kilometer lange oversteek tussen Libië en Italië hadden gewaagd. Onder hen waren een flink aantal vrouwen en kinderen. Het is onduidelijk welke nationaliteit de vluchtelingen hebben (bron: Trouw.nl).  Alle vluchtelingen hebben maar één doel: zo snel mogelijk asiel aanvragen. Volgens sommigen zijn ze daarvoor in Italië aan het juiste adres. Dat komt zo:

Asylum 
Het woord asiel is afgeleid van de naam voor de tempel van de Romeinse god Asylaeus. In de klassieke oudheid konden tempels dienen als vrijplaatsen waar het verboden was om mensen te vervolgen of te arresteren. Volgens de legende over de oorsprong van Rome bouwden de tweeling Romulus en Remus vlak na hun stichting van Rome een tempel ter ere van Asylaeus, een asylum, met andere woorden een asielzoekerscentrum (AZC). 
Wat opmerkelijk is aan de stichting van Rome is dat het plaatsvond in de vallei van de Tiber. Mensen leefden in de antieke wereld het liefst in gemeenschap op heuvels, waar zij veilig waren voor overvallen. Romulus en Remus vestigden zich in de relatief onveilige vallei, wat ook niet goed was voor de gezondheid, gezien de drassige moerassen rond de Tiber. Het kan goed mogelijk zijn geweest dat zij zelf ook uitgestoten waren uit bestaande gemeenschappen. Zij brachten immers voor de stichting van hun ‘stad’ (lees: gemeenschap) volgens de overleveringen geen stam of verdere familie mee. Later is dat wellicht verdonkeremaand door een verhaal over kinderen in de wildernis.
Het is waarschijnlijk dat Rome ontstond rond het door Romulus en Remus gestichte asylum uit allerlei verbannen en vervolgde figuren, hoofdzakelijk mannen. Dat het een omgeving was van gewelddadige mannen blijkt wel uit het feit dat Remus het leven liet in een ruzie met zijn broer (HistoryLearningSite.co.uk). De zogenoemde Vestaalse maagdenroof was ook illustratief voor het structurele vrouwentekort: als er geen vrouwen voorhanden zijn, worden zij desnoods gewoon ontvoerd uit naburige gemeenschappen. Het onderstreept ook dat gemeenschappen worden gesticht door mannen; de vrouwen worden dan later bij elkaar gezocht.
Rome was achteraf gezien dus eigenlijk een uit de kluiten gewassen asielzoekerscentrum. En daar verbleven dan geen asielzoekers zoals we ze vandaag kennen, meer maar een verzameling van verbannen criminelen en oproerkraaiers. Daaruit is overigens later wel een wereldrijk ontstaan! Bron: vrijetribune.nl

Duizenden lezers gingen u voor. Ondersteun AMEN. Word ook abonnee!

Nieuw in de Morgenroodreeks

De Morgenroodboekjes komen uit in de Morgenroodreeks: een serie Bijbelstudieboekjes die sinds 1960 wordt uitgegeven. De in deze reeks verschenen boekjes zijn handzaam en praktisch en helpen je verder om de Bijbel beter te leren kennen.

"Zoon" in het Oude Testament - Een speurtocht naar de Naam van Gods Zoon

In Spreuken 30 wordt een vraag gesteld over God: "Hoe is Zijn Naam en hoe is de Naam van Zijn Zoon ...?" (vs. 4b). Wat bijzonder dat hier - circa 1000 jaar vóór Christus - ervan uitgegaan wordt dat God een Zoon heeft! Naast de vele Oudtestamentische verwijzingen naar de Persoon en het werk van Christus, wordt slechts in Spreuken, de Psalmen en het boek Jesaja naar Hem verwezen met het woord "Zoon". Aan de hand van deze teksten zoeken we naar het antwoord op de dubbele vraag uit het Spreukenboek. Het antwoord vinden we uiteindelijk in het Nieuwe Testament. Dat antwoord is verrassend!

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Zoon'

Levend water

Water is de meest voorkomende vloeistof op aarde, een essentieel onderdeel van de natuur en noodzakelijk voor het (ontstaan van) leven.
In dit boekje gaat het niet zozeer over water als vloeistof, maar vooral over geestelijk water. Dat wil zeggen: water als aanduiding van waarachtig leven, voortkomend uit Gods Geest.
Daarnaast verwijst water ook naar Gods Woord, dat levend en krachtig is. Vandaar de titel van dit boekje: levend water.

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Levend water'

Schatten uit Gods Woord - 4

De serie Schatten uit Gods Woord bevat boeken waarin allerlei Bijbelse onderwerpen worden behandeld. Deze onderwerpen kun je zien als schatten die je opgraaft vanuit Gods Woord. David zegt: "De woorden van de HEERE zijn reine woorden, als zilver gelouterd in een aarden smeltkroes, gezuiverd zevenmaal" (Ps. 12:7). Hij schrijft dit om daarmee de betrouwbaarheid van Gods woorden te onderstrepen. Zij staan wat dat betreft lijnrecht tegenover de woorden die trouweloze mensen spreken (zie vs. 2-5). Wat God zegt in Zijn Woord kun je zonder meer aannemen; Hij is immers Zelf de waarheid! Daarom is het zo de moeite waard om de Bijbel te lezen, te overdenken en te leren begrijpen. Daar word je wijs van!

Dit vierde deel bevat 22 hoofdstukken over even zoveel onderwerpen. 

Spreuken 3:13-15 zegt:
"Welzalig is de mens die wijsheid vindt,
de mens die inzicht verkrijgt, want
- haar opbrengst is beter dan de opbrengst van zilver en
- haar inkomen beter dan bewerkt goud,
- zij is kostbaarder dan robijnen.
Al jouw wensen zijn met haar niet te vergelijken".

Meer info & bestellen 'Schatten uit Gods Woord - 4'