Lectori Salutem - Lente

Lectori Salutem

Lente

Een oude vrouw woonde in een grot en leidde een sober leven. Vanuit haar domein had ze uitzicht over de prachtige landstreek. Op zekere dag kwam er een engel bij haar op bezoek.

Hij vroeg: 'Vrouwtje, wat vind je van de lente?' Verrukt antwoordde de vrouw: 'Het voorjaar? Dat is een gezegend seizoen. De knoppen aan de bomen en struiken komen uit. Het graan toont zijn eerste sprietjes in het veld. De takjes glinsteren in de zon als waren ze bedekt met parels. In het water zijn scholen jonge visjes, met de mooiste kleuren. Patrijzen en kwartels lachen hun jongen toe die net uit het ei zijn gekropen. Overal in de velden bloeien bloemen in alle kleuren en zoemende bijen verzamelen honing. In de oases klimmen behendige jongens in de toppen van de palmbomen en brengen stuifmeel aan op de bloemen die vruchten zullen dragen. Overal ontspringen nieuwe bronnen, de rivieren zingen. Iedereen in het land gaat op bedevaart naar de graven van de heiligen en de mensen brengen God offers voor een goede oogst. De vrouwen gaan met hun kinderen naar de bronnen om op krachten te komen en iedereen baadt om de zuiverheid, het water en de genade van het nieuwe leven te vieren. Gezegend zij God voor de lente'.

Zomaar een fragment uit een oud volksverhaal. Eenvoudig en toch zo rijk! Het komt ontwapenend over in deze 'moderne' tijd van jagen en jachten. Je vraagt het je wel eens af: Hebben we nog wel visie voor eenvoudige simpele levenswijsheden? Kunnen we nog wel verwonderd zijn over de voortgang der seizoenen, die de boodschap van hoop verkondigen? Hebben we nog oog voor detail, zoals we die in de natuur om ons heen aantreffen? Kunnen we God nog danken voor de 'gewone' dingen van het leven?

Spruit
Het is voorjaar. De natuur loopt uit en straks, als alles groeit en bloeit, wordt het zomer. En de les daarvan is: God brengt alles tot volmaaktheid. Wat een rijkdom om die God te mogen kennen!
In het Oude Testament treffen we vier keer een profetie aan over de komst van de Messias. Hij wordt ‘Spruit’ genoemd.. Een vier-voudig getuigenis (van de komst) van Christus, de Zoon, oftewel de “Erfgenaam van alle dingen” (Hebr. 1:2). Hij is Zoon van God, de Heere (Jes. 4:2), Zoon van David, de koning (Jer. 23:5), Zoon van Abraham, de knecht (Zach. 3:8) en Zoon van Adam, de mens (Zach. 6:12).
Het woord ‘spruit’ (tsemach) komt van het Hebreeuwse ‘tsamach’: uitspruiten, opkomen. In Jesaja 61:11 vinden we beide woorden in één zin: “Want zoals de aarde haar gewas (tsemach – St. Vert.: spruit) voortbrengt, en zoals een tuin het daarin gezaaide doet opkomen (tsamach), zo zal de Heere HEERE gerechtigheid doen opkomen en lof voor alle volken” (vs. 11).
Het uitlopen van de natuur is dus ook een stille aankondiging van de komst van Christus, de rechtvaardige Spruit (Jer. 23:5).
Het volgende hoofdstuk begint daarmee: “Omwille van Sion zal ik niet zwijgen, omwille van Jeruzalem zal ik niet stil zijn, totdat haar gerechtigheid opkomt als een lichtglans, en haar heil als een brandende fakkel” (62:1). Het woord ‘heil’ komt van het Hebreeuwse ‘Yeshuwah’, waarin we gemakkelijk de naam ‘Jezus’ herkennen.
Hij is het heil, de zaligheid, die God bereid heeft “…voor de ogen van alle volken: een licht om de heidenen te verlichten en om Uw volk Israël te verheerlijken”, aldus Simeon in de tempel (Luk. 2:32).

God is Zijn goede, vernieuwende werk echt begonnen zo’n 2000 jaar geleden en nu schijnt het licht ten dele, namelijk door het Evangelie. Wie Jezus gezien heeft, heeft het Licht gezien! God zal Zijn werk ook voleindigen. In de toekomst zal elk oog Hem zien, in Zijn glorie en majesteit. Het ontluikende voorjaar geeft (opnieuw) tekenen van hoop, en daar kun je eigenlijk maar één ding op zeggen, net als die oude vrouw: ‘Gezegend zij God voor de lente’!

______________________________________________________________________________________________________

Bedankt!
We willen u hartelijk danken voor alle giften die we de afgelopen tijd mochten ontvangen als bijdrage voor AMEN. Altijd weer bemoedigend!
Voor degenen die er nog niet toe gekomen zijn, is bij dit nummer eveneens een accept-giro gevoegd. Maakt u zelf iets over dan graag relatienummer of postcode erbij vermelden.
Tip: u kunt ook heel eenvoudig via de website een (periodieke) gift overmaken, zie onder menu: ‘Steun AMEN’.
Alvast dank!

Meer artikelen in de serie "Lectori Salutem":

Toon alle artikelen in deze serie (117).

Duizenden lezers gingen u voor. Ondersteun AMEN. Word ook abonnee!

Nieuw in de Morgenroodreeks

De Morgenroodboekjes komen uit in de Morgenroodreeks: een serie Bijbelstudieboekjes die sinds 1960 wordt uitgegeven. De in deze reeks verschenen boekjes zijn handzaam en praktisch en helpen je verder om de Bijbel beter te leren kennen.

De sabbat

Onder christenen leven soms de volgende vragen: Is de zondag de sabbat van nu? Is het de bedoeling dat christenen de sabbat - van vrijdagavond tot zaterdagavond - vieren?

De Bijbel geeft de nodige informatie over de sabbat, die zich als zevende dag onderscheidt van de voorgaande zes door rust. Het is een dag aan de Heere toegewijd. Paulus schrijft dat deze dag voor het lichaam van Christus geen aanleiding mag zijn om elkaar te veroordelen "inzake eten of drinken, of op het punt van een feestdag, een nieuwe maan of de sabbatten" (Kol. 2:16).

De sabbat verwijst ook naar de grote toekomstige sabbat in Gods plan; geen periode van vierentwintig uur, maar één van duizend jaar. Israël en de volkeren mogen dan leven in vrede en rust.

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'De sabbat'

Levend water

Water is de meest voorkomende vloeistof op aarde, een essentieel onderdeel van de natuur en noodzakelijk voor het (ontstaan van) leven.
In dit boekje gaat het niet zozeer over water als vloeistof, maar vooral over geestelijk water. Dat wil zeggen: water als aanduiding van waarachtig leven, voortkomend uit Gods Geest.
Daarnaast verwijst water ook naar Gods Woord, dat levend en krachtig is. Vandaar de titel van dit boekje: levend water.

Ook als e-book verkrijgbaar!

Meer info & bestellen 'Levend water'

Schatten uit Gods Woord - 4

De serie Schatten uit Gods Woord bevat boeken waarin allerlei Bijbelse onderwerpen worden behandeld. Deze onderwerpen kun je zien als schatten die je opgraaft vanuit Gods Woord. David zegt: "De woorden van de HEERE zijn reine woorden, als zilver gelouterd in een aarden smeltkroes, gezuiverd zevenmaal" (Ps. 12:7). Hij schrijft dit om daarmee de betrouwbaarheid van Gods woorden te onderstrepen. Zij staan wat dat betreft lijnrecht tegenover de woorden die trouweloze mensen spreken (zie vs. 2-5). Wat God zegt in Zijn Woord kun je zonder meer aannemen; Hij is immers Zelf de waarheid! Daarom is het zo de moeite waard om de Bijbel te lezen, te overdenken en te leren begrijpen. Daar word je wijs van!

Dit vierde deel bevat 22 hoofdstukken over even zoveel onderwerpen. 

Spreuken 3:13-15 zegt:
"Welzalig is de mens die wijsheid vindt,
de mens die inzicht verkrijgt, want
- haar opbrengst is beter dan de opbrengst van zilver en
- haar inkomen beter dan bewerkt goud,
- zij is kostbaarder dan robijnen.
Al jouw wensen zijn met haar niet te vergelijken".

Meer info & bestellen 'Schatten uit Gods Woord - 4'